Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
54 minuty temu, galan99 napisał:

Zdrowie gleby wspierane precyzją

Sławomir Tupikowski, gospodarujący na 210 hektarach gleb klas od IVb do VI, pługa w swoim gospodarstwie nie posiada już wcale. Uprawę pasową na całym areale łączy z rozwiązaniami rolnictwa precyzyjnego, dzięki czemu, jak mówi rolnik - tam, gdzie kiedyś były właściwie tylko wydmy, dzisiaj uzyskuje się stabilne plony. To m.in. zasługa stopniowego wzrostu zawartości próchnicy i przede wszystkim poprawy magazynowania wody glebowej.

Innowacyjni Farmerzy stawiają na uprawę bezorkową

Ja tyle robali w pryzmie obornika nie mam. Daje już spore dawki obornika na 6 klasie 5 lat z rzędu i przychodzi 2 tygodnie bez opadu ze skwarem i pali wszystko więc te materiały reklamowe to sobie można wsadzić w....

Opublikowano (edytowane)

@STIG13 a można je łączyć ?  bo pinoksaden to w axialu jest i chciałem na wiosne odrazu lecieć bo teraz to chyba nie ma sensu już wyjeżdzać w pole...

Edytowane przez Palmusny
Opublikowano

Ja orzę co roku i tez mam dżdżownice na polach

ilość próchnicy w 10 lat zwiększy się może o 0,05%, to , że na samym wierzchu są resztki nie znaczy, że w profilu przybyło próchnicy, u mnie po siewie zazwyczaj też masę resztek, bo słoma zostaje po żniwach

obornik wymaga do rozkładu dużych ilości azotu (jeśli nie jest świeży) i wody

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, yacenty napisał:

Co to za chwast?

20221106_130153.jpg

20221106_130139.jpg

To jakaś stokłosa, podobne do miotły, miałem to 2 lata temu. Na wiosnę poprawiłem pinoksaden 0.6 i wzięło. Nie dałem rady dolecieć za dnia na tą pszenicę co wczoraj pisaliśmy, jutro ogarnę i wrzucę foto.

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał:

no właśnie ponoć wyczyniec

mam w jęczmieniu to samo co ty , pierwszy raz w życiu pryskałem w jesieni na chwasty i jak zobaczyłem że nie wzieło wszystkiego to się zastanawiam czy jest sens pryskać jesienią jak wiosna brało przeważnie wszystko , dwa lata temu na jednym polu tylko miałem stokłose a myślałem że to miotła , u mnie w okolicy mało kto pryska jesienia bo dużo warzyw jest , mi dopiero pszenica wzeszła i chciałem opryskać pszenice chociaż na częsci na próbe bo się ciepła jesień trafiła

Opublikowano
8 godzin temu, yacenty napisał:

Jak zboże będzie geste wyczyniec przepadnie , zaś jak będzie prześwit wyczyniec będzie królował najlepiej na jesieni zwalczać , chlorotoluron w dawce 3 litry . Na wyczyńca .

10 godzin temu, wojak1986 napisał:

Ja tyle robali w pryzmie obornika nie mam. Daje już spore dawki obornika na 6 klasie 5 lat z rzędu i przychodzi 2 tygodnie bez opadu ze skwarem i pali wszystko więc te materiały reklamowe to sobie można wsadzić w....

Za dużo obornika i pali tym bardziej , słoma przeorana na maks , do 20 cm i w tym przedziale się mieścić i będzie próchnica i ziemia nie zlewna .

Opublikowano
19seba napisał:

2 godziny temu, yacenty napisał:

mam w jęczmieniu to samo co ty , pierwszy raz w życiu pryskałem w jesieni na chwasty i jak zobaczyłem że nie wzieło wszystkiego to się zastanawiam czy jest sens pryskać jesienią jak wiosna brało przeważnie wszystko , dwa lata temu na jednym polu tylko miałem stokłose a myślałem że to miotła , u mnie w okolicy mało kto pryska jesienia bo dużo warzyw jest , mi dopiero pszenica wzeszła i chciałem opryskać pszenice chociaż na częsci na próbe bo się ciepła jesień trafiła

U mnie pszenica zawsze idzie po kukurydzy. Siew w październiku/listopadzie i pryskam na wiosnę - 100% efekt

