Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

No ale problem z importem jest po naszej stronie, znieśli cła, kontyngenty i wszystko idzie na pałę. Nie potrzeba putina aby to ograniczyć, ale ktoś te zachodnie koncerny musi ratować w Ukrainie.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, poosa21 napisał:

Jak nie ma nic wspólnego ze sprzedażą dostajesz go zależnie od ilości jaką sprzedałeś a nie za ile coś kupiłeś. 

Podam ci przykład bo nie rozumiesz a ja nie mogę przejść obojętnie wobec głupoty. Jest 2 rolników ryczałtowych jeden poniósł koszty 500zł i w tym było 50zł vatu a drugi 700zł i w tym było 70 zł vatu a obaj sprzedali towar za 1000zł plus 70zł vat. I powiedz mi co miały do tego koszty jak po sprzedaży i tak dostali po 70 zł.

poosa21

podatek WAT żeby zrozumieć trzeba mieć łeb do myślenia , a nie łeb do strzyżenia

• 0
Opublikowano
32 minuty temu, Dastan napisał:

No tak, ale co miałby zrobić czego już nie zrobił? Chyba tylko pustynie radioaktywną... Rynki już się przyzwyczaiły, zboża ogrom i jest jak jest.

wiec jeśli zboża jest ogrom to skąd tak wysoka cena obecnie ? tak samo z nawozami magazyny załadowane po brzegi a ceny kosmiczne ...

• 0
Opublikowano

Pszenica tanieje

3 minuty temu, jan88 napisał:

wiec jeśli zboża jest ogrom to skąd tak wysoka cena obecnie ? tak samo z nawozami magazyny załadowane po brzegi a ceny kosmiczne ...

A jak nawóz(azot)ma być tani jak robiony z gazu a tego ceny są 8 krotnie wyższe niż normalnie? Jak potas ma być tani jak Białoruś była głównym dostawcą ? Zadajecie takie trywialne pytania że witki opadają. W końcu wróci równowaga że zadania się na przetwórstwie surowców np przepuszczeniu ich przez zwierzęta a nie prostej pracy zbiorach surowców 

• 0
Opublikowano
5 minut temu, Dastan napisał:

No ale problem z importem jest po naszej stronie, znieśli cła, kontyngenty i wszystko idzie na pałę. Nie potrzeba putina aby to ograniczyć, ale ktoś te zachodnie koncerny musi ratować w Ukrainie.

logiki w ratowaniu zachodnich koncernów w kupowaniu od nich  kuku po 600 suchej raczej nie widzę

jedynie co mi przychodzi do głowy to można zarobić w taki sposób

wyprodukować ziarno tam gdzie najtaniej , przetworzyć go tam gdzie najtaniej i produkcje sprzedać gdzie jest najdrożej

np. ziarno z ukrainy  od wani   , hodowca na kontrakcie  janusz z polski  szynka 50 za kg. haha

• 0
Opublikowano
5 minut temu, Mateusz1q napisał:

Pszenica tanieje

Tak , to fakt, u mnie lokalny skup oferuje już 1350 za pszenicę konsumpcyjną, mam parę ton i zastanawiam się nad sprzedażą bo perspektywy wzrostu raczej nie ciekawe, porozumienie zbożowe podpisane do marca to może w kwietniu coś się ruszy ale ja tyle czekać nie moge

• 0
Opublikowano
9 minut temu, Mateusz1q napisał:

Pszenica tanieje

A jak nawóz(azot)ma być tani jak robiony z gazu a tego ceny są 8 krotnie wyższe niż normalnie? Jak potas ma być tani jak Białoruś była głównym dostawcą ? Zadajecie takie trywialne pytania że witki opadają. W końcu wróci równowaga że zadania się na przetwórstwie surowców np przepuszczeniu ich przez zwierzęta a nie prostej pracy zbiorach surowców 

ja się pytam czemu dziś pszenica kosztuje aż 1300 zł  a nie 800zł czy mniej skoro  mamy tyle zapasów ? w sumie to może jak putin tyle ukradł z Ukrainy to może biednym krajom charytatywnie dostarczać 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Skoro tak liczycie na Putina to przypomnę że Rosja chce powrotu do Swift min po to żeby handlować zbożem .. Chiny bardzo sprawnie wykorzystują fakt blokady i kupują zboża po mocno zaniżonych cenach . Każdy "podskok " ruskich kończy się chwilowym wstrzymaniem zakupu przez Chiny. Świat do wojny się przyzwyczaja a i jak widać wojna to dobra okazja do " biznesu" 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, jan88 napisał:

ja się pytam czemu dziś pszenica kosztuje aż 1300 zł  a nie 800zł czy mniej skoro  mamy tyle zapasów ? w sumie to może jak putin tyle ukradł z Ukrainy to może biednym krajom charytatywnie dostarczać 

Chwilę przed wojną pszenica kosztowała ponad 1100 zł, późnieł był szczyt związany z paniką a teraz wracamy do normy, rekordowe zbiory na świecie i spodziewane spowolnienie gospodarcze ciągną ceny zbóż na dół i o ile ruskie nie zrobią coj pojeb....go to o wzrostach można zapomnieć... Chyba..

• 0
Opublikowano

A tak z czystej ciekawości to ktoś sprzedaje czy każdy z Was czeka ze sprzedażą? U mnie nawozy kupione, paliwo w sumie też i z kasą mnie nie ciśnie ale jednak trochę mnie niepokoji zaistniała sytuacja bo było 1500zl tona a teraz 1200-1300zl się słyszy i to nie chodzi tylko o ceny u Nas w kraju ale i na MATIFie codziennie pszenica traci.

