Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, LonelySoul napisał:

To dlaczego macie pretensje że firmy paszowe kupują towar tańszy ?  Przecież to co piszesz to hipokryzja. Jak do tej pory ukraińskie zboże pojechało do Hiszpanii, tam świnia je zjadła , potem w półtuszach przyjechała do Polski było ok. A jak teraz u nas chcą tak robić to już jest źle ? 

Nie mam żadnych pretensji do firm, tylko do rządzących debili, że na to pozwalają. Jest możliwość tańszego zakupu, to firmy korzystają proste. Tu jest rola włodarzy, aby sprawdzać, co przywożą. I niech przywożą co chcą i skąd chcą, tylko jeden warunek: ma być wyprodukowane na zasadach, jakich wymaga się od nas. Tyle i tylko tyle.

• Like 2
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
18 godzin temu, szzone napisał:

Rok 1996 cena pszenicy 600zł tona świnia 3.20zł kg. Saletra 400zł tona. Ropa 1.2zł a małolaty mówią że wtedy nie dało się wyżyć z gospodarki. 

I ursusa dorzucali jak ktoś odstawił więcej jak 20 sztuk wciągu roku. Tylko nie licznym się udało:).

• 0
Opublikowano
40 minut temu, galan99 napisał:

Słonecznik ma cenę i Groch .

pewien znajomy ma 1,5 bańki kredytu wszystkie strajki zalicza .

I co z tego, że ma kredyt. Ja nie mam, nie mam też zboża, ani hodowli (owoce, warzywa). A jak będzie w okolicy strajk to też dołączę, bo wku... mnie dymanie nas rolników kosztem holdingów na Ukrainie.

• Like 4
  • 0
Opublikowano

Ale czy w tych PZZ faktycznie dostaniesz taką cenę ? Jaką cenę oferują "rządzący" z przedstawicielstwem w zamojszczyźnie za pszenice paszową, pszenżyto i jęczmień?

Bo żal mi słuchać tych wypocin, nie każdy ma pszenicę w dodatku konsumpcje, reszta na pastwę losu jest oddana?

• Like 1
  • 0
Opublikowano
28 minut temu, przemek28_28 napisał:

Bo ta chemia nie jest obłożona wszystkimi durnowatymi podatkami jak w łuni to i taniej zboża można pozniej szprzedac

Wiadomo, ale skoro bierzemy jedno to i powinniśmy drugie, a niestety widomo jak jest. 

4 minuty temu, DamianRolnikSkup napisał:

Ale czy w tych PZZ faktycznie dostaniesz taką cenę ? Jaką cenę oferują "rządzący" z przedstawicielstwem w zamojszczyźnie za pszenice paszową, pszenżyto i jęczmień?

Bo żal mi słuchać tych wypocin, nie każdy ma pszenicę w dodatku konsumpcje, reszta na pastwę losu jest oddana?

Świniarze wezmo

• 0
Opublikowano
50 minut temu, galan99 napisał:

Słonecznik ma cenę i Groch .

pewien znajomy ma 1,5 bańki kredytu wszystkie strajki zalicza .

Spokojnie już i groch jedzie słonecznik akurat jedzie w postaci oleju i śruty. Cukier też wjeżdża tak po 10-15 wag. 

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, jacek1296 napisał:

Nie mam żadnych pretensji do firm, tylko do rządzących debili, że na to pozwalają. Jest możliwość tańszego zakupu, to firmy korzystają proste. Tu jest rola włodarzy, aby sprawdzać, co przywożą. I niech przywożą co chcą i skąd chcą, tylko jeden warunek: ma być wyprodukowane na zasadach, jakich wymaga się od nas. Tyle i tylko tyle.

Dokładnie. Ja też bym chciał bez cła kupić chloropiryfos na Ukrainie i na legalu go w Polsce stosować.

Za to mam co rok kontrolę piorin i sanitarki. Taka to sprawiedliwość.

• Like 4
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, Tomek90 napisał:

Wiadomo, ale skoro bierzemy jedno to i powinniśmy drugie, a niestety widomo jak jest. 

