Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Ulman napisał:

Wierzysz że wojna na upainie nie ma wpływu na dostęp do żarcia, lekarstw, wody , wszelkich dóbr i usług? 

Ty jakich publikatorów używasz że nie podają o kłopotach z powyższymi? 

10 minut temu, Ulman napisał:

Giną wyłącznie ruscy żołnierze 

To tylko pobożne życzenia (a szkoda) 

11 minut temu, Ulman napisał:

i bezbronne matki z dziecmi?

A co ma napisać bronący się przed agresorem że tenże każdego napotkanego cywila wita chlebem i solą? 

2 minuty temu, Ulman napisał:

Komentuje to że na upainie może być problem z dostępem do żarcia.

To jakbyś odkrył zasadę że po nocy robi się widno. Niesamowite!

Opublikowano

"Podczas wielkanocnego nabożeństwa Łukaszenka mówił o głodzie, jaki rzekomo panuje w Ukrainie. Jego zdaniem Ukraińcy mają dziś problemy z dostępem do podstawowych produktów spożywczych. Co najciekawsze, rzekomo mają przekraczać granicę z Białorusią, aby tam otrzymać pomoc od "szlachetnych ludzi". Wspomniał też o Polsce."

Masz jak wół napisane że cały kontekst odnosi sie do upainy więc o co chodzi? 

Opublikowano (edytowane)
Coś tam pisałeś o wole, słoń chyba jest bardziej dostrzegalny.
"Zobaczcie, co dzieje się z sąsiadami: Litwą, Polską, Łotwą - o Ukrainie już w tej sytuacji nawet nie mówię. Oni przecież byli tacy szczęśliwi, tacy weseli, żyli w takim bogatym świecie. U nich wszystko było, a u nas nic - mówi Łukaszenka.

- I gdzie oni są dziś? Proszą nas, żebyśmy ich wpuścili na Białoruś. Żeby mogli kupić przynajmniej kaszę gryczaną. Mniejsza o grykę... Soli nie mają. Proszą nas o sól! A my, jako ludzie szlachetni, otwieramy tę granicę - w szczególności z okazji święta religijnego - kontynuował dyktator."

Edytowane przez agromatik
Opublikowano (edytowane)

I to jest własnie panowie wasza interpretacja - pojawiło się zbitka zdań  Polska i głód i od razu larum. 

"O Ukrainie już w tej sytuacji nawet nie mówię"- traktujesz to zdanie w sposób dosłowny?

A jak ja napiszę że "Roman i Jacuś są pokręceni a o marecku nawet nie mówię. To jest paranoik ze zrytym beretem opętany lewacką propagandą pisowskich socjalistów"   to znaczy że o nim nie mówię? 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

4 godziny temu, hubertuss napisał:

Tyle razy pisałem, że wasza propaganda jest robiona przez durni dla durni. U nas inflacja jest dużo wyższa niż u Niemca i tyle. Niemiec traci 7,3 na inflacji a Polak 11 %. Więc daruj sobie demagogię.

taki głupi jesteś czy tylko udajesz?

9 godzin temu, dysydent napisał:

polska gospodarka jest tylko małym pryszczem na niemieckiej

Mnie to mało że martwi, mnie to przeraża i daleko nam powinno być do cwaniakowania jak to Polska silna i  może komukolwiek warunki stawiać.

Niemcy pokorą do swojej pozycji doszły a u nas widzę butę i cwaniactwo

tylko prowokujemy otoczenie aby sobie z Polski kolejny raz poligon na walkę o wpływy z Polski otoczenie zrobiło 

