Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
10 minut temu, DTaras napisał:

No to które? Nie sześć a bliżej dziesięciu a węgiel też kopie się na prąd. To je jeden. Dwa to znów produkcja ciepła technologicznego. Są piece do produkcji np szkła na prąd - łukowe dziadostwo - ale większość tego ciepła jednak produkuje się z gazu.

a tak ogólnie to ciezko mi jest wywnioskować ile ten prąd podrożał bo informacje sa sprzeczne , jedne że 500 % inne żę 100 % .

Opublikowano
12 minut temu, witejus napisał:

Nie ma co sr** w gacie, w życiu dobrowolnie nas nie wypuszczą.PIS wielokrotnie składał czołobitne, wiernopoddańcze deklaracje że nie ma najmniejszego zamiaru wychodzić z unii.😆

Pis obiecywał też reparacje i jak do tej pory nie wysłał Niemcom oficjalnego wezwania do wypłaty.

Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał:

jak do tej pory nie wysłał Niemcom oficjalnego wezwania do wypłaty.

Nie słyszałeś że Niemcy dopiero zakończyli wypłacanie reperacji (celowe) za I WŚ? tak że cierpliwości.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, witejus napisał:

Nie ma co sr** w gacie, w życiu dobrowolnie nas nie wypuszczą.PIS wielokrotnie składał czołobitne, wiernopoddańcze deklaracje że nie ma najmniejszego zamiaru wychodzić z unii.😆

Obiecywał też węgiel po 1000. I gdzie on jest? Obiecywał sprowadzić wrak? No i...?

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Teraz będą robić tak, aby nas i Węgry z tej UE na silę wykopali, tylko że Niemcy i Francja do tego nie dopuszczą, bo wtedy oznaczałoby to dla nich ogromne kłopoty gospodarcze oraz większą jeszcze niezależność Polski. O ile z gospodarką by sobie poradzili, o tyle niezależność Polski to sól w oku prusaków

ta polska megalomania...

heh to żeś mi poprawił humor w tą beznadziejną pogodę, mogą spokojnie olać polskę na ukrainie zrobią o wiele wieksze interesy niż tutaj. wymarło już pokolenie które miało sentyment do przedwojennego zabranego heimatu

A przepraszam wrocka nie odpuszczą bo to jednak obecnie perełka technologiczna tego grajdołu

8 minut temu, jacek1296 napisał:

Obiecywał też węgiel po 1000. I gdzie on jest? Obiecywał sprowadzić wrak? No i...?

no i jest węgiel po tysiaka tyle że za pół tony + koszty transportu, wrak też był, co prawda nie samolotu lecz chyba czołgów i nie od rosjan a od ukraińców w prezencie za bratnią pomoc by lud stolicy mógł popatrzeć jak to skutecznie działają polskie kraby. Ale poza tym się wszystko zgadza jak w radiu Erewań

Opublikowano
3 godziny temu, 6465 napisał:
8 godzin temu, many13 napisał:

Muszę być czujny bo banderowcy są wśród nas - szczególnie w nierządzie.

Wuj idę na grzyby z scyzorykiem i psem.

Uważaj żeby gdzie z za drzewa nie wyskoczył 🤣🤣

Gorzej jak banderowskiego prawdziwka nieopatrznie do domu przytarga i ten go znienacka w wigilijnych uszkach z barszczem zatakuje😂

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

dla nich ogromne kłopoty gospodarcze oraz większą jeszcze niezależność Polski. O ile z gospodarką by sobie poradzili, o tyle niezależność Polski to sól w oku prusaków

Akurat o to nie muszą się martwić. Nasze matoły zawsze i tak sprowadzą nas do parteru. Poczekają i sami się wyłożymy. Żadnej niezależności nie będzie. 🤣

Opublikowano
11 minut temu, agromatik napisał:

Gorzej jak banderowskiego prawdziwka nieopatrznie do domu przytarga i ten go znienacka w wigilijnych uszkach z barszczem zatakuje😂

I będzie ości z karpia w kiche sztolcową wbijał 🤣🤣🤣

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

Nie słyszałeś że Niemcy dopiero zakończyli wypłacanie reperacji (celowe) za I WŚ? tak że cierpliwości.

Pewnie przełożą dyskusję na 2250 rok.🤣

2 godziny temu, DTaras napisał:

Błąd. Węgry zatrzasną za nami drzwi.

