Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
42 minuty temu, galan99 napisał:

Przecie pisałem jak rzepaki sypali po 2 tony w 2020 roku w Zamojskim to wielu pisało że nie prawda bo dawało po 3 tony a było to gówno prawda .

Zgadza się pole polu nie równe a co najlepsze wioska wiosce. Sam tego doświadczyłem. Mam pole w dwóch gminach i dwóch wioskach i k**wa na jednej padało jak by się wscieklo a druga omijało. Siostra zebrała 4,2 t z ha w 20 r działka która dali rodzice więc wiem jaka powierzchnia, a szwagier wioska dalej ze swojego 1,5 t mniej a tyle samo sypali ale inaczej padało. Dziwne to i śmieszne sam bym w to nie uwierzył gdybym nie zobaczył i nie doświadczył 

2 minuty temu, STIG13 napisał:

Kwestia co ktoś chce uzyskać. Sam będę miał ponad 500 na same grzybowe. Zamojszczyzna też nie jest jednakowa. Nawet tamten rok. Na wschodniej sucho a na zachodniej jedno błoto 

Wszystko się zgadza. Ja osobiście zjeżdżam z azotem w dół i grzyb to samo. Pierwszy zabieg prochlorazu 0,9 l plus 0,3 morfolina. Na drugi 0,7 prochlorazu i 0,7 epoksykonazol i tyle planuje dać.

• Like 2
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, krzysiek29 napisał:

Przestańcie panikować. Firmy obniżają ceny bo ludzie masowo zaczynają przywozić zboża. Do żniw daleko a w każdej chwili może przyjechać statek i cena może wzrosnąć do 1500. 

A tak swoją drogą to na jakiej stronie sprawdzacie aktualny kurs pszenicy matif?

Wiozą bo niektórzy sprzedają zboża żeby na nawozy bylo miejmy nadzieję że pod koniec marca coś się poprawi wyprzedadza się ci co muszą bo nawozy bo kredyty bo opłaty bo jakieś opryski zostaną ci silniejsi co mieli jskies zapasy na ten rok .. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, krzysiek29 napisał:

Myślę że nowy tydzień przyniesie wzrosty. Teraz szukają taniego towaru.

Ukraina cena locco port 978 zł cena za pszenice najwyższej klasy[2] to wiadomo gdzie podziały się statki,które miały pojawić się u nas, a pro po nawozów, w okolicy wczoraj na polach ruch ze szok każdy coś tam sypał

Edytowane przez ws71
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, ws71 napisał:

Ukraina cena locco port 978 zł cena za pszenice najwyższej klasy[2] to wiadomo gdzie podziały się statki,które miały pojawić się u nas

A miały sie pojawić?

• 0
Opublikowano
22 minuty temu, pawelek98 napisał:

Nie doplat w rol ictwie tylko doplat w Polskim rolnictwie 

W krajach, które nie spodobają się Niemcom i Francji

Przed chwilą, pawelek98 napisał:

A miały sie pojawić?

Tak

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Poczekamy zobaczymy. Jak ktoś ma możliwość to może trzymać do przyszłego roku, przez rok nic jej się nie stanie. W ciągu roku może być susza powodzie gradobicia. Nie wiadomo jaka pogoda będzie do zbioru jeszcze.

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, Aroo22 napisał:

Kapka Tarnogród dalej cena w dół. Przed chwilą sms z cena 1150 netto konsumpcja. 

Tak bo skup pracuje do 20 i wysyła SMS. Wymyslilbys coś lepszego naganiaczu :)

• Haha 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Kapka obniżki potrafi wysyłać po 19:00 , jaka cena mąki czy tez obniżył

Za tą cenę plewy dostanie

Edytowane przez Sunf
  • Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez sadownik12
  • 0
Opublikowano
7 minut temu, Mateusz1q napisał:

Tak bo skup pracuje do 20 i wysyła SMS. Wymyslilbys coś lepszego naganiaczu :)

U kapki w Tarnogrodzie  jest skup, młyn i piekarnia w jednym kompleksie. Sms tez dostałem przed chwilą,

• 0
Opublikowano

Przede wszystkim Panowie miejmy trochę godności. Ja rozumiem że kredyty itp. ale kurcze oddawać po kosztach przezucac tony a jak pójdziecie kupować nawozy sprzęt czy inne rzeczy dużo natargujecie ? Albo bierzesz albo nie. 