Niemcy walcząc z Polakami w obronie jednak utrzymania kontaktów handlowych z Rosją walczą również w interesie tego gospodarczego pryszcza

a jak na razie to rzekomi "koledzy" i ich firmy jak Tesla Intel, i nie chce mi się szukać jakie jeszcze jakoś omijają ten "raj gospodarczy" jakim maluje propaganda rodzima Polskę

bo zaczynamy mieć już was dość - zwolenników fanatycznych jednych i drugich tak na prawdę zer wartych siebie nawzajem jednako
tylko jeszcze nie ustaliliśmy jak się za was zabrać
jaki wybrać sposób

polska jest piątym partnerem handlowym niemiec, a v4 jest największym partnerem handlowym niemiec, większym nawet od chin

pod wzdlędem pkb polska jest 23 gospodarką na świecie

podstawy historii: niemcy do swojej pozycji doszli okradaniem podbitych państw, wykorzystywaniem jeńców wojennych do niewolniczej pracy i setkom miliardów dolarów z usa; różnica rfn - nrd; to tak samo jakby się porównywać z sąsiadem, któremu spaliło się dom i jeszcze szczęśliwie wygrało się w totolotka; to polska jest wzorem do naśladowania, pomimo ogromnych zniszczeń wojennych i ludzkich i dodatkowo prawie 50 letniej sowieckiej okupacji jest 23 gospodarką na świecie

prowokujemy? oddajmy niemcom gdańsk i śląsk bo nas napadną, nie prowokujmy ich; nie wchodźmy do nato bo ruskie na nas napadną

dziękujemy niemcom za ns i zieloną ideologię, to dla naszego dobra

tesla to fabryka samochodów (nie widzę dla niej przyszłości), vw (największa firma motoryzacyjna na świecie) też zainwestował w polsce (1mld euro); w polsce inwestują największe firmy technologiczne na świecie min. google (3mld zł), microsoft (1mld$), lg (3mld euro) (druga największa fabryka baterii samochodowych na świecie), itd.

ostatnie bez komentarza 

dysydencie miałeś włam na komputer? bo to chyba nie możliwe żebyś takie bzdury napisał?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

To pokazuje kierunek zmian bardziej , z fabryk i montowni wskakujemy w prace biurowe .

1 godzinę temu, nie napisał:

tesla to fabryka samochodów (nie widzę dla niej przyszłości)

Dlaczego ? Tesla na kazdym samochodzie zarabia 14 % .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Niemcy gdy cwaniakowały hitlerami, różnymi cysorzami rzekomo tradycjami porzymskimi (małpa germańska kulturę Rzymian udaje do dzisiaj ale to odrębny temat) wówczas dostawały wpie,,ol. Gdy w końcu przymuszeni po drugiej wojnie do siedzenia cicho wzięli się do roboty to pomimo iż wymordowali wygonili swoje intelektualne elity potrafili zbudować najsilniejszą gospodarkę w Europie. Pomimo iż zostały tam same prostackie świnie wszak w okresie powojennym nic istotnego dla postępu technologicznego, naukowego czy kulturowego do cywilizacji nie wnieśli co najwyżej kopiując głównie amerykańskie lub przedwojenne zdobycze to nie mogąc jako podbici cwaniakować militarnie ani politycznie zbudowali to co jedynie było im wolno.
O takie rozumienie niemieckiej pokory @hubertb mi chodziło, przymuszonej i należycie wykorzystanej.

Nawet dzisiaj gdy już są tą najsilniejszą gospodarką regionu niechętnie uderzają w militarystyczne zapędy zapewne oceniając że jeszcze są za słabi gospodarczo.
Polska jest beneficjentem i co najwyżej ofiarą sukcesu Niemiec a nie współtwórcą wszak do

wykorzystywaniem jeńców wojennych do niewolniczej pracy

mogli dołączyć dobrowolnych parobków z ludów ościennych głównie terenu ówczesnej Jugosławi ale też i Polski w okresie powojennym, znamy przecież historię jak i teraźniejszość pozycji polskości w niemczech

Jesteśmy na tyle od tych Niemiec zależni że ich upadek oznacza i nasz tak że zanim przystąpimy do rozwalania rzeczywiście niekorzystnego dla nas układu europejskich zależności stańmy się pierwej niezależni od niego na tyle aby nie drżały nasze firmy w obawie - kupi niemiec czy nie kupi nasz produkt
ile bym nie wyjaśniał to im bardziej tym prawdopodobniejsze ze jakiś @nie potnie tekst manipulacyjnie zmieniając całkowicie sens i logikę przekazu.

