Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
16 minut temu, ws71 napisał:

Pszenica  1350 netto, jeczmień i kukurydza 1200 netto ceny dla kilkuset tonowych partii

Dawaj namiar! Pszenicy mam 300 kukurydzy będzie ze 400 ton !

• 0
Opublikowano

Nawet gdyby na giełdach odbiła cena, to i tak straconego czasu już nie da się odrobić. Tak realnie to większość jeszcze nie sprzedała a czas ucieka, za chwilę zacznie się panika ze sprzedażą i tylko patrzeć jak cena poleci.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, gomez181 napisał:

Co oni tam stwierdzili? Czy to ten czas na start pszenicy na 1,500?

z tego co ja wywnioskowałem to w USA wzrosły zapasy ale w aspekcie światowym  najważniejsze zdanie  to chyba : W efekcie netto tych zmian światowe zapasy końcowe pszenicy spadły do najniższego poziomu od pięciu lat, do 278,2 mmt (10,2 bb), co oznacza spadek z 280 mmt w styczniu i o ponad 10 milionów ton mniej niż w roku ubiegłym.

• 0
Opublikowano

Podobno mamy bardzo dużo pszenicy w kraju, w tamtym roku była podobna sytuacja też ponoć zboża było tyle że sypać nie mieli gdzie, tylko że w kwietniu i maju już nie było czym handlować 🤣 pod koniec ubiegłego sezonu, żeby kupić kukurydzę to ze świecą szukać,

Narazie cenniki w dół, podobno muszą zejść z zapasów i jest mniejszy popyt na pszenicę, uśredniają ceny po ubiegłorocznych panicznych zakupach

• Thanks 4
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, gomez181 napisał:

Co oni tam stwierdzili? Czy to ten czas na start pszenicy na 1,500?

piszą, że zapasy będą mniejsze w tym sezonie o 23% mimo prognoz trochę większych zbiorów, ponieważ bardzo rośnie zużycie

sporo większa prognoza plonów w Rosji i na Ukrainie, ale to kraje objęte w tej chwili wysokim ryzykiem

sporo pszenicy wyeksportowały Indie (zaskoczenie na rynku) - stąd pewnie decyzje tamtejszego rządu o ograniczeniu eksportu, aby nie było braków na rynku wewnętrznym

tak że nie ma powodów do optymizmu na rynku

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Zdzinio napisał:

Dawaj namiar! Pszenicy mam 300 kukurydzy będzie ze 400 ton !

Takie ceny podała  sąsiadka dla jej gospodarstwa[ 6 tys t ogółem zbóż na magazynie] a to by znaczyło że raczej ceny powyżej 1400 raczej mało realne?,skoro rozpoczęli sprzedaż[do 15 stycznia nie sprzedali ani kg zboża , tylko rzepak]

• 0
Opublikowano

Myślisz że mając 6tys ton na magazynie mogą czekać z wszystkim do mają?? I tak długa udało im się przetrzymać. Chcieli zrobić złoty strzał ale się nie udało. Takie gospodarstwa powinny sprzedawać partiami żeby średnia cena wyszła bo przy takiej ilości można szybko w kłopoty wpaść.

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ws71 napisał:

Pszenica  1350 netto, jeczmień i kukurydza 1200 netto ceny dla kilkuset tonowych partii

Morał z tego taki, że ziarna w kraju wcale nie ma wiele albo sąsiadka mija się z prawdą. Cena jęczmienia i kukurydzy dużo lepsza niż w porcie.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Morał z tego że co roku ta sama śpiewka że nie ma zboża .

W tym roku może być mniej bo nawozy są drogie , ale nie oznacza że nie kupią i nie sypną wiec będzie jak każdego roku .

Tylko żeby była  cena jak teraz z nowych zbiorów 1200 zł bo jak nie będzie to będzie  dopiero będzie płacz .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano

Porty mało co biorą to z jakiej racji ma byc mało zboża w kraju jak co niektorzy tu pisza? hodowla krajowa coraz mniejsza, czyli wieciej zboża na rynku. Małe gospodarstwa są wchłaniane przez wieksze gdzie jest lepsza agrotechnika co za tym idzie wieksze plony. Wiec jakos nie widac przesłanek ze tego zboża jest mniej. Chyba ze te zasoby krajowe sie koncza bo  zamiast 10t bajkopisarzom sypało 6t ......

• Thanks 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Mamy 270 euro na matif. Stany mają 800 dolców +30 od poniedziałku. Dzisiaj w AGROPISOWYM programie w południe pokazywali susze we Wloszech Hiszpani. Coś mi się ostatnio też obiło o uszy że zima tam słaba z opadami. Patrząc jak Usa pędzi matif powinien się zaraz zakręcić na 280 Euro. 

Edytowane przez mtz55
  • 0
Opublikowano
6 godzin temu, ws71 napisał:

Czyli w górę

• 0
Opublikowano

Za początek tygodnia było jeszcze 1310 netto na port .

Mam kilku znajomych na dużych skupach na północy i już w żniwa ruch z pszenicą był znikomy , każdy mówił że taka cena to niech leży i leży dalej 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Znajomy handlarz dostal dzisiaj propozycje na kontrakt -60zl względem wczoraj (wczoraj jak dla mnie bylo 1170netto...). Znajome duże gosp sprzedaje ostatnio do Mircza w cenie 1300netto, a od jakiegoś czasu tam chyba okolice 1300brutto dla mniejszych, więc... dzisiaj jakieś odbicie, galanowi mina zrzędnie jak odbije z czasem na 1,5k, bo z tego co pisze to radowaloby go to jakbyśmy Ci co nam zostało sprzedali za 800 bo "trza było sprzedawać na górce a nie czekać na wiecej"

• 0
Opublikowano

Co tam 1500. Zaraz sie ktoś znajdzie i napisze że za darmo nie odda 😄

A na poważnie to niech może najpierw zacznie sie odbijać cena, a Ty już tu piszesz z grubej rury o 1500zł.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v