Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
7 minut temu, thefarmer napisał:

Niewiem skąd ten hurraoptymizm że Ukraina tyle i tyle wyeksportuje. Wystarczy kilka rakiet wladimira na główne szlaki transportowe przygranicy z Polska czy Rumunia i z Ukry niw wyjedzie ani ziarko. 

Nie trzeba być ekspertem, żeby wiedzieć czemu te szlaki są bezpieczne i dalej takie będą 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
7 minut temu, thefarmer napisał:

Niewiem skąd ten hurraoptymizm że Ukraina tyle i tyle wyeksportuje. Wystarczy kilka rakiet wladimira na główne szlaki transportowe przygranicy z Polska czy Rumunia i z Ukry niw wyjedzie ani ziarko. 

A czy widziałeś kraj który podobno jest pogrążony w wojnie żeby jeździli do niego wszyscy jak na pielgrzymkę? Gdyby Władek chciał to dawno by zrównał kijów z ziemią nie ma co się oszukiwać. Na razie niszczy tam gdzie ma być Nowa Jerozolima według nieoficjalnych źródeł. Najlepsze może być że wojnę tak samo szybko wygasza jak covida i zastąpią kolejna spierdolina która uderzy w gospodarkę . Na razie ludzie mają kasę i myślą że kryzys jest przejściowy . 

My to odczuwamy bo dojeżdżają nas kosztami produkcji i w zamian dają tańsze zboże i kukurydzę. Cyrk może być też z mokrą kukurydzą że może nie być gdzie sprzedać albo za grosze jeżeli naciągnąć. 

Ale trafnie kolega wyżej mówi jeszcze miesiąc i już będziemy wiedziec

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, Damianek20 napisał:

To tylko info od gościa z którym rozmawiałem w sobotę w tech rolu. Czy to jest prawda to nie wiem. Powiedział że taka cena i że ziarno tylko na pasze nic więcej . 

Pożyjemy zobaczymy. Słońce pali nadają burze , nie wiadomo co my zbierzemy. U mnie widać powoli w okolicy że górki zaczynają robić się białe. Albo brak wody albo choroba podsuszkowa. 

Sam się zastanawiam czy złoty środek z cena już był u nas a teraz tylko w dół. Zostało mi 2 tony resztek ale pewnie wstrzymam się do jesieni .

Cena ropy sobota avia karp 7,98 do tego polifoska 4200 i jak cena zejdzie do 1200 albo poniżej bo na tą chwilę tyle vitron w udryczach już daje to leżymy. A jazda zacznie się w żniwa gdy bandera będzie pchać zboże bezpośrednio z kombajnów. Myślę że cena 800 zł jest realna w żniwa Zamość- Hrubieszów. Sam farmer podał że tylko 35 proc kukurydzy która trafiła do nas jest na kontrakt a 65 proc nie mają co z nią zrobić. 

Szykujcie się na rzeź   w żniwa  ! róbcie wszystko żeby zmagazynować  pszenicę u siebie  !   złodzieje będą     " płacić   "    bardzo słabo   ! to będzie kradzież w majestacie prawa  !  pisowskiego prawa  !

• 0
Opublikowano
6 minut temu, Wicherek napisał:

Szykujcie się na rzeź   w żniwa  ! róbcie wszystko żeby zmagazynować  pszenicę u siebie  !   złodzieje będą     " płacić   "    bardzo słabo   ! to będzie kradzież w majestacie prawa  !  pisowskiego prawa  !

Zawsze tak bylo i bedzie ze rolnik j**any bedzie

A poza tym kiedy dobrxe było, zawsze zboze za tanio, za drogie nawozy, nawozy maszyny

Ta bajka trwa 30 lat

• Thanks 2
  • Sad 1
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, Wicherek napisał:

A  kto ci karze  sprzedawać ?  mało tego  skup  otwórz  i skupuj  jeszcze. 

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Niemcy , Polska i Rumunia trwają prace nad torami i wagonami by jak najwięcej wywieść zboża z Ukrainy to jest teraz najważniejsze wyzwanie 3 krajów .

Wiec niech nikt nie powiada że nic się nie dzieje .