nabieram pewności że @nie jest albo współtwórcą albo uczniem metodologii propagandy pisowskiej szczujni mediów nazywanych państwowymi w Polsce i osiągnęło (owo "Nie") poziom mistrzostwa w tej sztuce jak i podejrzeń czy rzeczywiście nie jest zawodowym elementem tego mechanizmu partyjnych mediów bo mamy tu akademicki przykład manipulacji na przekazie gdzie dwa cytaty tekstu wyjściowego i zmanipulowanego pod własną retorykę

12 godzin temu, dysydent napisał:

jest taka różnica że polska gospodarka jest tylko małym pryszczem na niemieckiej i bardzo od niej zależna a wojna pokazuje że niemcy są przyjaciółmi wrogów Polski (tak się składa że i wrogów Ukrainy ale ona tu temat poboczny)
Mnie to mało że martwi, mnie to przeraża i daleko nam powinno być do cwaniakowania jak to Polska silna i  może komukolwiek warunki stawiać.
Niemcy pokorą do swojej pozycji doszły a u nas widzę butę i cwaniactwo   przynajmniej u kacyków wszelakich zanim nabraliśmy jakiegokolwiek znaczenia w dowolnej dziedzinie aby realnie coś znaczyć bodaj w Europie centralnej. Szanse na zaistnienie jako euroazjatycki hub gospodarczy dogorywają wraz z wojną na Ukrainie a samodzielność gospodarczo polityczna Polski przy tak niskiej populacji w tym rejonie świata jest mrzonką. To nie jakieś peryferia jak Korea Pd a na państwo bufor jak np Szwajcaria jesteśmy nazbyt atrakcyjni zasobami i lokalizacją abyśmy byli zostawieni własnemu losowi a głośnym krzykiem Dudów, Morawieckich czy już obłędem samobójczo fanatycznym Kaczyńskich tylko prowokujemy otoczenie aby sobie z Polski kolejny raz poligon na walkę o wpływy z Polski otoczenie zrobiło i każdy kto szczuje czy to przeciwko PiS czy przeciwko PO jest agentem zewn wpływów a nie interesu tego kraju, nazbyt słabego kraju aby mógł komukolwiek warunki stawiać np. zaprzestania niszczenia Ukrainy czy odpięcia się od zasobów Rosji.
Niemcy walcząc z Polakami w obronie jednak utrzymania kontaktów handlowych z Rosją walczą również w interesie tego gospodarczego pryszcza a jak na razie to rzekomi "koledzy" i ich firmy jak Tesla Intel, i nie chce mi się szukać jakie jeszcze jakoś omijają ten "raj gospodarczy" jakim maluje propaganda rodzima Polskę
Co najwyżej mniej zorientowani w regionalnych tutaj niuansach.... coś tam pd koreańskie firmy inwestują i zamierzały chińskie co bym za porażkę uznał nie sukces 

kolejny raz szykowana jest Polska jako arena głównych starć między tzw wschodem a zachodem a ty @Denwer i tobie podobni za najważniejsze stawiacie udowodnienie kto lepszy czy Tusk czy Kaczyński i ich przydupasy tu lokalni. Im szybciej was szczuje wzajemne szlag trafi tym lepiej bo zaczynamy mieć już was dość - zwolenników fanatycznych jednych i drugich tak na prawdę zer wartych siebie nawzajem jednako
jaki wybrać sposób

polska gospodarka jest tylko małym pryszczem na niemieckiej

Niemcy pokorą do swojej pozycji doszły a u nas widzę butę i cwaniactwo

tylko prowokujemy otoczenie aby sobie z Polski kolejny raz poligon na walkę o wpływy z Polski otoczenie zrobiło 

Niemcy walcząc z Polakami w obronie jednak utrzymania kontaktów handlowych z Rosją walczą również w interesie tego gospodarczego pryszcza

a jak na razie to rzekomi "koledzy" i ich firmy jak Tesla Intel, i nie chce mi się szukać jakie jeszcze jakoś omijają ten "raj gospodarczy" jakim maluje propaganda rodzima Polskę

bo zaczynamy mieć już was dość - zwolenników fanatycznych jednych i drugich tak na prawdę zer wartych siebie nawzajem jednako
jaki wybrać sposób

....

