Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

dobra przede wszystkim dla dzieci , bo bon zachęca do wyjazdu

Jak jest chwila czasu to się wsiada i jedzie. Jak ni ma czasu to się za***rdala. A wcale nie jeżdzi się często, tym bardziej teraz żeby z drugiego końca Polski seniorce ostatniego Covida nie przywlec.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jarecki napisał:

ten bon to dobry pomysł PIS na legalizacje wypoczynku , w sumie podejrzewam żę z bonu 500 zł w podatku wruciło z 700-800 zł do budżetu

miałeś fizykę w podstawówce? miałeś na pewno, czyli musiałeś przegapić tę lekcję na której było, że perpetuum mobile NIE ISTNIEJE.

a i jakiś słownik.... sprawdzanie pisowni w przeglądarce se włącz bo ortografia co prawda jest zbędną bzdurą no ale skoro już jest.... literówki też poprawi

2 godziny temu, racyl napisał:

Dlaczego tworzy się narrację, że ludzie samotni i bezdzietni są gorszą, mniej wartościową częścią społeczeństwa i mają zasuwać na to, zeby rodzinki pincetplus miały wyższy standard życia?

w wielu aspektach są gorszą częścią a standard życia to nie tylko komfort materialny. Pisałeś o odpowiedzialności a najczęściej samotność jest skutkiem komfortu ucieczki w źle pojętą wolność wszak odpowiedzialność i niewola to w sporym obszarze synonimy. W stadzie skoro nie ma osobnik własnego potomstwa musi współuczestniczyć w utrzymaniu innych przeciwnie powinien wypaść ze stada wszak korzysta z profitów współegzystencji w grupie to za mniejszą "upierdliwość".żywota z racji stałej absorbcji czasu, pracy i emocji w codziennych czynnościach przy dzieciach które są jedynym rozpoznanym sensem istnienia społeczności; skoro tego unika to musi to być jakimś kosztem.

Są gorsze patologie społeczne niektóre wręcz uświęcane i nie tylko mam na myśli dewiację celibatu religijnego...... Nieprzydatność w przypadku nieudolnej i nazbyt rozrośniętej władzy szukającej na siłę zastosowań dla swej nadliczebnośći

dopiero zestawienie kosztów utrzymania tego całego darmozadztwa z wydolnością społeczności daje szansę na trafną prognozę czy będzie zasobność pomnażać czy zmierzać do ruiny lub wyginięcia.

ani dzięki tym samotnym ani ..... sentymenty i tak nazbyt dużo dają niezasłużonym skoro mamy kryzysy.

bywało że nadrozrodczość te kryzysy generowała no ale teraz jest odwrotnie zatem..... słusznym z ekonomicznego punktu widzenia jest obecnie wybór bezdzietności no to uczyńmy go możliwie najmniej słusznym a że nie ma rozwiązań doskonałych to ów odsetek autentycznie losowo skazanych na samotność po prostu ma pecha tylko trzeba zgodzić się z prawdą podstawową którą tu głoszę odkąd pamiętam że sprawiedliwość nie istnieje i trzeba było Heisenberga (Teoria nieoznaczoności) aby i w fizyce się okazało że identyczna przyczyna może mieć różne skutki

no, od fizyki zacząłem i na fizyce ... znaczy "bedzie" jak na tego posta

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, Rogas71 napisał:

Ta przedsiębiorca wszystko idzie z konsumenta pieniędzy przedsiębiorca guzik płaci

Zmniejsza nam sie rentowność. W spożywce zakłada się 10% rentowność. Teraz jak spadnie do około 5% to już będzie bida. Wstrzyma się modernizację czyli powolny upadek. NIkt nam nie pozwoli wyjść powyżej tych 5-6% podwyżek bo ludzie już nie kupią. 

Opublikowano

Mirek, a jaki kurs euro byłby dla Ciebie najlepszy?

Na tą chwilę 4,55, był nawet 4,72.

Patrząc na to, to w złotówkach na mrożonce to już spory ubytek grosza.

Rozmawiałem ze znajomym i mówi że ten rok może być ujowy na handel owocami.

