Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, krzysieklub napisał:

A tak z czystej ciekawości to ktoś sprzedaje czy każdy z Was czeka ze sprzedażą? U mnie nawozy kupione, paliwo w sumie też i z kasą mnie nie ciśnie ale jednak trochę mnie niepokoji zaistniała sytuacja bo było 1500zl tona a teraz 1200-1300zl się słyszy i to nie chodzi tylko o ceny u Nas w kraju ale i na MATIFie codziennie pszenica traci.

Ja sprzedaje , na 100 tonach jestem w chwili obecnej 8 tys, w plecy względem żniw i ok 15 tys w plecy względem najwyższej ceny jaką placił skup po żniwach . Więc sezon na trzymanie kitowy , na rzepaku w plecy było , i na pszenicy też teraz jest w plecy , ale co zrobić . Zobaczymy jak będą ludzie sprzedawać marzec-kwiecień -maj , czy jest możliwość że to może odbić ? choć z tego co piszecie że mało kto wozi na skup , to jakoś kolorowo tego nie widzę , bo cały czas u rolników zalegają hałdy zboża

Edytowane przez mysza103
  • Like 2
  • 0
Opublikowano
5 godzin temu, stach12 napisał:

ty wydojony vaciku to że uważasz że  piszę brednie według ciebie  wynika z twojego braku wiedzy  i rozumu

kiedy ten pusty łeb zrozumie że dołożony WAT przy sprzedaży np. pszenicy dla  rolnika RR  i WATOWCA  nie ma nic wspólnego ze sprzedażą 

Myślalem że ty specjalnie siejesz ferment na forum ale ty jesteś tak pojechany że szkoda gadać, osa ci wytłumaczył na prostym przykladzie żebyś zrozumiał a ty dalej brniesz w swoją fantazje i jeszcze wyzywanie vatowców a sam jesteś na vat, bogdan przynajmiej nabija się ze swojego syna.

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, mysza103 napisał:

Ja sprzedaje , na 100 tonach jestem w chwili obecnej 8 tys, w plecy względem żniw i ok 15 tys w plecy względem najwyższej ceny jaką placił skup po żniwach . Więc sezon na trzymanie kitowy , na rzepaku w plecy było , i na pszenicy też teraz jest w plecy , ale co zrobić . Zobaczymy jak będą ludzie sprzedawać marzec-kwiecień -maj , czy jest możliwość że to może odbić ? choć z tego co piszecie że mało kto wozi na skup , to jakoś kolorowo tego nie widzę , bo cały czas u rolników zalegają chałdy zboża

Te straty co liczysz to już z inflacja? 4miesiace trzymania to jakieś 6-7% w plecy na samej inflacji

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, maczopestka napisał:

Tak , to fakt, u mnie lokalny skup oferuje już 1350 za pszenicę konsumpcyjną, mam parę ton i zastanawiam się nad sprzedażą bo perspektywy wzrostu raczej nie ciekawe, porozumienie zbożowe podpisane do marca to może w kwietniu coś się ruszy ale ja tyle czekać nie moge

Jarecki? A pasza 1300?

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, stach12 napisał:

poosa21

kogo człowieku koszty ryczałtowców obchodzą ?????????

watowca podobnie koszty nikogo nie interesuja , ważny jest WAT naliczony w kosztach tych które można zaliczyć do poniesionych kosztów  przy swojej produkcji

TY tego i tak nie zrozumiesz bo jesteś tępy chłopie więc zakończ udowadniać wszystkim że nie potrafisz liczyć i myśleć

pooosia przypomniec ci prosta proporcje do rozwiazania, ktora ci kiedys zadalem ?? 

to inzynier po dwoch politechnikach-nawet dalem mu liste[21 pozycji] zeby napisal ktore powinny sie wstydzic ze ktos taki je skonczyl.

ja pszenice sprzedalem po zniwach i to byl dobry ruch..