Świniarze wezmo

pis liczy że rolnicy i tak zagłosują na nich, pewnie cześć zagłosuje, moze nawet wygrają ale napewno samodzielnie rządzić nie bedą. Bo teraz robią co chcą, szczają na nas a później mówią że deszcz

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, Tomek90 napisał:

Świniarze wezmo

Tylko czekać aż zaczną wieprzowinę i wołowinę ciągnąć od nich bo drób już  wjeżdża. A u nas ptasia grypa się zaczyna.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

To co tutaj widać to tylko ułamek , ciągniki zastawiły cały plac , przejść było trudno, zjeżdżały się 2,5 godziny   . Brawa dla zamojskich , hrubieszowskich , chełmskich i tomaszowskich rolników !   Tak trzymać  !

Pokazujesz tyle nowych sprzętów a sam  trybisz jak stary diesel 😆 Coraz bardziej cię lubię. Rozmawiamy, że te sprzęty kłują w oczy, a ty wyskakujesz, że było ich kilka razy więcej 🤣

• 0
Opublikowano
7 minut temu, Marek1129 napisał:

Tylko czekać aż zaczną wieprzowinę i wołowinę ciągnąć od nich bo drób już  wjeżdża. A u nas ptasia grypa się zaczyna.

Grypa to co roku prawie jest, to już taki standard. 

• 0
Opublikowano
6 minut temu, przemek28_28 napisał:

pis liczy że rolnicy i tak zagłosują na nich, pewnie cześć zagłosuje, moze nawet wygrają ale napewno samodzielnie rządzić nie bedą. Bo teraz robią co chcą, szczają na nas a później mówią że deszcz

Szczaja na nas, a ci co im przyklaskują i na nich głosują mówią, że deszcz pada. Mnie do nich nie mieszaj.

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, tmk1974 napisał:

Pokazujesz tyle nowych sprzętów a sam  trybisz jak stary diesel 😆 Coraz bardziej cię lubię. Rozmawiamy, że te sprzęty kłują w oczy, a ty wyskakujesz, że było ich kilka razy więcej 🤣

Jakie nowe sprzęty. Co najmniej połowa jest kilkunastoletnia, tylko , że nie ujeb... to wygląda jak nowe.

Mało starszych samochodów widzę na parkingu na moim osiedlu.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertb napisał:

Czyli zabezpieczenie kredytu to jakieś 4 mln zł. Panie takie kredyty to całkiem nieźle prosperujące firmy biorą. 

A w rzeczywistości to płatności na takzwany termin 

Wczoraj znajomy pracownik z jednej firmy mówił że w okolicy jest sporo klientów na czarnej liście, duże problemy z płatnościami, i są bardzo roszczeniowi 

Co do miastowych to przecież oni w większości mają tylko mieszkanie i samochód

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, AS2 napisał:

Bez komentarza.

Widzisz... Młodzi tera idą na łatwiznę a potem kwik.... Nikt nie chce hodowli prowadzić to kto to będzie kupował te zboże... To samo robi i mój syn, w tym roku opylil po zniwach bo magazyn w budowie i kasę potrzebował więc zyskał... Żeby nie sprzedał kwiczał by jak inni w tym temacie... Ale jest ryzyko jest zabawa 😂

• Like 3
  • 0
Opublikowano
8 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Widzisz... Młodzi tera idą na łatwiznę a potem kwik.... Nikt nie chce hodowli prowadzić to kto to będzie kupował te zboże... To samo robi i mój syn, w tym roku opylil po zniwach bo magazyn w budowie i kasę potrzebował więc zyskał... Żeby nie sprzedał kwiczał by jak inni w tym temacie... Ale jest ryzyko jest zabawa 😂

8 minut temu, Bogdan_ja napisał:

a po co po chlewniach czy oborach chodzić, śmierdzieć, nie mieć niedzieli wolnej, czy jak na wczasy pojechać, każdy dziś wygodny ,telewizja pokazuje jak żyć jedni mają talent do śpiewania inni do gotowania a jeszcze inni do świecenia cyckami

2 minuty temu, karolr2 napisał:

To nie ten temat tu nie pytaj 

dokładnie nie pyta się o cenę na forum, na forum się chwali za jaką się sprzedało albo za jaką się sprzeda

jak chcę sprzedać to dzwonię w do 2- 3 odbiorców i pytam o cenę

• Like 3
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, marulekk napisał:

to niech nas tez do ukrainskich śor przyzwyczają tez

uważam że na UA środkach ochrony tyle nie zyskasz ile stracisz przez ich zboże, to jest przełożenie jak 1/10

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, NieMadry napisał:

I ursusa dorzucali jak ktoś odstawił więcej jak 20 sztuk wciągu roku. Tylko nie licznym się udało:).