polska jest piątym partnerem handlowym niemiec, a v4 jest największym partnerem handlowym niemiec, większym nawet od chin

pod wzdlędem pkb polska jest 23 gospodarką na świecie

podstawy historii: niemcy do swojej pozycji doszli okradaniem podbitych państw, wykorzystywaniem jeńców wojennych do niewolniczej pracy i setkom miliardów dolarów z usa; różnica rfn - nrd; to tak samo jakby się porównywać z sąsiadem, któremu spaliło się dom i jeszcze szczęśliwie wygrało się w totolotka; to polska jest wzorem do naśladowania, pomimo ogromnych zniszczeń wojennych i ludzkich i dodatkowo prawie 50 letniej sowieckiej okupacji jest 23 gospodarką na świecie

prowokujemy? oddajmy niemcom gdańsk i śląsk bo nas napadną, nie prowokujmy ich; nie wchodźmy do nato bo ruskie na nas napadną

dziękujemy niemcom za ns i zieloną ideologię, to dla naszego dobra

tesla to fabryka samochodów (nie widzę dla niej przyszłości), vw (największa firma motoryzacyjna na świecie) też zainwestował w polsce (1mld euro); w polsce inwestują największe firmy technologiczne na świecie min. google (3mld zł), microsoft (1mld$), lg (3mld euro) (druga największa fabryka baterii samochodowych na świecie), itd.

ostatnie bez komentarza 

dysydencie miałeś włam na komputer? bo to chyba nie możliwe żebyś takie bzdury napisał?

można by opracowanie naukowe o przeinterpretowaniu przekazu aby udowodnić że człowiek jest wielbłądem i to tak skuteczne że nawet omal nie sprawdziłem czy nie mam jakiego garba

muszę szacunek przyznać za takie mistrzostwo no może z tymi Śląskami i Pomorzami Gdańskiem trochę dodane z dupeńki bo w moim trudno czegoś takiego doszukać ale u Kurskiego by takie oszczerstwa bez mrugnięcia przeszły

masz fach w ręku i marnujesz sie na takich forumach
frajer ;)

no co? ulewa była i burza to mialem aż nadto czasu aby tego posta sklecić :)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, nie napisał:

Podstawy historii są takie że Plan Marschala skierował Niemcy w stronę technologii a nie militaryzmu. Reszta poszła się jebać podczas nalotów dywanowych. Zachód pilnował aby niemiecki militaryzm nie odrodził się zbytnio, jednak Zimna Wojna wymuszała prewencyjne doskonalenie broni. Niemcy to wytwór USA i Rosji a raczej tego że mieli parę lat spokoju i nie musieli martwić się o granice. 

Cholera pisanie bez sensu, bo post @dysydent wyjaśnia wszystko. Ale niech zostanie.

1 godzinę temu, dysydent napisał:

nabieram pewności że @nie jest albo współtwórcą albo uczniem metodologii propagandy pisowskiej szczujni mediów nazywanych państwowymi w Polsce i osiągnęło (owo "Nie") poziom mistrzostwa w tej sztuce jak i podejrzeń czy rzeczywiście nie jest zawodowym elementem tego mechanizmu partyjnych mediów bo mamy tu akademicki przykład manipulacji na przekazie gdzie dwa cytaty tekstu wyjściowego i zmanipulowanego pod własną retorykę

I teraz skonfrontuj to z TV Rosyjską. Przekaz montowany tak jak w TVP i dla ludzi różniących się tylko tym, że jedni nazwiska piszą cyrylicą a drudzy łacińskim alfabetem.😂

Edytowane przez mirro
Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

nabieram pewności że @nie jest albo współtwórcą albo uczniem metodologii propagandy pisowskiej szczujni mediów nazywanych państwowymi w Polsce

to wszystko co potrafisz napisać? tylko argumentum ad personam??

co z tego co napisałem jest manipulacją? odpisałem, jak zwykle skrótowo, na główne założenia twojego postu, myśląc, że jesteś bystrzejszy, ale nie

już drugi raz, gdy wykazuję twoje błędy, ty mnie atakujesz i wyzywasz - żałosne i prostackie

Cytat

jaki wybrać sposób

pan i władca :D :D jak to mówią: nie strasz, nie strasz, bo  ......... :D 

Opublikowano
3 godziny temu, nie napisał:

taki głupi jesteś czy tylko udajesz?