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, LonelySoul napisał:

Skoro tak liczycie na Putina to przypomnę że Rosja chce powrotu do Swift min po to żeby handlować zbożem .. Chiny bardzo sprawnie wykorzystują fakt blokady i kupują zboża po mocno zaniżonych cenach . Każdy "podskok " ruskich kończy się chwilowym wstrzymaniem zakupu przez Chiny. Świat do wojny się przyzwyczaja a i jak widać wojna to dobra okazja do " biznesu" 

wszystkim wmawiają że putin głodzi biednych , a to właśnie  ci głodzą co sankcje SWIFT wprowadzili , bo to dzięki nim rosja nie zarabia na eksporcie ziarna bo po prostu prawie  nikt nie może za niego zapłacić , skoro nie płacą to po co wysyłać ?? korytarz humanitarny na ziarno z ukrainy jest  otwarty czasowo   i  sankcje na nawóz i SWIFT  negocjowane

• 0
Opublikowano
45 minut temu, stach12 napisał:

poosa21

podatek WAT żeby zrozumieć trzeba mieć łeb do myślenia , a nie łeb do strzyżenia

Czyli w dalszym ciągu nie wiesz o co chodzi, dałem Ci prosty przykład a ty dalej swoje urojenia.

• 0
Opublikowano
9 minut temu, krzysieklub napisał:

A tak z czystej ciekawości to ktoś sprzedaje czy każdy z Was czeka ze sprzedażą? U mnie nawozy kupione, paliwo w sumie też i z kasą mnie nie ciśnie ale jednak trochę mnie niepokoji zaistniała sytuacja bo było 1500zl tona a teraz 1200-1300zl się słyszy i to nie chodzi tylko o ceny u Nas w kraju ale i na MATIFie codziennie pszenica traci.

Ja tam sprzedalem 1560 brutto zostało trochę że 30 t 

• 0
Opublikowano

Fajnie że nie którym z Was udało się sprzedać po 1500-1600zl, ja stwierdziłem że jak już zrobię wszystko w polu i buraki cukrowe mi zabiorą to pomyślę o sprzedaży pszenicy i jak do tej pory nic nie sprzedane, leży w magazynie.

• 0
Opublikowano

poosa21

kogo człowieku koszty ryczałtowców obchodzą ?????????

watowca podobnie koszty nikogo nie interesuja , ważny jest WAT naliczony w kosztach tych które można zaliczyć do poniesionych kosztów  przy swojej produkcji

TY tego i tak nie zrozumiesz bo jesteś tępy chłopie więc zakończ udowadniać wszystkim że nie potrafisz liczyć i myśleć

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, poosa21 napisał:

Jak nie ma nic wspólnego ze sprzedażą dostajesz go zależnie od ilości jaką sprzedałeś a nie za ile coś kupiłeś. 

Podam ci przykład bo nie rozumiesz a ja nie mogę przejść obojętnie wobec głupoty. Jest 2 rolników ryczałtowych jeden poniósł koszty 500zł i w tym było 50zł vatu a drugi 700zł i w tym było 70 zł vatu a obaj sprzedali towar za 1000zł plus 70zł vat. I powiedz mi co miały do tego koszty jak po sprzedaży i tak dostali po 70 zł.

Rolnicy, jako że spora grupa społeczna, a i wyborcza, są w tym kraju traktowani w niektórych kwestiach w sposób szczególny, np właśnie ryczałt, czy choćby krus. Przedsiębiorca, może w sposób zryczałtowany podatek płacić, a rolnikowi w sposób zryczałtowany go zwracają. Rzeczywiście poniesione koszty nie mają tu znaczenia, albowiem, ustawodawca założył, że żeby rolnik mógł wyprodukować towar wart 1000 zł, musi poprzez zakup środków produkcji potrzebnych do wytworzenia ów, zapłacić podatek w wysokości 70 zł. Wspaniałomyślnie i bezinteresownie, Państwo zwraca więc te 70 zł, do każdego 1000 otrzymanego za sprzedaż wytworzonego w gospodarstwie rolnym produktu. 

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, jajonasz napisał:

Twój nick wiele o Tobie mówi 

Już mu to ze dwa razy w przeszłości mówiłem , tyle że chyba w innym temacie , nie pamiętam w którym , bo było to już ze 3 miesiące temu , ale wniosek ogólnie płynie taki że jest tak widocznie jak to ująłeś 

5 godzin temu, maszek1980 napisał:

Potwierdzam twój nick wszystko o tobie mówi

Jest zerowy wat na żywność w sklepie ale jak sprzedajesz to sprzedawca na fakturze ma obowiązek do ceny netto doliczyć 7% vatu.

Jeśli jesteś na ryczałcie , trzeba jeszcze zaznaczyć 

• 0
Opublikowano
9 minut temu, poosa21 napisał:

Zaro argumentów tylko wyzywanie. Słaby psychicznie jesteś za cienki w uszach. I w dalszym ciągu nie dałeś odpowiedzi na prosty przykład.

bezbarwny niżej ci wyjaśnił

tobie wyjaśnić ???????? człowieku  szkoda zdrowia

• 0
Opublikowano
9 minut temu, stach12 napisał:

bezbarwny niżej ci wyjaśnił

tobie wyjaśnić ???????? człowieku  szkoda zdrowia

Ty naprawdę jesteś ograniczony umysłowo. Przecież on napisał dokładnie to co ja, że 7% vatu przy sprzedaży nie ma nic wspólnego z kosztami wytworzenia tylko jest zależne od sprzedaży a ty dalej swoje. Np nie masz kosztów jak bogdan to i tak dostaniesz ten vat 7%.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v