Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tarcza zostanie przedłużona   antyinflacyjna . Miała być do końca lipca będzie dłużej obowiązywać .

Premier Mateusz Morawiecki zapowiedział w sobotę, że tarcza antyinflacyjna, która miała obowiązywać do końca lipca, zostanie przedłużona. Dodał, że rząd pracuje obecnie nad tarczą "antyputinowską".

Tarcza antyinflacyjna 2.0 weszła w życie 1 lutego i miała obowiązywać do końca lipca 2022 r. Tacza obniża m.in. VAT na paliwo z 23 proc. do 8 oraz VAT na niektóre produkty żywnościowe z 5 proc. do 0 proc., a także VAT na gaz oraz nawozy do 0 proc.

— Tarcza antyinflacyjna będzie przedłużona, ponieważ walka z Putinem ma swoje koszty. Te koszty ponosimy w wyższych cenach paliwa, w wyższych cenach gazu, ale także wyższych cenach innych surowców — powiedział Morawiecki podczas konferencji na terenie rozbudowy Tłoczni Gazu Gazociągu Baltic Pipe w Goleniowie.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

Tarcza zostanie przedłużona   antyinflacyjna . Miała być do końca lipca będzie dłużej obowiązywać .

Premier Mateusz Morawiecki zapowiedział w sobotę, że tarcza antyinflacyjna, która miała obowiązywać do końca lipca, zostanie przedłużona. Dodał, że rząd pracuje obecnie nad tarczą "antyputinowską".

Tarcza antyinflacyjna 2.0 weszła w życie 1 lutego i miała obowiązywać do końca lipca 2022 r. Tacza obniża m.in. VAT na paliwo z 23 proc. do 8 oraz VAT na niektóre produkty żywnościowe z 5 proc. do 0 proc., a także VAT na gaz oraz nawozy do 0 proc.

— Tarcza antyinflacyjna będzie przedłużona, ponieważ walka z Putinem ma swoje koszty. Te koszty ponosimy w wyższych cenach paliwa, w wyższych cenach gazu, ale także wyższych cenach innych surowców — powiedział Morawiecki podczas konferencji na terenie rozbudowy Tłoczni Gazu Gazociągu Baltic Pipe w Goleniowie.

Oby tarcza antyputinowska nie działała tak źle jak antyinflacyjna. Czyli odwrotnie niż zamierzano. Rząd PL włączy z inflacją dodając społeczeństwu siły nabywczej tj pobudzając inflację. To tak jak by gasić ogień benzyną. Oby z Putinem nie walczyli tak samo. Choć Morawiecki już chciał walczyć z nami Polakami zakręcając nam ruski gaz i ropę. Co spowodowało by kolejne drastyczne podwyżki wszystkiego.

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Po wprowadzeniu tarczy ceny wzrosły jak nigdy🤣

tarcze kosztują wszak też muszą być z "czegoś" zbudowane

ten samowpieprzający się wąż już do żołądka dochodzi bo przysłowiową stal na te tarcze sam sobie sankcjami na ruskich chce blokować

to jeszcze większa paranoja jak wyzwalanie przez ruskich ukraińskiego narodu z niego samego

Opublikowano

Na pobliskiej żwirowni podobno skracają czas jednej zmiany z 12 do 8 godzin, aby powstały nowe miejsca dla pracowników z Ukrainy. Tym samym wypłata którą teraz dostają zmaleje o 30%. Info raczej pewne bo od mechanika który pracuje tam.

Opublikowano (edytowane)

albo o co najmniej 50% podrożeje żwir

bo pracownicy na pewno protestem zareagują a jeszcze nikt nie widział protestującego żwiru

Edytowane przez dysydent
  • Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, dejmian90 napisał:

Na pobliskiej żwirowni podobno skracają czas jednej zmiany z 12 do 8 godzin, aby powstały nowe miejsca dla pracowników z Ukrainy. Tym samym wypłata którą teraz dostają zmaleje o 30%. Info raczej pewne bo od mechanika który pracuje tam.

To już kobiety z dziećmi będą żwir kopać 🤔

Ale to było do przewidzenia , nie będzie dobrze ...

Opublikowano

Unia była w pewnym czasie 80 % wystarczalna ale nie którym palantom zachciało się to ro***bać i trzeba  wracać do tego co było dobre .

Nie tylko surowce. UE chce zmniejszyć zależność od światowych dostawców żywności i leków .

Przywódcy Unii Europejskiej zobowiązali się w piątek do zmniejszenia zależności UE od światowych dostawców żywności, mikroprocesorów, leków, surowców i technologii cyfrowych. Ich zdaniem rosyjska inwazja na Ukrainę jest argumentem za zwiększeniem samowystarczalności Wspólnoty.

