Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na dniach ma zrobić się cieplej planuje wjechać z odżywkami w pszenicę tylko te noce dalej zimne... ile musi być co najmniej w nocy aby dobrze wszystko zadziałało ? gdzieś czytałem, że co najmniej 4 stopnie w nocy 🤔 planuje dać na hektar siarczan mg 12kg + mocznik 20kg + mikrovit Cu 1l + mikrovit Mn 1l + mikrovit Zn 1l + optysil 0,5l do tego warto dorzucić proauqa trio ? kolejność mieszania chyba będzie odpowiednia ?

Opublikowano

Panowie dobry skład na pszenice ? Fertina 20-20-20 chce zastosować w dawce 4 kg /ha i nie wiem czy dołozyc jeszcze do tego mikro ? 

Azot całkowity N  20,0%
Azot azotanowy NO3  3,9%
Azot amonowy NH4-N  2,9%
Azot amidowy NH2  13,2%
Fosfor P2O5  20,0%
Potas K2O  20,0%
Magnez MgO  0,5%
Siarka SO3  2,1%
Bor B  0,05%
Miedź Cu EDTA  0,06%
Żelazo Fe EDTA  0,12%
Mangan Mn EDTA  0,08%
Molibden Mo  0,002%
Cynk Zn EDTA  0,06%
Opublikowano

@Renault9514 według mnie warto jeszcze chwilę poczekać na dwie rzeczy: 1 to na cieplejszą aurę, 2 niech pszeniczka jeszcze trochę nabierze masy asymilacyjnej 

@mich18 Fertina 20-20-20 to typowa odżywka MAKRO, a nie mikroelementowa. Makro powinno być już w ziemi. Jak chcesz dać dobre (gotowe) mikro to zastanów się nad Dr Green, albo Yara.

Równie dobrze w pierwszym strzale dla regeneracji po przymrozkach możesz podać coś fosforowego (np 2kg Plonvit Phospho) + odżywka typowo mikroelementowa

Opublikowano
1 godzinę temu, Renault9514 napisał:

na dniach ma zrobić się cieplej planuje wjechać z odżywkami w pszenicę tylko te noce dalej zimne... ile musi być co najmniej w nocy aby dobrze wszystko zadziałało ? gdzieś czytałem, że co najmniej 4 stopnie w nocy 🤔 planuje dać na hektar siarczan mg 12kg + mocznik 20kg + mikrovit Cu 1l + mikrovit Mn 1l + mikrovit Zn 1l + optysil 0,5l do tego warto dorzucić proauqa trio ? kolejność mieszania chyba będzie odpowiednia ?

na dniach to chyba tylko zostaje wtorek i środa później chłodniej i wiatr

Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

@Renault9514 według mnie warto jeszcze chwilę poczekać na dwie rzeczy: 1 to na cieplejszą aurę, 2 niech pszeniczka jeszcze trochę nabierze masy asymilacyjnej 

@mich18 Fertina 20-20-20 to typowa odżywka MAKRO, a nie mikroelementowa. Makro powinno być już w ziemi. Jak chcesz dać dobre (gotowe) mikro to zastanów się nad Dr Green, albo Yara.

Równie dobrze w pierwszym strzale dla regeneracji po przymrozkach możesz podać coś fosforowego (np 2kg Plonvit Phospho) + odżywka typowo mikroelementowa

to moge dodać do tej fertiny, dr green zboże po 1kg na ha ? Troche jednak wzmocnie mikro 

Opublikowano (edytowane)

W jakiej fazie dajecie druga dawkę azotu w pszenicy ? Zawsze dawałem na 1 kolanko ale tak  sobie myśle ze może za późno ... 

teorerycznie tak jest zalecane ale chyba lepiej żeby w tej fazie byka już dostępna s nie podana

