Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, lassie napisał:

na 15 ha ornego ciągnik za 360 tys , takie rzeczy tylko w Polsce a mówią że Rosja to stan umysłu 

A jak ktoś kupuje sobie samochód za 100 czy 150  tys , bo go stać na taki , ale mało jezdzi nim , to też mu to będziesz wypominał , i wypisywał na forach że przy małym przebiegu rocznym powinien sobie kupić samochód ze szrotu za 3 czy 5 tys , bo jak kupi droższy to przecież twoim zdaniem stan umysłu ? Jak kogoś stać , to niech i za 500 tys sobie kupi ciągnik na 1 czy 2 ha .

Matif jak na razie na minimalnym minusie , ale było to do przewidzenia , gdy w piątek matif się zamknął na plusie , a cbot jeszcze pózniej sporo spadł , 

Edytowane przez mysza103
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Zdzinio napisał:

To co ty uprawiasz że tak dobrze ci się żyje na tych 40 ha chyba maryśkę 😜bo ja teraz likwiduję krowy i się martwie czy przeżyje że 110 ha.?

Podstawowe uprawy buraki, rzepak, pszenica ozima, jęczmień zimowy, łubin i niekiedy facelia. Sam daje rade wszystko obrobić. W czasie żniw nawet dam radę jechać na plażę poleżeć. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

W zimie to dasz rady poleżeć na plaży , ale nie w czasie sezonu na 40 ha wszystkie prace wykonać dokładnie chyba że partacz to tak może być .

Pszenica  konsumpcja 1200 netto .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Zdzinio napisał:

Chodzi o to że co roku kupowałem 3-4 ha ziemi jakąś maszynę beton kostka a teraz będzie trzeba pewnie usiąść na d*pie🤣ale czy będę potrafił tego się obawiam

Tak tylko ci się wydaję u mnie dużo ludzi którzy polikwidowało bydło żyje tak samo a może i lepiej jak z bydłem

Edytowane przez hardkor113
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, hardkor113 napisał:

Tak tylko ci się wydaję u mnie dużo ludzi którzy polikwidowało bydło żyje tak samo a może i lepiej jak z bydłem

Jak mówisz prawdę to na RODOS cię zabiorę!

28 minut temu, poosa21 napisał:

Podstawowe uprawy buraki, rzepak, pszenica ozima, jęczmień zimowy, łubin i niekiedy facelia. Sam daje rade wszystko obrobić. W czasie żniw nawet dam radę jechać na plażę poleżeć. 

Ja też mam taki sprzęt teraz że jestem w stanie sam wszystko zrobić tylko na żniwa kierowca potrzebny bo mam swój kombajn 

• 0
Opublikowano
39 minut temu, Zdzinio napisał:

Chodzi o to że co roku kupowałem 3-4 ha ziemi jakąś maszynę beton kostka a teraz będzie trzeba pewnie usiąść na d*pie🤣ale czy będę potrafił tego się obawiam

Zdzinio

jak już w miarę zadbałeś o życie doczesne to różaniec i zadbaj o wieczne !!!

z tą doo  opą to jest tak że jak młody to usiedzieć nie możesz , przjdą lata nie udżwigniesz

• 0
Opublikowano
38 minut temu, Zdzinio napisał:

JA CIE ale wy bogate,  czasowe, wszystko macie, pszenice po 10 ton zbieracie  tylko na niczym się nie opłaca ? U nas też taki figo chwalipięta jest

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galan99 napisał:

W zimie to dasz rady poleżeć na plaży , ale nie w czasie sezonu na 40 ha wszystkie prace wykonać dokładnie chyba że partacz to tak może być .

Pszenica  konsumpcja 1200 netto .

Przykład z poprzedniego sezonu. Po rzepaku miałem 2 dni bez koszenia zanim wjechałem w pszenicę, do południa wapno i talerzówka po objedzie plaża. A nawet jak była pogoda to nakosilem 4 przyczepy (bo tyle mam) pszenicy i o 16 wolne. Sam daje rade kosić i wozić do domu. 

