Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
51 minut temu, Minkes napisał:

Doradźcie proszę czym zwalczyć perz w pszenicy, nie miałem długo problemu z tym chwastem ale wpadł nowy kawałek, na którym pasuje zasiać pszenicę, pole było rok nie uprawiane i wyrosło sporo tego dziadostwa. Dobre wiosenne środki wycofano a na glifo już teraz za późno, na pewno skoszę to i wyśmieje tam wapno, pytanie tylko czy zostało coś z chemicznych środków?

Attribut, ale nie posiejesz rzepaku

Opublikowano

panowie na pszenicę siane w terminie idzie sprawdzona bacara trio. ale będę siac po buraku 6 ha pszenicy, termin koniec października. co wtedy zastosować na chwasty żeby było dobrze? nie widzi mi się pryskać wiosna, a z kolei listopad bywa już zimny i pszenica w małej fazie 

• Root Admin
Opublikowano
43 minuty temu, roni9411 napisał:

panowie na pszenicę siane w terminie idzie sprawdzona bacara trio. ale będę siac po buraku 6 ha pszenicy, termin koniec października. co wtedy zastosować na chwasty żeby było dobrze? nie widzi mi się pryskać wiosna, a z kolei listopad bywa już zimny i pszenica w małej fazie 

Skoro masz sprawdzoną bacarę to pryskaj bacarą.

Opublikowano
Dnia 2.10.2022 o 09:25, Andpol napisał:

Fox spirella venecja która z tych odmian najlepiej nadaje się zasiać po pszenicy? Pierwszy raz je siał będę i potrzebuje opinii od osób które je siały po zbożach?

Ponawiam pytanie.

Opublikowano

Stosuje ktoś battle delta 600 SC? W tamtym roku "tanio" udało m i się załatwić ten środek na dwa lata. Ostatnim rokiem dawałem to razem z helmtribi. Miejscowo zauważyłem że budaki puszcza( robiłem poprawkę miejscami majorem na wiosnę).  Co myślicie dać do tego battle delta (skończył mi się tribunerion, więc myślę coś innego sprobowac)?

Opublikowano
2 godziny temu, Badwolf napisał:

Stosuje ktoś battle delta 600 SC? W tamtym roku "tanio" udało m i się załatwić ten środek na dwa lata. Ostatnim rokiem dawałem to razem z helmtribi. Miejscowo zauważyłem że budaki puszcza( robiłem poprawkę miejscami majorem na wiosnę).  Co myślicie dać do tego battle delta (skończył mi się tribunerion, więc myślę coś innego sprobowac)?

Chcesz to dać na jesieni? Tylko na jaki chwast? Bo nic nie zrozumiałem.

Opublikowano
10 godzin temu, kamil255 napisał:

Pierwszy raz będę stosował Quelex. Planuje w jęczmieniu i pszenicy pryskac na 3 liść

Stosowałem miotłę i chabra puścił,już bizon na miotłę lepszy moim zdaniem,na chabra też poprawkę trzeba wiosną

Opublikowano
7 godzin temu, andrzej1988 napisał:

doglebowo zaraz po siewie opryskać np Expertem. flufenacet i metrybuzyna to substancje doglebowo i częściowo nalistnie.

Też się nad tym zastanawiam, bo część będę siał dopiero w tym tygodniu.

Jaka jest szansa że dorzucając dff, obejdzie się na wiosnę bez poprawek?

Może ktoś praktykował ctu+dff, expert+ dff, doglebowo,jakie opinie?

Opublikowano
Dnia 1.10.2022 o 23:57, Gimmeshelter napisał:

Na mazurach. 3/4 pół to dalej sciersniska stoją a termin siewu już u nas minął 

Czemu za późno? U mnie też dopiero co dało się zaorać i będę siał chyba w środę jak nie wleje. Zanosi się na kilka dni bez deszczu i ciepło.

Opublikowano
6 godzin temu, metrax12 napisał:

Chcesz to dać na jesieni? Tylko na jaki chwast? Bo nic nie zrozumiałem.

Chce tak zrobić, żeby nie robić poprawek na chwasta, na wiosnę. Ostatnimi laty, właśnie budaka muszę poprawiac wiosna. Powiedzmy jadę z 20 procent areału wiosna, tam gdzie jest potrzeba.  Pytałem czy do battledelta można coś sensowniejszego dorzucić czy nie ma sensu. 

Opublikowano
Papkin napisał:

7 godzin temu, andrzej1988 napisał:

doglebowo zaraz po siewie opryskać np Expertem. flufenacet i metrybuzyna to substancje doglebowo i częściowo nalistnie.

Też się nad tym zastanawiam, bo część będę siał dopiero w tym tygodniu.

Jaka jest szansa że dorzucając dff, obejdzie się na wiosnę bez poprawek?

Może ktoś praktykował ctu+dff, expert+ dff, doglebowo,jakie opinie?

Ja planuję samym Expertem opryskać 3-4 dni po siewie a na wiosnę resztę dwuliściennych.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v