Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Denwer napisał:

Polska Gospodarka  a Niemiecka  różnią  się  w wielu kwestiach   ale  ty  tego  nie rozumiesz  :D  :D  :D  

Możesz wyjasnic jakie to kwestie? 

Aaa, i chętnie sie dowiem kto jest twoim zdaniem odpowiedzialny za tak wysoką inflację

42 minuty temu, nie napisał:

niemcy inflacja 30,9% r/r 

polska inflacja 20,0 % r/r

:D  :D :D 

Skąd te dane i czego dotyczą?

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Denwer napisał:

Polska Gospodarka  a Niemiecka  różnią  się  w wielu kwestiach

jest taka różnica że polska gospodarka jest tylko małym pryszczem na niemieckiej i bardzo od niej zależna a wojna pokazuje że niemcy są przyjaciółmi wrogów Polski (tak się składa że i wrogów Ukrainy ale ona tu temat poboczny)
Mnie to mało że martwi, mnie to przeraża i daleko nam powinno być do cwaniakowania jak to Polska silna i  może komukolwiek warunki stawiać.
Niemcy pokorą do swojej pozycji doszły a u nas widzę butę i cwaniactwo   przynajmniej u kacyków wszelakich zanim nabraliśmy jakiegokolwiek znaczenia w dowolnej dziedzinie aby realnie coś znaczyć bodaj w Europie centralnej. Szanse na zaistnienie jako euroazjatycki hub gospodarczy dogorywają wraz z wojną na Ukrainie a samodzielność gospodarczo polityczna Polski przy tak niskiej populacji w tym rejonie świata jest mrzonką. To nie jakieś peryferia jak Korea Pd a na państwo bufor jak np Szwajcaria jesteśmy nazbyt atrakcyjni zasobami i lokalizacją abyśmy byli zostawieni własnemu losowi a głośnym krzykiem Dudów, Morawieckich czy już obłędem samobójczo fanatycznym Kaczyńskich tylko prowokujemy otoczenie aby sobie z Polski kolejny raz poligon na walkę o wpływy z Polski otoczenie zrobiło i każdy kto szczuje czy to przeciwko PiS czy przeciwko PO jest agentem zewn wpływów a nie interesu tego kraju, nazbyt słabego kraju aby mógł komukolwiek warunki stawiać np. zaprzestania niszczenia Ukrainy czy odpięcia się od zasobów Rosji.
Niemcy walcząc z Polakami w obronie jednak utrzymania kontaktów handlowych z Rosją walczą również w interesie tego gospodarczego pryszcza a jak na razie to rzekomi "koledzy" i ich firmy jak Tesla Intel, i nie chce mi się szukać jakie jeszcze jakoś omijają ten "raj gospodarczy" jakim maluje propaganda rodzima Polskę
Co najwyżej mniej zorientowani w regionalnych tutaj niuansach.... coś tam pd koreańskie firmy inwestują i zamierzały chińskie co bym za porażkę uznał nie sukces 

kolejny raz szykowana jest Polska jako arena głównych starć między tzw wschodem a zachodem a ty @Denwer i tobie podobni za najważniejsze stawiacie udowodnienie kto lepszy czy Tusk czy Kaczyński i ich przydupasy tu lokalni. Im szybciej was szczuje wzajemne szlag trafi tym lepiej bo zaczynamy mieć już was dość - zwolenników fanatycznych jednych i drugich tak na prawdę zer wartych siebie nawzajem jednako
tylko jeszcze nie ustaliliśmy jak się za was zabrać
jaki wybrać sposób

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
4 godziny temu, dysydent napisał:

zwolenników fanatycznych jednych i drugich tak na prawdę zer wartych siebie nawzajem jednako
tylko jeszcze nie ustaliliśmy jak się za was zabrać
jaki wybrać sposób

Mnie nie pytaj, bo zamkną Forum na dobre.😂 Choć rozwiązanie znalazłbym szybko. Zacząłbym od "zamrożenia majątków", zgodnie z PiS ustawą.😂

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, dysydent napisał:

Niemcy pokorą do swojej pozycji doszły

No co Ty? 

12 godzin temu, hubertuss napisał:

Energia elektryczna państwowe spółki lub kontrolowane przez państwo. Nawozy spółki kontrolowane przez państwo, Paliwa spółki kontrolowane przez państwo. Bankowość kontrolowana przez pańśtwo np stopy procentowej. Wszystkie te branże pomimo trudnej sytuacji na świecie odnotowały rekordowe marże i zyski.

Naprawdę wierzysz że oni siedzą na zebraniach i ceny ustalają? 

Opublikowano
10 godzin temu, Denwer napisał:

Chyba problemy  z  czytaniem  masz   albo  ze  zrozumieniem czytanego tekstu   fajne  samozaoranie  :D  :D  :D  

,Z obliczeń Niemieckiego Związku Rolników (DBV) wynika, że same skokowe wzrosty cen nawozów i paliwa spowodują wzrost kosztów produkcji w rolnictwie o 20-30 procent.,,

Polska Gospodarka  a Niemiecka  różnią  się  w wielu kwestiach   ale  ty  tego  nie rozumiesz  :D  :D  :D  

Spowodują ale jeszcze nie spowodowały. A może i nie spowodują. U nas miało wg Glapińskiego nie być inflacji a jest. Tak samo i te wyliczenia mogą być trafne lub nie. Poczekamy zobaczymy. U nas jest teraz 11 u Niemca 7,3

10 godzin temu, witejus napisał:

gdzie to wyczytałeś?

