Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Chlopaki zwlaszcza z lubelskiego, jak tam z szarkiem u Was ? @Ulman a jak u Ciebie z tego późniejszego siewu, bo moje te pozniejsze siane podobnie jak Twoje i pisałeś że nie będzie problemu z robakiem.. U mnie coś podjada, pewnie i szarek bo to tak z półtora siewnika tak najgorzej podgryzione od pola gdzie w tamtym roku były buraki.. chociaż na całym polu to widać, dzisiaj pryskane to coś konkretnego dorzuciłem 

20240504_191342.jpg

20240504_191346.jpg

20240504_191350.jpg

20240504_191352.jpg

20240504_191401.jpg

20240504_191403.jpg

20240504_191408.jpg

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano
8 godzin temu, Ulman napisał:

Po cholerne aż tyle?

Sam nie wiem po co tyle dał ,moim zdaniem 15 g to Max na takie małe buraczki 

Opublikowano
9 godzin temu, skywalker89 napisał:

Chlopaki zwlaszcza z lubelskiego, jak tam z szarkiem u Was ? @Ulman a jak u Ciebie z tego późniejszego siewu, bo moje te pozniejsze siane podobnie jak Twoje i pisałeś że nie będzie problemu z robakiem.. U mnie coś podjada, pewnie i szarek bo to tak z półtora siewnika tak najgorzej podgryzione od pola gdzie w tamtym roku były buraki.. chociaż na całym polu to widać, dzisiaj pryskane to coś konkretnego dorzuciłem.

Pojedyncze sztuki z podryzionym liscieniem ale burak już ma pierwsze liście właściwe więc problemów nie przewiduje. 

Opublikowano
12 godzin temu, skywalker89 napisał:

Chlopaki zwlaszcza z lubelskiego, jak tam z szarkiem u Was ? @Ulman a jak u Ciebie z tego późniejszego siewu, bo moje te pozniejsze siane podobnie jak Twoje i pisałeś że nie będzie problemu z robakiem.. U mnie coś podjada, pewnie i szarek bo to tak z półtora siewnika tak najgorzej podgryzione od pola gdzie w tamtym roku były buraki.. chociaż na całym polu to widać, dzisiaj pryskane to coś konkretnego dorzuciłem 

20240504_191342.jpg

20240504_191346.jpg

20240504_191350.jpg

20240504_191352.jpg

20240504_191401.jpg

20240504_191403.jpg

20240504_191408.jpg

Było trochę zimna i nie był aktywny, teraz ciepło i jest bardziej aktywny

Opublikowano

Nastepne liście będą rosły , chyba że coś je cały czas żre

Opublikowano
3 minuty temu, miwigos napisał:

Nastepne liście będą rosły , chyba że coś je cały czas żre

Dwa razy były pryskane  , niektóre zdychają inne jeszcze żwawe . Ostatni oprysk wczoraj chyba jeszcze poprawie .

Opublikowano
27 minut temu, miwigos napisał:

To szarek kamośnik tak podjada

Pierwszy raz mam do czynienia z takim czymś a już parę lat gospodaruje. Czy da się go jakoś zwalczyć czy mimo tych oprysków będzie niszczył.

9 minut temu, Jk1976 napisał:

Można mieszać dwuliścienne ze środkiem pyrinex? 

Doradca z ODR mówił że insektycyd może zmniejszyć działanie herbicydu , chociaż kiedyś się mieszało i było dobrze.

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Jk1976 napisał:

Można mieszać dwuliścienne ze środkiem pyrinex? 

Teoria tego nie zaleca . Ale dużo ludzi dodaje w burkach i nikt się nie skarży na fitotoksycznosc lub mniejszą skuteczność. Sam w burkach kilka razy w innych latach dawałem. Po co dwa razy jeździć jak jest bezpiecznie.  A propos mieszania ... W starym najlepszym Betanalu maxPro było gdzieś w etykiecie, że w drugim lub trzecim zabiegu można łączyć z środkiem Agil na jednoliścienne , dzisiaj w czasach powertwina , goltixa każdy zaleca minimum trzy dni przerwy między dwu a jednolisciennymi.