Opublikowano
23 minuty temu, dysydent napisał:

miałeś fizykę w podstawówce? miałeś na pewno, czyli musiałeś przegapić tę lekcję na której było, że perpetuum mobile NIE ISTNIEJE.

a i jakiś słownik.... sprawdzanie pisowni w przeglądarce se włącz bo ortografia co prawda jest zbędną bzdurą no ale skoro już jest.... literówki też poprawi

w wielu aspektach są gorszą częścią a standard życia to nie tylko komfort materialny. Pisałeś o odpowiedzialności a najczęściej samotność jest skutkiem komfortu ucieczki w źle pojętą wolność wszak odpowiedzialność i niewola to w sporym obszarze synonimy. W stadzie skoro nie ma osobnik własnego potomstwa musi współuczestniczyć w utrzymaniu innych przeciwnie powinien wypaść ze stada wszak korzysta z profitów współegzystencji w grupie to za mniejszą "upierdliwość".żywota z racji stałej absorbcji czasu, pracy i emocji w codziennych czynnościach przy dzieciach które są jedynym rozpoznanym sensem istnienia społeczności; skoro tego unika to musi to być jakimś kosztem.

Są gorsze patologie społeczne niektóre wręcz uświęcane i nie tylko mam na myśli dewiację celibatu religijnego...... Nieprzydatność w przypadku nieudolnej i nazbyt rozrośniętej władzy szukającej na siłę zastosowań dla swej nadliczebnośći

dopiero zestawienie kosztów utrzymania tego całego darmozadztwa z wydolnością społeczności daje szansę na trafną prognozę czy będzie zasobność pomnażać czy zmierzać do ruiny lub wyginięcia.

ani dzięki tym samotnym ani ..... sentymenty i tak nazbyt dużo dają niezasłużonym skoro mamy kryzysy.

bywało że nadrozrodczość te kryzysy generowała no ale teraz jest odwrotnie zatem..... słusznym z ekonomicznego punktu widzenia jest obecnie wybór bezdzietności no to uczyńmy go możliwie najmniej słusznym a że nie ma rozwiązań doskonałych to ów odsetek autentycznie losowo skazanych na samotność po prostu ma pecha tylko trzeba zgodzić się z prawdą podstawową którą tu głoszę odkąd pamiętam że sprawiedliwość nie istnieje i trzeba było Heisenberga (Teoria nieoznaczoności) aby i w fizyce się okazało że identyczna przyczyna może mieć różne skutki

Nie źle 👏

Możesz już przestać focha strzelać i mi życzenia złożyć urodzinowe 😊 jak chcesz oczywiście 🤭

Opublikowano
Agrest napisał:

A na wuj mu kurs euro? No chyba, że do dolara...

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Agrest napisał:

jeśli przewagą w kosztach jest pracownik zarabiający w lokalnej walucie a towar eksportowy to najlepszy kurs jak najwyższy gdy przeważa w kosztach to co spoza strefy lokalnej waluty to kurs jak najniższy tylko wtedy gdy produkt na lokalny rynek gdy na eksport towar....

w zasadzie można prościej

gdy koszty w lokalnej walucie a przychody w zewn. to jak najwyższy kurs gdy odwrotnie to jak najniższy z jednym warunkiem koniecznym dla obu przypadków - kurs ten musi być stabilny przynajmniej przez okres jednego cyklu produkcyjnego (obrotu) bo inaczej biznes zamienia się w loterię

jeśli odpowiedział Ci nie ten co chciałeś to .... co mi zrobisz? :P a poważnie to i sam sobie staram się przemyśleć jak to wszystko ogarnąć

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, mikad napisał:

Ja doskonale pamiętam jak na tym forum pisał pieśni pochwalne dla pis, no chyba że to był jakiś inny racyl.

Ten sam racyl 😂. Masz rację pisałem pochwalnie o PIS ale zmądrzałem 😁 To był czas kiedy to rozdawnictwo jeszcze było łagodne i tak nam nie dawało po kieszeniach. chyba lepiej umieć się przyznać do błędu niż w nim tkwić

Edytowane przez racyl
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
9 minut temu, DTaras napisał:

A na wuj mu kurs euro? No chyba, że do dolara...

kurs euro do dolara jest powiązany bo na ten  to już wpływu polska nie ma , możemy osłabiać jedną z walut ale osłabiamy obie w przeciwnym razie tobyła by dobra zagrywka dla spekulantów 

38 minut temu, dysydent napisał:

no i to z pomocą przychodzi ,, eutanazja ''

