Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Ten widoczny na wykresie spadek to wynik od stycznia do maja a w  całym 2018 był rekordowy import. Romek zobaczył że strzałka w dół to chciał nachwalić za to PIS a tu cały misterny plan w PISdu🤣

prawdziwy prostak z ciebie  

produkcja_zuzycie_energii_elektrycznej_polska_2021.png

Opublikowano
29 minut temu, soltys48 napisał:

Jeno niecałe 13lat

wypadek przy pracy ??? tak jest gdy nie uzywa sie odziezy ochronnej  🤣

ja tylko 9 .

17 minut temu, Roman176 napisał:

ze za PO zabrali się za import i rekordu nikt nie pobił 

popatrz na te dane 

1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Ten wykres to jakaś pisowska lipa. GUS mówi co innego. Specjalnie pokazał taki gdzie nie widać wzrostu ostatnich lat. @Roman176 czytaj poniżej.

https://demagog.org.pl/wypowiedzi/ile-wynosil-import-rosyjskiego-wegla-przed-i-po-przejeciu-wladzy-przez-pis/

Według danych GUS w latach 2014–2020 import węgla z Rosji wynosił:

2014: 6 510 188 965 kg,

2015: 4 944 053 446 kg,

2016: 5 209 270 709 kg,

2017: 8 621 927 325 kg,

2018: 13 054 408 336 kg,

2019: 10 800 563 750 kg,

2020: 9 452 711 387 kg.

Czytaj więcej na: https://demagog.org.pl/wypowiedzi/ile-wynosil-import-rosyjskiego-wegla-przed-i-po-przejeciu-wladzy-przez-pis/

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Ten widoczny na wykresie spadek to wynik od stycznia do maja a w  całym 2018 był rekordowy import. Romek zobaczył że strzałka w dół to chciał nachwalić za to PIS a tu cały misterny plan w PISdu🤣

23 minuty temu, jacus napisał:

popatrz na te dane 

50thw mnie prądu było kolosalnie zużycie rośnie 

Opublikowano

Z tego wykresu wynika że pod rządami głąbów z PISu przestaliśmy być samowy starczalni energetycznie. Od  2015 zużycie większe jak produkcja. Tak źle było ostatnio za komuny. W sumie PIS to komuniści więc nie ma się czemu dziwić.😂

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

brawo wy 

Kopalnia Węgla Kamiennego „Centrum” 

KWK Bobrek-Centrum. Wyodrębniona KWK Centrum weszła w struktury Spółki Restrukturyzacji Kopalń i 9 maja 2015 roku została

1 kwietnia 2017 roku została przejęta od Katowickiego Holdingu Węglowego przez Polską Grupę Górniczą[5].

Kopalnia Węgla Kamiennego „Pokój I - Pokój II”

złoża są dalej fedrowane  przez inna kopalnie

Kopalnia Węgla Kamiennego „Wieczorek II”

została przejęta od Katowickiego Holdingu Węglowego przez Polską Grupę Górniczą[6], natomiast 31 marca 2018 roku została ona przekazana Spółce Restrukturyzacji Kopalń w celu jej likwidacji. Pozostałe złoża zostały udostępnione do eksploatacji sąsiedniemu zakładowi – kopalni Murcki-Staszic[7].

Kopalnia Węgla Kamiennego „Krupiński”

pisałem kiedy została podejdą decyzja kopalnia stoi i nie jest zamknięta Oddział Krupiński zawnioskował o kolejne wydłużenie, tym razem do czerwca 2023 roku

Kopalnia Węgla Kamiennego „Jas-Mos - Jastrzębie III”

tej kopalni brakuje tylko przeróbka fedruje cały czas pod bziem i u siebie 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kopalnia_Węgla_Kamiennego_Jas-Mos

Należy do Jastrzębskiej Spółki Węglowej S.A. Od 1 stycznia 2020 funkcjonuje jako Ruch Jas-Mos Kopalni Węgla Kamiennego Jastrzębie - Bzie[1].

dzięki cześć połowa z was pierdolnicie sie w łeb 

4 minuty temu, Ulman napisał:

