Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Karol6130 napisał:

Puścić lewą lewicę do władzy to zobaczycie co z robią z samochodami 

na razie mamy przykład jak się prawa lewica poronionym przePISotokiem popiPISała i jak sama praktyka to weryfikuje

@Pafnucy to niech jedną za krawędź chodnika wysunie, najwyżej kurczaki "zginą" jeszcze raz

jest jednak jeden czysto logiczny haczyk - pieszy nie musi mieć żadnych uprawnień bycia pieszym czyli żadnych egzaminów z tym związanych a zatem i znać stale zmieniających się przepisów jak i wiedzieć o obowiązku tych przepisów poznawania. Kreowanie prawa powinno takie "niuanse" logiczne uwzględniać inaczej tworzy niespójny bajzel który w końcu całość rozwala.
Polskie partactwo jest już przysłowiowe bo przykład idzie od góry - partactwo prawne rodzi wszelkie inne i przykładów można mnożyć w nieskończoność a przyczyną brak jakiejkolwiek odpowiedzialności za knoty prawne jak i nadmiar wszelkich przepisów.
Wszystko w nadmiarze staje się śmieciem

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
9 minut temu, daron64 napisał:

Mnie najbardziej wk***ia (już parę razy mógłbym za to mandat dostać) - dojeżdżam do przejścia, do pasów dopiero dochodzą ludzie (są jeszcze kawałek i idą po chodniku, nie że są przy samym przejściu, czy że widać że na pewno będą wchodzić) no i i tak zwalniam, ale widzę, że są jeszcze daleko, to się nie zatrzymuje, a koleś jadący z naprzeciwka hamuje nagle przed samymi pasami, gdzie ja już jestem przy samym przejściu i nie zdążę wyhamować i przejeżdżam, gdzie on staje. Jakby się trafił upierdliwy policjant to wez się potem szarp

To jeszcze nic, gorzej gdy dwa barany lub dwie ci...y stoją na chodniku obok przejścia i prowadzą dysputę, i weź się domyśl czy oni/one chcą przejść przez jezdnię czy tylko tak sobie tam przypadkiem stoją.

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, daron64 napisał:

A już w ogóle jakiś czas temu w drogowce czy czymś takim pokazywali jak policja łapała kierowców. Dwa pasy w jedną stronę, przejście dla pieszych, kamera, czy tam jeden patrol. No i na obu pasach jadą auta, tylko tym lewym koleś jedzie minimalnie szybciej. Nie, że jedzie za tym na prawym, wyskakuje na lewy i przyspiesza. Po prostu oba jadą swoimi pasami, obaj dość wolno, tylko ten na lewym ciut szybciej. No i kilkadziesiąt metrów za tymi pasami policja zatrzymuje gościa i wpiernicza mu mandat za wyprzedzanie na pasach. No zwykle k**estwo jak dla mnie.

I czego nie rozumiesz, jedzie szybciej to wyprzedza na przejściu, a tego nie wolno robić.

Opublikowano
15 minut temu, dysydent napisał:

na razie mamy przykład jak się prawa lewica poronionym przePISotokiem popiPISała i jak sama praktyka to weryfikuje

Zobacz Warszawę czaskowskiego, korki, brak miejsc parkingowych 

Opublikowano (edytowane)

cała Polska taka gdzie tylko jest większy ruch

akurat przepisy ruchu drogowego jednakie w całej Polsce i po za gestią lokalnych kacyków pokroju "czaskoskich"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
22 minuty temu, Pafnucy napisał:

A jak ma torby w rękach bo udka z Lidla niesie?

Dla własnego bezpieczeństwa powinien się jednak zatrzymać, chyba że już po tych udkach z tłuszczami do paliw turbo się załączyło.    :P

Opublikowano
30 minut temu, Desperado napisał:

Wystarczyłoby dodać do tych przepisów zapis że pieszy musi się zatrzymać i podnieść rękę do góry, sygnalizując tym gestem chęć przejścia przez jezdnię, przynajmniej ja tak robię jak przechodzę.

@lemik coż to cię tak rozbawiło w tym co napisałem? ty pewnie niejednego  już pieszego zgoniłeś  z powrotem z przejścia.   xD

Popieram, choć wystarczyło by zatrzymanie pieszego przed przejściem twarzą do przejścia. Wtedy masz go przepuścić i tylko w tym przypadku. Wejście pod zbliżający się pojazd bez zatrzymania 1000 dla pieszego. To samo z rowerzystami plus obowiązek oc.

