Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

4 tony węgla w zimę spalę, może uda mi się dodatek dostać 3000zl (MOŻE!!! Pod koniec zimy)) 4tX3600zl =14400 - 3000zl zostaje 11400 zl do zapłaty !!!za czarne złoto .W zeszłym roku zapłaciłem 3800 zł za 4t .Mam nadzieję że tej pani Moskwie i podobnym cynicznym i egoistycznym ludziom zabraknie gazu albo cena wzrośnie jeszcze kilkukrotnie i też będą sie musieli zastanowić jak zapewnić dzieciom ciepło w zimę.

Opublikowano
5 godzin temu, racyl napisał:

4 tony węgla w zimę spalę, może uda mi się dodatek dostać 3000zl (MOŻE!!! Pod koniec zimy)) 4tX3600zl =14400 - 3000zl zostaje 11400 zl do zapłaty !!!za czarne złoto .W zeszłym roku zapłaciłem 3800 zł za 4t .Mam nadzieję że tej pani Moskwie i podobnym cynicznym i egoistycznym ludziom zabraknie gazu albo cena wzrośnie jeszcze kilkukrotnie i też będą sie musieli zastanowić jak zapewnić dzieciom ciepło w zimę.

u mnie w gminie jest zlozonych ponad 2 tysiace wnioskow- na 14 tysiecy mieszkancow, ile domow ?? musialbym poszukac danych.. rozpatrzenie zajmie -wuj wie, pani jest na razie jedna jedyna 😂, druga na wolnym.

znowu poltorej godziny z kalenarza wyjete- probuje dla rodziny kupic... kosta sie laduje do koszyka ale watpie zeby wskoczyla...

na tauronie prbuje i sobie na przyszly sezon kupic- z owsem sie pomiesza i moze jakos obskoczy tanio.. 

owsa juz nie sprzedaje,tylko dla kolegi ,reszta w piec pojdzie.

Opublikowano
3 minuty temu, jacus napisał:

na tauronie prbuje i sobie na przyszly sezon kupic- z owsem sie pomiesza i moze jakos obskoczy tanio.. 

O widzisz mam parę hektarów słąbszej ziemi, to se owsa nasieję i na przyszłą zimę jak znalazł. Jacuś masz wódkę u mnie i to duzą.😂

Opublikowano

Owies tak, słoma nie bardzo. Za dużo chloru i po spaleniu od wuja kwasu solnego.

jacus napisał:

z owsem sie pomiesza i moze jakos obskoczy tanio.. 

Lepiej wyjdziesz jak przestawisz palnik na owies jesienią i wiosną a kryzys przelecisz na węglu.

hubertuss napisał:

jarecki przecież ci pisałem szacuje się milion ton i to są szacunki z przed miesiąca.

Tego do ten... statkami z Ukrainy wypłynęło 1,2 mln ton. Statkami hubertus. Skąd taki szacunek na milion ton zguby z tranzytu?

Opublikowano (edytowane)

a ja mam  siano na brykiet przerobić  nie dla mnie , ja mam opału  na kilka lat  . drzewo akacja i brzoza .  Grupa maspex zapowiedziała podwyzki cen o kilkanascie % 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
7 godzin temu, PawelWlkp napisał:

A jakie to są podobne kraje do Polski wg Ciebie? Litwa, Łotwa,  Czechy , Węgry. A tam inflacja jak u nas.  Ja bym powiedział że max 4% to polityka, reszta to wojna , szaleństwo cenowe na energii i na wszelkich surowcach.

Za ceny zbóż odpowiada matif.  Zajrzyj sobie na wykres od początku roku i porównaj z cenami w Polsce. Uważasz że ktoś by zapłacił 2000 tys za pszenicę gdy na giełdzie jest ponad 300 euro.  W żniwa była wyżej wyceniana jak teraz ,  o rzepaku nie wspominając 

Matif matifem ale w PL dodatkowo cenę obniża import z UA. Co do tych podobnych krajów to się nie wygłupiaj. Patrz raczej na zachód Europy.

7 godzin temu, jacus napisał:

Oglądałem wczoraj program który to demaskuje. Już wcześniej w to nie wierzyłem ,ze to zamach. Ale wczoraj zaorali ich konkretnie i te ich kłamstwa smoleńskie. Po obejrzeniu filmu już tylko dureń może wierzyć w zamach.

Opublikowano

widzieliśta? ministra nam odwołali... a taki był ładny.... 

Przed chwilą, hubertuss napisał:

Po obejrzeniu filmu już tylko dureń może wierzyć w zamach.

no czyli sporo....

Opublikowano
5 minut temu, hubertuss napisał:

Oglądałem wczoraj program który to demaskuje. Już wcześniej w to nie wierzyłem ,ze to zamach. Ale wczoraj zaorali ich konkretnie i te ich kłamstwa smoleńskie. Po obejrzeniu filmu już tylko dureń może wierzyć w zamach.

Premier Mateusz Morawiecki był pytany we wtorek na konferencji prasowej, czy Antoni Macierewicz powinien ponieść za to jakieś konsekwencje. - Jeśli pan minister, pan marszałek Macierewicz miałby ponosić jakieś konsekwencje to tylko takie, że powinien dostać medal - odpowiedział.

- Za konsekwencję, za to, że miał odwagę, wbrew bardzo trudnemu otoczeniu, w którym działał, do wypracowania tego końcowego raportu. Bardzo jestem mu za to wdzięczny. Mało było takich odważnych - mówił o Macierewiczu.