Z tego wykresu wynika że pod rządami głąbów z PISu przestaliśmy być samowy starczalni energetycznie. Od  2015 zużycie większe jak produkcja. Tak źle było ostatnio za komuny. W sumie PIS to komuniści więc nie ma się czemu dziwić.😂

za dużo mamy takich idiotów jak ty którzy chcą oddychać czystym powietrzem ile elektrowni wybudowaliśmy a ile wstrzymaliśmy a ile bloków nie skoczono modernizacji 

49 minut temu, jacus napisał:
  2 godziny temu, hubertuss napisał:

Ten wykres to jakaś pisowska lipa. GUS mówi co innego. Specjalnie pokazał taki gdzie nie widać wzrostu ostatnich lat. @Roman176 czytaj poniżej.

https://demagog.org.pl/wypowiedzi/ile-wynosil-import-rosyjskiego-wegla-przed-i-po-przejeciu-wladzy-przez-pis/

Według danych GUS w latach 2014–2020 import węgla z Rosji wynosił:

2014: 6 510 188 965 kg,

2015: 4 944 053 446 kg,

2016: 5 209 270 709 kg,

2017: 8 621 927 325 kg,

2018: 13 054 408 336 kg,

2019: 10 800 563 750 kg,

2020: 9 452 711 387 kg.

Czytaj więcej na: http

Q3xktkuTURBXy9kYTgxNzY3ZC04NzU0LTRhNWUtYjNmNC02OTA4ZjFlMmI4MTcuanBlZ5GTBc0EsM0CdA

kto kłamie mony.pl ? czy poseł PO ?

Opublikowano (edytowane)

Co tam Romek faflunisz? Prawda boli?😆 

1 godzinę temu, Roman176 napisał:

ze za PO zabrali się za import i rekordu nikt nie pobił 

Jak nie pobił skoro za PO max było 9 mln ton a za PIS 13 mln. Wiem że masz problemy z liczeniem ale takie tematy chyba jesteś w stanie ogarnąć. PiS  w tym temacie był lepszy od PO o prawie 50%🤣

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
6 minut temu, agromatik napisał:

Romek  ty tego nie rób, bo może cię echo zabić.

ja nie mam takie potrzeby .......  i nie mam tak nasrane w głowie ze wierze ze jak peło wygra wszystko się zmieni jak za dotknięciem magicznej różdżki .....  ciekawe co zrobią ci najbiedniejsi i najstarsi przy tych cenach za ich rządów 

7 minut temu, Ulman napisał:

Co tam Romek faflunisz? Prawda boli?😆 

czytać nie umiesz ... chyba tak ... 

9 minut temu, Ulman napisał:

Jak nie pobił skoro za PO max było 9 mln ton a za PIS 13 mln. Wiem że masz problemy z liczeniem ale takie tematy chyba jesteś w stanie ogarnąć. PiS  w tym temacie był lepszy od PO o prawie 50%🤣

przecież zużycie mamy o 45twh   większe więcej niż jedna czwarta to z czego mamy więcej naruchać ? 

zatrudnienie od 2011 zmalało prawie o 40% w górnictwie 

Zatrudnienie w górnictwie rośnie, choć wydobycie spada - Forsal.pl

Opublikowano
2 minuty temu, Roman176 napisał:

ja nie mam takie potrzeby .......  i nie mam tak nasrane w głowie ze wierze ze jak peło wygra wszystko się zmieni jak za dotknięciem magicznej różdżki .....  ciekawe co zrobią ci najbiedniejsi i najstarsi przy tych cenach za ich rządów 

Będą dziadować tak jak teraz, z tą różnicą, że nikt im nie będzie oczu mydlił zapowiedziami nastych emerytur, plusów i innych dupereli . 

