Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
Dnia 20.10.2022 o 09:10, robercikj100 napisał:

To przy takim podejściu wystarczy jeden rok nieurodzaju albo nawozów po 5 tys i dużo z takich gospodarstw leży

Wątpię. Czytam to forum regularnie od trzech lat. I ciągle to pier*****e, że nic się nie opłaca, wszystko leży itd... A wychodząc przed dom u każdego nowy nabytek co trochę, ziemia wybrana co do kawałeczka 0,05 ha, co rusz budowa nowej chaty i po 3 samochody w rodzinie. I skąd k***a pieniądze na to wszystko? No chyba nie z tego, że nic się nie opłaca. Jak się to stanie to wtedy będziecie biadolić, a póki co wziąć się do roboty.

• Like 4
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, zetorr6441 napisał:

Też mam na przechowaniu pierwszy raz i jak narazie to mam cenę o 50zl wyższa niż w żniwa 😦

W mojej okolicy od kilku lat cena ziemi od 100tys , dzierżawa od 1tys.

Popyt wielki  , podaż= zero 

U mnie podobnie w dodatku mam blisko miasto to kazdemu sie marzy sprzedawać na działki 😑

• 0
Opublikowano
27 minut temu, Młody1997 napisał:

Wątpię. Czytam to forum regularnie od trzech lat. I ciągle to pier*****e, że nic się nie opłaca, wszystko leży itd... A wychodząc przed dom u każdego nowy nabytek co trochę, ziemia wybrana co do kawałeczka 0,05 ha, co rusz budowa nowej chaty i po 3 samochody w rodzinie. I skąd k***a pieniądze na to wszystko? No chyba nie z tego, że nic się nie opłaca. Jak się to stanie to wtedy będziecie biadolić, a póki co wziąć się do roboty.

A nie przyszło ci do głowy, że to kosztem życia, zdrowia, odpoczynku, urlopu ? Pieniądze, które powinny być zapłatą za trud pracy, idą jako inwestycja w niezbędne maszyny. A 3 samochody w rodzinie to zaden luksus, gdy ze wsi nie kursuje żaden bus czy autobus, a dzieci trzeba zawieźć do szkoły, pojechac do lekarza, do urzędu, po zakupy. Nastroszyłeś się jak młody kogut, klawiatura szybciej pisze niż mózg działa

• Like 6
  • 0
Opublikowano

Sorry, ale te wszystkie rzeczy są właśnie z pieniędzy. I nikt normalny nie inwestowałby w coś co się nie opłaca... gdyby tak było to ugory nieużytki leżałyby w spokoju, a stopniowo przestaliby uprawiać 6 klasę, 5... Bo ponosić koszty na coś nieopłacalnego się nie ma po co. A jest dokładnie odwrotnie. Budowałbyś oborę albo chlewnię jakbyś miał dołożyć? W d*pach się poprzewracało od tego "dobrobytu".

• Like 5
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

A nie przyszło ci do głowy, że to kosztem życia, zdrowia, odpoczynku, urlopu ? Pieniądze, które powinny być zapłatą za trud pracy, idą jako inwestycja w niezbędne maszyny. A 3 samochody w rodzinie to zaden luksus, gdy ze wsi nie kursuje żaden bus czy autobus, a dzieci trzeba zawieźć do szkoły, pojechac do lekarza, do urzędu, po zakupy. Nastroszyłeś się jak młody kogut, klawiatura szybciej pisze niż mózg działa

ja juz kilka razy napisałem ze gospodarstwa są przeinwestowane  , to jest własnie kosztem tego urlopu i nie chodzi mi o kredyty tylko zwykłe gospodarstwa w których nadwyzke cały czas sie inwestuje .

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Młody1997 napisał:

Sorry, ale te wszystkie rzeczy są właśnie z pieniędzy. I nikt normalny nie inwestowałby w coś co się nie opłaca... gdyby tak było to ugory nieużytki leżałyby w spokoju, a stopniowo przestaliby uprawiać 6 klasę, 5... Bo ponosić koszty na coś nieopłacalnego się nie ma po co. A jest dokładnie odwrotnie. Budowałbyś oborę albo chlewnię jakbyś miał dołożyć? W d*pach się poprzewracało od tego "dobrobytu".

Bo starsze pokolenie nauczone  jest ciężkiej, sumiennej pracy. A młodsze tylko opłaca się- nie opłaca się. Oj, już mi ich żal - na starość będą ich chyba do gazu wysyłać, bo utrzymanie starych, niedołężnych ludzi się nie opłaca.

• Like 3
  • 0
Opublikowano
8 minut temu, galan99 napisał:

Prawie 1600 zł brutto kos ale gęstość 78/79 .

Pasza o 150 mniej wedle parametrów .

po rozmowie ze znajomym , swoje już sprzedałem jak ci pisałem .

cena jak w porcie prawie

• 0
Opublikowano
16 minut temu, Marek123456 napisał:

cena jak w porcie prawie

Brutto a netto przy tej sumie to już ładna kwota więc to prawie jest takie prawie prawie🤣

• 0
Opublikowano

Mazowieckie zachód dziś byłem sprzedać kukurydzę mokrą z zapytałem to niby pszenica paszowa 1520 netto. Akurat jak byłem kończyli rozładunek z bb ukraińskiej pszenicy 3 auto.

• 0
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Agrest napisał:

Brutto a netto przy tej sumie to już ładna kwota więc to prawie jest takie prawie prawie🤣

U mnie czy brutto czy netto jedna cena, bo vat 0%

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano

Przed chwilą Kaczyński powiedział, że cena zbóż jest przyzwoita głównie dzięki naszemu państwu bo oni (rząd) dyktują cenę w państwowych zakładach a inni prywaciarze muszą się dostosować 😂

• Haha 5
  • 0
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, krilan06 napisał:

Przed chwilą Kaczyński powiedział, że cena zbóż jest przyzwoita głównie dzięki naszemu państwu bo oni (rząd) dyktują cenę w państwowych zakładach a inni prywaciarze muszą się dostosować 😂

trochę prawdy w tym jest. Elewarr w żniwa płacił prawie 1600 netto za pszenicę. Gdyby płacili 800-1000 to nikt z pośredników nawet by nie myślał by dać ciut więcej. W ten sposób wymusili wyższe ceny.

Nie zmienia to faktu ,że ceny płodów nie są adekwatne do kosztów.

Edytowane przez rocknrollnik1
  • Like 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
6 minut temu, rocknrollnik1 napisał:

trochę prawdy w tym jest. Elewarr w żniwa płacił prawie 1600 netto za pszenicę. Gdyby płacili 800-1000 to nikt z pośredników nawet by nie myślał by dać ciut więcej. W ten sposób wymusili wyższe ceny.

Nie zmienia to faktu ,że ceny płodów nie są adekwatne do kosztów.

działa to też w drugą stronę - Elewarr trzyma niejednokrotnie cenę poniżej giełdy i nikt z prywaciarzy się nie wychyli więcej. O tym nie wspomniał "le prezes" ??

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v