Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@daron64kto nie przeciągał się z polską służbą zdrowia ten nie zrozumie. Mnie całe szczęście onkologia ominęła ale chirurgie,ortopedię i przede wszystkim z moją Panią ginekologię poznaliśmy bardzo dobrze.

W tym pierdolniętym układzie jeżeli nie masz kasy/dobrego dodatkowego ubezpieczenia to zdychasz jak pies pod płotem i nikt nic ci nie pomoże . 

Opublikowano
8 godzin temu, nie napisał:

- Jako onkolog w Warszawie ma Pan poczucie, że pracuje w Europie czy w Trzecim Świecie?

-Tak jak nie znoszę rządów Pis-u, tak muszę uczciwie powiedzieć, że od 2017 roku onkologia w Polsce ma się co raz lepiej. Przełomem była zmiana przepisów, dzięki której co dwa miesiące, czyli niemal na bieżąco uzupełniana jest lista leków refundowanych oraz rozszerzenie wskazań zatwierdzonych wcześniej preparatów. Zbliżamy się do poziomu europejskiego - niemieckiego czy francuskiego. (Dr n. med. Tomasz Sarosiek, onkolog)

doktor onkolog, który nie lubi pisu, w gazecie, która pisu nienawidzi :) 

i co frajerzy? jak to jest znowu zrobić z siebie głupka? :D :D :D 

3 godziny temu, hubertuss napisał:

@nie frajerze pytasz sam siebie jak to jest zrobić z siebie głupka? Popatrz na siebie. Cytujesz jakiegoś lekarza, że listę leków rozszerzyli. Lekarz mówi o lekach a nie całej onkologii. Ale może ten lekarz nie wie jak wydłużyły się kolejki. Pisze ci człowiek co ma chorą żonę jak jest. A ty dalej rżniesz głupa. Ja ci pisze jak jest u ojca kolegi a ty dalej rżniesz głupa.

Nie życzę ci frajerze byś musiał na własnej skórze odczuć jak jest. A co mówią lekarze. Ciotka po raku piersi chodziła kontrolnie do onkologa co jej mówił, że wszystko w porządku. Babka co robiła usg mówiła idź pani do lekarza bo coś tu nie tak z wątrobą. Lekarz onkolog dalej mówił, że wszystko w porządku. Po awanturze u onkologa i dodatkowych badaniach bo się krew w kale pojawiła. Okazało się, że już bardzo nie w porządku. Ciotki już nie ma. A lekarze w tv mówią, ze to wina pacjentów bo nie zgłaszają się do lekarza na czas. Naprawdę żałosny jesteś. Popytaj ludzi chorych jak jest to może przejrzysz na oczy.

Masz tu frajerze czytaj jak jest dobrze. Masz napisane jak jest w polskiej onkologii. A ty frajerze wyciągasz wypowiedź jakiegoś lekarza o lekach i chcesz z tego zrobić, że poprawiło się w całej onkologii. Jesteś żałosny. Dlatego tyle razy powtarzam wasza propaganda jest robiona przez durni dla durni. Ten lekarz mówi o sytuacji z lekami a nie o całej onkologii frajerze.

https://pulsmedycyny.pl/zgony-z-powodu-raka-polska-wciaz-ma-jeden-z-najwyzszych-wskaznikow-umieralnosci-wsrod-krajow-oecd-raport-1136388

20 minut temu, daron64 napisał:

Zjeździłem za PO pół Polski z ojcem, teraz za PiS z połowica, a Ty mi będziesz, frajerzyno, pier**lil o sytuacji w onkologii?

Wiesz jak wygląda sytuacja w onkologii? Od momentu wymacania sobie przez moją guza do momentu podania pierwszej chemii minęło koło 5miesiecy. Wiesz co to jest 5miesiecy przy nowotworze? Pewnie nie, bo ci, łachu, w telewizji nie powiedzieli. Ale dam ci przykład - w kwietniu mój ojciec sam siedział w ciągniku i sial zboże, a we wrześniu leżał w trumnie. 

