Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Porównaj warunki kredytowe w Niemczech czy Holandii do Polskich i spróbuj kupić hektar ziemi na Ukrainie z gwarancją kredytową banku w Polsce - powodzenia. Jeśli państwo gwarantuje pożyczki na ekspansję zagraniczną, to holdingi zachodnie są na Ukrainie, nasze władze zawsze były na to za głupie, w dodatku jak zaczyna się temat Ukrainy, zaraz co głupsi wyciągają temat Wołynia  i pozamiatane. Może nawet nie głupsi, tylko onuce zagranicznych wpływów.

• Like 4
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, bezbarwny napisał:

Skoro dzwonił przez tydzień, to trzeba było prędzej się decydować, No ale przez ten tydzień, to Ty byłeś panem sytuacji, bo na giełdach spadki.  I przyszedł zwrot akcji. 

Ale mi to zboże nie jest potrzebne. Mam zapas do kwietnia, ale brałem tyle czasu to się zgodziłem mimo że lokalnie wiem że mu proponowali po 1200. Jeżeli uważasz że ta wczorajsza podwyżka zatrzęsie cena to pora się obudzić.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Jahoo  Gwarancje niemieckiego rządu są szerzej stosowane wchodząc w polityke ale i dużą role odgrywa wywiad niemiecki I służby , ja odnoszene nie raz wrazenie ze w polsce to działa odwrotnie 

Edytowane przez jarecki
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, witejus napisał:

Za chwilę okaże się jacy to ,,przyjaciele" z tych wrogów, ostatnio ,,sprezentowali głośnik" komendantowi który ,jak jebnął basem to mało mu jaj nie urwało i dwa stropy przebiło🤣

wina czyja ze wypalil ??

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, tmk1974 napisał:

Po jednym już nie ma. Cieszysz się z tego? Przeraża mnie ta nienawiść.

A mnie przeraża brak zrozumienia w tekście czytanym. Gdzie ja napisałem że życzę im/mu śmierci, nie został by ślad w sensie politycznym i społecznym, paradoksalnie gdyby wtedy zaczęli mieszać to mogło jednemu kaczorowi ocalić życie bo w 2010 byłby już na śmietniku historii. Był kiedyś taki jeden za którym też szalały miliony otumanionych wyborców i ślad po nim nie pozostał co nie oznacza że maniuś krzakuś nie żyje.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, NieMadry napisał:

W Polsce to masę narzekaczy, papraków a za mało ludzi przedsiebiorczych a jak są to większości przedsiębiorczość polega na kombinatorstwie.

masz rację tylko ilu tych przedsiębiorczych zostaje sprowadzonych do parteru, niektórzy ryzykują i chwała im za to i niech idą do przodu, 

ale jak nie narzekać zobacz co ZUSEM, składkami zdrowotnymi, ludzie to widzą, przedsiębiorstwa podatków nie płacą bo ich kancelarie i lobbyści obsługują

a dajmy na to w takim temacie nawet niewielki skup zboża musi zarobić na 4 pracowników, na siebie, podatki od dochodu cit, podatek od nieruchomości utwardzonego placu, BDO itd, oczywiście zaraz znajdzie się kupa ludzi którzy powiedzą że i tak zarobi ale niech zarabia

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

Porównaj warunki kredytowe w Niemczech czy Holandii do Polskich i spróbuj kupić hektar ziemi na Ukrainie z gwarancją kredytową banku w Polsce - powodzenia. Jeśli państwo gwarantuje pożyczki na ekspansję zagraniczną, to holdingi zachodnie są na Ukrainie, nasze władze zawsze były na to za głupie, w dodatku jak zaczyna się temat Ukrainy, zaraz co głupsi wyciągają temat Wołynia  i pozamiatane. Może nawet nie głupsi, tylko onuce zagranicznych wpływów.

Nie każdy musi kochać orków jak ty. Zauważ kto tam walczy na Ukrainie, ludzie którzy mają na mundurach logo bandery rzeźnika Polaków. Czyli nacjonaliści. Jeżeli zwycięża to będą cieszyć się szeregiem przywilejów. Ich dzieciom wpajana jest nienawiść do Polaków. Więc raczej bym tak za nimi nie obstawał bo zobacz jak oni panoszą się w Hrubieszowie. Nawet chcieli przeforsować w up żeby pieniądze byli tylko na staż dla Ukraińców a nie Polaków. 

A wracając do biznesów i ziem na Ukrainie to trzeba tam wejść w spółkę z oligarcha żebyś mógł spokojnie prowadzić biznes a on ogarnie resztę tematów w tym skorumpowanym kraju. Już był jeden biznesmen z Werbkowic co miał tam pole a później stał na granicy jak trzeba było kosić bo nie chcieli go puścić. Ten rynek jest dla ludzi z dojściami nie dla takiego pionka jak ty i ja. Ci co mają dostać gwarancję z polskiego banku to dostaną bez obaw. Kto wie tak naprawdę ile gospodarstw jest w rękach Polaków od koryt byłych czy obecnych.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
8 minut temu, Damianek20 napisał:

Jansz pol Grabowiec 1180-1300 brutto pasza konsumpcja. 

Rotex tylko wymiana .

