Skocz do zawartości

Dopłaty bezpośrednie na nowych zasadach- 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, Roki212 napisał:

Nikogo nie będzie interesowało czy coś wymarźnie  czy nie skoro w poplonie owies to nie może być owies zasiany w płonie głównym w następnym roku 🥱

Tutaj jest problem  w zwiazku ze zmianami dotyczącymi gatunków roślin które miały być uprawiane w poplonie ozimym[pierwotnie to rozporzadzenie dotyczyło tylko i wyłącznie gatunków ozimych, stąd zapisy co do następstwa roślin] w trakcie dodano rośliny jare , jednocześnie nie zmieniając rozporządzenia i stad wynika bałagan , nawet w przypadku kontroli to przecież bedzie widać czy to zostało z poplonu ozimego[jakoś słabo widzę sensowną obsadę owsa,jeczmienia jarego w przypadku pozostawienia jego w plonie głównym], raczej tutaj numer uprawy rośliny jarej po poplonie w którym ona miała udział przejdzie bez problemu

1 godzinę temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

W plonie głównym po poplonie z owsem nie może być ani owsa ani mieszanki z owsem, no chyba że bardzo chcemy kontroli... Ale jak na siłę chcemy międzyplon zaorac i posiac owsa to to wszystko można zrobic i nie będzie to łamalo rozporzadzenia. Tutaj tak jak ze slomą, resztkami i USU co urzędnik to interpretacja. To samo rejestr zabiegów- tez mial byc uproszczony, ale urzędniki zmieniły interpretację.

Wycinek z rozporządzenia:

"§ 6. 1. W przypadku praktyki, o której mowa w § 4 ust. 1 pkt 2, punkty są przyznawane do powierzchni gruntów ornych, na których:

1) po plonie głównym lub po ugorowaniu są uprawiane międzyplony ozime, które nie są uprawą w plonie głównym w ro-ku następującym po wysiewie tego międzyplonu"

Jak naprawdę chcemy aby urzędnik dochodził czy owies jary jest jarym a nie ozimym (a podane bylo ze jary będzie w poplonie) to proszę bardzo. Ja nie zalecam, bo jeszcze tak naprawdę to nie wiemy jak to będzie kontroliwane, interpretowane i jakie za to będa sankcje. 

Jeżeli zaś przed poplonem w plonie głównym był owies to oczywiście w poplonie moze byc jako samosiew. 

Oczywiscie jeżeli mówimy o międzyplonie ozimym pod ekoschematy. Jeżeli jest to zwykły poplon ścierniskowy to nie wiem, on jest obecnie bezpłatny (nic nie dostaniemy).

Opublikowano (edytowane)

człowieku przepis i wymagania są  te same i tyle ..Gdzie masz zapis że nie możesz wysiać ponownie tej samej rośliny 🤔chodzi tylko o to abyś nie zostawił poplonu jak plon główny ..

Jak ty twierdzisz że owies jary  który nie wymarznie można zostawić w plon główny to ja ci tylko gratuluję wiedzy 🤭

10 minut temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

Tyle że dawne efa to nie ekoschematy, a poplon ścierniskowy (element efa i obecnie coś czym można spełnić warunkowosć) to nie międzyplon ozimy (który nie spełnia warunkowości, a jest płatnym ekoschematem).

Chlopie między plon ozimy tyz był płatny 🤷‍♂️

pokaż przepis który zabrania wysiania  tych samych roślin w plonie głównym ...

Nie ma takiego ...przepis mówi w uproszczeniu że masz zlikwidować /zaorać itp. między plon zimowy aby żadna z roślin tego poplonu nie została plonem głównym  w następnym roku ...potfafisz to zrozumieć ...🤷‍♂️

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, Bogdan_ja napisał:

człowieku przepis i wymagania są  te same i tyle ..Gdzie masz zapis że nie możesz wysiać ponownie tej samej rośliny 🤔chodzi tylko o to abyś nie zostawił poplonu jak plon główny ..

