Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Cp do rzadkiego siewu , trzeba spełnić warunki ,PH ,zasobność gleby , odpowiedni siewna 3 cm najlepiej w wilgną glebe

• 0
Opublikowano

Zamawiając materiał siewny zawsze pytam o mtz. Jeśli  odmiana ma normalnie mtz ok.45, to nie kupie materiału siewnego tej odmiany o mtz poniżej 35, a zdarzały się takie. W drugą stronę jeszcze nie trafiłem, aby ta sama odmiana miała mtz 55.

• 0
Opublikowano
16 godzin temu, rocknrollnik1 napisał:

w jakim terminie siejecie te 100 kg? W mojej okolicy przy siewie 25 września w sezon zimowy weszła w słabej kondycji.Praktycznie bez rozkrzewień. Teraz zimno i sucho .Drugiej dawki nie ma jak podać. Chyba na drugą dam saletrę na rozkrzewienie i od razu mocznik i koniec nawożenia mineralnego.

15-25 września.

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
10 godzin temu, tommy66692 napisał:

U nas w lubelskim nie wygląda tak wesoło, rzepak jaki był w październiku taki jest i teraz, pszenicę niby rozkrzewione a nie rosną za bardzo, gdzie lżejsza ziemia i suszej jest w miarę ok, ale na mocnych ziemiach gdzie mokrzej to nic nie rośnie 

Gustaw gdzie tam w betoniarce, w siewniku 😁

u nas było tak w podkarpackim że prawie cały marzec to stało przez mroźne noce ,teraz ze 3 doby z minimalnym przymrozkiem słońce już wysoko i jest ogromna różnica w postępie wegetacji na rzepaku jak i pszenicy tej późnej i tej terminowo sianej , dziś poszło 70kg/N na drugą dawkę w rzepaku i zaczyna wyglądać obiecująco ,w tygodniu ma spaść kilkadziesiąt milimetrów także dopiero azot zacznie działać należycie 

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, pabloooo napisał:

Kolego gdzieś popełniłeś blad, że zboże się nie krzewi. Zacząłbym od z badania gleby jakie pH i zawartość makro składników, później na jakiej głębokości umieszczasz nasiona, bo znam takich asów, że ok 5-6 cm. Ja siałem żyto hybrydowe 8 października w ilości 200 szt /M2 i wierz mi że minimum 5 rozkrzewień ma. Podanie obecnie saletry za dużo już nie da, roślina reaguje strzelaniem w źdźbło gdy zwiększa się długość dnia czyli na pewno do pierwszego tygodnia kwietnia to nastąpi. Żyta które za siałem ok 20 września już są gotowe do regulacji a rozkrzewień nabudowane po 12-15.U mnie już nawet rzepak siany 3-4 września już po regulacji, nawożenie azotowe zakończone wszystkich plantacji 3 marca a jestem z lubuskiego 

ja z samej północy  Warmińsko -Mazurskiego więc różnica w wegetacji w skrajnych przypadkach nawet miesiąc.Głębokość siewu też raczej prawidłowa.Co do ph to jeszcze nad tym pracuję.Myślę,że problemem była zimna jesień i szybkie zatrzymanie wegetacji.

• 0
Opublikowano

Panowie, informacjami o materiale siewnym, siewie jak i nawożeniu dzielcie się na odpowiednich stronach forum, bo tu nie idzie już dowiedzieć się o cenach. Deszczowych kilku dni wszystkim życzę 🙂

• Like 4
  • Thanks 3
  • 0
Opublikowano
36 minut temu, beata12596 napisał:

Deszczowych kilku dni wszystkim życzę 🙂

Byłoby a fajnie. Jest tak sucho, że aby zasiać buraki czy cebulę, to kto może podlewa. Naokoło deszczownie chodzą pełna parą.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
11 godzin temu, gustaww napisał:

Patrząc na materiał siewny przez całych 7 lat mojego gospodarzenia to zawsze materiał siewny jest średniej wielkości, jak sam napisałeś grube ziarno to więcej kilo co za tym idzie więcej kg na ha czyli wychodzi drogo. Wydaje mi ( tylko moja opinia) że średniej wielkości ziarno jest łatwiej wyselekcjonować ze względu że jest go najwięcej, jest najzdrowsze i wychodzi ekonomicznie. Separator do ziarna robi kilka frakcji a jednak do siewu w centrali biorą to średniej wielkości, coś musi być tego przyczyną. Już samo napełnianie siewnika co chwila jest wkurzające. Myślę również że jednakowe ziarno wysiane w glebę będzie aż do zboru miało prawie te same fazy bbch. Może się mylę, moja opinia tylko.

Marks i wicherek, nie wiem co was śmieszy, chcecie sami robić materiał siewny starym młynkiem do zboża i zaprawiać funabenem w betoniarce. Po prostu fachura po chu.u. profesjonalizm.

Akurat w mój siewnik wchodzi ok 250 kg więc jest luz. 

Sam czyszczę młynkiem i zaprawiam w betoniarce i gdybym postawił oczyszczone i zaprawione z mojego gospodarstwa a z firmy która się tym zajmuje nie odróżnił byś nawet z top farma . Jedynie mógł byś sugerować się grubością 

• 0
Opublikowano
18 godzin temu, stach12 napisał:

100 kg siejecie bo lata suche i  MTZ zblizony do plew

w tym roku jak zobaczyłem jak kwalifikat jeczmienia ozimego wygląda  to nie wiadomo czy się śmiać czy płakać , taki szmelc że nawet by świniom nikt nie kupił , ale powschodził i rośnie

niska MTZ to mało kg fizycznych do zapłaty i niski koszt zaprawy i się chłopek cieszy że tanio zasiał

Czyli jak 2 lata temu siałem pszenice o MTN około 30g w ilości 105kg/ha i zebrałem z 9t/ha po łubinie, to mogłem posiać grubsze ziarno około 50g to miał bym około 15t/ha.

Pszenica 1690zł/t

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v