Co sie stało na stacjach benzynowych po ustaniu tzw promocji Orlenu (16  kupiłem o 50 groszy tańsze paliwo) 

Opublikowano
2 minuty temu, agromatik napisał:

Co sie stało na stacjach benzynowych po ustaniu tzw promocji Orlenu (16  kupiłem o 50 groszy tańsze paliwo) 

to szykuj sie ze za peło było drożej jak u Niemca 

jak by ktoś niemiał wątpliwości i wierzył sukcesy poprzedniego rządu 

https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-gornictwie-wegla-kamiennego-w-latach-2007-2015.html

NIK o górnictwie węgla kamiennego w latach 2007-2015

4 minuty temu, agromatik napisał:

promocja jest przedłużona do października 

Opublikowano
8 minut temu, agromatik napisał:

choćbyś się zesrał to nie udowodnisz że płaciłem wtedy więcej za  litr paliwa  niż teraz

wystarczy ze zobaczysz program na discovery o produkcji paliwa i ile gazu zużywa się do destylacji baryłki ropy  do 300  niektórym lampka by się zapali ale tak ciężko ... 

Opublikowano
3 minuty temu, Roman176 napisał:

wystarczy ze zobaczysz program na discovery o produkcji paliwa i ile gazu zużywa się do destylacji baryłki ropy  do 300  niektórym lampka by się zapali ale tak ciężko ... 

Ty nawet tak prostego przekazu jakim się posługują w Diskawery nie pojąłeś, to po co mam się trudzić dyskusją, przecież to masochizm.

29 minut temu, Roman176 napisał:

to szykuj sie ze za peło było drożej jak u Niemca 

Mistrz, czas przeszły połączył z przyszłym w jeden twór.

Opublikowano
Dnia 2.09.2022 o 10:28, hubertuss napisał:

Daj już spokój. Prawnicy i profesorowie nie związani z nikim politycznie mówią, że droga prawna jest zamknięta. A tu się na ekspert objawił.

Niemiecki historyk Karl Heinz Roth, od wielu lat zajmujący się sprawą reparacji, pochwala uchwałę Sejmu, w której polski parlament wzywa rząd Niemiec do przyjęcia "odpowiedzialności politycznej, historycznej, prawnej oraz finansowej" za polskie straty wojenne. – Z zadowoleniem przyjąłem tę uchwałę. Jest mądrze sformułowana i pokazuje, że Polska poważnie podchodzi do żądań reparacyjnych – mówi DW Karl Heinz Roth, historyk i lekarz, współzałożyciel Fundacji Historii Społecznej XX w. w Bremie. 

Roth stoi na stanowisku, że dług reparacyjny nie ulega przedawnieniu, jest w dalszym ciągu otwarty i Niemcy mają obowiązek jego spłaty. Krytykuje politykę Niemiec w sprawie reparacji i odszkodowań.

– Zniszczenia w Polsce miały bez wątpienia największy rozmiar. Tam też Niemcy działali według systematycznego planu – Generalnego Planu Wschodniego. Chcieli zgermanizować Polskę. To był systematyczny plan zagłady – mówił Roth w wywiadzie dla DW w 2018 r.

-------------------------------------------

"Lech Kaczyński miał rację"
— Sytuacja nie jest dobra. Putin prowadzi wojnę nie tylko z Ukrainą, ale z porządkiem Zachodu. Jeśli wygra tę wojnę, nie zatrzyma się, ale będzie kontynuował — powiedział Wolfgang Schaeuble w rozmowie z dziennikiem "Tagesspiegel".

— Lech Kaczyński, były prezydent Polski, powiedział po inwazji na Gruzję w 2008 roku: najpierw Gruzja, potem Ukraina, potem Mołdawia, potem kraje bałtyckie i Polska. Miał rację — stwierdził polityk CDU.

Schaeuble przywołał również słowa chadeckiej polityk Annegret Kramp-Karrenbayer, która mówiła o niedostrzeganiu zagrożeń ze strony Rosji. — Jestem na nas wściekła. Wiedzieliśmy wszystko - i nie chcieliśmy tego widzieć — mówiła.

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Roman176 napisał:

50thw mnie prądu było kolosalnie zużycie rośnie 

No i co, że było kolosalne zużycie? Musieli nas piowcy uzależniać od ruskiego węgla krzycząc na Niemców, że uzależniają się od ruskiego gazu? Przypominam ci,ze do grudnia zeszłego roku na hałdach leżało 2 miliony ton polskiego węgla którego nikt nie chciał łącznie z energetyką która też wolała ruski.

