Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Zdzinio napisał:

I co panu robić z tą pszenicą i kuku bo już zgłupiałem, kasa nie potrzebna na razie i nie wiem co robić!? W tej chwili u mnie w okolicy za jakościową może 1650 netto by wzioł , mam 250 ton tego i tego. Boje się żebym jak w zeszłym roku nie przecholował bo czekałem do połowy czerwca i straciłem parę tysięcy.

widzisz ja też przecholowałem w zeszłym roku ale uparłem się ze nie sprzedam za 900 zł bo tyle mi dawali w czerwcu i mam tą pszenicę do dziś 

Edytowane przez jan88
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, jan88 napisał:

widzisz ja też przecholowałem w zeszłym roku ale uparłem się ze nie sprzedam za 900 zł bo tyle mi dawali w czerwcu i mam tą pszenicę do dziś 

Tylko ja nie mam miejsca na przechowanie 1500 ton zboża bo jak dobrze pójdzie to w tym roku około 1000 będzie bo krowy przejadły prawie 60 ha

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, galan99 napisał:

To mają problem za darmo sprzedadzą w żniwa .

Mają dużo a magazynu nie mają

Stodoły nie ma by sypać  dziwna sprawa .

Nie słuchają mądrych ludzi  ! a potem płaczą ze bieda

• Like 2
  • 0
Opublikowano

U mnie doszło kilka ha w tym roku i będę miał problem przetrzymać samą pszenicę no ale pewnie usypie 2,5m w górę i jakoś wejdzie. Ciąglę myślę gdzie zmieścić 40 ton rzepaku i 20 jęczmienia. Ogarniam jakieś stare budynki z niepewnymi dachami ale to jest duże ryzyko. Na przyszły rok albo silosy albo jakiś magazyn za xxx.xxx kasy.

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, Zdzinio napisał:

Tylko ja nie mam miejsca na przechowanie 1500 ton zboża bo jak dobrze pójdzie to w tym roku około 1000 będzie bo krowy przejadły prawie 60 ha

to buduj silosy albo halę 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, gustaww napisał:

U mnie doszło kilka ha w tym roku i będę miał problem przetrzymać samą pszenicę no ale pewnie usypie 2,5m w górę i jakoś wejdzie. Ciąglę myślę gdzie zmieścić 40 ton rzepaku i 20 jęczmienia. Ogarniam jakieś stare budynki z niepewnymi dachami ale to jest duże ryzyko. Na przyszły rok albo silosy albo jakiś magazyn za xxx.xxx kasy.

Tyle masz ziarna , rzepaku i kasy braknie na magazyn płaski , dziwne ? .

• 0
Opublikowano

A myślisz że za ile magazyn postawisz?

A pieniądze na wznowienie produkcji, życie, remonty?

24x12 murowany pewnie 300tys braknie.

• 0
Opublikowano
22 godziny temu, Wichura123 napisał:

Sami specjaliści od finansjery ...

Stany Zjednoczone gotowe wesprzeć Polskę w pomocy uchodźcom

Jeśli Polska będzie sobie życzyć dodatkowego wsparcia na cele humanitarne, podejdziemy do tego bardzo poważnie — oświadczył w piątek rzecznik Pentagonu John Kirby. Odpowiedział w ten sposób na list kongresmenów, którzy domagają się m.in. postawienia w Polsce szpitali polowych dla ukraińskich żołnierzy i uchodźców.

Dla Ukraińca .

500 + 300 + , i renty dla ludzi , szpitale za darmo ,OC na samochody , szkoły dla dzieci inne rzeczy dużo wymieniać . Skarp Państwa przekroczony czterokrotnie .

Inflacja na 30 % jest .

To się przekonasz na jesieni jaki będzie pierdolnięcie w gospodarce Polski .

Ceny wystrzelą same siebie w kosmos .

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Mam jeden magazyn 6mx 18mx2m i będzie pełny pszenicy. Na zimę pasuje schować kilka sprzętów z elektroniką więc garaże też potrzebne. Nie jest tak łatwo jak Ci się wydaje, co roku dochodzi kilka ha więc pomyśl że za coś trzeba kupić tą ziemię ( nie wszystko ale część). Jest w zamyśle budowa hali ale muszę minimum rok poczekać bo nie wyrobię finansowo a ja nie z tych co nie sypią i nie pryskają  i plonów też po 10 ton z ha nie mam. 

• 0
Opublikowano

co roku dochodzi kilka hektarow, hmmm ciekawe stwierdzenie, to gdzie Ty mieszkasz że możesz dobrać co roku trochę ziemi, bo u nas w opolskim to od kilku dobrych lat nie idzie nic wziąć. chyba że Ty z takich co podbijają stawki dzierżaw albo wykupują na chamca wszystko co się da...

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, jan88 napisał:

Pszenicę , czy otręby z niej 😁😜

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, gustaww napisał:

Do ilu procent wilgotności przechowujesz rzepak tak aby nic jemu się nie stało i jak długo ?

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Stany Zjednoczone gotowe wesprzeć Polskę w pomocy uchodźcom

Jeśli Polska będzie sobie życzyć dodatkowego wsparcia na cele humanitarne, podejdziemy do tego bardzo poważnie — oświadczył w piątek rzecznik Pentagonu John Kirby. Odpowiedział w ten sposób na list kongresmenów, którzy domagają się m.in. postawienia w Polsce szpitali polowych dla ukraińskich żołnierzy i uchodźców.

Dla Ukraińca .

500 + 300 + , i renty dla ludzi , szpitale za darmo ,OC na samochody , szkoły dla dzieci inne rzeczy dużo wymieniać . Skarp Państwa przekroczony czterokrotnie .

Inflacja na 30 % jest .

To się przekonasz na jesieni jaki będzie pierdolnięcie w gospodarce Polski .

Ceny wystrzelą same siebie w kosmos .

Nie wolno nic mówić na Ukraińców po połowa z tego forum pewnie za nimi 🕵️

• 0
Opublikowano

po ile macie kontrakty na zniwach?

czy nikt i tutaj nawet nie bierze tego pod uwagę?

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, HF86 napisał:

po ile macie kontrakty na zniwach?

ja nie liczę na dobra cene tym okresie. 

Zreszta co to znaczy dobra cena ?? w tym  tempie wzrostu cen wszystkiego to za 3 miechy, dobra cena bedzie miała inna wartość .

wątpliwe że na korzysć rolnika, 

Edytowane przez V12
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v