Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, dysydent napisał:

i gdzie te subwencje? że symetrycznie zapytam

ano 1mld kosztuje kompleks sekcji do tego ok 500mln kombajn ścianowy a gdzie reszta 

a gdzie subwencje z krusu idą  jsw przynajmniej jest największym płatnikiem podatków w PL 

10 minut temu, dysydent napisał:

oby to nie było proroctwo bo się robi coraz wiarygodniejsze niż... odkąd pamiętam

nic się nie robi ... po prostu robi się socjał Polakom takim jak ty bo ida wybory zamiast sprzedać elektrowni po 1200 to sprzedaje się po 200 elektrownią wiesz kto za to zapłaci ... ty na pewno nie 17% podwyżki zamiast 60%  małego tego pis zamroził ceny energii na przyszły rok 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

dobra, ja nie @Ulman i nie widzę sensu dalej ciągnąć bo postronnego czytelnika nudzi roztrząsanie po kilkakroć tego samego

skonstatuję tylko
- pis obiecywał stawiać na węgiel ale nie dodali że kupowany gdzie się da na zewn z przepłatą za którą inne branże Polski zubożeją

ciekawe co jeszcze niedopowiedzieli?

Opublikowano (edytowane)

jeszcze taka ciekawość od 8 lat rządów peło wzrost użycia węgla zwiększył się o 26% 

https://forsal.pl/biznes/energetyka/artykuly/8345070,polska-2021-o-26-proc-rdr-wzrost-zuzycia-wegla-energia-elektryczna.html

a kopalni ubywa 

3 minuty temu, dysydent napisał:

skonstatuję tylko
- pis obiecywał stawiać na węgiel ale nie dodali że kupowany gdzie się da na zewn z przepłatą za którą inne branże Polski zubożeją

ciekawe co jeszcze niedopowiedzieli?

ale to normalne przecież co roku zużywamy oko 5% węgla więcej

a w górnictwie 2011 pracowało 120tyś górników a dzisiaj zaledwie 39 tyś 

Edytowane przez Roman176
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

a co mnie dziś "peło" obchodzi" oni mają teraz do gadania jak Sikorski na Instagramie, kasują szybciej niż kto przeczyta

to zupełnie inny temat nie mniej żałosny, no może nawet bardziej niż pis bo - choć mądrzejsi w ekonomii to nie wyzbyli się tej pokomunistycznej służalczości za to pis aż za bardzo

na cyferki? tutaj? a kto to zechce czytać? xD
no ale moooże.... @Denwer !!! a @Roman176 właśnie udowodnił że pis prawie skasował polskie gónictwo! xD o tam

15 minut temu, Roman176 napisał:

a w górnictwie 2011 pracowało 120tyś górników a dzisiaj zaledwie 39 tyś 

idę lać ze śmiechu 
a my kończmy już dysputę, ze szczerej litości radzę :)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Sebastian Wątroba mocno o TVN, wspomniał o podwójnych standardach w stacji.

"Chciałbym mówić wam przede wszystkim o rzeczach przyjemnych i radosnych, ale dziś znów będzie na poważnie i mocno, bo sprawa jest poważna! Dziś różne portale i media cytują wpis Anny Wendzikowskiej zamieszczony przez nią na jej profilu na Instagramie, w którym opowiada o mobbingu i innych ohydnych zachowaniach, których doświadczyła od swoich przełożonych, co doprowadziło ją do myśli samobójczych i zwolnienia się z pracy z telewizji TVN"

"Jest to już kolejny i nie ostatni przykład ohydnych i podwójnych standardów praktykowanych w tej "walczącej o praworządność i kierującej się najwyższymi standardami" telewizji"

"Łamanie na gigantyczną skalę prawa pracy, o którym informuje Kamil Różalski i jego koledzy, okradanie na gigantyczną skalę z tantiem aktorów"

"Przerażające jest to, że w tej stacji ciągle udaje się, że tego nie ma, że to nie dotyczy ich podwórka. Może czas oczyścić to bagno! Szanowni dziennikarze telewizji TVN boicie się pokazać prawdę o tym, co dzieje się w waszej telewizji. Zapytajcie mnie, moje koleżanki i kolegów z serialu, chętnie wam o tym opowiemy"

wolne media 🤮

• Haha 1
Opublikowano
7 godzin temu, Takeda napisał:

wrzucasz Wolskiego, pewnie tez lukniesz Zychowicza z historia realną to jest ta inteligencja która w polsce powinna byc hołubiona, bo mało jej, strasznie mało, a właśnie Wolski nie raz poruszał temat krabów i tego, że zamówienia MONU są poniżej maksymalnej możliwości na ta chwilę. A jaki problem byłby wspomóc finasowo rozwój zakładów za % zysków czy udziałów w firmie przynajmniej byłoby to chyba obecnie jedno z sensowniejszych wydań naszych pieniędzy, a czasu by wystarczyło, bo Ukraina nam go kupuje bardzo dużo, dużym kosztem, w końcu szacowane PKB Ukrainy po skończeniu wojny jest niższe niż generuje obecnie sama Warszawa.

