Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, boogie7 napisał:

Konsumpcja w lokalnym młynie na środkowym południu, 1550 netto. Termin płatności.... 60 dni 🤣

Po co się na coś takiego się godzicie, max 14 dni i koniec. Za dwa miesiące to nawet windykator może nic nie znaleźć po młynie.

• Like 3
  • 0
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, melon10641 napisał:

Coś zielonego albo żółtego :P

u mnie też pod inwestycje ale taka drobnica w porównaniu do Twojej o ile się nie mylę :P

Nie tylko coś żółtego będzie, będą też i inne kolory 😜

Sprzedałem po 1700 brutto dzisiaj. 

Edytowane przez Pronar82a
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
Cytat

Polska pracuje obecnie nad utworzeniem suchego portu na granicy, aby zwiększyć możliwości eksportu ukraińskich produktów rolnych, w szczególności do krajów trzecich –miał powiedzieć Kowalczyk 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Pronar82a napisał:

Nie tylko coś żółtego będzie, będą też i inne kolory 😜

Sprzedałem po 1700 brutto dzisiaj. 

Czyli żółta miska na chowacza plis miętowy Ludwik 😎😜

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, boogie7 napisał:

Nie spodziewałem się że kol. Taurus to taki zagorzały pisowiec 🤔 Konsumpcja w lokalnym młynie na środkowym południu, 1550 netto. Termin płatności.... 60 dni 🤣

A co ja mam z pisem wspólnego?  

Najeżdżacie na " patologie" że bierze rządowe pieniądze a sami chcecie tanie paliwo czy nawozy od rządowych firm? To kim wy jesteście? Też patologią która wystawia łapy po pieniądze wypracowane przez kogoś.  Firmy państwowe to nie instytucje charytatywne. Muszą zarobić na rozwój i premie dla prezesów.  A tu tylko bo pis to PiS tamto A kiedyś to było A kiedyś to będzie...ten tu następny, skupnik forumowy...skoro prowadzisz firme to chlopie skąd ty masz czas siedzieć tu i lizać się po jajkach z innymi narzekaczami?  Obejrzyj se lepiej na yt wywiad z doradcą podatkowym zamiast żeby się dowiedzieć co jest 5. Tutaj nic się dowiesz. No poza tym że pis lubi  innych od tyłu w okrężnicę...

Kolego grys żeby mieć prawa wyborcze to trzeba mieć obywatelstwo danego kraju. 

• Like 4
  • 0
Opublikowano
18 minut temu, Taurus83 napisał:

A co ja mam z pisem wspólnego?  

Najeżdżacie na " patologie" że bierze rządowe pieniądze a sami chcecie tanie paliwo czy nawozy od rządowych firm? To kim wy jesteście? Też patologią która wystawia łapy po pieniądze wypracowane przez kogoś.  Firmy państwowe to nie instytucje charytatywne. Muszą zarobić na rozwój i premie dla prezesów.  A tu tylko bo pis to PiS tamto A kiedyś to było A kiedyś to będzie...ten tu następny, skupnik forumowy...skoro prowadzisz firme to chlopie skąd ty masz czas siedzieć tu i lizać się po jajkach z innymi narzekaczami?  Obejrzyj se lepiej na yt wywiad z doradcą podatkowym zamiast żeby się dowiedzieć co jest 5. Tutaj nic się dowiesz. No poza tym że pis lubi  innych od tyłu w okrężnicę...

Kolego grys żeby mieć prawa wyborcze to trzeba mieć obywatelstwo danego kraju. 

Dobre sobie. Dam Ci przykład jak PiS robi ludzi w bambuko. Zdjęli część akcyzy i obniżyli VAT na paliwo żeby inflacja nie przebiła 10%. Początkowo była to spora obniżka. Potem jak się okazało że inflacja i tak przebije ten poziom psychologiczny 10 % to nagle się okazuje że już tanie paliwo nie jest potrzebne. Teraz Orlen wali marże po 40%. W tv ogłosili że Orlen ma rekordowy zysk. Po to Orlen został monopolista żeby własne społeczństwo okradać? 

• 0
Opublikowano

A co mnie to obchodzi ? Co ja mam coś z tego czy co ? A Nie w sumie mam. Mimo tego że pis mnie ten tego w kakao to cena paliwa niższa... Byłem trzy tygodnie temu w Czechach. Cena paliwa chyba ponad złotówkę wyższą. Albo i wiecej. Już nie pamiętam. Bardziej się koncentrowalem na pięknych górskich widokach. Ze dwa tygodnie temu byli u mnie też Czesi, po przyczepę, którzy miszkają blisko Cieszyna. Na zakupy jeżdżą do Polski. Jeszcze dwa lata I będziecie narzekać ze rhudy ze swoją ekipą was ten tego...I za kilka lat znowu zmiana...