Opublikowano
13 minut temu, dysydent napisał:

cała Polska taka gdzie tylko jest większy ruch

akurat przepisy ruchu drogowego jednakie w całej Polsce i po za gestią lokalnych kacyków pokroju "czaskoskich"

Oni też reorganizują ruch 

Opublikowano
7 minut temu, jacek1296 napisał:

Popieram, choć wystarczyło by zatrzymanie pieszego przed przejściem twarzą do przejścia. Wtedy masz go przepuścić i tylko w tym przypadku. Wejście pod zbliżający się pojazd bez zatrzymania 1000 dla pieszego. To samo z rowerzystami plus obowiązek oc.

Podniesienie ręki też nic nie kosztuje, może być nawet podniesienie w kierunku przejścia, nie koniecznie w górę, żeby ktoś nie pomyślał zwłaszcza niekumaty typu @lemik że chce mu tylko wyrazić tym gestem pozdrowienie, zwłaszcza z okresu III rzeszy.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Karol6130 napisał:

typowe zmienianie tematu gdy dyskusja dotyczy czego innego bo przepisów na przejściach dla pieszych

to dwie odrębne sprawy jak argument że rosja ma rządzić w Polsce bo w USA biją murzynów
dodatkowo wiązanie spraw lokalnych z centralnymi tak że ... odjazd typowo propagandowo demagogiczny już całkiem

znamienne - najgłupiej argumentują obrońcy pisu ;) to akurat nie odnośnie li tego posta i cytatu

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Tak. To wszyscy wiedzą - a Tobie o co chodzi? Żeby nie mówić w Polsce tylko na Polsce? Czy może aby przy wykorzystaniu dziejów manipulować umysłami tworząc ideologię czy religię nawet? Może chcialbyś wzorem ruskiego porządku wepchnąć się na piedestał i przedstawić wszem jako mściciel sprawiedliwy i piewca nowego ładu? Sam otoczysz się podobnymi i będziesz zwykły złodziej ?

Domagam się li tylko o prawdę o Wołyniu ale te banderowce popierane przez pisdzielców myślą sobie, że temat z czasem się wyciszy wraz z zejściem POkolenia które to przeżyło z autopsji i które mając w pamięci ukochaną ziemię i praojców otworu gębowego nie pozwala se zaszyć gestem zapomnienia. Nie pomorze tu p;oprawność polityczna bo my Polacy o tym banderyżmie nigdy nie zapomniemy. Ruskie przyznali się do Katynia. Wiemy kto zesłał polskie rodziny wschodnich terenów w bydlęcych wagonach na mrożną syberyjską noc ale to wina rzydowstwa w osobach Berii i Kaganowicza sterujących wąsatym Józefem. Dlaczegol te UPA-dlińskie kó**rwy nie przyznają się do RZEZI Wołyńskiej i nie złożą hołdu pomordowanym naszym dziadom zapytytowuję się jako Polak o narodowych przekonaniach?

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Karol6130 napisał:

człowiecze to że lokalne samorządy planują organizację ruchu nie znaczy że robią to wg swojego widzimisię. Mają prawo drogowe oraz prawo budowlane i to według kryteriów dyktowanych przez te kodeksy są wprowadzane takie a nie inne rozwiązania.

Co ma przynależność partyjna takiego czy innego kacyka do pierwszeństwa pieszego na przejściu, czy innego przepisu. 

Jeżeli chodzi o  mniemanie rowerzysty że na każdym przejeździe ma pierwszeństwo to są w błędzie mogącym kosztować życie. Pierwszeństwo mają jedynie gdy przejazd jest równoległy do drogi o wyższym priorytecie. Jeżeli ją przecina to pierwszeństwa nie ma.

Edytowane przez agromatik
Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

To jeszcze nic, gorzej gdy dwa barany lub dwie ci...y stoją na chodniku obok przejścia i prowadzą dysputę, i weź się domyśl czy oni/one chcą przejść przez jezdnię czy tylko tak sobie tam przypadkiem stoją.

A oto norma, bo sie akurat przy przejściu spotkali/ły i jest okazja poplotkowac. 

54 minuty temu, Desperado napisał:

I czego nie rozumiesz, jedzie szybciej to wyprzedza na przejściu, a tego nie wolno robić.