Problemem jest sama PGZ. Stworzyli kolejnego molocha z tak silnymi związkami zawodowymi że tam już wszystko jest problemem. Dzielenie zamówień to raczej kroplówka pozwalająca im przetrwać. No i jeszcze kwestia realnych możliwości samego wytwórcy. 

5 godzin temu, nie napisał:

Chciałbym mówić wam przede wszystkim o rzeczach przyjemnych i radosnych, ale dziś znów będzie na poważnie i mocno, bo sprawa jest poważna! Dziś różne portale i media cytują wpis Anny Wendzikowskiej zamieszczony przez nią na jej profilu na Instagramie, w którym opowiada o mobbingu i innych ohydnych zachowaniach, których doświadczyła od swoich przełożonych, co doprowadziło ją do myśli samobójczych i zwolnienia się z pracy z telewizji TVN"

No to mogła przecież zmienić pracę, TVP zapewne przyjęłoby ją z otwartymi ramionami i jeszcze otoczyło opieką psychologa.😂

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, nie napisał:

Sebastian Wątroba mocno o TVN, wspomniał o podwójnych standardach w stacji.

"Chciałbym mówić wam przede wszystkim o rzeczach przyjemnych i radosnych, ale dziś znów będzie na poważnie i mocno, bo sprawa jest poważna! Dziś różne portale i media cytują wpis Anny Wendzikowskiej zamieszczony przez nią na jej profilu na Instagramie, w którym opowiada o mobbingu i innych ohydnych zachowaniach, których doświadczyła od swoich przełożonych, co doprowadziło ją do myśli samobójczych i zwolnienia się z pracy z telewizji TVN"

"Jest to już kolejny i nie ostatni przykład ohydnych i podwójnych standardów praktykowanych w tej "walczącej o praworządność i kierującej się najwyższymi standardami" telewizji"

"Łamanie na gigantyczną skalę prawa pracy, o którym informuje Kamil Różalski i jego koledzy, okradanie na gigantyczną skalę z tantiem aktorów"

"Przerażające jest to, że w tej stacji ciągle udaje się, że tego nie ma, że to nie dotyczy ich podwórka. Może czas oczyścić to bagno! Szanowni dziennikarze telewizji TVN boicie się pokazać prawdę o tym, co dzieje się w waszej telewizji. Zapytajcie mnie, moje koleżanki i kolegów z serialu, chętnie wam o tym opowiemy"

wolne media 🤮

I co jeszcze? I ja się pytam dlaczego w państwie prawa i sprawiedliwości jeszcze nikt nie siedzi? Dlaczego stacja nie płaci kar by wspomóc nasz budżet? Czyżby pisowska władza kryła tvn? Czy może jakaś pani ma po prostu urojenia?

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Wielka afera w branży spożywczej. Na nasze stoły trafiało mięso z komponentami do paliwa

Na nasze stoły trafiało mięso zwierząt, które były karmione komponentami do produkcji paliwa. Dostawały bowiem pasze zawierające tzw. tłuszcze techniczne. Podejrzaną karmę nieświadomie stosowały bardzo znane firmy z branży mięsnej, a za oszustwem stoją dostawcy komponentów do pasz, czyli małżonkowie Maciej i Monika J. z Poznania, którzy prowadzą polski oddział niemieckiej firmy Berg+Schmidt. Z naszych ustaleń wynika, że w prokuraturze usłyszeli zarzuty popełnienia gigantycznych oszustw na kwotę ponad 170 mln zł. A to nie koniec śledztwa.

https://www.onet.pl/informacje/onetpoznan/wielka-afera-w-branzy-spozywczej-na-nasze-stoly-trafialo-mieso-z-komponentami-do/v0t61rf,79cfc278

Smacznego a będzie jeszcze smaczniej . A ile jest ze nic nie powiedzieli a było po huju czasy są od wstąpienia do pojebanej Unii i jej zasady .

Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał:

pfy , Galan to nie wina firmy tylko chłopów , po co dawać tłuszcze drobiu , krowom ?

jakich chopów ? ta firma zaopatrywała wielkie korporacje trzymające setki tysięcy sztuk, chłopów na takie rarytasy nie stac

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, marks50 napisał:

Jeśli ktoś był by ciekawy jaki hit obecnie jest na topie na ukrainie to proszę wysłuchać , ciekawe zaczyna się od 35 sekundy  gdzie dzierlatka wyśpiewuje o banderze i walkri oczywiście translator tekstowy tłumaczy inaczej i pomija banderę , taka to polityczna poprawność. Piosenkę tą dedykuje tym którzy twierdzili że to było dawno , 

Za rok może dwa zaśpiewają wam nie których miastach w Polsce co tak ukochali Ukra .

