Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jarecki napisał:

zawsze tak było , jeden sektor rolnictwa przynosil lepszy zysk inny gorszy  , czy zmiana polityki rządu by coś poprawiła raczej nie jest nadpodaz w niektórych sektorach to musi byc taniej .

No to sadownicy będa mieli taniej.😂 Trzy kraje bez odbioru towaru. Zostaje skup interwencyjny. Przechowalnie pod psem. Zaraz będzie większość sadów przemysłowych a nie deserówka.

3 godziny temu, peugeot napisał:

No sorry  ale moim zdaniem nie mamy wyboru , suwerenność albo pełne uzależnienie i wtedy dowiesz się za ile  ( garść ziemniaków ) będziesz  pracował . 

Pozycjonowanie się w takim układzie wyklucza elastyczną politykę, albo politykę w ogóle. Co też miłościwie panujący uczynili i kontynuują z lubością   i dumą.😂

Edytowane przez mirro
  • Like 1
Opublikowano

To jaka politykę prowadzimy nie ma znaczenia , dla ruska liczy się tylko ich wola  , udowodnili to już nie raz . Słowo dane przez nich nie ma żadnej wartości  , liczą się tylko z brutalna siłą , to im imponuje .

• Confused 1
Opublikowano
12 minut temu, Mariusz2903 napisał:

ludzie tego nie wytrzymają , można podnieść oczywiście ale 10-20 proc. a nie 2 razy .

Wytrzymają,wytrzymają ,ludzie nie tyle są w stanie wytrzymać i dwukrotny wzrost ceny gazu też😆

Opublikowano
8 godzin temu, jarecki napisał:

V12 , JAKIE to jest inne zdanie przecież przed napadem na ukraine gaz był rekordowo drogi a rusek sobie pogrywał chociaz prawa ani zasad funkcjonujących w handlu nie łamał , ja narazie teznie widze zagrozenia abardziej panike co niektórych .

Nie Rosja , przyczyna szalonego wzrostu cen węgla i  gazu była na Dalekim Wschodzie gdzie państwa  regionu kupowały przed  okresem zimowym wszystko co było dostępne, do tego USA wypieła się na Europę z dostawami gazu LNG, ciekawe co będzie  przed nadchodzącymokresie zimowym

8 godzin temu, jarecki napisał:

zawsze tak było , jeden sektor rolnictwa przynosil lepszy zysk inny gorszy  , czy zmiana polityki rządu by coś poprawiła raczej nie jest nadpodaz w niektórych sektorach to musi byc taniej .

Nadpodaż i kwestia ceny ma niewiele wspólnego z wolnym rynkiem w wydaniu Unijnym , prosty przykład z rynku trzody chlewnej. Cena niemieckiej półtuszy 1,2€, cena polskiej ok 1,1€ i ta niemiecka była sprzedawana na polskim rynku w cenie poniżej 1€ łącznie z dostawą,  kto pokrywał różnicę , nikt kto brał w tym udział nie zbańczył.

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

ty się cieszysz z tego?

Zwisa mi to. Pylony z betonu w Ostrołęce kosztowały wydane lekką ręką ponad miliard złociszy, a ich wyburzenie grube miliony, a ty bulwersujesz się jakimiś groszami przytulonymi przez emeryta z alzheimerem. Jakoś kasa za respiratory od handlarza bronią też nie wzbudza twojej namiętności, nie wspominając o kasie za wybory kopertowe.

Edytowane przez agromatik
  • Like 1
Opublikowano

https://wiadomosci.wp.pl/premier-obiecywal-ze-gazu-nie-zabraknie-u-nas-zabraklo-mieszkancy-wielkopolskiego-miesciska-sa-zdruzgotani-6763113368968000a

Tak sie zapędzili w tych sankcjach, że stracili kontrolę nad tym co robią. 😂

W radio słyszałem jak jeden "mundry" z tej ekipy mundrych stwierdził iż nie mogli poinformować samorządów o tym iż firma od gazu ma dostać bana, bo posiedzenie na którym tworzyli listę firm było niejawne.😂 Inny samorządowiec stwierdził że przed tem żadna firma Polska nie była zainteresowana gazyfikacją, bo im się nie opłacało a teraz chcą przejąć infrastrukturę bo już jest. 😂

Opublikowano
8 godzin temu, mirro napisał:

https://wiadomosci.wp.pl/premier-obiecywal-ze-gazu-nie-zabraknie-u-nas-zabraklo-mieszkancy-wielkopolskiego-miesciska-sa-zdruzgotani-6763113368968000a

Tak sie zapędzili w tych sankcjach, że stracili kontrolę nad tym co robią. 😂

W radio słyszałem jak jeden "mundry" z tej ekipy mundrych stwierdził iż nie mogli poinformować samorządów o tym iż firma od gazu ma dostać bana, bo posiedzenie na którym tworzyli listę firm było niejawne.😂 Inny samorządowiec stwierdził że przed tem żadna firma Polska nie była zainteresowana gazyfikacją, bo im się nie opłacało a teraz chcą przejąć infrastrukturę bo już jest. 😂

Do tej miejscowości gaz dowoziła jako podwykonawca firma w której pracuje mój brat ,jej szef o obecnych powiedzmy zawirowaniach wiedział już daaawno. 