Zach-pom. Młyn Stoislaw Pszenica po 1200. 

Edytowane przez poosa21
  • 0
Opublikowano

USDA tnie prognozy zbiorów nasion oleistych

W lutowej prognozie Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) o blisko 8 mln ton obniżona została światowa produkcja nasion oleistych w sezonie 2021/22.

Winna temu jest gorąca i sucha pogoda pogoda na dużym obszarze Ameryki Południowej. Najnowsza prognoza zakłada, że światowe zbiory nasion oleistych wyniosą 611,6 mln ton w porównaniu do 603,6 mln ton w 2020/21. Ostatnia korekta w dół wynika z mniejszych oczekiwań zbiorów soi w Ameryce Południowej, co tylko w niewielkim stopniu zostało złagodzone wzrostem zbiorów rzepaku w Indiach.

W konsekwencji zmniejszone zostały, w porównaniu do stycznia, o 2,6 mln ton do 104,7 mln ton oczekiwane na koniec tego sezonu zapasy nasion oleistych. Oznacza to, że światowe zapasy tych nasion spadną o ponad 8% w porównaniu do poprzedniego sezonu.

Za lutowe cięcie produkcji i zapasów nasion oleistych odpowiada soja.

Oczekiwane zbiory nasion obniżone zostały o 5 do 139 mln ton dla Brazylii, o 2,2 do 6,3 mln ton w Paragwaju i o 1,5 do 45 mln ton w Argentynie.

Światowy bilans soi dla sezonu 2021/22:

• prognoza zapasów początkowych podniesiona została o skromne 0,5 mln ton do 00,4 mln ton;

• szacunkowa produkcja została obniżona o 8,7 mln ton do 363,9 mln ton (-0,7% r/r);

• prognoza zużycia została obniżona o 5,8 mln ton do 369,2 mln ton (+1,8% r/r);

• oczekiwane zapasy końcowe zmniejszono o 2,4 mln ton do 92,8 mln ton (-7,6% r/r) - poziom najniższy od sezonu 2015/16.

Rzepak i słonecznik:

W miesięcznym raporcie USDA na temat światowej produkcji rolniczej zbiory rzepaku w tym sezonie podniesione zostały o 1,4 mln ton (m/m) do 70,6 mln ton. Nadal jest to o 2,5 mln ton (-3,5%) mniej niż w sezonie 2020/21. Prawie cała korekta w górę dotyczyła Indii (+1,3 do 10,8 mln ton). Zbiory w UE pozostawiono na 17,4 mln ton (+6,5% r/r), a zbiory w Kanadzie na katastrofalnie niskim poziomie 12,6 mln ton (-35% r/r).

Światowa produkcja słonecznika w tym sezonie pozostawiona została na wysokim poziomie 57,3 mln ton (+16,4% r/r). Najwięksi producenci nasion słonecznika to: Ukraina z wynikiem 17,5 mln ton (+24,1% r/r), Rosja - 15,5 mln ton (+16,8% r/r) i UE - 10,4 mln ton (+17,5 % r/r).

Andrzej Bąk

Źródło: USDA

• 0
Opublikowano (edytowane)

Przeanalizowałem ceny na MATIF-ie historycznie i w okolicach marca 2008 roku pszenica była rekordowo na 295 euro, jakby skorelować tą cenę inflacją, która przez 12 ostatnich lat skumulowana wyniosła minimum 50%, to żeby dzisiaj realnie przekroczyć tamten szczyt realną wartością pieniądza, a nie tylko cyferkami cena musiałaby wynieść w granicach 440 euro. Brzmi to może absurdalnie, ale faktycznie tak jest. Złoto (jako kruszec, który przechowuje wartość w czasie) kosztował około 1000$. czyli wtedy około 700 euro, za uncję złota kupić można było około 2,4 tony pszenicy. Dzisiaj uncja złota kosztuje około 1670 euro, pszenica 270 euro, czyli za 1 uncję złota kupi 6ton pszenicy. W 2008 roku można powiedzieć że pszenica była bardzo droga, względem złota. Złoto w najbliższych 2-3 latach ma spokojnie potencjał do około 2300$ za uncję przy obecnej skali dodruku.

