Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Ciekawe jak będą płacić po tonie u mnie skoro zboża zaczynają robić się białe. Po prostu słońce je spala. Z rzepakiem też robi się źle robak pokazał oblicze zniszczeń.

Jedynym wygranym będzie sąsiad który oprócz wjazdu na jesień nie był ani razu na pszenicy, zboże po rzepaku i fasoli. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Na wtorek +35⁰. Wtedy wywiesimy białą flagę. Deszczu mnie nie ma i w prognozach nie będzie. Nawet po tej kolejnej fali upałów widzą ochłodzenie bez deszczu

Edytowane przez Agrest
  • 0
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Damianek20 napisał:

Ciekawe jak będą płacić po tonie u mnie skoro zboża zaczynają robić się białe. Po prostu słońce je spala. Z rzepakiem też robi się źle robak pokazał oblicze zniszczeń.

Jedynym wygranym będzie sąsiad który oprócz wjazdu na jesień nie był ani razu na pszenicy, zboże po rzepaku i fasoli. 

Po takiej wiośnie to się nie ma co dziwić, że podsuszki fikają w najlepsze. W tym roku nawet w pszenżytach się trafiają. W żniwa nie będzie u wielu ani plonu ani ceny.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, PawelWlkp napisał:

Że ktoś w Polsce daje ogłoszenie to jest wyznacznikiem czy można? Wszystko jedzie na dzierżawach, już tam biznesmeny z moich stron dawno byli i wszyscy wrócili. Np Pieprzyk i Duda. Żadnej własności tam nie mieli i wszyscy wrócili z niczym. Tak tam dobrze mieli że ani słyszeć nie chcą o tych czarnoziemach. 

Kolego z czym do ludu ,ile mieli ha, kilka[kilkanaście  w najlepszym razie] tys to nie starczyło na opłaty haraczy.Tam nie ma rolników indywidualnych, ewentualnie 1 na obłast taki nie za duży do 100ha co przy ich skali to możesz porównać do naszych 5-6ha gospodarstw, gospodarstwo po sąsiedzku 10 tys ha u nas, równocześnie zaczynali na Ukrainie w 1992 roku od kilkudziesięciu tys ha obecnie mają ok 400 tys ha na Ukrainie i ponad 200 tys ha w Rosji. Nie było możliwości do tego roku kupna ,dzierżaw dla obcokrajowców ,obchodzono to w prosty sposób powołując spółki  z ukraińskimi udziałowcami[zazwyczaj są to ludzie z kręgów władzy centralnej, płaci się dużo ale ma się świety spokój]

• 0
Opublikowano
7 minut temu, Damianek20 napisał:

Po ile u Ciebie dzierżawy chodzą? U mnie nawet do 1,5t. i mam taką propozycję chyba ich trochę pojebało. Starym płacę po 1 tonie.

• 0
Opublikowano
43 minuty temu, Agrest napisał:

Zabolało? Myślisz że skoro polski rolnik menda, to ciebie gnidy i wszy ominą? Chyba,że nie masz nic wspólnego z rolnictwem, to stoisz wyżej i patrzysz z góry🤣🤣🤣

Rzeź na CBOT, wczoraj prawie 5% dziś już kolejne 5,5%.

Co ty z tymi wszami, chyba masz z nimi problem, bo ja nie wiem co to jest. Chyba ciebie zabolało w d*pie.   

• 0
Opublikowano

W jednym przypadku podatek tylko płacę a dopłaty to tylko te 180zł zostawiam sobie bo ja składam a podstawowe i zazielenianie to ich i paliwo zwrot moje.

10 minut temu, galan99 napisał:

Dopłaty też oddajesz i podatek płacisz ? .

• 0
Opublikowano

Nie rozumiesz? 

Mend szukaj w bliższym otoczeniu a nie obrażasz.

• 0
Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

Nie rozumiesz? 

Mend szukaj w bliższym otoczeniu a nie obrażasz.

Sami prosicie się o obrazę, bo to wy się sami tak kreujecie, tobie odpisuję "wy" boś się sam zaczął wcinać nieproszony.

• 0
Opublikowano

Miałem wczoraj klienta na zboże dla kurek, Panie chociaż woreczek sprzedaj bo pasza droga a na skupie chcą 180zł za 100 kg, to się go pytam to ile Pan chcesz dać mi .... 100zł bo ponoć po tyle z ukrainy można kupić, pojechał na pusto.