Wiesz jak wygląda sytuacja w onkologii? Pojedz na oddział, gdzie ludzie przyjmują chemię i posiedz sobie 6-8h w kolejce.

Chcesz wiedzieć jak wygląda sytuacja w onkologii? Pojdz na zabieg usunięcia piersi (NFZ), a potem za usunięcie profilaktycznie drugiej zapłać minimum paręnaście tysięcy, bo państwo nie uważa za zasadne zainwestowanie takich pieniędzy w zwiększenie szansy przezycia swoich obywateli.

Chcesz wiedzieć jak wygląda sytuacja w onkologii? Dostawaj przez bodaj 3lata leki w ramach terapii, a potem jak chcesz zwiększyć sobie szansę na opóźnienie nawrotu choroby to wydawaj 8k co 3tygodnie, bo to też nie jest dla państwa zasadne żeby lek taki refundować.

Chcesz zobaczyc jak wygląda sytuacja w onkologii? Idź na oddział, gdzie ludzie czekają na wizyty i po wysiedzeniu swojego w kolejce trafiają za każdym razem na nowego lekarza, który na każdego pacjenta ma parę/naście minut na poznanie historii choroby i ewentualnie jakieś badanie i podjęcie decyzji co dalej.

Chcesz zobaczyć jak wygląda sytuacja w onkologii? Zobacz ile trzeba wydać pieniędzy na prywatne wizyty i badania, żeby przyspieszyć diagnostykę/leczenie.

Wejdź sobie na jakikolwiek portal zbiorkowy i zobacz ile osób nie stać na leczenie w tym kraju. 

Jak to zrobisz, to wtedy wypowiadaj się o tym jak wygląda sytuacja w polskiej onkologi. FRAJERZE. 

Dajcie sobie na wstrzymanie z tymi frajerami ,

Ja też mam w domu osobę z nowotworem mózgu , i jak dotąd od kilku lat na szczęście narazie ok , wszystko zależy na jakich lekarzy się trafi , tak system jest ważny ale to czynnik ludzki decyduje , u nas od diagnozy do resekcji guza było nie całe dwa tygodnie 

Opublikowano

Problemem tego rządu jest brak zrozumienia tego co podpisują i uchwalają .Gdyby uparli się przy KPO dziś by wyglądało by to inaczej (przykład Orban -można ) ale tak zachłysnęli się wizją miliardów że im rozum odebrało -i=nawet żeby uszami brawo bili to tej kasy nie zobaczą .Po drugie opozycja nie mając innego pomysłu postępuje gorzej niż chamsko chcą wyborców zmusić do głosowania na nich siejąc wizję upadku .To że PIS to "debile "zgoda ale opozycja do kwadratu -nic kompletnie nic żadnego ładu składu czy pomysłu -tylko chcą władzy żeby kraść (i nie twierdzę że obecni nie kradną nie oszukują ) na pewno jednak procentowo dużo bardziej wywiązują się z tego co obiecują .Nie ma na kogo głosować i nie wiem czy będzie kiedykolwiek za mojego życia  

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
38 minut temu, Dziad932 napisał:

tak system jest ważny ale to czynnik ludzki decyduje

Nie zgodzę się z Tobą. A przynajmniej nie całkiem. Czynnik ludzki oczywiście, że ma znaczenie. To, na jakiego trafisz lekarza, jest czasem decydujące. Ale Twój lekarz nie ma wpływu na to, że danego leku nie refundują, nie ma wpływu na to ile trzeba czekać na chemie itd. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, daron64 napisał:

Zjeździłem za PO pół Polski z ojcem, teraz za PiS z połowica, a Ty mi będziesz, frajerzyno, pier**lil o sytuacji w onkologii?