7 godzin temu, Roman176 napisał:

brawo wy 

Kopalnia Węgla Kamiennego „Centrum” 

KWK Bobrek-Centrum. Wyodrębniona KWK Centrum weszła w struktury Spółki Restrukturyzacji Kopalń i 9 maja 2015 roku została

1 kwietnia 2017 roku została przejęta od Katowickiego Holdingu Węglowego przez Polską Grupę Górniczą[5].

Kopalnia Węgla Kamiennego „Pokój I - Pokój II”

złoża są dalej fedrowane  przez inna kopalnie

Kopalnia Węgla Kamiennego „Wieczorek II”

została przejęta od Katowickiego Holdingu Węglowego przez Polską Grupę Górniczą[6], natomiast 31 marca 2018 roku została ona przekazana Spółce Restrukturyzacji Kopalń w celu jej likwidacji. Pozostałe złoża zostały udostępnione do eksploatacji sąsiedniemu zakładowi – kopalni Murcki-Staszic[7].

Kopalnia Węgla Kamiennego „Krupiński”

pisałem kiedy została podejdą decyzja kopalnia stoi i nie jest zamknięta Oddział Krupiński zawnioskował o kolejne wydłużenie, tym razem do czerwca 2023 roku

Kopalnia Węgla Kamiennego „Jas-Mos - Jastrzębie III”

tej kopalni brakuje tylko przeróbka fedruje cały czas pod bziem i u siebie 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kopalnia_Węgla_Kamiennego_Jas-Mos

Należy do Jastrzębskiej Spółki Węglowej S.A. Od 1 stycznia 2020 funkcjonuje jako Ruch Jas-Mos Kopalni Węgla Kamiennego Jastrzębie - Bzie[1].

dzięki cześć połowa z was pierdolnicie sie w łeb 

za dużo mamy takich idiotów jak ty którzy chcą oddychać czystym powietrzem ile elektrowni wybudowaliśmy a ile wstrzymaliśmy a ile bloków nie skoczono modernizacji 

Q3xktkuTURBXy9kYTgxNzY3ZC04NzU0LTRhNWUtYjNmNC02OTA4ZjFlMmI4MTcuanBlZ5GTBc0EsM0CdA

kto kłamie mony.pl ? czy poseł PO ?

Kopalnie zostały zamknięte 8 sztuk. To czy ktoś tam fedruje czy nie. Na jaką skalę itd to już inna sprawa. Fakt faktem, ze pis te kopalnie zamknął. 

Nie wiem kto kłamie na pewno GUSowi rządzonemu przez pis można wierzyć hehe. A ich dane mówią jednoznacznie pis znacznie zwiększył import ruskiego węgla i mocno uzależnił od niego Polskę.

7 godzin temu, Roman176 napisał:

czytać nie umiesz ... chyba tak ... 

przecież zużycie mamy o 45twh   większe więcej niż jedna czwarta to z czego mamy więcej naruchać ? 

zatrudnienie od 2011 zmalało prawie o 40% w górnictwie 

Zatrudnienie w górnictwie rośnie, choć wydobycie spada - Forsal.pl

Roman ty czytasz te wykresy. Wydobycie maleje zatrudnienie rośnie? To co górnikami będą w elektrowniach palić z braku węgla? Górnictwo to garb na plecach każdego podatnika. Gdyby jeszcze ten węgiel był spalany w Polsce. Ale nie gamonie z pisu utrzymywały tego garba i ściągały ruski węgiel a nasz szedł na hałdy. Ty rozumiesz co się do ciebie pisze. Gdyby jeszcze ten węgiel był przez nas używany to niech tam by sobie fedrowali. Ale oni fedrowali na hałdy. A rząd utrzymywał to by burd na ulicach nie było. Dlatego wydobycie maleje bo to się nie opłaca. I dlatego zastępowano węgiel Polski węglem ruskim bo był tańszy. A nasz sobie fedrowali po to by fedrować i by rząd miał spokój z górnikami.

6 godzin temu, nie napisał:

Niemiecki historyk Karl Heinz Roth, od wielu lat zajmujący się sprawą reparacji, pochwala uchwałę Sejmu, w której polski parlament wzywa rząd Niemiec do przyjęcia "odpowiedzialności politycznej, historycznej, prawnej oraz finansowej" za polskie straty wojenne. – Z zadowoleniem przyjąłem tę uchwałę. Jest mądrze sformułowana i pokazuje, że Polska poważnie podchodzi do żądań reparacyjnych – mówi DW Karl Heinz Roth, historyk i lekarz, współzałożyciel Fundacji Historii Społecznej XX w. w Bremie. 

