Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, poosa21 napisał:

Nie bronie kowalskiego bo to janusz ale obejzyj ten materiał jeszcze raz to głąb redaktor nie wie jakie jest zboże. Miał przygotowane zdjęcia wczesniej a mimo to źle je podpisał.

Być może,. ;) nie widziałem materiału wideo. 

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, pawelek98 napisał:

mleczarze  , kurnikarze  nie będą płakać po tańszej paszy, a przynajmniej nie po droższej, ci co sami mieszają to zaraz pojadą się bić z tymi co blokują

Jeżeli myślisz że mieszanie własnej paszy wychodzi taniej niż zakup gotowej to jesteś w błędzie 

Wychodzi drożej, ale za to nie mamy odpadów poprodukcyjnych 

• Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Dziś byłem z jęczmieniem w cedrobie w Rypinie. 

Pierwsze co się rzuciło w oczy, to to że jedna za drugą ciężarówki wiezdzaja "cedroboskie". Po rozmowie z panami z ciężarówek okazało się że przyjechało CAŁE WAHADŁO ukraińskiej  pszenicy i trzeba szybko rozładować.  Pszenica podobno zakupiona po 700 zł także chyba jakiś rekord niskiej ceny na tą chwilę. Ale może się mylę. / Towar przyjechał na odkrytych wagonach oczywiście. Od panów można było się sporo dowiedzieć. Może ktoś potwierdzić że cedrob buduje już terminal przeładunkowy w Bodaczowie ?

Edytowane przez jezyk_nh
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, Dodi napisał:

LRY 1250 zł netto paszówka jak leci. Po świętach uciekam z resztą. Większość sprzedałem po 1600-1700 brutto

To dobra cena powiat chełmski 1250 brutto paszowka

• 0
Opublikowano
14 minut temu, Wicherek napisał:

https://www.agrofoto.pl/finanse/podatki-rachunkowosc/zawracanie-kijem-wisly-czyli-rzad-powstrzymuje-import-z-ukrainy,126635.html

Przy świątecznych stołach polskich rolników to będzie podstawowy temat , krew mi się gotuje jak o tym myślę  ! co te pisiory z nami zrobiły  !

Od początku ściema i cygaństwo o głodującej Afryce, technicznym zbożu , wypracowaniu pewnego mechanizmu. Zamydlić pustą gadką oczy chłopom, taki jest cel tego cyrku.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
7 minut temu, zbyszek8201 napisał:

Coś właśnie dużo kontenerów cedrobowskich w Raciążu dziś było plus stał cały skład z tymi kontenerami i jakieś ciężarówki. Jaka cena jęczmienia ?

1260 netto. Wypchnalem co było.

• 0
Opublikowano

To teraz przypomniała mi się rozmowa z kierowcą ciężarówki - sprzedawałem też do cedrobu zboże prosto z kombajnu... Mówił mi a był to 30 Lipca, że wozili jak dotąd dzień i noc ukraińską sucho kukurydzę i wspominał o 150 tys ton. Wtedy o żadnej pszenicy i innych zbożach nie było mowy, ale na samą myśl o tej ilości sądziłem że gość trochę koloryzuje ale jednak to była prawda.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
58 minut temu, jezyk_nh napisał:

Pierwsze co się rzuciło w oczy, to to że jedna za drugą ciężarówki wiezdzaja "cedroboskie". Po rozmowie z panami z ciężarówek okazało się że przyjechało CAŁE WAHADŁO ukraińskiej  pszenicy i trzeba szybko rozładować.  Pszenica podobno zakupiona po 700 zł także chyba jakiś rekord niskiej ceny na tą chwilę. Ale może się mylę. / Towar przyjechał na odkrytych wagonach oczywiście. Od panów można było się sporo dowiedzieć. Może ktoś potwierdzić że cedrob buduje już terminal przeładunkowy w Bodaczowie ?

Podobno koło Chełma na 150 tys ton , pod ukraińskie zboże  !

• 0
Opublikowano

Joe Biden = przecie zapowiadał że będą budować terminale na wschodzie Polski i nie tylko .

Wiec jakie zdziwienie jest , Każdy zakład , przetwórnia kupi tam gdzie zechce , Rolnik nie będzie dyktował gdzie mają kupować .

Tak samo jak by wam kazać kupować tylko w Biedronce .

Takie czasy nastały NOWA ERA .

• Confused 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, Wicherek napisał:

Podobno koło Chełma na 150 tys ton , pod ukraińskie zboże  !

Powstaną na kilka milionów  , to dopiero początek .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, jezyk_nh napisał:

pewnie prawda

Znajomy z agroloku jeszcze we wrześniu zachwycał się planami firmy związanymi z budową magazynu przy granicy z ukrainą na jakieś setki tys ton. A teraz niedawno widziałem ich reklamę na AF w stylu " najlepsza pasza tylko z polskiego zboża". Wszyscy nas dymają i się z nas śmieją. Naprawdę trzeba coś z tym zrobić.

• Like 3
  • 0
Opublikowano (edytowane)

A co  chcesz zrobić  , tym firmom a szczególnie  zagranicznym ? .

Jak chcesz nakazać , by tylko kupowali od rolnika Polskiego , tak się nie da .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano
7 godzin temu, przybyslawice5211 napisał:

Przecież soja też potaniała a z ua mamy dużo taniej soi z gmo 

ale w Polsce gdzie dobrze za soję płacą np agrolok sprawdzają czy GMO wtedy nie wezmą, mi dali 2550netto

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v