Wiesz jak wygląda sytuacja w onkologii? Od momentu wymacania sobie przez moją guza do momentu podania pierwszej chemii minęło koło 5miesiecy. Wiesz co to jest 5miesiecy przy nowotworze? Pewnie nie, bo ci, łachu, w telewizji nie powiedzieli. Ale dam ci przykład - w kwietniu mój ojciec sam siedział w ciągniku i sial zboże, a we wrześniu leżał w trumnie. 

Wiesz jak wygląda sytuacja w onkologii? Pojedz na oddział, gdzie ludzie przyjmują chemię i posiedz sobie 6-8h w kolejce.

Chcesz wiedzieć jak wygląda sytuacja w onkologii? Pojdz na zabieg usunięcia piersi (NFZ), a potem za usunięcie profilaktycznie drugiej zapłać minimum paręnaście tysięcy, bo państwo nie uważa za zasadne zainwestowanie takich pieniędzy w zwiększenie szansy przezycia swoich obywateli.

Chcesz wiedzieć jak wygląda sytuacja w onkologii? Dostawaj przez bodaj 3lata leki w ramach terapii, a potem jak chcesz zwiększyć sobie szansę na opóźnienie nawrotu choroby to wydawaj 8k co 3tygodnie, bo to też nie jest dla państwa zasadne żeby lek taki refundować.

Chcesz zobaczyc jak wygląda sytuacja w onkologii? Idź na oddział, gdzie ludzie czekają na wizyty i po wysiedzeniu swojego w kolejce trafiają za każdym razem na nowego lekarza, który na każdego pacjenta ma parę/naście minut na poznanie historii choroby i ewentualnie jakieś badanie i podjęcie decyzji co dalej.

Chcesz zobaczyć jak wygląda sytuacja w onkologii? Zobacz ile trzeba wydać pieniędzy na prywatne wizyty i badania, żeby przyspieszyć diagnostykę/leczenie.

Wejdź sobie na jakikolwiek portal zbiorkowy i zobacz ile osób nie stać na leczenie w tym kraju. 

Jak to zrobisz, to wtedy wypowiadaj się o tym jak wygląda sytuacja w polskiej onkologi. FRAJERZE. 

@nie to jest kolejny pisowski kretyn. Taki nic nie zrozumie nic nie wie. Bo pis mu mówi co ma robić i myśleć. Każdą durnote napisze i będzie bronił zajadle w imię pisu. A te gnojki z rządu na kontach nfz z zeszłego roku skitrali ciężki szmal tylko po to by dać to przed wyborami. Tak się bawią kosztem ludzi.

Tak się poprawia sytuację chorych.

https://innpoland.pl/179299,pis-oszczedza-na-zdrowiu-polakow

1 godzinę temu, Dziad932 napisał:

Ja też mam w domu osobę z nowotworem mózgu , i jak dotąd od kilku lat na szczęście narazie ok , wszystko zależy na jakich lekarzy się trafi , tak system jest ważny ale to czynnik ludzki decyduje , u nas od diagnozy do resekcji guza było nie całe dwa tygodnie 

Masz racje czynnik ludzki decyduje. Dla pisu co pokazałem wyżej ważniejsze jest władza i poparcie niż zdrowie ludzi. Nawet forsą nfz grają tak by wykorzystać to w wyborach. Podobny numer robili przed poprzednimi wyborami. Wstrzymywali forsę rok czy dwa przed odgraniczając przyjęcia i wydłużając kolejki. Po to by w roku wyborczym rzucić kasę i przyspieszyć wszystko i pokazywać patrzcie jest kasa i kolejki maleją

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Ja naprawdę rozumiem, że na sprawy polityczne można mieć różne spojrzenia, ale do urwy nędzy - jak mozna tak bezkrytycznie pieprzyć takie farmazony? Jest tu grupa nornalnych ludzi, którzy są zwolennikami PiS, KO itd, ale to co niektórzy piszą to ciężko mi uwierzyć, że nie są zwykłymi opłacanymi trolami.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, soltys48 napisał:

@daron64kto nie przeciągał się z polską służbą zdrowia ten nie zrozumie. Mnie całe szczęście onkologia ominęła ale chirurgie,ortopedię i przede wszystkim z moją Panią ginekologię poznaliśmy bardzo dobrze.