• 0
Opublikowano

coraz mocniej się zastanawiam czy ukraina chce wywieść ziarno czy unia chce przywieść

a może już granice zatwierdzone i jedyną drogą ukraińskiego eksportu będą  te magazyny dziadzia   przy granicy  , a wtedy o dobrych cenach trzeba zapomnieć na dłużej

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

Szykujcie się na rzeź   w żniwa  ! róbcie wszystko żeby zmagazynować  pszenicę u siebie  !   złodzieje będą     " płacić   "    bardzo słabo   ! to będzie kradzież w majestacie prawa  !  pisowskiego prawa  

Szanowny Kolego niestety ale masz tylko szczątkowa rację. 

Ja wiem że to forum przypomina trochę symulator farmy jeżeli wiesz o czym mówię a może grałeś też 😉.  Niestety w realu pogoda tak nam nie sprzyja, słońce pali na potęgę, kwiat w ziemniakach więdnie, pszenica skręca liście a to jeszcze czerwiec.  Dużo ludzi kupiła nawozy na krechę. W temacie ceny paliwa jeden przez drugiego licytuje się za ile pojedzie albo nie pojedzie kosić. Wiem że 80 proc gospodarstw w tym roku i tak sprzeda ponad połowę plonów bo będzie potrzebowała kasy żeby spłacić opłacić bierzace rachunki. Są tutaj tacy co pracują, są emeryci w domu, gospodarstwa kilku pokoleniowe, ci ludzie będą mogli przetrzymać zboże ale też w nieskończoność. Też jeszcze nie wiemy ile i czy uda się zebrać. Łatwo powiedzieć gorzej zrealizować. Myślę że tak czy inaczej wschód będzie musiał trochę zmagazynować bo nie wiem czy skupy będą w stanie odebrać towar z AU i z PL.

• 0
Opublikowano (edytowane)

To zboże Afryka zobaczy jak świnia niebo, większość pewnie pojedzie do Niemiec i innych krajów Unii i nie tylko, jak by tak mocno przejmowali się Afryką to mimo wszystko próbowali by wysyłać statki,  przecież Putin mówi że nie ma wojny ,tylko trwa operacja specjalna to statków z innych krajów by nie atakował, a port można rozminować, jedno jest pewne zanim to zboże trafi gdziekolwiek to zasypią nas fest , w Dorohusku stoi już około 2400 ciężarówek większość ze zbożem a to dopiero początek a zaraz żniwa i nowe ziarno.

Edytowane przez Zbyszek3939
  • 0
Opublikowano

Otóż to, już tyle stoi a co do żniw. 

Więcej powiem, nie zastanowiło was czemu raptem Niemcy przepchnęli plan na odbudowę po covid ? Pomoc w transporcie zboża podejrzewam to był jeden z warunków jakie warszawa zobowiązała się że spełni. Pamiętajmy że zboże które idzie do nas w dużej części należy do zachodnich koncernów niemieckich francuskich holenderskich angielskich itp. a przy okazji destabilizacja naszej gospodarki jest bardzo na rękę Niemcom bo silna polska to słabe niemcy a słaba polska to silne niemcy.

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
41 minut temu, Damianek20 napisał:

Otóż to, już tyle stoi a co do żniw. 

Więcej powiem, nie zastanowiło was czemu raptem Niemcy przepchnęli plan na odbudowę po covid ? Pomoc w transporcie zboża podejrzewam to był jeden z warunków jakie warszawa zobowiązała się że spełni. Pamiętajmy że zboże które idzie do nas w dużej części należy do zachodnich koncernów niemieckich francuskich holenderskich angielskich itp. a przy okazji destabilizacja naszej gospodarki jest bardzo na rękę Niemcom bo silna polska to słabe niemcy a słaba polska to silne niemcy.

