Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Po jaki czort protestować nie opłaca się czy co oj rolnikowi nie dogodzi .

Przecie tu wszyscy piszą że się opłaca , nawet nawozy kupić po 6 tyś . To jak to jest bzdury gadają ?. 

Edytowane przez galan99
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, king12 napisał:

Byłem tam.W następny czwartek o 10 w Warszawie pod sejmem protest jest ,mają być rolnicy z całej Polski

Nagrany jesteś uważaj bo Cię namierzą.

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Po jaki czort protestować nie opłaca się czy co oj rolnikowi nie dogodzi .

by opłaciło sie bardziej.

• 0
Opublikowano
9 minut temu, king12 napisał:

Byłem tam.W następny czwartek o 10 w Warszawie pod sejmem protest jest ,mają być rolnicy z całej Polski

Protest nic nie da jak rząd wylał dziecko z kompieli . Tylko zdecydowany strzał w transporty i tylko to.

1 minutę temu, Andpol napisał:

raczej tak

WoIłeś ? Bo cena może być gorzej jak szuka po wjeździe żeby obniżyć 

• 0
Opublikowano
8 minut temu, galan99 napisał:

Szkoda gadać na dany temat teraz będą powiadać że się nie opłaca a kilka tygodni kupowali nawozy po 5 lub 6 tyś i krzyczeli że się opłaca .

a za trzy tygodnie będzie wszystkim na AF sypać pszenica po 10-12t i sama konsumpcja

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
16 minut temu, king12 napisał:

Zablokować granice i przypomnieć sobie co kiedyś robił Lepper 

• 0
Opublikowano

toc już zapowiedzieli że upainskie ziarko zbawiennie wpłynie na gospodarkę bo stworzyć może warunki antyinflacyjne. wszystko będzie tańsze dla narodu 🤣

• 0
Opublikowano
6 minut temu, Damianek20 napisał:

Protest nic nie da jak rząd wylał dziecko z kompieli . Tylko zdecydowany strzał w transporty i tylko to.

WoIłeś ? Bo cena może być gorzej jak szuka po wjeździe żeby obniżyć 

Woziłem nic nie szuka tylko wilgotność sprawdza i teraz pewnie robaka.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

podczas strajku wkleja parę cytatów z af jak z ha 10 tyś lekko się kręci, potem się przypomni o dopłatach obszarowych, do paliwa i nawozów i lud przeżuci wszelkie frustracje inflacyjne na rolników. 

• 0
Opublikowano
41 minut temu, Andpol napisał:

300 m. ode mnie a ja nie wiedział?

Protest Agrounii w Hrubieszowie [ZDJĘCIA, WIDEO]

Bo na forum tylko siedzisz i nie widzisz co się wokół ciebie dzieje 

38 minut temu, galan99 napisał:

Odnalazł się Michał ach nie długo wybory będą tak trzeba zdobywać wyborcę będzie premierem nie długo będzie rolnikom dobrze jak  było za Pawlaka .

Pomijając politykę to chyba powiedział tak jak jest , bo raczej się chyba zgadzasz z tym co mówi , a jeśli nie to co z tej wypowiedzi byś zmienił?

• Like 1
  • 0
Opublikowano
13 minut temu, jahooo napisał:

a za trzy tygodnie będzie wszystkim na AF sypać pszenica po 10-12t i sama konsumpcja

Tak żeby się nie zesrali 🤣🤣🤣🤣 jutro 35 stopni dobrze jak będzie na pasze w tym roku . Jechałem przez Sitno dziś od strony Jarosławca i na Majdan niby nisko jest tam a buraki i dynie padły.dwa kawałki Jarki takie sobie 

• 0
Opublikowano
19 minut temu, jahooo napisał:

Na AF będzie sypać , tylko ile rzeczywiście będzie sypać w tych warunkach. Napisać można wszystko

• 0
Opublikowano
35 minut temu, Zdzinio napisał:

U mnie przez najbliższe dwa tygodnie miało nie padać a tu wczoraj ponad 20 litrów spadło i nas uratowało.centralna Polska

U mnie jak korzeń obumarł z suszu to co jemu da już teraz deszcz. Ziemia w pszenicy spękana jak na pustyni a nawozu Nie żałowałem i teraz będzie kicha 

• 0
Opublikowano
Dnia 28.06.2022 o 15:49, piotr30piotr napisał:

Z cena zboża nie powinno być źle zwłaszcza na zachodzie Polski a to dlatego że jak będzie za tanie zalejemy nim niemcy a to bardzo się im nie spodoba i już oni znajdą sposób żeby cena była przyzwoita , to kwestia czasu . 

Dnia 28.06.2022 o 15:53, Takeda napisał:

no nie masz racji, będzie klasycznie jak zawsze, Niemcy skupią od rolnika, poczekają i sprzedadzą nam z powrotem drożej, jak już bywało niejednokrotnie

Dnia 28.06.2022 o 16:06, pawelek98 napisał:

k....a mać, to po ch..... sprzedajesz tym Niemcom pytam.

6 godzin temu, Takeda napisał:

nie sprzedaję, bo nie mam produkcji zboża, ale rolnik już taki jest, że 10PLN na tonie więcej i nie pyta kto kupuje. Mało to było przypadków, że firma krzak nie wiadomo skąd przyjechała, dwóm rolnikom dobrze zapłaciła za 2 auta, reszta się na wiosce połakomiła i szukaj wiatru w polu bo przelewu brak.

2 godziny temu, pawelek98 napisał:

nie rozumiem twojej odpowiedzi , najpierw coś piszesz o Niemcach a potem o firmach krzakach, 

@pawelek98 masz byś ogarnął, a w razie "W" łopatologicznie.

Niemcy nie będą się bali zalewu taniego zboża, od nas czy z Ukrainy, wrzucą na magazyny i poczekają aż będzie cena i odsprzedadzą, już tak niejednokrotnie robili np w którymś roku 2005-2010 jak brakowało żyta i miało cenę to Niemcy sprzedawali do Polski właśnie żyto które u nas kupili 3 lata wcześniej. Na twą odpowiedź na ch*j sprzedajesz Niemcom odpisałem, że rolnika nie interesuje kto kupuje byleby dał chociaż 10pln więcej, jako przykład takiego podejścia podałem firmy krzak robiące takie wałki ze zbożem co chytrusy się przejechały, ba kilka lat wstecz przecież podobnie było z bydłem, miejscowa rzeźnia płaciła np po 5PLN  za kg byka to ludzie woleli sprzedać po 6PLN jakimś mataczom z gór i wozili się z kasą. Dlatego też jak przyjdzie Niemiec i zapłaci więcej niż Polak za zboże to każdy mu sprzeda nie będzie patrzył czy ma gacie w biało-czerwoną flagę

6 godzin temu, Damianek20 napisał:

Przeżywacie cenami jak byście mogli coś tu pisząc zmienić. Chcecie zmienić to blokada pier**lonych torów i przejść. 

1 godzinę temu, king12 napisał:

1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

No panowie przecież wieś gremialnie zagłosowała za PiSem i to dwukrotnie, a i 3 raz pewnie też, to o co wam chodzi? Kolejny debilizm blokada torów, przejść granicznych, transportów. Jesteście z lekka pomyleni chyba, blokujcie sejm, senat, domy polityków czy ministrów odpowiedzialnych za określone decyzje. 

Ciekawe co byście powiedzieli jakby w ramach protestu, że chleb za drogi czy nabiał wpadłaby wam ludność nierolnicza i zablokowała wasze gospodarstwa, że w żniwa byście nie wyjechali kosić, a i mleka wam by nikt nie odbierał, albo by wam wylali to mleko z chłodni  i wywalili zboże z silosów. Po 100 osób na gospodarę i byście z domu się bali wyjść nawet.