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

O widzisz mam parę hektarów słąbszej ziemi, to se owsa nasieję i na przyszłą zimę jak znalazł. Jacuś masz wódkę u mnie i to duzą.😂

Trzeba było sadzić unijne laski. Sosny i brzozy posadzone w 2006 roku już od dwóch latek przeznaczam na opał.  Jako beneficjent projektu leśnego "Czyszczenie póżne lasów w wieku powyżej 11 latek" pozyskałem sporo opału tak, że węgiel mnie nie interesuje.

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, hubertuss napisał:

Pis będzie brnął w to do końca. Przyznanie teraz przed wyborami że to był kit to już była by totalna kompromitacja.

Ty popierasz raport Anodiny i Laska a są ludzie co wierzą w zamach . Tvn zwariował na punkcie raportu Macierewicza i już od paru miesięcy przygotowywał anty raport , dziś go pokazują .

Edytowane przez Mariusz2903
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

Wojna w Ukrainie to też kit

yyyy, znaczy nie ma? 

2 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

są ludzie co wierzą w zamach

niektórzy w płaską ziemię...

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, many13 napisał:

Trzeba było sadzić unijne laski. Sosny i brzozy posadzone w 2006 roku już od dwóch latek przeznaczam na opał.  Jako beneficjent projektu leśnego "Czyszczenie póżne lasów w wieku powyżej 11 latek" pozyskałem sporo opału tak, że węgiel mnie nie interesuje.

ile ha . tego lasku Masz ?  kilka lat temu byłem na targach tartacznych to wielu skarzyło sie ze to jest nie opłacalne a drewna nie ma komu kupić , zresztą ja juz od dawna pisze ze drzewo jest za tanie metr tartacznego powinien co najmniej 400 zł kosztować  , 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał:

No niestety Pan Maciarewicz solidnie sobie zapracował na baty. Mógł zostać zapamiętany pozytywnie a tak w pamięci pozostanie tylko jego szefowanie MON i szopka jaką odwalił z katastrofą smoleńską.

Zapamiętany pozytywnie? Ale przez kogo i za co? Bo zasługi to niewątpliwie on miał, zdołał rozłozyc polską armie na łopatki , anulował szereg programów modernizacyjnych, obrobił i zamknął biura NATO , wyrzucił z wojska oficerów szkolonych na zachodzie za ich nielojalność  i robił to po agresji ruskich na krym i na kilka lat przed obecną wojną na Ukrainie. Przypadek ? 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, agromatik napisał:

Za konsekwencję, za to, że miał odwagę, wbrew bardzo trudnemu otoczeniu, w którym działał, do wypracowania tego końcowego raportu. Bardzo jestem mu za to wdzięczny. Mało było takich odważnych - mówił o Macierewiczu.

Pan Premier ( oby Allach był dla niego łaskawy) raczy pieprzyć farmazony. Nie ma żadnego Raportu Końcowego. bo Pan Maciarewicz ( oby Allach mnożył jego stada wielbłądów)  raczył był nadać mu tytuł Raport. Co nie spełnia wymogów zapisanych w ustawie i nie czyni go żadnym Raportem Końcowym.😂

8 minut temu, Dastan napisał:

Zapamiętany pozytywnie?

Noooo pozytywnie bo jakieś tam zasługi w walce z minionym ustrojem miał. 

20 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Tvn zwariował na punkcie raportu Macierewicza i już od paru miesięcy przygotowywał anty raport , dziś go pokazują .

I dobrze, bo kolejna chała stałaby się po cichu doktryną narodową a Pan Czarnek natychmiast kazałby dzieciom uczyć się go na pamięć.😂

23 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Ty popierasz raport Anodiny i Laska

Raport Anodiny jest obecnie jedynym oficjalnym dokumentem. Raport Pana Laska został schowany głęboko, bo PiS się na niego obraził. 😂

I z czym zostaliśmy? Ano z wielką kupą na wycieraczce.🤣

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, jarecki napisał:

ile ha . tego lasku Masz ?  kilka lat temu byłem na targach tartacznych to wielu skarzyło sie ze to jest nie opłacalne a drewna nie ma komu kupić , zresztą ja juz od dawna pisze ze drzewo jest za tanie metr tartacznego powinien co najmniej 400 zł kosztować  , 

Posadziłem w 2006 roku unijny lasek na 2 hektarach ojcowizny tam gdzie ze względu na teren i klasę siało się zawsze żyto.  Ponad 10 tys. sosenek ze szkółki leśnej, ponad 500 modrzewia zasadzonego w oazach w kształcie elipsy po 50 w oazie,  pojedyńczo klony i lipy coś prawie 100 sztuk. Z każdego brzegu lasku rośną dwa rzędy brzózek jako strefa przeciwpożarowa ale ilość nie kojarzę. Sadzonki finansowałem z własnych walorów. Przez 20 latek mam unijną kasę 2,5 tys w skali rocznej  za wyłączenie hektarów z użytkowania plus przez pięć lat kasa za opiekę nad lasem. W 2016 też posadziłem hektar lasku ale brzóz połowę reszta dęby sosny i modrzewie. Największa frajda to zabawa w gajowego plus drzewo do centralnego ogrzewania.

Edytowane przez many13
Opublikowano

Pan Czarnek dziś stwierdził o ósmej przez radio, że w zasadzie to łon nie czytoł tego podręcznika... Czego zatem tak broni? Ano przedmiotu a przedmiot jest realizowany. Czy to nie on się odgrażał Góralom jak zakazali tej fabularyzacji?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v