Opublikowano

Ja problemu ze stokłosą nie mam tam, gdzie pryskam expertem w pełnej dawce - po prostu jej nie ma, natomiast pola opryskane quelexem niestety problem był, własciwie tylko ze stokłosą

Opublikowano
23 minuty temu, Miejscowy napisał:

U mnie pszenica zawsze idzie po kukurydzy. Siew w październiku/listopadzie i pryskam na wiosnę - 100% efekt

U mnie podobnie , jedyne co to jest taki moment że robię t1 i chwasty w tym samym czasie i jest wtedy tego jeżdzenia troche raz po raz dlatego chciałem spróbować w jesieni prysnać

Opublikowano

Mi wyczyniec na jednym kawału wyszedł to pryskałem Axialem w dawce 1,2 l/ha,  jak pszenica miała z 30-40 cm to tak sobie podziałał. 

Stokłose mam na obrzeżach, pryskam tylko odpowiednikiem Expert Met i diflu  i w pole nie wchodzi. 

Opublikowano
55 minut temu, Miejscowy napisał:

Nie ma co porównywać siewu wrześniowego z listopadowym bo to są dwie różne uprawy. Inna presja chwastów i inne, bardziej dogodne terminy oprysków wiosną.

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, galan99 napisał:

Jak zboże będzie geste wyczyniec przepadnie , zaś jak będzie prześwit wyczyniec będzie królował najlepiej na jesieni zwalczać , chlorotoluron w dawce 3 litry . Na wyczyńca .

Za dużo obornika i pali tym bardziej , słoma przeorana na maks , do 20 cm i w tym przedziale się mieścić i będzie próchnica i ziemia nie zlewna .

Ja na 22 do 25 będę orać . Czy jeszcze spłycić na 20cm ? To taka podorywka będzie a nie orka już . 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, jahooo napisał:

Ja problemu ze stokłosą nie mam tam, gdzie pryskam expertem w pełnej dawce - po prostu jej nie ma, natomiast pola opryskane quelexem niestety problem był, własciwie tylko ze stokłosą

Dawka FOE 1,5 razy większa w Expert Met. I jest różnica. Jeszcze dodatek metrybuzyny.

Edytowane przez metrax12
Opublikowano
21 godzin temu, szymonidas9 napisał:

Ktoś tu wcześniej wspominał o potasie na liść flagowy, mógłby powiedzieć coś więcej? Jaka dawka oraz w jakiej formie? 

A na przykład coś takiego:

https://intermag.pl/uprawa-roslin/produkt/kalprim

Rozpuszalny siarczan potasu też może być

22 godziny temu, 6MaaJsTeR9 napisał:

Unix 75 ma pozwolenie tylko w pszenicy i jęczmieniu czy można stosować go w pszenżycie i jakie dawki solo lub z inno substancją w niskich temp na podstawę źdźbła ?  

Śmiało można w pszenżycie.

0.6kg Unix + 0.3-0.4 fenpropidyny + jak będzie ciepło jakiś triazol

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, kamil255 napisał:

Przy jakiej minimalnej temperaturze można stosować Quelex complex pak? Chciałbym jutro opryskać pszenice siane po terminie w fazie 2 liścia

8⁰C

Opublikowano
STIG13 napisał:

1 godzinę temu, kamil255 napisał:

Przy jakiej minimalnej temperaturze można stosować Quelex complex pak? Chciałbym jutro opryskać pszenice siane po terminie w fazie 2 liścia

8⁰C

Quelex to moim zdaniem tak bardziej nalistnie działa. Szkoda potencjału Arylexu. Bardziej bym się skłaniał ku zmianie strategii. Albo Expert + coś, albo Chlorotoluron jeśli odmiana pozwala.

Opublikowano

Witam, ja mam takie pytanko, wiem, że jeszcze trochę czasu, ale zastanawiam się nad technologią nawożenia pszenicy. Zasiana w terminie z obniżoną obsadą, przerosła oczekiwania i jest po prostu gęsta, co roku na 1 strzał szedł Zaksan, ale w tym roku to chyba nie będzie dobry pomysł, bo nie zamierzam jej bardziej stymulować do krzewienia, Salerosan będzie dobry rozwiązaniem ? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v