Destabilizacja, to by bylo jak cena pszenicy by byla po 3000, a jal bedzie po 1000 to raczej stabilizacja

I pamietaj i mniej kraj rozwiniety tym wiekszy udział rolnictwa w PKB

Kase sie robi na przemysle, nowej technologii, a nie na rolnictwie

Nikt po nas plakac nie bedzie

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, pawelek98 napisał:

Destabilizacja, to by bylo jak cena pszenicy by byla po 3000, a jal bedzie po 1000 to raczej stabilizacja

I pamietaj i mniej kraj rozwiniety tym wiekszy udział rolnictwa w PKB

Kase sie robi na przemysle, nowej technologii, a nie na rolnictwie

Nikt po nas plakac nie bedzie

A czy zboże z 1700 na 1000 to twoim zdaniem nie jest destabilizacja ? Przy wzroście nawozów i paliwa od 80 do 200 proc ? 

Kolega z tego forum właśnie napisał że Grula czy Gdyla pasza 1000 zł .

Skup w Mołodiatyczach wstrzymał przyjmowanie zboża aż do nowych zbiorów. Może i mały to skup ale zamieszanie już się robi. No chyba że zbierzemy po 4 tony z hektara albo i mniej i 4 tony trzeba na tonę nawozu i ręce do góry .

I trzeba pamiętać o ważnej rzeczy , my nie mamy takiego przemysłu jak nawet Ukraińcy. Więc jeżeli nam zadzieje się źle to zobacz ile gałęzi gospodarki łączy się z nami .

Edytowane przez Damianek20
  • 0
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Damianek20 napisał:

A czy zboże z 1700 na 1000 to twoim zdaniem nie jest destabilizacja ? Przy wzroście nawozów i paliwa od 80 do 200 proc ? 

Skup w Mołodiatyczach wstrzymał przyjmowanie zboża aż do nowych zbiorów. Może i mały to skup ale zamieszanie już się robi. No chyba że zbierzemy po 4 tony z hektara albo i mniej i 4 tony trzeba na tonę nawozu i ręce do góry .

I trzeba pamiętać o ważnej rzeczy , my nie mamy takiego przemysłu jak nawet Ukraińcy. Więc jeżeli nam zadzieje się źle to zobacz ile gałęzi gospodarki łączy się z nami .

Ja to wszystko wiem, pisałem wczesniej ze te obnizki trzeba przeczekac, tylko co niektorzy nastawili sie ze przed zniwami interes zycia zrobia a nie wyszło, 

A jeszcze w ukochana partie wieza jak w boga chociaz dyma ich jak chce, poprzednie rowniez

Edytowane przez pawelek98
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, pawelek98 napisał:

Ja to wszystko wiem, pisałem wczesniej ze te obnizki trzeba przeczekac, tylko co niektorzy nastawili sie ze przed zniwami interes zycia zrobia a nie wyszło, 

A jeszcze w ukochana partie wieza jak w boga chociaz dyma ich jak chce, poprzednie rowniez

A po polach robi się tragedią i nie wiem czy i 4 tony będzie nawet co u niektórych. Po burakach mam hondie C1 dane w korzeń dobrze i biedna wysycha. Dobrze że nie szalałem w tym roku z nawozami .

Ciekawe czy warto będzie kupić po żniwach trochę zboża na handel jak niektórzy będą musieli sprzedać. Tylko czy będzie komu później sprzedać.

• 0
Opublikowano
44 minuty temu, Damianek20 napisał:

Północno-zachodnia Polska cały czas stabilne ok 1700 netto, jeszcze na żniwa idzie podpisać kontrakt w tej cenie

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Miałem okazje przejechać się 300 km a poludnie , to na polach nieciekawie , w rejonie Leszna kukurydza zwinięta w rurke, zboża taka szachownica że można w szachy grać , nie myślałem że może być tak mozajkowata gleba co 10 metrów inna, u nas zdażają się place gorsze ,ale nie tak liczne ,miejscami połowa pola do niczego pszenica sucha bez liści na zmiane z ładną zieloną, rzepaki jakieś kiepskie żółte, a kształt i wielkość pól miejscami taragiczna, ja bym z sasiadami pozamieniał sie polami żeby moieć jakies w miare przyzwoite pola ,

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano

Mariupol , Ukraina .

Ruski nigdy nie oda tego miasta Ukrainie to strategiczny Port wojenny i handlowy wiec żaden statek handlowy Ukrainy nigdy już nie wypłynie .

Pszenica tylko drogą pojedzie .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v