Opublikowano
16 minut temu, Ursus932 napisał:

Nie źle 👏

Możesz już przestać focha strzelać i mi życzenia złożyć urodzinowe 😊 jak chcesz oczywiście 🤭

100lat, wszystkiego dobrego !!! 💯💯💯💯💯

Opublikowano
jarecki napisał:

10 minut temu, PRIMO napisał:

Dobry dla kogo? Bo napewno nie dla ludzi ciężko pracujących. 

dobra przede wszystkim dla dzieci , bo bon zachęca do wyjazdu , jeszcze raz powtórzę to jest program który zwiększa  wpływy  podatku zaczynając nawet od wydatku na paliwo , zakwaterowanie itp . to jest bardzo cwana dopłata ten bon jest już udowodnione żę rodzice z dziecmi którzy posługują się bonem o 2 dni dłużęj spedzają  czas wyjazdu 

Już się wypowiadałem - olałem bon z powodu tłoku i związanego z tym pogorszenia wypoczynku. Zarobiła zagranica.

Opublikowano
mirro napisał:

Zmniejsza nam sie rentowność. W spożywce zakłada się 10% rentowność. Teraz jak spadnie do około 5% to już będzie bida. Wstrzyma się modernizację czyli powolny upadek. NIkt nam nie pozwoli wyjść powyżej tych 5-6% podwyżek bo ludzie już nie kupią.

Pomnóż przez rentowność w handlu detalicznym...

Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał:

no i to z pomocą przychodzi ,, eutanazja ''

przy zachowaniu założeń tego co cytowałeś jest ekonomicznie nieuzasadniona

już pomijając aspekty moralne na które przecież po to zaspokajamy własne potrzeby z możliwie jak największym nadmiarem aby było nas stać na jak najwięcej tzw "człowieczeństwa" nawet gdy ekonomicznie nie ma ono żadnego sensu.

tak pokrótce bo chciałem komuś na coś jeszcze... ale komu i na co?
patrz - zapomniałem :)

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, dysydent napisał:

....... chciałem komuś na coś jeszcze... ale komu i na co?

ostrożnie bo ci @jarecki napisze że się kwalifikujesz  😪

@ursus powinszowania z racji kolejnej wiosny w dowodzie

Edytowane przez agromatik
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, racyl napisał:

Ten sam racyl 😂. Masz rację pisałem pochwalnie o PIS ale zmądrzałem 😁 To był czas kiedy to rozdawnictwo jeszcze było łagodne i tak nam nie dawało po kieszeniach. chyba lepiej umieć się przyznać do błędu niż w nim tkwić

sławetne 500+ nieco zrównujące status materialny dziecka z emerytem lub rencistą w coraz bardziej socjalnym ustroju gdzie zwłaszcza renty socjalne a i spora część emerytur jest bezzasługowa.
a na PiS nigdy nie głosowałem ani nigdy nie zagłosuję na ludzi pokroju Kaczyńskich ale bardzo szanuję jednak pokorę w rozdaniu tego socjalu dzieciom bez wnikania w sytuację ich rodziców. Po pierwsze to jest od strony czysto technicznej bardzo trudne sprawiedliwe rozdzielenie czegoś takiego i przy dużej dozie dobrej woli przyjmuję iż uznali że wariantowanie wysokości zasiłku po sytuacji rodziców jest nazbyt trudne jak na "zdolności percepcyjne" władzy, no i owe 500+ jest dochodem osobistym dziecka i zasada nieodpowiadania za rodziców i takie tam.... za to PiS muszę a nawet chcę pochwalić. Nawet to teraz gdy po nowym roku pospadały emerytury to też
tylko że przeprosili i okazuje się że to pomyłka a nie zamierzone xD

reszta - zgoda bo o ile 500¸było reakcją na zastane to dalej miast zmieniać system aby stan poprawić to Oni jeszcze bardziej pogłębiają socjalizację państwa czyli moja nadzieja na pokorę okazała się zwodnicza.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
23 minuty temu, dysydent napisał:

Starzejesz się Panie .... To już nie ten dysydent co na początku poznałem kiedy to pierdolnoł komentarz na całą strone 😛 aż się czytać nie chciało bo końca nie było widać że ☺️ a teraz pare zdań i koniec ...