Hadam i Mołodiatycze nawet nie dzwonię bo szkoda nerwów 

tydzień temu umowa z pośrednikiem 1330netto , tyle samo w  młynie podlaskie

1300 tanio?, 1500 też było tanio? a co powiesz jak w marcu po 1000 będzie? a może i po 2000 będzie

2 minuty temu, Damianek20 napisał:

Nie każdy musi kochać orków jak ty. Zauważ kto tam walczy na Ukrainie, ludzie którzy mają na mundurach logo bandery rzeźnika Polaków. Czyli nacjonaliści. Jeżeli zwycięża to będą cieszyć się szeregiem przywilejów. Ich dzieciom wpajana jest nienawiść do Polaków. Więc raczej bym tak za nimi nie obstawał bo zobacz jak oni panoszą się w Hrubieszowie. Nawet chcieli przeforsować w up żeby pieniądze byli tylko na staż dla Ukraińców a nie Polaków. 

a co wy ciągle żyjecie tym co 100 lat temu było, trzeba patrzeć w przyszłość, była wojna to rżnęli Polaków, palili żydów i ciągle do tego wracacie

a nam nie jest wpajana nienawieść do Niemców do Rosjan, a miłość do usa, żaden normalny człowiek ani nie chce wojny ani nie chce zabijać

to robi wszystko polityka

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, pawelek98 napisał:

tydzień temu umowa z pośrednikiem 1330netto , tyle samo w  młynie podlaskie

1300 tanio?, 1500 też było tanio? a co powiesz jak w marcu po 1000 będzie? a może i po 2000 będzie

Nie wiem co żeś się tak zapluł o tą cenę . Nie wiem czy drogo czy tanio. Na ten temat niech się wypowie każdy z osobna ponieważ każdy kupował nawozy paliwo i śor w różnych cenach. 

Jeżeli chodzi o mnie to trudno sprzedać coś skoro nie mogę wyjechać nawet z podwórka , samochód po mleko ma problem tyle śniegu. Jeżeli chodzi o cenę 1500 to odpowiem ci po nowym roku jak zobaczę inne ceny wtedy porównam . 

• 0
Opublikowano

Z twoim podejściem to tylko jeździć Polonezem, byle nie Caro, bo to już koreańczyk i pracować Ursusem C-330, bo C-360 to już z pepiczkami licencja.  U mnie ceny 1200 brutto i ruchu nie ma

• 0
Opublikowano

Wczoraj były protesty w Hrubieszowie. Dziś gadałem z gościem który mieszka koło Zamościa i mówi że pewien rolnik który ma pole i skup wypowiadał się na temat obecnej sytuacji. A najlepsze jest to że u mnie z pracy są ludzie którzy twierdzą że ten właśnie rolnik w sumie ci rolnicy bo są to bracia skupowali również ukraińska qq bo widzieli tiry u nich ukraińskie . Ot i paradoks. 

Jeżeli było to do mnie to na szczęście nie jeżdżę niczym co wymieniłeś. 

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, hardkor113 napisał:

Nie tylko koło Zamościa takie przypadki..Że rolnik prowadzący skup kupuje ukraiński syf.

No ale żeby na beszczela w tv występować ! 

Ja go nie znam, dziś przypadkowo w rozmowie się dowiedziałem. Zebrałem info do kupy i wyszło co wyszło 

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, hardkor113 napisał:

Nie tylko koło Zamościa takie przypadki..Że rolnik prowadzący skup kupuje ukraiński syf.

u mnie w miejscowości jest taki magik, przyjeżdża ukraińskie, wyjeżdża "polskie"

• 0
Opublikowano

O historii należy pamiętać. 
Trzeba potrafić również się z nią pogodzić i z czasem, pogodzić się także z oprawcą, jeśli taki był. Upowcy zamiast mordować, mogli zwyczajnie kazać załadować dobytek na wozy i wypędzić znienawidzonych Polaków paląc ich domostwa. Dopuścili się jednak ludobójstwa i wypadałoby, żeby dla poprawienia relacji, przyznali, że było to faktem. 

• Like 2
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, bezbarwny napisał:

O historii należy pamiętać. 
Trzeba potrafić również się z nią pogodzić i z czasem, pogodzić się także z oprawcą, jeśli taki był. Upowcy zamiast mordować, mogli zwyczajnie kazać załadować dobytek na wozy i wypędzić znienawidzonych Polaków paląc ich domostwa. Dopuścili się jednak ludobójstwa i wypadałoby, żeby dla poprawienia relacji, przyznali, że było to faktem. 

Dobrze mówisz ale raczej chyba sam nie wierzysz że oni są do tego zdolni. Gdyby im zależało na tym to by już dawno to zrobili. Ale nie chcą i nie zrobią bo przecież nawet komik zanim został prezydentem zachwycał się banderą. 

U nas dziś w kraju zaczyna się wypierać tego typu pamięć i pisać historię na nowo jak robią to Niemcy ruskie czy inni. 

Popatrz na żonę dudka pojechała do Rzeszowa bratać się z żydami , to ich obchodzi nie polska. Mają na nas i ten kraj wy.... my jesteśmy bydłem które jest bo jest a jak by go nie było to też by było .

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Zaraz dane protesty będą skazane na porażkę za takie działania , rolnicy sprowadzają i sami kupują z Ukrainy i jeszcze Demonstracje  robią .

Policja odsunięta od ochrony przejazdu Ukraińskiego Prezydenta .

Amerykanie nie ufają Polsce .

Świat pomaga a Polska się ośmiesza nie źle się zaczyn się dziać .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v