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Kordiuszan napisał:

Teoria tego nie zaleca . Ale dużo ludzi dodaje w burkach i nikt się nie skarży na fitotoksycznosc lub mniejszą skuteczność. Sam w burkach kilka razy w innych latach dawałem. Po co dwa razy jeździć jak jest bezpiecznie.  A propos mieszania ... W starym najlepszym Betanalu maxPro było gdzieś w etykiecie, że w drugim lub trzecim zabiegu można łączyć z środkiem Agil na jednoliścienne , dzisiaj w czasach powertwina , goltixa każdy zaleca minimum trzy dni przerwy między dwu a jednolisciennymi.

ja wczoraj pryskałem właśnie powertwin 1l/ha goltix 1,2l/ha insert 0,2l/ha safari 15g/ha venzar 0,2l/ha i do tego isektycyd oraz 0,3l/ha taurusa na jednoliścienne. Dzisiaj rano już na komosie było widac że działa

Opublikowano
8 minut temu, Skowron16 napisał:

ja wczoraj pryskałem właśnie powertwin 1l/ha goltix 1,2l/ha insert 0,2l/ha safari 15g/ha venzar 0,2l/ha i do tego isektycyd oraz 0,3l/ha taurusa na jednoliścienne. Dzisiaj rano już na komosie było widac że działa

w jakiej fazie że tak szybko było widać efekt?

Opublikowano

5 gram tribenuronu razem z conviso i daj coś na przyczepność, ja dałem flippera na bazie silikonu. Są i tacy którzy dawali granstara i maistra ale dawek nie znam , buraki były ok . To sprawdzone z tamtego roku . Ta opcja conviso i tribenuron jest chyba wystarczająca. U mnie jakby coś się z komosy odbijało lub nowego wyskoczyło to myślę dać trzeci raz sam tribenuron ale już 7 gram

17 godzin temu, maniek198 napisał:

I co  teraz ? Będzie coś jeszcze z tych buraków czy przesiew.

IMG_20240505_154127_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20240505_153857_Easy-Resize.com.jpg

Jeśli obsada jest jeszcze ok, a serduszka jak widać całe to będą tylko musisz pilnować, może minie jakieś przesilenie i utrzymasz. Podobno pod koniec maja komośnik ma już inne zainteresowania gdyż zaczyna się okres kopulacji i mniej zaczyna żerować.

Opublikowano
13 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał:

W środę kolejny zabieg, mniejszy chwast załatwiło a duży męczy. Przed 20 maja zamykam odchwaszczanie i trzeba brać się za nawożenie.

IMG_20240506_104616_1.jpg

Czym pryskales że tak ładnie rzepak kuli i w jakiej dawce 

Opublikowano

1,75 l goltix 20g safari 1l powertwin, 1,5l atpolan i olej 

Drugi zabieg idzie 1l goltix 20g safari 0,5l powertwin i 0,8 atpolan i olej, trzeci zabieg to samo

Rzepak nawet większy przypaliło, całe szczęście 

10 minut temu, Cobo napisał:

Czym pryskales że tak ładnie rzepak kuli i w jakiej dawce 

Opublikowano
14 godzin temu, Skowron16 napisał:

bez sciemy ze wczoraj pryskałes a rano juz było widac efekty, moze i było widac poprzedniego zabiegu

Opublikowano
4 godziny temu, Camry napisał:

5 gram tribenuronu razem z conviso i daj coś na przyczepność, ja dałem flippera na bazie silikonu. Są i tacy którzy dawali granstara i maistra ale dawek nie znam , buraki były ok . To sprawdzone z tamtego roku . Ta opcja conviso i tribenuron jest chyba wystarczająca. U mnie jakby coś się z komosy odbijało lub nowego wyskoczyło to myślę dać trzeci raz sam tribenuron ale już 7 gram

Jeśli obsada jest jeszcze ok, a serduszka jak widać całe to będą tylko musisz pilnować, może minie jakieś przesilenie i utrzymasz. Podobno pod koniec maja komośnik ma już inne zainteresowania gdyż zaczyna się okres kopulacji i mniej zaczyna żerować.

Po tych opryskach co zrobiłem nie żeruje na roślinie chociaż nie padł  całkiem i serduszka mają chęć odbijać .

Czyli trzeba truć dziada i obserwować . Dzięki za odpowiedż.