Jak to tu kogoś pytałeś? To wszystko co potrafisz napisać? Wklejasz tu lub piszesz jakieś manipulacyjne fake newsy. Ja ci piszę po prostu i zwyczajnie. W Niemczech inflacja jest 7,3. Tj Niemiec traci 7,3 z tego co zarobi. Na oszczędnościach na podwyżkach itd. W Polsce mamy 11. Czy ty tego naprawdę nie rozumiesz? Francuz traci tylko 4,5 %. A te kraje tak samo jak Polskę dotyka wojna. A może nawet jeszcze bardziej bo np takie Niemcy więcej z Rosją handlowały niż my. Naprawdę robicie propagandę od durni dla durni. A potem nerwy puszczają, że ludzie łykać tego kitu nie chcą.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Ulman napisał:

"Podczas wielkanocnego nabożeństwa Łukaszenka mówił o głodzie, jaki rzekomo panuje w Ukrainie. Jego zdaniem Ukraińcy mają dziś problemy z dostępem do podstawowych produktów spożywczych. Co najciekawsze, rzekomo mają przekraczać granicę z Białorusią, aby tam otrzymać pomoc od "szlachetnych ludzi". Wspomniał też o Polsce."

Masz jak wół napisane że cały kontekst odnosi sie do upainy więc o co chodzi? 

Obejrzyj sobie oryginał i przetłumacz. Chyba nie uważasz że mówił o Ukrainie że mieli tam taki dobrobyt. Jak wół mówi w liczbie mnogiej i jeszcze wtrąca że nawet nie wspomni o Ukrainie. Interpretacja jego wypowiedzi jest prosta, nie mamy już nawet soli ;) 

Hubert, przeczytaj cały artykuł i się dowiesz o co chodziło https://www.bankier.pl/wiadomosc/Inflacja-producencka-zrywa-czapki-z-glow-8322185.html

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Inflacja-w-Unii-Europejskiej-marzec-2022-8322209.html

Nie żeby w Polsce było jakoś super, ale za chwile pól europy nas przegoni z inflacją.

https://www.autocentrum.pl/paliwa/ceny-paliw/zagranica/ pewnie z nawozami podobnie tabelka by wyglądała,

Edytowane przez PawelWlkp
  • Like 1
Opublikowano

Mam 2 big bagi corn cali i nie wiem po co. Albo gdzieś zapomniałem zasiać albo cholera wie. Myślałem że sam polidap mi został w podsiew w buraki i kuku a tam taka niespodzianka. Normalnie na przyszły rok ;)

Opublikowano
21 minut temu, PawelWlkp napisał:

Nie żeby w Polsce było jakoś super, ale za chwile pól europy nas przegoni z inflacją.

Jak będziemy w strefie Euro, to będzie można porównywać. 

Przed chwilą, PawelWlkp napisał:

Mam 2 big bagi corn cali i nie wiem po co.

Ja odkryłem parę mauzerów z RSM za skrzyniopaletami.😂

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, PawelWlkp napisał:

Obejrzyj sobie oryginał i przetłumacz. Chyba nie uważasz że mówił o Ukrainie że mieli tam taki dobrobyt. Jak wół mówi w liczbie mnogiej i jeszcze wtrąca że nawet nie wspomni o Ukrainie. Interpretacja jego wypowiedzi jest prosta, nie mamy już nawet soli ;) 

Ukraińcom wbijano do głowy że na Białorusi jest bieda a u nich dobrobyt i powinieneś to wiedzieć.  A w jakiej liczbie ma mówić o ukraińcach? Jak mówisz o ruskich to mówisz  - oni. O Niemcach - oni. Tak samo o Węgrach, Francuzach Rumunach czy żydach. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

W bardzo niefortunnym momencie zaczyna się wypowiedź Łukaszenki. Dwa zdania wcześniej i byłoby "wsio jasna". Ale chyba facet odpłynął na potrzeby własnych obywateli. Pewnie musi tak mówić żeby utwierdzić ich w przekonaniu iż spieprzanie na zachód nie jest w ich interesie, bo tam głód, faszyści i LGBT.😂

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v