Edytowane przez bogdanex16
  • Like 4
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

wydajnym sprzętem krócej  schodzi  obrobić 40 ha , niż mniej wydajnym sprzętem dojechać do plaży haha

nie lepiej poleżeć po gruszką w cieniu niż jechać prosto od kombajnu na plaże ???????????  no chyba żeby się  rozejrzeć  za statkiem żeby wyeksportować to co się nakosiło

jak się  tu czasem  poczyta o zaradności  rolniczej to nie wiadomo czy  podziwiać  czy się się pośmiać się

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, jan88 napisał:

Przecież gospodarstwa 30 ha kupują nowe ciągniki za gotówkę  , wszystko zależy od prowadzonej produkcji i nie jedno mniejsze gospodarstwo lepiej prosperuje jak te duże . W dużym gospodarstwie jest większe ryzyko  i jak przychodzi słaby rok to ma większe straty jak ten mniejszy. Np. jak jest susza to gospodarstwo 30 ha spokojnie może sobie podlać  bez problemów wszystkie uprawy a w dużym nie jest to już takie proste.

to sie zdecyduj czy kupuje takie gospodarstwa kupują czy jednak ich nie stać, bo osobiście to nie znam żadnego gospodarstwa 30 ha które może sobie pozwolić na zakup nowego ciągnika za gotówkę. No chyba ze to tylko hobby i zarabia się gdzieś indziej przynajmniej ze 2 średnie krajowe to wtedy można całość z gospodarki odłożyć na nowy ciągnik, ewentualnie jakieś warzywa lub dużo bydła mlecznego ale u mnie to marginalne gospodarstwa.  co innego z prowem i przynajmniej część kredytować to już parę by się znalazło

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, robercikj100 napisał:

to sie zdecyduj czy kupuje takie gospodarstwa kupują czy jednak ich nie stać, bo osobiście to nie znam żadnego gospodarstwa 30 ha które może sobie pozwolić na zakup nowego ciągnika za gotówkę. No chyba ze to tylko hobby i zarabia się gdzieś indziej przynajmniej ze 2 średnie krajowe to wtedy można całość z gospodarki odłożyć na nowy ciągnik, ewentualnie jakieś warzywa lub dużo bydła mlecznego ale u mnie to marginalne gospodarstwa.  co innego z prowem i przynajmniej część kredytować to już parę by się znalazło

Może jak ma 30ha 50 krów i dzieci wykorzystuje do pracy, a takich nie brakuje. 

Edytowane przez Mateusz1q
  • 0
Opublikowano
52 minuty temu, stach12 napisał:

wydajnym sprzętem krócej  schodzi  obrobić 40 ha , niż mniej wydajnym sprzętem dojechać do plaży haha

nie lepiej poleżeć po gruszką w cieniu niż jechać prosto od kombajnu na plaże ???????????  no chyba żeby się  rozejrzeć  za statkiem żeby wyeksportować to co się nakosiło

jak się  tu czasem  poczyta o zaradności  rolniczej to nie wiadomo czy  podziwiać  czy się się pośmiać się

Jak się ma łeb na karku to można wszystko ogarnąć, a po bezpośrednio po kombajnie tylko na rzekę. Na plażę mam 20km więc chwilą i jestem, a pod gruszą na hamaku to już się należałem. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, poosa21 napisał:

Jak się ma łeb na karku to można wszystko ogarnąć, a po bezpośrednio po kombajnie tylko na rzekę. Na plażę mam 20km więc chwilą i jestem, a pod gruszą na hamaku to już się należałem. 

Niewiem ile masz lat ale piszesz jak smarkacz

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, jan88 napisał:

też mam w trzech gminach i podlewam dla chcącego nic trudnego, kopiesz staw, kupujesz deszczownie i podlewasz 

Co Ty pszenicę podlewasz?

• 0
Opublikowano

Z jednego stawu na ile starczy wody, chyba ża ma staw wykopany na źródle, podlewanie pszenicy mało ekonomiczne 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v