Opublikowano
21 minut temu, dysydent napisał:

sławetne 500+ nieco zrównujące status materialny dziecka z emerytem lub rencistą w coraz bardziej socjalnym ustroju gdzie zwłaszcza renty socjalne a i spora część emerytur jest bezzasługowa.
a na PiS nigdy nie głosowałem ani nigdy nie zagłosuję na ludzi pokroju Kaczyńskich ale bardzo szanuję jednak pokorę w rozdaniu tego socjalu dzieciom bez wnikania w sytuację ich rodziców. Po pierwsze to jest od strony czysto technicznej bardzo trudne sprawiedliwe rozdzielenie czegoś takiego i przy dużej dozie dobrej woli przyjmuję iż uznali że wariantowanie wysokości zasiłku po sytuacji rodziców jest nazbyt trudne jak na "zdolności percepcyjne" władzy, no i owe 500+ jest dochodem osobistym dziecka i zasada nieodpowiadania za rodziców i takie tam.... za to PiS muszę a nawet chcę pochwalić. Nawet to teraz gdy po nowym roku pospadały emerytury to też
tylko że przeprosili i okazuje się że to pomyłka a nie zamierzone xD

reszta - zgoda bo o ile 500¸było reakcją na zastane to dalej miast zmieniać system aby stan poprawić to Oni jeszcze bardziej pogłębiają socjalizację państwa czyli moja nadzieja na pokorę okazała się zwodnicza.

Pytanie kiedy będzie koniec tego dobrobytu + ?

Na początku to 500+ miało poprawić dzietność a jak to nie dało efektu w dalszej perspektywie to zaczęli mówić że zlikwidowało biedę. W moim mniemaniu niczego to nie zlikwidowało bo jak taki biorca nie ma innych dochodów lub umiejętności to owe 500+ nic nie zdziałało a raczej utrudniło, np droższe są usługi, materiały remontowe, budowlane itp. co z tego że jest 500+ jak trudniej wyremontować, wybudować dom a to przede wszystkim chodzi żeby ta rodzina oprócz życia miała jeszcze dach mad głową

OD kiedy dodatek rodzinny na dziecko został wyprowadzony  z zakładu pracy a przeniesiony do pomocy społecznej to jest to wszystko na zasadzie kombinowania +

Opublikowano

Moja mama na Polskim Ładzie straciła 130 zł. Niby do każdej emerytury dołożyli jej 72 zł. Licząc razem z 13 sktą. Ale nie będzie 14 stki. Więc łącznie daje to 130 zł mniej w ciągu roku. Niby nie dużo. Ale widać, że to oszuści. Już się boję co zobaczę jak wypłatę dostanę.

main_bieda_kontra_dobrobyt.jpg

main_pegasus.jpg

Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Wszedł Nowy Polski Ład to więcej trzeba pracować, mniej czasu na komentarze na całą stronę xD

aa to o mnie?

odblokowałem skrypt który na af w ff mi posty ukrywa te których samo AF nie potrafi mimo ignorowania użytkownika no ale rzeczywiście trudne technicznie wszak wystarczy się wylogować... dość na tym że - teraz widzę - @Ursus932 ....zaraz poczytam ze dwie strony wstecz i ocenię czy warto

a im mniej mam czasu tym posty dłuższe. Teraz zima jest czas przemyśleć, jak to ja nazywam - skompaktować treść w krótszej formie

Opublikowano
3 godziny temu, jarecki napisał:

jeszcze przez 2 lata gospodarstwa domowe będą korzystały z cen pradu regulowanego ,

dzisiaj nic nie ma pewnego.  przez jedną noc można klepnąć ustawę

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, Rogas71 napisał:

No cały czas o tym mówię stop przywilejom mundurowych i nauczycieli stop niebotycznymi pensjonm wójtów. burmistrza i parlamentarzystów niech każdy płaci za swoje śmieci a nie wszyscy po równo 😜

Jak zarobki parlamentarzystów  są niebotyczne  to ty musisz być ostatni dziad. Za te pieniądze nikt szanujacy się by nie chciał pracowac

2 godziny temu, Rogas71 napisał:

Ta przedsiębiorca wszystko idzie z konsumenta pieniędzy przedsiębiorca guzik płaci

Za komuny lud pracujący myślał dokładnie tak samo. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v