Roth stoi na stanowisku, że dług reparacyjny nie ulega przedawnieniu, jest w dalszym ciągu otwarty i Niemcy mają obowiązek jego spłaty. Krytykuje politykę Niemiec w sprawie reparacji i odszkodowań.

– Zniszczenia w Polsce miały bez wątpienia największy rozmiar. Tam też Niemcy działali według systematycznego planu – Generalnego Planu Wschodniego. Chcieli zgermanizować Polskę. To był systematyczny plan zagłady – mówił Roth w wywiadzie dla DW w 2018 r.

-------------------------------------------

"Lech Kaczyński miał rację"
— Sytuacja nie jest dobra. Putin prowadzi wojnę nie tylko z Ukrainą, ale z porządkiem Zachodu. Jeśli wygra tę wojnę, nie zatrzyma się, ale będzie kontynuował — powiedział Wolfgang Schaeuble w rozmowie z dziennikiem "Tagesspiegel".

— Lech Kaczyński, były prezydent Polski, powiedział po inwazji na Gruzję w 2008 roku: najpierw Gruzja, potem Ukraina, potem Mołdawia, potem kraje bałtyckie i Polska. Miał rację — stwierdził polityk CDU.

Schaeuble przywołał również słowa chadeckiej polityk Annegret Kramp-Karrenbayer, która mówiła o niedostrzeganiu zagrożeń ze strony Rosji. — Jestem na nas wściekła. Wiedzieliśmy wszystko - i nie chcieliśmy tego widzieć — mówiła.

Kaczyńscy byli rusofobami. Akurat trafili. Ale nie dzięki wiedzy a dzięki fobii. Kaczyńskiemu na początku nawet Rydzyk otwierający radio za ruskie pieniądze się nie podobał.

Co do reparacji możesz sobie podejmować uchwały ustawy jakie chcesz. Tak jak byś jutro przyjął ustawę, że każdy od nowego roku ma prawo do darmowego lotu na księżyc. I to taki sam skutek będzie miało. Bez względu na to co kto mówi i czy jest z Niemiec czy z Polski. Niemcy zrobili w Polsce dużo złego nikt tego nie kwestionuje. Ale trzeba żyć i myśleć realnie. Opozycja pięknie pis ograła w tej sprawie i temat umarł. Ciekawe kiedy pis wyśle Niemcom wezwanie do zapłaty i złoży pozew przed jaką kolwiek instytucją międzynarodową? Pis z myśliwego chcącego wepchnąć opozycję w rolę obrońców Niemców stał się zwierzyną na której opozycja będzie wymuszała konkretne kroki międzynarodowe. ładnie pis się zakiwał.

Opublikowano
8 godzin temu, Roman176 napisał:

Moja kopalnia z latek młodości - tam odrabiałem kolegium za kierowanie ruchem ulicznym po pijaku. Piękne wspomnienia. Pracowało tam z 200 chłopa z WKU Ostróda - odrabiali wojsko (służba zastępcza). Dwa latka wytrzymało tylko coś około 30 chłopa ale każdy po Murckach śmigał MZK-ą. Nas z Podlasia było też około 20. Połączonymi siłami dawaliśmy bobu miejscowym hanysom. Fedrowałem w transporcie dostarczając materiał na przodek i na ściany - trochę na kneflu tz. obsługa taśmociągu. Praca ciekawa tylko wk*rwiające otoczenie - karłowate lasy i wieczne hałdy. Jak przed końcem szychty kończyliśmy robotę to nie czekaliśmy do trzynastej na windę tylko wychodziło się  z jednego wyrobiska do góry po drabince. Wyjście było w karłowatym lesie.

Opublikowano
4 minuty temu, many13 napisał:

Moja kopalnia z latek młodości - tam odrabiałem kolegium za kierowanie ruchem ulicznym po pijaku

Ormowiec?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v