U mnie w pracy towar którym handluje wzrósł o 30 proc bez uzasadnienia i teraz kolejna podwyżka od marca. Pracownicy tej firmy dostali 2 proc więcej a 28 proc gdzie ? 

Dlatego wychodzę z założenia że trzeba iść po najmniejszej linii oporu bo nikt naszej pracy nie szanuje. Handlarze pośrednicy robią sobie biznes a my mamy im w tym pomagać ? 

Chcą to niech sobie ściągają z zagranicy i tyle. 

Kiedyś hodowaliśmy sporo świń ale do momentu w którym trzeba było dołożyć kilka razy z rzędu hodowla się skończyła zostały krowy i opasy. 

Zadzwoniłem o podwyżkę za mleko to nie da bo jemu mało to powiedziałem że przestaje w to inwestować i 3 krowy wypada a na to miejsce jest tylko jedna jałówka. To on cenę podniósł o 20 gr no sorry ale za późno. 

Godność pamiętajcie, jak się biznesu na roli nie klei to lepiej iść na łopatę niż tyrać za darmo.

• Like 3
  • 0
Opublikowano
22 minuty temu, jahooo napisał:

W tej chwili wygląda to na dojenie Ukrainy że zboża i z drugiej strony paniczna wyprzedaż w obawie przed zamknięciem portów.

ukraina ma do konca lutego odbiory zbóż  , dopiero od marca mogą być wolne statki . 

• Like 3
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, pawelek98 napisał:

Od putina😁

Ufff dzięki Bogu to przynajmniej pewne info jak od Putina.Myslalem że od ciebie maklerze z agrofoto💪💪💪💪💪

• 0
Opublikowano
39 minut temu, Damianek20 napisał:

Poczekamy zobaczymy. Jak ktoś ma możliwość to może trzymać do przyszłego roku, przez rok nic jej się nie stanie. W ciągu roku może być susza powodzie gradobicia. Nie wiadomo jaka pogoda będzie do zbioru jeszcze.

Tylko ciekawe czy na takim przetrzymaniu jeszcze więcej się nie przegra…

• Like 1
  • 0
Opublikowano
52 minuty temu, STIG13 napisał:

Kwestia co ktoś chce uzyskać. Sam będę miał ponad 500 na same grzybowe. Zamojszczyzna też nie jest jednakowa. Nawet tamten rok. Na wschodniej sucho a na zachodniej jedno błoto 

Co masz na myśli , bo mi w tamtym roku cała ochrona grzybowa wyszła nie całe 250 zł/ha , i teraz idzie na młyn łapiąc wszystkie parametry , które są wymagane . Jeszcze mi zostało ok. 12 - 15 ton , ale już teraz można coś powiedzieć o plonie . Gdyby na tej kupce która jeszcze jest było 10 ton , to średnia wyjdzie 7,6 t/ha , a gdyby jeszcze się z 15 ton nazbierało , to średnia była by 8 ton . Więc średnia wyjdzie od 7,6 do 8 ton/ha , dokładnie będzie wiadomo jak tą resztkę się sprzeda , ale skoro przechodzi na konsumpcje i plon też jest ok. , tak mi się przynajmniej wydaje , więc chyba spoko 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Jasne że spoko jeżeli tak się udało, u mnie sam zabieg elatus era nie wiele mniej wyjdzie stąd koszty. Średnie plony wyższe, ochrona 3 zabiegowa. W tamtym roku nie wyobrażam sobie aż tego ale i nie neguję. U mnie większe ryzyko ulew niż suchego

Edytowane przez STIG13
  • 0
Opublikowano

Wybacz ale przy tej kupce to możesz pomylić się o 300kg a nie 5t.

Ja przy 125t w trzech kupkach i asortymentach licząc po przyczepach, zbiornikach, a później po objętości pomyliłem się o 1t. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v