Jak ty twierdzisz że owies jary  który nie wymarznie można zostawić w plon główny to ja ci tylko gratuluję wiedzy 🤭

Chlopie między plon ozimy tyz był płatny 🤷‍♂️

pokaż przepis który zabrania wysiania  tych samych roślin w plonie głównym ...

Nie ma takiego ...przepis mówi w uproszczeniu że masz zlikwidować /zaorać itp. między plon zimowy aby żadna z roślin tego poplonu nie została plonem głównym  w następnym roku ...potfafisz to zrozumieć ...🤷‍♂️

międzyplon był płatny jednak nie jako efa a zobowiązanie-rolno-środowiskowo-klimatyczne

przepisu zakazu siania nie ma, tak jak nie ma przepisu z ministerialną definicją resztek pożniwnych- tutaj wyłącznie interpretacja różnych osób jest różna. Jeżeli Twój urzędnik pozwalał na owies w plonie po poplonie to ok, niekoniecznie mój może to zrobić.

Rozumiem że trzeba zniszczyć uprawę (poplon) zaorując lub w inny sposób przed zaprowadzeniem nowej uprawy, ale chodzi mi o trochę co innego. Mam np. gorczycę z plonu głównego z poprzedniego roku co obsypała się i przezimowała, teraz w pszenicy wychodzi- tym tokiem mogę zgłosić wsiewkę, chociaż gorczycy nie siałem na wiosnę tego roku w pszenicy. Kombinacja i nic więcej. 

Wymysły urzędników stają się ostatnio obowiązującym prawem, a to zmienia się bardzo często. Nie zamierzam się odwoływać potem bo zrobiłem coś co było inaczej interpretowane i sam urząd nie potrafił tego wyjaśnić.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano

człowieku piszemy co wolno w praktyce zgodnie z prawem a nie o twoich kombinacjach 

we wniosku można wstawić jare w poplonie  a na polu  mieć zimowe i zostawić to na plon główny ...To jest legalne bo we wniosku było git i kontroli nie będzie ?...

kombinacja to kombinacja a legalna praktyka to legalna ...

likwidujesz poplon i siejesz rośliny jare i urzędas może ci skoczyć bo robisz to zgodnie z prawem i wymagana  praktyka 

człowieku interpretację agencji podałem w cytacie ....doradcy tworzyli kalambury ze nie wolno i dalej to robią i rolnicy to powielają ...🤷‍♂️

Opublikowano
przybyslawice5211 napisał:

1 godzinę temu, Turok napisał:

witam, może to głupie pytanie od ilu ha trzeba zostawiać ugór ?

od 10 ha 

ale ornego czy ogólnie ?

Opublikowano
18 minut temu, Bogdan_ja napisał:

człowieku piszemy co wolno w praktyce zgodnie z prawem a nie o twoich kombinacjach 

we wniosku można wstawić jare w poplonie  a na polu  mieć zimowe i zostawić to na plon główny ...To jest legalne bo we wniosku było git i kontroli nie będzie ?...

kombinacja to kombinacja a legalna praktyka to legalna ...

likwidujesz poplon i siejesz rośliny jare i urzędas może ci skoczyć bo robisz to zgodnie z prawem i wymagana  praktyka 

człowieku interpretację agencji podałem w cytacie ....doradcy tworzyli kalambury ze nie wolno i dalej to robią i rolnicy to powielają ...🤷‍♂️

No i tu ująłeś całe sedno , po to nie wolno siać tej samej rośliny po poplonie żeby właśnie nie było takich cudów , ale skoro twierdzisz stanowczo że można siać to samo , to siej i dobrze by było jak byś we wniosku , gdzieś w uwagach zaznaczył żeby cię z tego powodu skontrolowali , bo chcesz udowodnić ludziom z AgroFoto że masz rację , to już by było cacy , i rozwiał byś wątpliwości na przyszłość 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, mysza103 napisał:

No i tu ująłeś całe sedno , po to nie wolno siać tej samej rośliny po poplonie żeby właśnie nie było takich cudów , ale skoro twierdzisz stanowczo że można siać to samo , to siej i dobrze by było jak byś we wniosku , gdzieś w uwagach zaznaczył żeby cię z tego powodu skontrolowali , bo chcesz udowodnić ludziom z AgroFoto że masz rację , to już by było cacy , i rozwiał byś wątpliwości na przyszłość 

Tutaj przydał by się nie jakiś wycinek rozporządzenia, nie interpretacja moja, czy kolegi Bogdana, czy jeszcze kogoś innego (np. profesjonalnego doradcy co przechodził szkolenia u wysłanników z ministerstwa) a pismo z potwierdzeniem czy można czy nie można, stemplem datą i odręcznym podpisem dyrektora ARiMR, wtedy był by prawilny na to papier na czas kontroli.

Niech każdy robi jak uważa.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano

To przecież mamy różne związki rolnicze , to skoro na różnych forach te tematy cały czas są dyskutowane jak ten o którym w tej chwili mowa , czy chociażby nawet  w USU  czy słoma ma zostać w całości na polu , czy starczy tylko ściernisko zostawić , a słomę zebrać , to czemu tego nie zgłoszą do ministerstwa , i niech ktoś kompetentny się wypowie i żeby wyrażnie to było zapisane , bo chyba nie jest problemem żeby napisać wyraznie że przy uprawie USU można zebrać tylko ziarno , a cała reszta musi być wymieszana , lub można zebrać ziarno i słomę  a resztę wymieszać . Tak samo z poplonami .

Opublikowano
1 godzinę temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

przepisu zakazu siania nie ma, tak jak nie ma przepisu z ministerialną definicją resztek pożniwnych- tutaj wyłącznie interpretacja różnych osób jest różna. Jeżeli Twój urzędnik pozwalał na owies w plonie po poplonie to ok, niekoniecznie mój może to zrobić.

Akurat interpretacja resztek pożniwnych jest, oficjalna interpretacja departamentu min rolnictwa została zaprezentowana 14,04 na szkoleniu w Minikowie[całość dostępna na YouTube], tutaj jest  kłopot znowu ze zmieniającymi się przepisami od 15.02do 14.04  wszystko zależy na jakich danych doradca sie opiera, zresztą jest tłumacznie min że oni problemu nie widzą ponieważ zboże uprawia sie w plonie głównym tylko dla ziarna

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Człowieku gdzie masz to napisane że nie wolno ..To jest tylko w twojej głowie że nie wolno 

wolno i jest to zgodne z przepisem i praktyka ....🤷‍♂️

zadaLem   pytanie czy jest legalne oszukiwanie we wniosku ?nie jest ...rozumiesz to ...🤷‍♂️

Ty cały czas bjduzysz o kombinowaniu ...Ja pisze o przepisach i co wolno a co nie ...Tu nie ma zakazu wysiania tej saMej rośliny ....To jest wymysl którego nie ma 🤭

Jeśli nie wolno przekraczać prędkości to jest zakaz jazdy ...Nie ...masz stosować się do przepisów .

Tak samo tu nie wolno kombinować i zostawiać rośliny z poplonu ...trzeba ją zniszczyć /zaorac i tyle

Sam fakt złożenia wniosku to ryzyko kontroli ..czy nie składasz o dopłaty bo mogą kontrolować ?....składasz bo robisz to bo takie masz prawo ...🤷‍♂️ 

odsłuchaj sobie 1.50 minut facet mówi jakie są wytyczne z centrali ...mówi wyraźnie że miałeś przykładowo w mieszance gorczyca i pszenżyto zimowe ...likwidujesz ten poplon i możesz zasiać wiosna gorczyce lub pszenżyto jare ....

warunkiem jest likwidacja poplonu bo to wynika z przepisu a nie bzdury które zmyslasz w tym temacie 🤷‍♂️

radzę ci odsłuchaj całość bo ty walczysz z faktami bo masz jakieś urojenia co do resztek pożniwnych itp ....

