Skocz do zawartości

KPO: Działanie 5. Wymiana pokryć dachowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Pomóżcie gdyż zmagam się z wypełnieniem wniosku o płatność. 

Pytanie: forma prowadzenia ewidencji księgowej... Mam rozumieć, że jak jestem rolnikiem ryczałtowym i nie prowadzę żadnych ewidencji to mam zaznaczyć "nie dotyczy"?

Wcześniej jeszcze było pytanie o cesję wierzytelności ale rozumiem że to sprawy spadkowe itp. jeśli sam składałem wniosek o objęcie wsparciem i teraz składam o płatność to zaznaczam że nie zawarto umowy cesji wierzytelności?

Opublikowano

Zgłoszenie do starostwa- informacja o robotach budowlanych nalezy okreslic rodzaj zakres i sposob wykonania - co wpisac?

Czy wystarczy napisac wymiana pokrycia dachowego na budynkach rolniczych z azbestu na blache ? Czy bardziej szczegółowo trzeba np nazwy budynkow z wniosku Kpo i do tego metraż dachu tez podac taki sam?

Opublikowano

u mnie takie cos przeszło bez problemu:

W terminie xx-yy.xx.202xr., zostały przeprowadzone roboty budowlane na budynkach xxxx o powierzchni xx m2, oraz xxxx o powierzchni xxx m2
(w sumie xxxx m2), zlokalizowanych pod adresem xxxxx, xxxxx, Obręb xxxxx na działkach nr:

- xxxxx

- yyyyy

W ramach przeprowadzonych prac nastąpił montaż nowego pokrycia z blachy trapezowej na wyżej wymienionych budynkach, wraz z robotami towarzyszącymi takimi jak: wymiana uszkodzonych elementów więźby dachowej bez zmian geometrii dachu oraz niezbędne obróbki blacharskie.

Oświadczam, że roboty zostały wykonane zgodnie ze sztuką budowlaną.

Budynki na których zostały wykonane prace przeznaczone są do produkcji rolniczej.

Opublikowano
W dniu 18.06.2025 o 23:29, Poznaniak napisał(a):

A to zgłaszałeś po wymianie a nie przed?

Po nigdzie nie zgłaszacie tylko do ARiMR do wniosku o wypłatę składasz takie oświadczenie.

Opublikowano

Starostwa w ogóle się nie zgłasza, chyba że zmieniałem konstrukcję dachu i projekt masz na to. Piszesz tylko oświadczenie jak kolega wyżej , podpis, skan i dołączysz do wniosku o płatność.

Opublikowano
4 godziny temu, Daro20 napisał(a):

Z drugiego naboru w połowie lipca złożyłem wniosek o płatność a tydzień temu kontrol miałem.

Co sprawdzali? Skrupulatnie? Czy tak aby odfajkować?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha
  • Dodaj nową pozycję...
v