W tym pierdolniętym układzie jeżeli nie masz kasy/dobrego dodatkowego ubezpieczenia to zdychasz jak pies pod płotem i nikt nic ci nie pomoże . 

teraz to juz nawet dobre ubezpieczenie nie pomaga-cale te pakiety medyczne sie zapchaly tak ze mozesz teraz na wlasna reke zaplacic za wizyte w prywatnej przychodni a potem ubezpieczalna ci zwroci pieniadze..

3 godziny temu, Dziad932 napisał:

pewnei niezlosliwym . widzialem na co dzien jak umiera osoba ze zlosliwym- dlatego jestem zwolennikiem eutanazji.....

Opublikowano (edytowane)

To ja też coś do tej trumienki NFZ dorzucę po ogłoszeniu przez trybunał niezgodności z konstytucją tzw kompromisu aborcyjnego po cichu zabrali kasę ośrodkom wspomagania rodziny właśnie na terapie zajęciowe dla  dzieciaków z niesprawnościami.

Co jest najważniejsze przy przetargu na terapię dla dzieci niepełnosprawnych? 85% to cena usługi a pozostałe to kompetencje czyli jak się znajdzie bezczelny typ z kursem internetowym online i da cenę godna uwagi to ma pierwszeństwo nad osobą o kilkuletnim doświadczeniu i wykształceniu w tym kierunku, nie wspominając o kursach na daną metodę terapii. 

Co za ohydna prowokacja totalsów😂

https://tvn24.pl/polska/jaroslaw-kaczynski-w-sochaczewie-test-okrzykow-przed-wystapieniem-prezesa-pis-5744050

Edytowane przez agromatik
Opublikowano
3 godziny temu, RU68 napisał:

Problemem tego rządu jest brak zrozumienia tego co podpisują i uchwalają .Gdyby uparli się przy KPO dziś by wyglądało by to inaczej (przykład Orban -można ) ale tak zachłysnęli się wizją miliardów że im rozum odebrało -i=nawet żeby uszami brawo bili to tej kasy nie zobaczą .Po drugie opozycja nie mając innego pomysłu postępuje gorzej niż chamsko chcą wyborców zmusić do głosowania na nich siejąc wizję upadku .To że PIS to "debile "zgoda ale opozycja do kwadratu -nic kompletnie nic żadnego ładu składu czy pomysłu -tylko chcą władzy żeby kraść (i nie twierdzę że obecni nie kradną nie oszukują ) na pewno jednak procentowo dużo bardziej wywiązują się z tego co obiecują .Nie ma na kogo głosować i nie wiem czy będzie kiedykolwiek za mojego życia  

Jak ceny nie spadną ja się wstrzymuje od głosu . I ty również nic lepszego nie wymyślisz .

Opublikowano

a tam co? onet napisał względnie obiektywną prawdę
https://wiadomosci.onet.pl/swiat/miazdzacy-raport-dla-ukrainy-taka-wojna-z-rosja-nie-moze-byc-wygrana/tf538dw

jeśli do tego dodać że nigdy wcześniej rosja nie miała tak wysokich cen za ropę gaz a niebawem zboża to na miejscu rosji wcale bym tej wojny szybko nie kończył a nawet gdybym mógł za szybko bym tej Ukrainy nie podbijał a najbardziej by mi nie pasowało gdyby się wzięli Ukraińcy i sami zbyt szybko poddali :P

oczywiście gdybym był odhumanizowanym kacapem dla którego życie człowieka tyle warte ile może mi dać osobnik za wykupienie się od śmierci i jeszcze musi sam zadbać jak mi haracz wręczy a jak nie zdoła, no cóż; jego strata.

tak na marginesie to wielu po "kacapsku" myślących powoli przekonuje mnie że im akurat prawa humanitarne nie powinny przysługiwać a takich najwięcej w sferach polityki, szczytach biznesu "skorporacjonizowanego" (chm, spróbuj to wymówić ) i szamanów ;)