kolega wyżej  ci tu tłumaczy jak krowie na miedzy jakie sa wytyczne a ty dalej swoje bzdury wciskasz ...

są takie a nie inne wytyczne i jeśli nie masz o nich pojęcia to przestań wymyślać głupoty .🤷‍♂️

Opublikowano

To siej , jak uważasz że tak można , ja tak siał nie będę bo jest ponad 100 innych roślin , do tego tylko ktoś nie mądry kto miał wcześniej zboże i na wiosnę ma zamiar zasiać zboże , to będzie chciał zasiać w poplonie zboże , bo już nawet z czystego rozumowania taka osoba powinna zasiać rośliny nie zbożowe , żeby choć zrobić na chwilę przerywnik od zbóż , a co do poplonów to czas pokaże . Koniec dyskusji na ten temat , bo to do niczego nie prowadzi , 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

siej  sobie co chcesz ...Mnie urojenia nie interesują tylko fakty a nie teoryje z deee wyjęte ...

ponoć wprost jest napisane że nie wolno ...A nikt tego nie widział i nie czytał bo tego nie ma ...🤷‍♂️

dyskusja prowadzi do faktów a nie wymysłów z dee wyjętych ...

To nie ty twierdziłeś że jest napisane że nie wolno i nie potrafiłeś tego zacytować /wskazać ?🤔

Opublikowano (edytowane)

Wnioski wydłużyli do 30 czerwca?  Byłem ostatnio mocno zajęty, i nie miałem czasu się tym zająć.

Płatności obszarowe + bydło.

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano

Rozporządzenie w sprawie ekoschematów - dotyczy międzyplonu do ekoschematu.

"§ 6. 1. W przypadku praktyki, o której mowa w § 4 ust. 1 pkt 2, punkty są przyznawane do powierzchni gruntów ornych, na których:

1) po plonie głównym lub po ugorowaniu są uprawiane międzyplony ozime, które nie są uprawą w plonie głównym w roku następującym po wysiewie tego międzyplonu, lub... "

Rozporządzenie w sprawie norm - dotyczy międzyplonu do zmniejszania procentu obszarów nieprodukcyjnych. 

"§ 6 ust. 5. Do ustalenia spełnienia warunku określonego w ust. 2 bierze się pod uwagę:

1) międzyplony ścierniskowe:

a) utworzone przez wysiew co najmniej jednego gatunku roślin w okresie od dnia 1 lipca do dnia 20 sierpnia,

b) utrzymywane co najmniej do dnia 15 października, a w przypadku gdy rolnik w terminie 7 dni od dnia wysiewu, o którym mowa w lit. a, złożył za pomocą systemu teleinformatycznego Agencji w sposób określony w przepisach o Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa albo do kierownika biura powiatowego Agencji oświadczenie, w którym wskazał ten dzień wysiewu – przez co najmniej 8 tygodni od tego dnia wysiewu,

c) uprawiane bez stosowania środków ochrony roślin od wysiewu przez okres ich utrzymywania określony w lit. b,

d) nieutrzymywane jako uprawa w plonie głównym na tej samej działce rolnej w kolejnym roku po wysiewie, o którym mowa w lit. a;"

Co do międzyplonu, który nie ma służyć ani do ekoschematu ani do zmniejszenia obszarów nieprodukcyjnych - nie ma przepisu. 

Opublikowano

Użyto słowa "uprawa". To można interpretować, że jako poplon była roślina X, to w plonie głównym może być mieszanka X + Y, bo to już jest inna uprawa. 

Tylko znowu to kwestia, kto i jak będzie interpretował. 

Opublikowano (edytowane)

Tylko nie wiadomo, czy w przepisie chodzi o "tą samą" uprawę, czy "taką samą" uprawę.

W rozporządzeniu w sprawie norm jest, "nieutrzymywane" czyli ew. można przyjąć, że chodzi o "tą samą uprawę". Ale w rozporządzeniu w sprawie ekoschematów to już inaczej napisali. 

Edytowane przez Karagana