UE zastanawiała się, jak uzyskać większą niezależność w kilku strategicznych obszarach, odkąd pandemia COVID-19 pokazała, że załamanie globalnych łańcuchów dostaw może sprawić, że UE straci dostęp do farmaceutyków lub mikroczipów. Zdaniem unijnych urzędników wojna na Ukrainie wzmocniła ten kierunek, ponieważ Europa będzie teraz walczyć o rezygnację z rosyjskiego gazu, ropy, węgla i innych surowców i być może znaleźć .

COVID I ROSJA POKAZAŁY ŻE TAK NIE MOŻE BYĆ , ŻEBY BYĆ UZALEŻNIONYM OD INNYCH W 99 % .

Opublikowano
21 minut temu, galan99 napisał:

Zdaniem unijnych urzędników wojna na Ukrainie wzmocniła ten kierunek, ponieważ Europa będzie teraz walczyć o rezygnację z rosyjskiego gazu, ropy, węgla i innych surowców i być może znaleźć .

No to jak się o coś walczy to chyba nie o rezygnację. No chyba że się samemu zrezygnowało i teraz walczy się żeby i reszta zrezygnowała. Chyba że walczy się o coś, o co wcale nie trzeba walczyć a tylko pozoruje się działanie. Wtedy sukces murowany.

Opublikowano

Ruskie wokół Kijowa ustawili się jak do obrony... Będą padalce konflikt przedłużać czy film nagrywać?

dysydent napisał:

Polska obecnie walczy o multikulturowość Europy jak mało kto z wewn. i pierwsza już pada ofiarą tej walki

zależy od punktu widzenia czy to dobrze czy źle

Nooo to teraz trzeba wysłać na ruskie komórki alert RCB z ofertą azylu politycznego na terenie UE wraz z instrukcją poddania się i zobaczyć co będzie ...

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

Polska obecnie walczy o multikulturowość Europy jak mało kto z wewn. i pierwsza już pada ofiarą tej walki

zależy od punktu widzenia czy to dobrze czy źle

Moja "połówka " dała mi zielone światło do ubogacania kulturowego ale trochę mnie przeraża  jej mina gdy to mówiła . Może jej nie zrozumiałem? Trochę się boję konsekwencji jakie mnie mogą czekać po powrocie do domu .

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, DTaras napisał:

Ruskie wokół Kijowa ustawili się jak do obrony... Będą padalce konflikt przedłużać czy film nagrywać?

Nie, teraz ustawia działa i będą równać miasto z ziemią. 

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano

Paradoksalnie plany rezygnacji z ruskich surowców energetycznych mogą przyspieszyć wprowadzenie ekologicznej energii. Bo chyba każdy rozumie, że zastąpienie ruskiego gazu czy ropy innymi spowoduje, że będzie drożej. Bo chyba każdy rozumie, ze jeśli na rynku jest mniej jakiegoś dobra a kupujących tak samo wielu to cena rośnie.

Opublikowano

Putin wzoruje się na Stalinie wiec Putina to szybko zgubi a nawet już zgubiło , to tylko chwila jak go swoi zgładzą .

Putin rozpoczął represje wobec jednego z wydziałów FSB za "złe informacje o Ukrainie"

Po dwóch tygodniach wojny na Ukrainie prezydent Rosji Władimir Putin rozpoczął represje przeciw swemu ukochanemu resortowi – Federalnej Służbie Bezpieczeństwa (FSB, dawne KGB). Zdaniem rosyjskich dziennikarzy-analityków Andrieja Sołdatowa i Iriny Bogdan, którzy od lat zajmują się rosyjskimi służbami specjalnymi, "pod nóż" poszedł tzw. 5. wydział FSB, którego kierownictwo miało się znaleźć w areszcie domowym. Powodem tej decyzji miały być niskiej jakości dane wywiadowcze na temat sytuacji na Ukrainie i złe wydawanie pieniędzy, przeznaczonych na działania operacyjne. Na razie brak jest oficjalnego potwierdzenia tej wiadomości.

Opublikowano

1 godzinę temu, marks50 napisał:

Moja "połówka " dała mi zielone światło do ubogacania kulturowego ale trochę mnie przeraża  jej mina gdy to mówiła . Może jej nie zrozumiałem? Trochę się boję konsekwencji jakie mnie mogą czekać po powrocie do domu .

możę przyjeła babcie z wnuczkami z ukrainy pod Wasz dach .😉

Opublikowano

Sam bym tak zrobił. Na każdej robocie trzeba się znać a nie odp..... maniane. 

Opublikowano
5 godzin temu, hubertuss napisał:

@nie Jaka frustracja. Bo o Orbanie napisałam. Wstyd wam, ze wasz sojusznik w rozbijaniu UE popiera Putina i blokuje sankcje?

To  ty  jesteś  on  czy  ona 

Sankcje  Blokują    Tuska  przyjaciele  Niemcy  nie  Orban   nie  kłam  :D  :D  :D  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v