Pomagać trzeba  ale pamiętać o Historii tez trzeba co było .

Zaczynam się martwić o kolegę @Ulman coś go nie widać nie słychać .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Dalej popierdolona Unia zmusza .

Unia wymusza regulację rynku

Do uregulowania rynku zobowiązuje nas unijna dyrektywa w sprawie podmiotów obsługujących kredyty, nabywców kredytów oraz egzekucji z zabezpieczenia, zwana potocznie dyrektywą NPL. Ma zostać wdrożona do grudnia 2023 r. Dlatego firmy finansowe nie są zaskoczone projektem MS, ale jego szczegółami. Zdaniem przedstawicieli branży projekt nie wdraża unijnych wymogów.

https://businessinsider.com.pl/prawo/rewolucja-na-rynku-windykacji-znamy-szczegoly-reformy/bsxvmlb

Opublikowano
34 minuty temu, jahooo napisał:

jakich chopów ? ta firma zaopatrywała wielkie korporacje trzymające setki tysięcy sztuk, chłopów na takie rarytasy nie stac

tłuszcze są  prawie w kazdym punkcie sprzedazy pasz , wysokie przyrosty , wysokie wydajnosci wymagają energi a tą energie zapewnia oleje czy tłuszcz tak jak palmowy w zywieniu krów wysoko mlecznych 

Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał:

tłuszcze są  prawie w kazdym punkcie sprzedazy pasz , wysokie przyrosty , wysokie wydajnosci wymagają energi a tą energie zapewnia oleje czy tłuszcz tak jak palmowy w zywieniu krów wysoko mlecznych 

akurat ta firma od przekrętu dostarczała komponenty do dużych firm hodowlanych, nie sprzedawała w detalu

Opublikowano
35 minut temu, galan99 napisał:

Za rok może dwa zaśpiewają wam nie których miastach w Polsce co tak ukochali Ukra .

Pomagać trzeba  ale pamiętać o Historii tez trzeba co było .

Zaczynam się martwić o kolegę @Ulman coś go nie widać nie słychać .

Jak to w o internecie byle kto może mówić byle co ale akurat ta piosenka jest na oficjalnym profilu sił zbrojnych ukrainy , tekst :

Bo zwłoki Moskwiczana będą leżały pod czarnoziemami.

I chociaż bez kładzenia rąk,

Niszczymy te kręte stworzenia.

Książka kucharska” stała się blatem stołu,

Żeby mieli dość paska Bandery.

Furia ukraińskich Walkirii

Nie powstrzymuj się czołgiem, więc uciekaj, Wasilij.  

Opublikowano
9 minut temu, jarecki napisał:

Ale dlaczego chcesz chłopa winić 🤔 , skoro są dopuszczone do sprzedaży i można legalnie kupić w punktach sprzedaży pasz

Opublikowano
10 minut temu, marks50 napisał:

Jak to w o internecie byle kto może mówić byle co ale akurat ta piosenka jest na oficjalnym profilu sił zbrojnych ukrainy , tekst :

Bo zwłoki Moskwiczana będą leżały pod czarnoziemami.

I chociaż bez kładzenia rąk,

Niszczymy te kręte stworzenia.

Książka kucharska” stała się blatem stołu,

Żeby mieli dość paska Bandery.

Furia ukraińskich Walkirii

Nie powstrzymuj się czołgiem, więc uciekaj, Wasilij.  

Jakaż głębia tej poezji.🤣 A przekład jaki.

Opublikowano

legalnie mozna kupić wiele rzeczy , tylko przez takie dodawanie spada spożycie miesa  , coraz wiecej ludzi młodego pokolenia rezygnuje z jedzenia mięs .

13 minut temu, Dziad932 napisał:

Ale dlaczego chcesz chłopa winić 🤔 , skoro są dopuszczone do sprzedaży i można legalnie kupić w punktach sprzedaży pasz

Opublikowano

@jarecki no chyba powinno się zakazać stosowania wszelkich wynalazkow 🤔 . Ja żywię normalnie paszami własnymi bez tych wszystkich super dodatków , ale masz racje takich chcących bić rekordy  przyrostów/wydajności jest pełno 

Opublikowano
9 minut temu, mirro napisał:

Jakaż głębia tej poezji.🤣 A przekład jaki.

Nie wiem co oznacza ,,książka kucharska,, bo tłumaczeń jest wiele np. książka praw , mi to się kojarzy z ,,katechizmem ukraińca ,, według którego nabywają specjalnych praw do kłamania pod przysięgą oraz zabijania ludzi ,

Opublikowano

"katechizmem ukraińca" - to dla mnie nowum -  gdzieś Waść to wyłapał - może więcej informacji bo dla mnie sam wyraz "ukrainiec" już robi duże zamieszanie pod grzywką.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v