Dla tego najczęściej rzeczywiście nie ma na kogo głosować bo do większości tych co się na stołki usilnie pchają większym pożytkiem było by strzelać a nie pozwalać na rządzenie sobą i płacenie haraczy na ich utrzymanie i fortuny dające takim z czasem i siłową przewagę kiedy to już nie będą musieli o niczyje przyzwolenie prosić bo sobie siłą wymuszą posłuch i utrzymywanie za nic jak tych "niebieskich ptaków" z delikatnej sugestii jednej z religii z przekazem dla pospólstwa żeby za bardzo takim nie "podskakiwało ;)

Opublikowano
12 minut temu, dysydent napisał:

oczywiście gdybym był odhumanizowanym kacapem dla którego życie człowieka tyle warte ile może mi dać osobnik za wykupienie się od śmierc

To właśnie tyle, ile wart jest Twój głoś dla polityka. Tyle jest warte Twoje życie dla niego. Tak więc bez skrupułów proszę.😂

• Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, dysydent napisał:

a tam co? onet napisał względnie obiektywną prawdę
https://wiadomosci.onet.pl/swiat/miazdzacy-raport-dla-ukrainy-taka-wojna-z-rosja-nie-moze-byc-wygrana/tf538dw

jeśli do tego dodać że nigdy wcześniej rosja nie miała tak wysokich cen za ropę gaz a niebawem zboża to na miejscu rosji wcale bym tej wojny szybko nie kończył a nawet gdybym mógł za szybko bym tej Ukrainy nie podbijał a najbardziej by mi nie pasowało gdyby się wzięli Ukraińcy i sami zbyt szybko poddali :P

0net jako Niemiecki portal tak pisze bo wiadomo że nadal istnieje sojusz Rosja - Niemcy - Francja .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

można przyjąć Twoje wytłumaczenie tego niby fenomenu onetu jaki to on obiektywny bo w tym przypadku obiektywizm pasuje mocodawcom

chociaż trudno to nazwać sojuszem bo oni zwykle się między sobą tłukli
To jest bardziej pokazanie reszcie planktonu kto tu na prawdę ma się prawo tłuc a cała reszta może jedynie sobie wybrać stronę po której stanie a i to tylko wtedy gdy już nie została siłą przymuszona. Wszelkie próby samodzielności są tratowane jako śmiertelne zagrożenie tego podziału świata

jest tylko jedno ale; ta się porobiło że Europa nie jest już centrum świata ... ale to na później zostawmy bo na razie tylko o onet chodziło czyli tutejszy lokalny europejski smrodek

@Mariusz2903 a co powiesz na to?
"Wojna pokazała, że do normalnego funkcjonowania państwa nie potrzeba tylu urzędników."

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/wielka-reforma-w-ukrainie-urzednikow-ma-byc-o-polowe-mniej/r3llylr

no tym razem napiszę - a nie mówiłem? dopiero trzeba wojny aby wyciąć rak nadmiaru urzedasów darmozjadów

"ludzie zachowują się racjonalnie dopiero wtedy gdy wszelkie inne sposoby zawiodą"
... czyli najczęściej kiedy już jest grubo za późno
kolejny argument za brakiem ...czego? bo zapomniałem xD

1 godzinę temu, mirro napisał:

Tak więc bez skrupułów proszę.😂

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

"Wojna pokazała, że do normalnego funkcjonowania państwa nie potrzeba tylu urzędników."

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/wielka-reforma-w-ukrainie-urzednikow-ma-byc-o-polowe-mniej/r3llylr

no tym razem napiszę - a nie mówiłem? dopiero trzeba wojny aby wyciąć rak nadmiaru urzedasów darmozjadów

, po wojnie jak pracy nie bedzie to dla wszystkich znajomych znajdą prace i etaty , w polsce tez jak sie mówi o zwolnieniach urzedników to efekt jest odwrotny .