Oczywiście zaraz po tym jak nas przez te drzwi wypchną.🤣 A potem będą się szczycić że uchronili Unię przed rozłamem, pozbywając się Polski.🤣

Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

Teraz będą robić tak, aby nas i Węgry z tej UE na silę wykopali, tylko że Niemcy i Francja do tego nie dopuszczą, bo wtedy oznaczałoby to dla nich ogromne kłopoty gospodarcze oraz większą jeszcze niezależność Polski. O ile z gospodarką by sobie poradzili, o tyle niezależność Polski to sól w oku prusaków

ile Państw jest w UE ?

Ile jest w mniejszości ?

ktoś kogoś na siłę do tej uni brał ?

Opublikowano
jarecki napisał:

10 minut temu, DTaras napisał:

No to które? Nie sześć a bliżej dziesięciu a węgiel też kopie się na prąd. To je jeden. Dwa to znów produkcja ciepła technologicznego. Są piece do produkcji np szkła na prąd - łukowe dziadostwo - ale większość tego ciepła jednak produkuje się z gazu.

a tak ogólnie to ciezko mi jest wywnioskować ile ten prąd podrożał bo informacje sa sprzeczne , jedne że 500 % inne żę 100 % .

Po nowym roku się dowiesz. Kontrakt 70 /30 czyli 30% z giełdy poszedł w górę dla taryfy C o sto procent względem roku zeszłego. Kończy mi się w grudniu jak większości. Zakupy prundu z FV rozliczane w kWh zostały wepchane w rynek i będą musiały zostać skompensowane drogim prądem po nowym roku. Kontrakty producenckie dla małych fotowoltaików były rozliczane w okolicy 300 zł i trzeba zawrzeć nowe. Z kolei Ci co sprzedali giełdowo przestaną się cieszyć zimą przy odkupie. Takie 1700 za MWh nikogo nie powinno zdziwić. Dodatkowo - producenci różnych branż przechodzą z drogiego gazu E na propan i butan. Wniosek jest taki że zabraknie propanu i butanu zatem i podtlenek LPG pójdzie w górę i grzanie chaup z butli. Ot takie powiązania. Norwegowie się ucieszą, Libańczycy się ucieszą, Żydzi się ucieszą...

mirro napisał:

1 godzinę temu, witejus napisał:

Pewnie przełożą dyskusję na 2250 rok.🤣

2 godziny temu, DTaras napisał:

Błąd. Węgry zatrzasną za nami drzwi.

Oczywiście zaraz po tym jak nas przez te drzwi wypchną.🤣 A potem będą się szczycić że uchronili Unię przed rozłamem, pozbywając się Polski.🤣

Nic innego nie miałem na myśli.

• Haha 1
Opublikowano

Obrońcy wolnego świata, demokracji i zachodnich wartości, cokolwiek to oznacza w polskiej narracji -  Obrońcy, kuźwa. I to tałatajstwo tu wyląduje prędzej czy później.

302525794_5747984465234555_7419151954947

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jacek1296 napisał:

Możesz być pewny że tej obietnicy dotrzyma.Wasze sranie w gacie jest przedwczesne i nieuzasadnione😆

Edytowane przez witejus
Opublikowano
21 minut temu, hubertuss napisał:

Pis już zadłużył Polskę poza budżetem na 422 mld zł. Obsługa tego długu tj np odsetki kosztuje nas rocznie 66 mld zł.

Wynika z tego, że będziemy pracować tylko na obsługę tego długu. Na nic więcej nie starczy.  

Opublikowano
12 minut temu, witejus napisał:

Tej o której pisałem, czytaj ze zrozumieniem😆

Że czarne nie będzie czarne a białe nie będzie białe?😂

5 minut temu, jacek1296 napisał:

Czyli obiecują dużo, a wywiązują się tylko z wybranych obietnic.

Raczej jak coś uda im się nie spieprzyć, to wtedy ogłaszają że to była obietnica i niebywały sukces. 🤣 I że PO tak nie potrafiła.

8 minut temu, Ulman napisał:

I ta opłata na pewno nie zostanie przewalona na wyjmującego takie mieszkanie.😂 Przemysł spożywczy już zna zasady "opieki funduszy", to teraz czas na mieszkaniówkę i pojedynczego obywatela.🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v