• 0
Opublikowano
21 minut temu, mysza103 napisał:

Ja sprzedaje , na 100 tonach jestem w chwili obecnej 8 tys, w plecy względem żniw i ok 15 tys w plecy względem najwyższej ceny jaką placił skup po żniwach . Więc sezon na trzymanie kitowy , na rzepaku w plecy było , i na pszenicy też teraz jest w plecy , ale co zrobić . Zobaczymy jak będą ludzie sprzedawać marzec-kwiecień -maj , czy jest możliwość że to może odbić ? choć z tego co piszecie że mało kto wozi na skup , to jakoś kolorowo tego nie widzę , bo cały czas u rolników zalegają chałdy zboża

nasze "hałdy " nie mają wpływu na ceny światowe jesteśmy zbyt małym graczem wiec cena na wiosnę nie będzie zależeć od nas 

• 0
Opublikowano
Dnia 4.12.2022 o 19:08, Ksawery napisał:

Ale dlaczego narzekacie, że ceny spadają, w żniwa trzeba bylo sprzedawać, Ci co podjęli ryzyko niestety stracili i stracą jeszcze wiecej, chytry dwa razy traci, były czasy, że się zyskiwalo a teraz się traci

Dlatego nawóz powinien być po 7 tysięcy za tonę, skoro teraz rolnicy kupują to widocznie ich stać, a nie ma co być chytrym tylko podzielić się pieniędzmi z państwem. By potem dał 3 tysiące za susze za cały rok. Taka ta Twoja logika. Ktoś magazynuje, bo to ciul nie pieniądze przy tych kosztach produkcji jak chcesz być kochany od tyłu to proszę bardzo, ale nie pisz że ktoś jest chytry. Chytry to sobie nie kupi silosu, bo po co inwestować jak można sprzedać od razu. To że ktoś nas kocha od tyłu to nie oznacza że jesteśmy chytrzy. 

• Like 4
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
17 minut temu, Mateusz1q napisał:

Te straty co liczysz to już z inflacja? 4miesiace trzymania to jakieś 6-7% w plecy na samej inflacji

A skąd , żadna inflacja nie jest brana pod uwagę , po prostu cena ze żniw do ceny obecnej , Bo z inflacją to różnie by to trzeba liczyć , np ktoś sprzedał we wrześniu określoną liczbę pszenicy np,100 ton po 1500zł i kupił za całość azot po 4800-5000zł , a na dziś jak by pszenicę sprzedał po 1300zł , i od razu kupił azot po 3,5 tys , to dla takiego porównanie inflacji na tym przykładzie nie ma , nawet jest teraz lepsza proporcja , więc zależy na co się te pieniądze przeznaczy 

10 minut temu, jan88 napisał:

nasze "hałdy " nie mają wpływu na ceny światowe jesteśmy zbyt małym graczem wiec cena na wiosnę nie będzie zależeć od nas 

Oczywiście że nie mają wpływu na ceny światowe , ale już na nasze podwórko mają wpływ i to kolosalny 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, Kondominium napisał:

Dlatego nawóz powinien być po 7 tysięcy za tonę, skoro teraz rolnicy kupują to widocznie ich stać, a nie ma co być chytrym tylko podzielić się pieniędzmi z państwem. By potem dał 3 tysiące za susze za cały rok. Taka ta Twoja logika. Ktoś magazynuje, bo to ciul nie pieniądze przy tych kosztach produkcji jak chcesz być kochany od tyłu to proszę bardzo, ale nie pisz że ktoś jest chytry. Chytry to sobie nie kupi silosu, bo po co inwestować jak można sprzedać od razu. To że ktoś nas kocha od tyłu to nie oznacza że jesteśmy chytrzy. 

dokładnie, ten co trzyma po prostu jest bardziej przedsiębiorczy buduje magazyny inwestuje w infrastrukturę na gospodarstwie stara się wycisnąć  maksimum z każdego ha a nie że chytry, i choćby miał to na końcu sprzedać po 800 to przełknie tą porażkę bo przyjdzie czas że uda sie zarobić  na przechowaniu 

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Co roku był rajd św. Mikołaja,  a dziś jest zjazd św. Mikołaja.