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, jarecki napisał:

, po wojnie jak pracy nie bedzie to dla wszystkich znajomych znajdą prace i etaty , w polsce tez jak sie mówi o zwolnieniach urzedników to efekt jest odwrotny .

znaczy na Ukrainie? może i tak być i ta cala akcja odurzędniczania teraz to tworzenie wakatów dla swoich pozbywszy się nie swoich.

każdy system z czasem kostnieje i każda władza z czasem się demoralizuje i jeszcze nikomu nie udało się temu zapobiec inaczej jak przez wymuszoną kadencyjność. gdy jaki kraj obejdzie tę zasadę to rewolucji trzeba a jeśli rewolucja nie pomoże to mamy przykład białorusi gdzie władza obcą siłę wpuści by tylko na stołku pozostać.

Polska się od reszty unii względem biurokracji nie różni ale o tym nie raz było i co z tego? groch o ścianę
albo rewolucja albo wojna, innego sposobu na tego raka nie ma

"jesteśmy bliżej końca niż początku"; to słowa Glapińskiego i wyrwane z kontekstu o wiele bardziej wiarygodnie brzmią niż w znaczeniu w jakim zostały użyte. ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
54 minuty temu, jarecki napisał:

Miało się kolesiostwo , kumoterstwo , nepotyzm zmienić za Pis a tu jest tak jak było tylko że pracy  jest więcej teraz niż za PO i tego nikt nie podważy . Zarobki większe a kupić można dużo mniej przez tą drożyznę ale nie widzę żadnych czarodziei żeby to zmienić .

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Dziad932 napisał:

łabędzi śpiew resztek zdychającego imperium
Amerykanie uwierzyli że można pokonać rosję przy okazji ukraińskiej wojny Chińczycy stracili wiarę w rosji potęgę a coraz większa część planety zaczyna być wściekła na to co rosja wyrabia bo gospodarczo rykoszetem już poszło po całej planecie i cóż może narodek który stanowi nieco ponad 10% populacji planety gdy już co najmniej 50% tej populacji najchętniej widziało by rosję w grobie a wielkie terytorium tylko jeszcze podsyca zapędy bo procentowo bogactwa naturalne sa nieproporcjonalnie większe niż ten narodek do tego półdziki który ich nie ma szans obronić gdy w końcu n poważnie cała reszta się tymi bogactwami zainteresuje.
Rosja chyba powoli zaczyna zdawać sobie sprawę jak ma przeje...ane

nawet taka osetia odmówiła przyłączenie się do tej padliny zawęszywszy co się... rozkłada w okolicy

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
19 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Miało się kolesiostwo , kumoterstwo , nepotyzm zmienić za Pis a tu jest tak jak było tylko że pracy  jest więcej teraz niż za PO i tego nikt nie podważy . Zarobki większe a kupić można dużo mniej przez tą drożyznę ale nie widzę żadnych czarodziei żeby to zmienić .

Tak pracy jest więcej ale to nie dlatego, że jest pis a dlatego, że jest koniunktura. Po prostu jest duży popyt na wszystko więc jest zapotrzebowanie na pracownika by to wszystko produkować. Pis tak naprawdę nic przez te 7 lat dla gospodarki nie zrobił. Trafili po prostu na dobry czas.

• Haha 1
Opublikowano
25 minut temu, PRIMO napisał:

Buduj bunkier!!!!😂🤣😂🤣😂🤣

Kto czyta takie szmatławce?

To nawet do wychodka się nie nadaje. 🤦‍♂️

Promilek a jakie się czyta 🤔 , gazetę wyborczą ?? Bo nie czytam 

Ale może zacznę

Opublikowano
3 minuty temu, Dziad932 napisał:

Promilek a jakie się czyta 🤔 , gazetę wyborczą ?? Bo nie czytam 

Ale może zacznę

Łykasz wszystkie medialne durnoty jak Indor 🦃 ciepłe kluchy 🍜.🤦‍♂️

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v