Tylko dziwi mnie że tak źle się tutaj traktuje osoby pobierające świadczenia, per pier.do.lo.na patologia...znam bardzo dużo osób, które biorą. Część z nich nie potrzebuje, starcza im. Inni wręcz przeciwnie, potrzebują. Za mało zarabiają. Są wdzięczni. I na pewno nie są żadną patologią. Patologia czy z 500 +czy bez zawsze była jest i będzie.  Jak tak spojrzeć na to szerzej to całe rolnictwo to patologia bo się je dotuje z pieniędzy zarobionych przez innych...ale że ja patologia ? Nie! Ja jestem porządnymi rolnikiem. Mi się należy...

Dobra wracam. Do pracy. Smacznej kawusi i je.b.ać kapusi

• 0
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Nakata5555 napisał:

Na pewno szczególnie że art 62 konstytucji RP mówi że prawo głosu mają tylko obywatele Rzeczypospolitej a posiadanie nr PESEL nie nadaje obywatelstwa.

Konstytucja RP to pała do okładania przeciwników politycznych ,wszyscy od prawa do lewa mają w de konstytucję ,może jeden Hołownia nie ma bo się popłakał.Posiadanie PESEL nie daje obywatelstwa ale PIS może zrobić to co zrobił z PESELem ,ogłosi szeroko zaproszenie do składania wniosku o obywatelstwo dla tych Ukraińców którzy już ten numer mają.Polska to nie Anglia czy Ameryka gdzie trzeba się naprawdę postarać i kilka lat odczekać by otrzymać obywatelstwo.

Edytowane przez witejus
  • 0
Opublikowano

Zacznijcie gadać na temat a nie pieprzenie o polityce, handlował ktoś z firmą Polish agro k Bydgoszczy. Bo mnie trochę dziwi bo cenę mają o 200 zł wyższa niż okoliczne przetwórnie, a z tego co jest napisane na ich stronie to oni nie przetwarzają zbóż tylko handel🤔

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Nie jestem za PiSem, patusem też nie jestem ale 500 plus biorę (chociaż nawet nie zauważam kiedy wpływa na konto a kiedy wypływa). Faktem jest, ze za te 500 plus, 300 plus, trzynasta emerytura itd wywołali inflację o niespotykanej od lat wielkości. Zadłużają ten kraj na kolejne pokolenia a to co robią ze stołkami państwowymi to PO się przy tym chowa. Wprowadzili niespotykane dotąd podwyżki paliw, gazu i energii. I Covid nie jest tutaj wymówką - na pewno też się do tego dołożył ale Jarek i Mateusz mają w tym swój wielki wkład. A teraz jeszcze walczą z inflacją którą jednocześnie sami nakręcają. 
A o wywalonych pieniądzach na Sasinowe wybory, przekop mierzeiji wiślanej i CPK nie wspomnę.. Jednym zdaniem: Nie za takie rzeczy się zabierali i spierdolili to i z kolejną kadencja sobie poradzą ;) 

Także nic dziwnego, że nóż w kieszeni się otwiera ludziom, którzy pracują na te rozdawnictwo i wrzucają tych co biorą socjal do jednego worka z patusiarnią gdzie współczynnik dzietności jest chyba wyższy niż u reszty społeczeństwa. 
Dla mnie to jest nie do pomyślenia jak można dawać ludziom co nie pracują z własnego wyboru jakieś zapomogi, dodatki itd. 

2 minuty temu, rino napisał:

Zacznijcie gadać na temat a nie pieprzenie o polityce, handlował ktoś z firmą Polish agro k Bydgoszczy. Bo mnie trochę dziwi bo cenę mają o 200 zł wyższa niż okoliczne przetwórnie, a z tego co jest napisane na ich stronie to oni nie przetwarzają zbóż tylko handel🤔

Nie znam firmy ale podejrzane, że dają 200zł więcej jak inni. 

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
22 minuty temu, rino napisał:

Jaka cena?

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, rino napisał:

Nie znam firmy ,ale  jeśli sprzedaję w nieznane to kasa, do ręki na wadze ,albo szybki przelew i dopiero auto rusza.Raz miałem tylko przypadek ,że kierowca miał mieć kasę ,a nie miał , przelew też w godzinę nie pszyszedł ,no to kiprowanie na posadzkę i odjazd.Sąsiad natomiast dodatkowo jeszcze fotkuje auto i naczepę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v