Młody jeździł w Polskiej rodzinnej firmie i czasem ciągał beczki z logiem Novatec. Po wybuchu wojny pojechał do popegeerowskiej wsi w zachodniopomorskim i mało co wpierdal nie dostał bo jest RUSKI,.....Jego kolega nie miał tyle szczęścia i wylądował w szpitalu.

Pierwsza część jak najbardziej pasuje

https://vm.tiktok.com/ZMLss3yG2/

Opublikowano (edytowane)

czyli nie tylko rosja ma monopol na nazistowskie praktyki

większość planety zaczyna durnieć i rozwalać wszystko co "nie nasze"
czyli będzie jeszcze gorzej

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
17 minut temu, soltys48 napisał:

Młody jeździł w Polskiej rodzinnej firmie i czasem ciągał beczki z logiem Novatec. Po wybuchu wojny pojechał do popegeerowskiej wsi w zachodniopomorskim i mało co wpierdal nie dostał bo jest RUSKI,.....Jego kolega nie miał tyle szczęścia i wylądował w szpitalu.

To pewnie ten rodzaj wsi w których za bardzo nie trzeba pretekstu aby wp***dol wpuścić. Można bić przyjezdnych, jak tych zabraknie to sąsiadów, a jak będzie ochota to i w rodzinie się ponapieprzają. 

Ja tam jakoś nie widziałem aby stacja lukoila czy tam amic miała jakieś przestoje, albo by im ktoś szyby wybijał, czy by szykanowano ludzi którzy tak pracują. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, soltys48 napisał:

i mało co wpierdal nie dostał

Tak sie konczy myslenie emocjonalne, a nie logiczne . To co sie dzieje ostatnio w postrzeganiu swiata przez ludzi w tym kraju to dramat. Zupełne co nie ktorzy wylaczyli myslenie, a zastapili przekazem elektronicznym 

Edytowane przez V12
Opublikowano

Myślenie emocjonalne jest jak najbardziej potrzebne , bez niego prawdopodobnie ludzi na ziemi już by nie było . Nie ma ludzi kierujących się tylko logiką , bo to bardzo trudne  , gdyby tak było bylibyśmy maszynami ( choć może jesteśmy ) .

Zagrożeniem są ci  ( również dla siebie )  którzy proponują łatwe , i szybkie rozwiązania bez liczenia się z innymi ( czysta kalkulacja  ) .

Nie ma wiedzy absolutnie pewnej , przynajmniej jeszcze tego nikt nie udowodnił , tym radził bym się kierować w życiu . 

Opublikowano
3 godziny temu, soltys48 napisał:

2 godziny temu, Leszy napisał:

To pewnie ten rodzaj wsi w których za bardzo nie trzeba pretekstu aby wp***dol wpuścić. Można bić przyjezdnych, jak tych zabraknie to sąsiadów, a jak będzie ochota to i w rodzinie się ponapieprzają. 

Ja mam w okolicy takie coś. Miejscówka z dogodnym dojazdem (blisko krajówka, przelotówka z asfaltu,poniżej 10km do miasta) z kilku hektarowym siedliskiem po pegrze, a żadnej nowo zaczętej budowy gdzie obok w szczerym polu powstają domy. Ale co się dziwić jak swego czasu nawet na przejeżdżający pociąg gnojki potrafiły polować, z 6 razy tubylcy okradali swój sklep, a mordę można dostać za dzieńdobry.

Jeżeli chodzi o czynność potocznie nazywaną myśleniem to we wsiach popegeerowskich u części mieszkańców nie funkcjonuje ona wcale bądź w postaci szczątkowej. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mam taką rodzinę w okolicy nawet własne wesele zakończyli na dołku w psiarni.

3 godziny temu, Leszy napisał:

, a jak będzie ochota to i w rodzinie się ponapieprzają. 

Edytowane przez agromatik
  • Haha 1
Opublikowano

Można o zachodniopomorskim tak powiedzieć😂 teraz to już się i tak uspokoiło bo część patusów odeszła do krainy wiecznych łowów. Jeden z słynniejszych  patoscrimowców to z mojej okolicy☣️

Opublikowano

Z  tWittera pani poseł🤔 ma talent 🤣

Krystyna Pawłowicz

@KrystPawlowicz

Lewacki pos.T.TRELA

@poselTTrela

chce ujawnienia mego stanu majątkowego... Ty chamie ! Łobuzie ! Dziadu kalwaryjski ! Udowodnij najpierw,że brałam łapówki ! V ruska kolumno ! Łachu jeden ! Albo na kolana,pod stół i odszczekać ! Was ucieszy tylko seria w nasze plecy..

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v