Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, yacenty napisał:

znając tego kolegę to uwzględnił koszt dojazdu do punktu

a dlaczego nie uwzględniać, przecież zużywa się paliwo, traci czas, jeszcze jak blisko to ok ale jak dalej  dla mnie to ze 40 km to nie ma sensu, wolę wannę wynająć, chociaż najczęściej umawiam cenę u mnie na gosp z odbiorem

Edytowane przez pawelek98
  • 0
Opublikowano

Niektórzy mają bliżej do skupu aniżeli do domu. 

Ja w tym roku częśc pszenicy tak odstawiłem tylko ze w depozyt. 

W sumie to mam tak 43940kg, w ogóle po raz pierwszy w historii jak rozliczę to się eypowiem

Opłaty to 5 zł za tonę za miesiąc 

W żniwa tj pomiędzy 16 a21 sierpnia była przy moich parametrach 920-950 brutto 

Przed świętami była 1350-1400

Ze 2 tygodnie temu była po 1280

Nie wiem jak jest teraz. 

Będę w domu 16 marca to może część sprzedam. 

Planowane było koniec kwietnia początku maja ale wszystko się zmienia. 

• 0
Opublikowano

Ja tak samo wole sprzedawac na wanny, a nie jezdzic w żniwa 20km za lichą cene. W dodatku nie wiem jak mialoby wygladac koszenie w takim wypadku, chyba musialbym miec 6 przyczep aby nie robic przerw na wożenie, biorac jeszcze pod uwage coraz krotsze okienka pogodowe to dziekuje bardzo za takie smieszne rozwiazanie

• 0
Opublikowano
35 minut temu, koniu napisał:

Jakby tak zliczyć wszystkie koszty w rolnictwie to lepiej nic nie robić.

Jakby tak zliczyć wszystkie koszty w rolnictwie to lepiej nic nie robić.

A powinno się liczyć wszystko tak jak by pracować u kogoś na dniówkę 80 zł .

Ale tak mało kto robi maszynę ładuje i tego nie liczy bo powiada że naładować trzeba , tak ale kasa wydana remont .

Jak by tak policzyć 2 na gospodarce po 2 tys na miesiąc zarobku jak to ludzie pracuję i zarabiają na etacie  . 

Cena pszenicy  1200 zł .

• 0
  • Root Admin
Opublikowano

Wszyscy biorą na gospodarstwo, a jak zajeżdżasz na skup to nie ma jak wjechać i czasem podjeżdżając o 5 rano wracasz o 12-13 🙂 Tam gdzie byłem pare razy na skupie to stały różne sprzęty i 40 letnie mtzty z 2 czwóreczkami jak i nowe wielkie traktory z 2 przyczepami po 14-15 ton każda.

Każdy ma inną sytuację i nie ma co tu fisiować ze każdy jest taki aj waj nie wiadomo jaki i że to głupota sprzedawać w żniwa.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Każdy ma inne sytuacje i tak samo inne koszty magazynowania, nie można kropka w kropkę zakładać że kolega płaci za magazynowanie 80 zł to zwykły Kowalski 300km dalej będzie tyle samo kosztów ponosił 🙂 nigdy kosztów magazynowania nie liczyłem, ale nie ma opcji że wyniosą mi one okolice 80zl/t

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Koszt magazynowania to koszt silosu, magazynu, żmijki, radlera, dmuchawy, tura czy ładowarki.

Więc uczciwie policzyć amortyzację to różnie to wyjdzie

• 0
Opublikowano

Tak jak by zona pracowała na gospodarce i chciała sobie kupić futro a mąż powie nie bo to są koszta drogo .

A sąsiadka ma kupione futro bo pracuje na etacie to zona rolnika  powinna powiedzieć idź  ty w pizdu mam pracować ale pracy swej  nie liczyć .

Cena pszenicy 1200 zł .

• 0
Opublikowano (edytowane)

Za pszenice już oferują 1300+ za konsumpcje. Ceny w ciągu 2 dni 60-80 złotych do góry.  Jeden nawet przebąkiwał że jeszcze kilka złotych dorzuci. Wiec chyba chcą podpisać na cenę większą niż aktualnie matif zapewne spodziewają się dalszych skoków cen jak nie teraz to w jakiś czasie nie długim czasie.

P.s Netto.

Edytowane przez NieMadry
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, Navara1988 napisał:

Ja dzisiaj już dwa telefony dostałem czy coś sprzedam pszenicy oferty  1250 -1260 netto za paszowke

To masz dobre ceny jak za paszowke. U mnie podkarpackie 1200 brutto z wczoraj.

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, brodziak81 napisał:

Piast Płońsk  dziś wysypane 1380zł netto umowa z grudnia.

największą ofertę z pisata miałem 1400 w grudniu

Ktoś coś wie co się odp...a z rzepakiem?

• 0
Opublikowano

Dziś dzwoniłem 1300zl/tona brutto lubelskie. Tak się zastanawiam bo około połowę już sprzedałem wcześniej po 1300-1400zl i teraz chyba trzeba powoli ładować i wywozić, a Ty czekacie czy wozicie? 

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, krzysieklub napisał:

Dziś dzwoniłem 1300zl/tona brutto lubelskie. Tak się zastanawiam bo około połowę już sprzedałem wcześniej po 1300-1400zl i teraz chyba trzeba powoli ładować i wywozić, a Ty czekacie czy wozici

Na 1500 netto czekamy 

• 0
Opublikowano
13 minut temu, PAN88 napisał:

Tyle będzie to będziesz czekał na więcej

Sprzedaj w żniwa i nie zaglądaj tu bo po co

Dnia 21.01.2022 o 20:14, Marek123456 napisał:

Przed chwilą, king12 napisał:

Sprzedaj w żniwa i nie zaglądaj tu bo po co

Sorry za cyt 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v