Gryka po 2000zł  i kupujących brak, a była po 4000zł

• 0
Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

Tyle wytrzymałem to trzeba poczekać chwilę. Co się da sprzedać jak w miarę wyjdzie się na + a po nowym roku się zobaczy. Ludzie teraz mocno przestraszeni spadkami, i sporo wiozą ziarna, a skupy zasypane obniżają ceny.

• 0
Opublikowano
9 minut temu, Agrest napisał:

Co się dziwić jak gotowa kasza z Ukrainy po 5 tysięcy za tone przyjeżdża. A w okolicy na grykę ostro się rzucili a teraz nikt kupić nie chce. 

• 0
Opublikowano
53 minuty temu, poosa21 napisał:

Ty naprawdę jesteś ograniczony umysłowo. Przecież on napisał dokładnie to co ja, że 7% vatu przy sprzedaży nie ma nic wspólnego z kosztami wytworzenia tylko jest zależne od sprzedaży a ty dalej swoje. Np nie masz kosztów jak bogdan to i tak dostaniesz ten vat 7%.

Bogdan też ma koszty, tylko albo nie uwzględnia ich w kalkulacji(bardzo prawdopodobne) albo po prostu oszuka z synem państwo i nie zapłaci synowi kwoty brutto za zboże do wytworzenia paszy treściwej dla swojego bydła. Syn wykaże z 35 ha 3 klasy 4 tony pszenicy, czy 2,5 pszenżyta, a Bogdan na rozwój darowiznę mu zrobi🤣taki to knyf😂

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

Tyle wytrzymałem to trzeba poczekać chwilę. Co się da sprzedać jak w miarę wyjdzie się na + a po nowym roku się zobaczy. Ludzie teraz mocno przestraszeni spadkami, i sporo wiozą ziarna, a skupy zasypane obniżają ceny.

Może wścibskie, ale.... Dużo masz?

• 0
Opublikowano
37 minut temu, jacus napisał:

pooosia przypomniec ci prosta proporcje do rozwiazania, ktora ci kiedys zadalem ?? 

to inzynier po dwoch politechnikach-nawet dalem mu liste[21 pozycji] zeby napisal ktore powinny sie wstydzic ze ktos taki je skonczyl.

ja pszenice sprzedalem po zniwach i to byl dobry ruch..

A co cię obchodzi moje wykształcenie. Po podstawówce i tak się tam nie dostaniesz. Przypomnij o co ci chodziło bo dla mnie jesteś nikim i nie zwracam na ciebie uwagi. Pszenicę sprzedałem w czasie żniw po 1750 i do dopiero był dobry ruch.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

Już przestańce tak wszystko na inflację przeliczać bo wszystkiego się nie da. Równie dobrze zjedz teraz jutrzejszy obiad bo jutro będziesz 5 % w plecy

• Like 4
  • 0
Opublikowano
17 minut temu, GRZES1545 napisał:

jest pewna zasada nigdy nie sprzedawaj na spadkach 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Najlepiej było kupić azot w czerwcu podczas obniżek, choć nie każdy dystrybutor chciał sprzedawać saletrę po 3000 ale szło kupić po 3450 zł. I wziąść kredyt na nawóz i zapłacić go w połowie sierpnia bo okazało się że cena była wtedy największa.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, poosa21 napisał:

A co cię obchodzi moje wykształcenie. Po podstawówce i tak się tam nie dostaniesz. Przypomnij o co ci chodziło bo dla mnie jesteś nikim i nie zwracam na ciebie uwagi. Pszenicę sprzedałem w czasie żniw po 1750 i do dopiero był dobry ruch.

nie kazdy ma do portu pare krokow..

widze ze nie tylko z matematyka,statystyka i pamiecia masz klopot -takze  z logika, nie zwraczas na mnie uwagi a na moje posty odpisujesz..

kurna dzisiaj tytul inzyniera mniej znaczy niz w moich czasach technika....

• 0
Opublikowano
jan88 napisał:

17 minut temu, GRZES1545 napisał:

jest pewna zasada nigdy nie sprzedawaj na spadkach 

W nowym roku będzie lepsza cena? 1500 to już raczej marzenia..

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v