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, gustaww napisał:

Miałem wczoraj klienta na zboże dla kurek, Panie chociaż woreczek sprzedaj bo pasza droga a na skupie chcą 180zł za 100 kg, to się go pytam to ile Pan chcesz dać mi .... 100zł bo ponoć po tyle z ukrainy można kupić, pojechał na pusto.

A jajka po ile sprzedaje czy kury tylko dla siebie chowa? Na ukrainę niech jedzie kupić.

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Jajka po 90gr. sprzedaje, nawet proponował wymianę :D Ostatecznie się poddał. Zboża u nas w okolicy ładne , ale rzapaki z każdym dniem coraz gorsze, te najładniejsze z jesieni i z wiosny  grzyb zaatakował, plantacje robią się coraz bardziej żółte. 

Wody jest pod dostatkiem i do żniw powinno starczyć, pierwszy wjazd w jęczmień ozimy szacuje na około 20 lipca.

• 0
Opublikowano
26 minut temu, fcbarcelonacule napisał:

@Agrest jak tam Twoja pszenica jara ?

Harenda jako odmiana jest super. Bardzo wczesna już dogoniła wegetacją ozimą. 

Wygląd z daleka nawet fajny. Ale siana około 480szt zredukowała tak mocno że będą kłosy liczone z kombajnu.

To najlepszy kawałek, dzierżawa po sadzie.

Po zbożu obsada że 30% mniejsza

20220618_161227.jpg

• 0
Opublikowano (edytowane)

Zachodnia polska pola jak szachownice wyglądają, placy bez kłosów sporo. Póki co firmy wogole nie wychodzą z kontraktacja, ceny to lepiej nie pytać, bo żyto to już 3 cyfry.

Edytowane przez QuQurydza
  • 0
Opublikowano

Tak może być z tymi cenami .

Pszenica 900 

Pszenżyto 750 

Tak obstawiam na żniwa, wrócę tu za miesiąc a wy głosujecie na pis

ale co dalej  a teraz będziemy  latami się cofać to co zdobyte będzie teraz niszczone .

Polka, która doradza biznesowi: czeka nas 20 lat zaciskania pasa

Jakie mogą być długotrwałe konsekwencje wojny w Ukrainie? Czy będą dotyczyły czegoś poza podażą energii i żywności? Na te i inne pytania odpowiedziała nam Zuzanna Skalska, znana polska obserwatorka sygnałów zmian, która przygotowuje firmy na to, co może stać się w przyszłości.

— To, że Polska dotychczas mocno ociągała się z transformacją energetyczną, wbrew pozorom może wyjść nam na plus — dodaje nasza rozmówczyni

— Zamiast sami uprawiać ziemię, woleliśmy sobie na niej spokojnie mieszkać, a żywność kupować od innych, więc teraz widzimy konsekwencje takiego działania — komentuje obserwatorka sygnałów zmian

Zdaniem Skalskiej znaleźliśmy się na schyłku "Imperium Europejskiego", bo tak jak kiedyś Imperium Rzymskie, staliśmy się za leniwi, żeby pewne rzeczy robić sami

— Na razie mówimy o tragedii wojny i pomaganiu, ale nadal chcemy iść do supermarketu i mieć tam np. 40 rodzajów klusek z całego świata do wyboru. To jest właśnie ta obłuda, która mnie przeraża w rozpieszczonych do granic możliwości konsumentach .

• 0
Opublikowano

Dorohusk - Nawet do sześciu dni czekają kierowcy ciężarówek na wjazd do Polski z Ukrainy
PAP - Biznes
22 cze 2022, 11:07

22.06.2022, Lublin (PAP) - Około 140 godzin, czyli prawie sześć dni oczekują kierowcy ciężarówek na wjazd do Polski z Ukrainy przez przejście w Dorohusku (Lubelskie). W kolejce znajduje się ok. 2,9 tys. pojazdów - poinformował w środę PAP rzecznik Izby Administracji Skarbowej w Lublinie Michał Deruś.W związku z blokadą ukraińskich portów zwiększył się w ostatnich tygodniach ruch towarowy na granicy polsko-ukraińskiej w województwie lubelskim. Jak przekazał rzecznik, z obserwacji funkcjonariuszy wynika, że najczęściej kierowcy transportują w ciężarówkach zboża, pasze dla zwierząt i produkty żywnościowe."Według danych strony ukraińskiej, aktualnie ok. 2,9 tys. samochodów ciężarowych znajduje się w kolejce na wjazd do Polski. Czas oczekiwania wynosi ok. 140 godzin, czyli prawie sześć dni. To najwięcej w ostatnim czasie" - podkreślił Michał Deruś.

Jeszcze transportu na żniwa zabraknie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v