Zapytaj @Denwerskąd on te śmieci bierze. akty nma teraz są takie, że u nas jest 11 inflacji u Niemca 7,3.

8 godzin temu, nie napisał:

co wy się tak podniecacie inflacją? argentyna ma 50% a turcja 65% :) i żyją :D 

Tyle razy pisałem, że wasza propaganda jest robiona przez durni dla durni. U nas inflacja jest dużo wyższa niż u Niemca i tyle. Niemiec traci 7,3 na inflacji a Polak 11 %. Więc daruj sobie demagogię.

17 minut temu, hubertb napisał:

No co Ty? 

Naprawdę wierzysz że oni siedzą na zebraniach i ceny ustalają? 

Nie wiem jak ustalają. Ale od grudnia 2021 mieliśmy przykłady w czterech branżach gigantycznych podwyżek z czapy. Niespowodowanych w takim stopniu jak podrożały ich usługi lub produkty niczym. Prąd paliwa nawozy i bankowość pomimo wojny i kowidu zanotowały rekordowe zyski lub marże. I we wszystkich tych branżach rolę dominująca w podejmowaniu decyzji ma skarb państwa i to rząd i pis kontroluje i ma prawo decyzji w tych branżach.

Wystarczy, że pis powie swoim politykom zasiadających w zarządach tych spółek, ze trzeba golić jeleni i oni na zebraniach zarządów decydują co i jak.

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, hubertuss napisał:

Spowodują ale jeszcze nie spowodowały. A może i nie spowodują.

Wzrost cen nawozów,paliw wg ciebie być może spowoduje wzrost kosztów ,a może nie spowoduje.Ty jesteś ,,mondrzejszy"od Denwera😊

Edytowane przez witejus
  • Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, Ulman napisał:
10 godzin temu, nie napisał:

Skąd te dane i czego dotyczą?

Wlepił procentowy skok inflacji rok do roku i się cieszy nie rozumiejąc że w gospodarce z niższym skokiem procentowym r/r wysoka inflacja to zjawisko stałe.

Opublikowano
2 godziny temu, Leszy napisał:

Rodzice pamiętają inflacje 1183% i też żyli. 

Jest taki film jak babka mówi że sprzedała malucha a po paru miesiącach za tę kwotę można było kupić pół pary butów czyli jedną sztukę.

A ten to już nie wiadomo co spożywa bo chyba nawet denaturat nie daje takich wizji.

https://www.o2.pl/informacje/lukaszenka-o-polsce-zobaczcie-co-sie-dzieje-6761774824049472a

Opublikowano
2 godziny temu, witejus napisał:

Wzrost cen nawozów,paliw wg ciebie być może spowoduje wzrost kosztów ,a może nie spowoduje.Ty jesteś ,,mondrzejszy"od Denwera😊

Nie moja wina, że nie rozumiesz czytanego tekstu a jedynie trolujesz bo nie masz do czego się przyczepić. Ja ci tłumaczę, że te wyliczenia to gdybanie takie jak Glapińśkiego, że inflacji nie będzie bo oni tak wyliczyli a jest.

Opublikowano

Czy sumowanie dużych cyfr jest naprawdę tak skomplikowane?

"polski rząd zamówił łącznie ponad 200 mln dawek szczepionki, czyli po ponad 5 dawek na każdego Polaka? Zamówienia dokonywano, gdy dopiero zastanawiano się nad potrzebą podawania drugiej dawki."

Opublikowano
37 minut temu, Leszy napisał:

Bardzo mało prawdopodobne. 

Owszem ale tylko jeśli  wierzysz w to co ci pokazują z telewizora i piszą idący w głównym nurcie redaktorzy

Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

głównym nurcie redaktorzy

A w tym nurcie alternatywnym masowo wyjeżdżamy na bogatą Białoruś ? Kto jak kto ale Białoruś jest państwem uzależnionym praktycznie całkowicie od Rosji więc sprzedawanie nam takich dobrych rad poważne nie jest.

Opublikowano

@Ulman pojechałeś po bandzie i to ostro. Podaj co by musiało, i jak mocno, dupnąć żeby słowa tego oszołoma się spełniły. Zauważ że użyłem czasu przyszłego, gdy Władek używa czasu teraźniejszego. 

2 minuty temu, Ulman napisał:

Sednem jest to czy na upainie mogą juz w niektórych miejscach mieć niedostatki żarcia czy nie.

A jak myślisz czy latające rakiety i inne wybuchowe gófno sprzyja rozwojowi w jakiejkolwiek postaci?

Opublikowano

A wierzysz w to że ruscy odnosza same straty, upaina same sukcesy tylko jakimś cudem rozpieprzają im całe miasta? Giną wyłącznie ruscy żołnierze i bezbronne matki z dziecmi? Wierzysz że wojna na upainie nie ma wpływu na dostęp do żarcia, lekarstw, wody , wszelkich dóbr i usług?  Ja w takie bajki nie wierzę nawet w połowie. Obecnie informacja jest przepotężną bronią i narzędziem manipulacji co widać np po przekazie TVPis. Naiwnością jest sądzić że przekaz płynący z upainy i naszych mediów jest zgodny  z rzeczywistością.

Opublikowano

"Zobaczcie, co dzieje się z sąsiadami: Litwą, Polską, Łotwą - o Ukrainie już w tej sytuacji nawet nie mówię. Oni przecież byli tacy szczęśliwi, tacy weseli, żyli w takim bogatym świecie. U nich wszystko było, a u nas nic - mówi Łukaszenka."

@Ulman komentujesz te słowa ? Czy inne? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v