No tak super to znowu nie było, żeby za 20 sztuk ursusami obdarowywali.

Edytowane przez Desperado
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, NieMadry napisał:

Ta…i talon na tarpana, i po worku prowitu i suszu, a to wszystko, w 1996 roku się działo, kolego Mądry. 

• 0
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, NieMadry napisał:

Co się udało nielicznym?dostać Ursusa czy odstawić ponad 20 sztuk?Jeśli tak bylo w 1996 roku to wtedy ,,odstawialiśmy" ponad 30 tuczników rocznie a nikt mi nie proponował Ursusa, nawet używanej trzydziestki.Sam musiałem kupić.

Edytowane przez witejus
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Mimo odnotowanego w ostatnich miesiącach spadku, ceny zbóż na giełdzie MATIF nadal kształtują się wyraźnie powyżej poziomów sprzed wybuchu wojny w Ukrainie, co odzwierciedla napiętą sytuacją popytowo-podażową na rynku. Wyraźnego spadku cen zbóż oczekujemy dopiero w sezonie 23/24 wraz z prawdopodobnym zwiększeniem się ich światowej podaży w reakcji na wzrost opłacalności ich produkcji. W konsekwencji, uwzględniając tendencje na globalnym rynku zbóż oraz czynniki krajowe prognozujemy, że ceny pszenicy i kukurydzy w Polsce wyniosą odpowiednio ok. 160 zł/dt i 125 zł/dt na koniec 2022 r. oraz ok. 120 zł/dt i 105 zł/dt na koniec 2023 r. Głównymi czynnikami ryzyka dla naszej prognozy są warunki agrometeorologiczne wśród głównych światowych producentów i eksporterów zbóż, ich polityka handlowa, kryzys na rynku nawozów, przebieg wojny w Ukrainie, a także realizacja porozumienia w sprawie ukraińskiego eksportu zbóż przez Morze Czarne - podali analitycy Credit Agricole w Agro Mapie.

Taki tu artykuł .

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/zboza/podano-prognozy-cen-dla-pszenicy-i-kukurydzy-w-2023-r-ile-bedzie-kosztowac-zboze,126497.html

Dobre prognozy produkcji zbóż dla Europy w 2023 roku będą oznaczały spadek cen .

Wczoraj na paryskim Matifie cena pszenicy spadła o 1,25 EUR/t do 296,5 EUR/t. O 1 EUR/t spadła cena kukurydzy, która na zamknięciu sesji kosztowała 283,25 EUR/t, zaś o 0,5 EUR/t spadła cena rzepaku – do 556,25 EUR/t.

Według danych Coceral zbiory zbóż w Europie mogą wzrosnąć w 2023 roku o 6,8 proc., co oznaczałoby zbiory na poziomie 304,4 mln ton. Wzrost zbiorów pszenicy ma wynieść 1,7 proc. do 143,2 mln ton, zaś w przypadku jęczmienia ma to być 2,5 proc. do 60 mln ton. Według firmy Coceral zbiory rzepaku w UE powinny w 2023 r. wynieść 20 mln ton, a więc być na poziomie z roku poprzedniego.

W przypadku kukurydzy wzrost produkcji w 2023 roku oszacowano na 25 proc., jednak wynika to przede wszystkim z bardzo słabych zbiorów w roku bieżącym.

Przewidywane wyższe zbiory zbóż i rzepaku nie są najlepszą informacją w kontekście cen, ponieważ będą wywierały na nie presję spadkową.

https://www.wrp.pl/dobre-prognozy-produkcji-zboz-dla-europy-w-2023-roku-to-spadek-ich-cen-na-matifie/?fbclid=IwAR2Ut6w2C2-zTZ5bd-8lJgE5GU358VzAByGXTAt99EZVVQYClDVE131wFww

Edytowane przez galan99
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v