Czy ja napisalem, że tego przepisu nie rozumiem? Napisałem, że moim zdaniem to k**estwo wwalanie mandatu za coś takiego. Nie w sytuacji gdy ktoś wyprzedza na zasadzie, że dojeżdża do auta, zmienia pas przyspiesza, czy też gdy jedzie dużo szybciej pasem obok. Chodzi mi tylko o sytuację, gdy auta jadą ze zbliżona prędkością. To samo jak na prawym delikatnie zwolni i już go wyprzedzasz. Szczególna ostrożność itd, ale to sytuacja, moim zdaniem, może nie naciągana, ale taka, w której ja osobiście bym mandatu kierującemu nie wystawił, ewentualnie pouczył, żeby uczulić na to.

Opublikowano

a tutaj mam coś na potencjalną pochwałę władzy centralnej
https://www.money.pl/emerytury/rekord-w-zus-czegos-takiego-nie-bylo-nigdy-w-historii-6809787927263872a.html

nie ma znaczenia że bliżej do zbilansowania ZUSu dzięki spadku realnej wartości świadczeń przez inflację i jest to jeden z niewielu "plusów" inflacji gdzie łatwiej zbilansować pewne rzeczy no i ZUS zdaje się nie przegapiać tej okazji. Mimo iż system emerytalny... ogólnie społeczny uznaję za śmiertelnie chory w funkcji czasu to akurat jest symptom regresu tej choroby co najmniej opóźniający śmierć
bo daleko jeszcze do pełnego wyleczenia "pacjenta" ale trend we właściwym kierunku

Opublikowano
33 minuty temu, Desperado napisał:

Podniesienie ręki też nic nie kosztuje, 

Też o tym myślałem, że po dojściu po pasów powinien być jakiś ogolnie ustakony znak. Żeby pieszy jednak musiał jakaś uwagę poświęcić przechodząc przez pasy. Tylko też jaki? Podniesienie ręki? A co jak ktoś ma amputowane obie? Itd itd. Ciężko byłoby wymyśleć coś sensownego. 

Tyle kasy inwestuje się w różne, głupie (moim zdaniem) rzeczy, to można by zrobić np sygnalizację na przejściach (wejście na żądanie), albo taniej - np na chodniku wydzielona jakaś strefa przy przejściu, w którą trzeba wejść i się zatrzymać(!!!) i dopiero wtedy można wejść na przejście. No nie wiem, ale widzę, że baardzo dużo osób czuje się właśnie jak te święte krowy, do tego nieśmiertelne. Z tego co jeżdżę to widzę, że mało kierowców olewa przejścia, naprawdę rzadko żeby ktoś się nie zatrzymał jak widzi pieszego. A może po prostu musi minąć trochę czasu, trochę kultura jazdy i chodzenia musi się zmienić u nas?

Opublikowano (edytowane)

stanąłem raz na chodniku bo szukałem adresu i zauważyłem że wszyscy na jezdni się zatrzymali i dopiero wtedy zobaczyłem resztki niedotartej "zebry" na wprost mnie a na końcu znak przejścia (wszak ustawiony dla jezdni a nie chodnika)
rad nie rad przeszedłem  jak się później okazało - niepotrzebnie bo adres był po poprzedniej stronie

jako również i kierowca, współczuję kierowcom tego przepisu który jest głupi, niedokończony i niespójny, pieszym też współczuję ale trochę mniej bo mniej tracą gdy jednak wszyscy go stosują to pieszy w nieporozumieniach podobnych jak wyżej nie ma zbędnych przepałów paliwa i zużycia hamulców tudzież sprzęgła.

Na pewno przepis nie poprawia tzw płynności ruchu a wręcz przeciwnie no i nie przystaje do polskiej rzeczywistości gdzie nie jest rozgraniczony status przejścia jak w innych krajach gdzie "zebra" jest pierwszeństwem pieszego a dwie linie poprzeczne do jezdni już pierwszeństwo dają pojazdom i gdzie "zebr" jest dużo mniej.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
mirro napisał:

Zauważyłem że pieszy ma wyjebane na to co dzieje się na drodze i co raz więcej jest zombi co lezie bez względu na wszystko. Pieszy stracił instynkt i będzie ginął.

Ustawowo mu zapisali nieśmiertelność to korzysta z nowego prawa.