Drugie co mnie ciekawi, co byście mówili jakby do Polski zamiast taniego zboża z Ukrainy miał jeździć tani nawóz, wtedy nagle byłoby dobrze co? A jakby zaczęli blokować przywóz takiego nawozu pracownicy polskich zakładów produkujących nawozy sztuczne to byście ich wyzywali od debili.

Klasyczna moralność Kalego. Kali ukraść krowa to dobrze, Kalemu ukraść krowa to źle.

• 0
Opublikowano

Sprzedana Kujawy po 1730 plus VAT tylko  że kontrakt był sprzed miesiąca a w porcie brak miejsca i trzeba było czekać . Cene chyba najwyższą z możliwych trafiłem jaka była możliwa za paszowke. Za 1 tira prawie 50 tys...

• Thanks 2
  • 0
Opublikowano
41 minut temu, Takeda napisał:

@pawelek98 masz byś ogarnął, a w razie "W" łopatologicznie.

Niemcy nie będą się bali zalewu taniego zboża, od nas czy z Ukrainy, wrzucą na magazyny i poczekają aż będzie cena i odsprzedadzą, już tak niejednokrotnie robili np w którymś roku 2005-2010 jak brakowało żyta i miało cenę to Niemcy sprzedawali do Polski właśnie żyto które u nas kupili 3 lata wcześniej. Na twą odpowiedź na ch*j sprzedajesz Niemcom odpisałem, że rolnika nie interesuje kto kupuje byleby dał chociaż 10pln więcej, jako przykład takiego podejścia podałem firmy krzak robiące takie wałki ze zbożem co chytrusy się przejechały, ba kilka lat wstecz przecież podobnie było z bydłem, miejscowa rzeźnia płaciła np po 5PLN  za kg byka to ludzie woleli sprzedać po 6PLN jakimś mataczom z gór i wozili się z kasą. Dlatego też jak przyjdzie Niemiec i zapłaci więcej niż Polak za zboże to każdy mu sprzeda nie będzie patrzył czy ma gacie w biało-czerwoną flagę

No panowie przecież wieś gremialnie zagłosowała za PiSem i to dwukrotnie, a i 3 raz pewnie też, to o co wam chodzi? Kolejny debilizm blokada torów, przejść granicznych, transportów. Jesteście z lekka pomyleni chyba, blokujcie sejm, senat, domy polityków czy ministrów odpowiedzialnych za określone decyzje. 

Ciekawe co byście powiedzieli jakby w ramach protestu, że chleb za drogi czy nabiał wpadłaby wam ludność nierolnicza i zablokowała wasze gospodarstwa, że w żniwa byście nie wyjechali kosić, a i mleka wam by nikt nie odbierał, albo by wam wylali to mleko z chłodni  i wywalili zboże z silosów. Po 100 osób na gospodarę i byście z domu się bali wyjść nawet.

Drugie co mnie ciekawi, co byście mówili jakby do Polski zamiast taniego zboża z Ukrainy miał jeździć tani nawóz, wtedy nagle byłoby dobrze co? A jakby zaczęli blokować przywóz takiego nawozu pracownicy polskich zakładów produkujących nawozy sztuczne to byście ich wyzywali od debili.

Klasyczna moralność Kalego. Kali ukraść krowa to dobrze, Kalemu ukraść krowa to źle.

O jest pierwszy sprawiedliwy, a no tak, nie produkujesz zboża, to tych co produkują musisz jebać, jakie to typowe xD

• 0
Opublikowano

a czyli twierdzisz, że ty masz prawo jebać tych co tą tanią pszenicę kupili, niszczyć transporty i czas firm których ktoś jest właścicielem, jakie to typowe.

Sam też zawsze kupowałeś polski drogi nawóz? Na podwórku Phosagro czy ks nigdy nie zawitał? A ciągnik i maszyny to też pewnie brałeś gdzie ci pasuje

jak pisałem moralność kalego

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v