Edytowane przez masa24
Opublikowano

Też zawsze dawałem na pierwsze kolanko ale w tym roku jeśli deszcz dopisze to N2 podam od razu jak zauważę ze kolanko się odrywa od węzła krzewienia. Co do mikro czekam az pszenica wypuści przynajmniej jeden nowy liść

Opublikowano
14 godzin temu, yacenty napisał:

A widziałeś kiedyś rosę? dwa dni dobrej rosy i szybko rozpuszczalne nawozy się rozpuszczają bez problemu, te wolno rozpuszczalne to mogą sobie lezec i dwa tygodnie bez deszczu. Wiadomo, gdyby był deszcz to rozpuściłoby się raz dwa. Inna sprawa, to ile tego nawozu poszło do gleby, ile poszło w powietrze. Jeszcze się nie spotkałem z jakimś opracowaniem, gdzie bym mógł przeczytać jaki wpływ na dostępność azotu ma wilgotność gleby i powietrza.

U nas raczej wegetacja nie stanęła w tym sezonie. Nawet te pszenice siane po burakach bardzo ładnie sie zielenią i przykrywają juz całe pola. Najgorsze oczywiście pszenice po międzyplonach ścierniskowych. Temu kto to wymyślił, powinno się dać jakąś srogą karę.

Dziękuję za odpowiedź. Tak myślałem że nie ma żadnych opracowań na temat jak azot się rozkłada gdy jest słaba wilgotność . A  że się rozłożył azot pod wpływem wilgoci z przymrozków to też pewnie według mnie nic nie da. Bo u mnie wegetacja nie ruszyła jeszcze widać glebę i pszenica się nie zazielenila. Jedynie w jęczmieniu ozimym widać że coś ruszyło

Opublikowano
6 godzin temu, zetorr6441 napisał:

Jak mikro to może amino ultra zboża?

Bądź dodać samą miedź odrzywi i działa czyszcząco

stosowałeś juz tą amino ultra dobry ma skład mikro ? 

Opublikowano

Witajcie, kupiłem atlantis 12. Będę stosował w dawce 1l/ha w celu zwalczenia stokłosy. Czy mogę dodać do niego granstar lub mustang forte w celu rozszerzenia spektrum? Praktykował ktoś już, jakieś spostrzeżenia. Czy lepiej osobno zastosować i parę dni odczekać 

Opublikowano

Jakie są najbardziej uniwersalne dysze RSM na zboża i też pod kukurydzę będę dawał RSM? Chodzi głównie o wydajność niebieskie czy czwerwone się sprawdzają? MMmaty planuje dać

• Root Admin
Opublikowano

wszystko zależy ile chcesz dawać i jak jechać, ja mam najtańsze ale pełną gamę: zółte, niebieskie, czerwone i brązowe. najcześciej używam czerwone, później brązowe i zółte. Niebieskich jeszcze nie użyłem ani razu

Opublikowano
14 godzin temu, Tomek90 napisał:

Stosował ktoś ciecz kalifornijska?? Jako zabieg czyszczący takie coś 🙉

Parę lat temu stosowałem i teraz też kupiłem. Myślę dawać  na rzepak i pszenice po 10 litrów, razem  z  T1. 

Opublikowano
6 minut temu, yacenty napisał:

wszystko zależy ile chcesz dawać i jak jechać, ja mam najtańsze ale pełną gamę: zółte, niebieskie, czerwone i brązowe. najcześciej używam czerwone, później brązowe i zółte. Niebieskich jeszcze nie użyłem ani razu

A jakie najtańsze i znośne ? Ile otworowe?

Opublikowano
30 minut temu, Dastan napisał:

Kup sobie agroplasta 7 otworowe i kryzy ,cena fajna i zero przypaleń jak się da wyżej belkę 

• Root Admin
Opublikowano
49 minut temu, Dastan napisał:

agroplast plus pakiet kryz - dysza jedna, a kupujesz tylko kryzy po 2 zł, na mój ogródek nic więcej nie potrzeba - robiłem testy z nimi i albuzami po 20 zł sztuka

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v