Opublikowano

Niektóre psy mają więcej rozsądku niż ludzie, ostatnio miałem taką zabawną sytuację że w miasteczku w mojej gminie kundelek idący chodnikiem doszedł do pasów, zatrzymał się i rozglądnął się na boki.Akurat dojeżdżałem do przejścia i zatrzymałem się, bo akurat droga była pusta, zobaczyć co ten pies zrobi.I pies przeszedł po pasach na drugą stronę

Opublikowano
Desperado napisał:

Wystarczyłoby dodać do tych przepisów zapis że pieszy musi się zatrzymać i podnieść rękę do góry, sygnalizując tym gestem chęć przejścia przez jezdnię, przynajmniej ja tak robię jak przechodzę.

@lemik coż to cię tak rozbawiło w tym co napisałem? ty pewnie niejednego  już pieszego zgoniłeś  z powrotem z przejścia.   xD

Następny mocny... I ta ręka Ci pomaga? Byś znał przepisy to byś wiedział kto ma prawo ruchem kierować oraz co oznacza uniesiona ręka u innego uczestnika ruchu.

Desperado napisał:

22 minuty temu, Pafnucy napisał:

A jak ma torby w rękach bo udka z Lidla niesie?

Dla własnego bezpieczeństwa powinien się jednak zatrzymać, chyba że już po tych udkach z tłuszczami do paliw turbo się załączyło.    :P

Nie dla bezpieczeństwa tylko pozostały obowiązki ale porąbanego reformatora nic nie obchodziła krew którą te przepisy napisano...

Opublikowano
jacek1296 napisał:

30 minut temu, Desperado napisał:

I kto Wam to będzie kontrolował ? A jak ręki w górę podnieść nie może to nie może chodzić. Trzebaby wszelkie przejścia filmować jak w Chinach. Są obowiązki i koniec.

many13 napisał:

o Wołyniu ale te banderowce popierane przez pisdzielców myślą sobie, że temat z czasem się wyciszy wraz z zejściem POkolenia które to przeżyło z autopsji i które mając w pamięci ukochaną ziemię i praojców otworu gębowego nie pozwala se zaszyć gestem zapomnienia. Nie pomorze tu p;oprawność polityczna bo my Polacy o tym banderyżmie nigdy nie zapomniemy. Ruskie przyznali się do Katynia. Wiemy kto zesłał polskie rodziny wschodnich terenów w bydlęcych wagonach na mrożną syberyjską noc ale to wina rzydowstwa w osobach Berii i Kaganowicza sterujących wąsatym Józefem. Dlaczegol te UPA-dlińskie kó**rwy nie przyznają się do RZEZI Wołyńskiej i nie złożą hołdu pomordowanym naszym dziadom zapytytowuję się jako Polak o narodowych przekonaniach?

Temat i tak się wyciszy i nieważne jak bardzo stare zdjęcia pokolorujesz. Taki jest człowiek - ile razy żeś się tak upodlił, że zarzekałeś się iż alkoholu do ust nie weźmiesz? Dlaczego człowiek choć rozumny szybciej uczy się na własnych błędach? Bośmy wszyscy empiryści. Ukraińcy nie przyznają się do rzezi? Na łby się pozamieniałeś? Inaczej ją przedstawiają - tak to już jest w każdym narodzie.

Opublikowano (edytowane)

@many13 powtarzasz się z ciągle wypominaniem Wołynia tak że kto miał się dowiedzieć dawno już wie a kto nie chce to i kafarem weń nie wbijesz i jedni drudzy raczej nie czytają postów zaczynających się "a Wołyń...." niekoniecznie z niechęci do tematu a jego zbędnego "ospamowienia" zbyt częstym powtarzaniem

ja Cię zapytam o coś innego
Chyba wczoraj E. Musk rzucił propozycję aby ew referenda na teenach wsch Ukrainy zrobić pod auspicjami i pod nadzorem społeczności międzynarodowej oczywiście po wycofaniu wojsk rosyjskich i zapewne - tego nie sprecyzował - nie wchodzeniu ukraińskich a od razu np ONZ-owskich

oczywiście Ukraińcy zaprotestowali nawet z użyciem zwrotu "pier...ol się", rosja - jak na razie - nic na to zapewne dla tego że Musk Krym wyjął spoza tego pomysłu

ja swoje zdanie na to mam i gdyby nie ten Krym to w zasadzie albo trzecia światowa, albo kolaps wewn rosji albo właśnie coś takiego/podobnego a że padło od Musk-a to niezobowiązujące (na razie) ale zachodnie sondowanie Ukraińców już się rozpoczęło i nawet nie jest to takie głupie z polskiego punktu widzenia, co?

oczywiście umowy z Tobą żadnej nie mam i odpowiadać nie musisz ani - tym bardziej, jeśli już - sensownie xD

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v