Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Elewarr to nie ma nawet  20% udziału e rynku skupowym więc jedyne co mogą to nakupic drogo towaru i się z tym zagotować. Rynek wyznaczają kontrakty i firmy które je realizują- agrolok , chemirol, isadkowski, ampolmwrol czy agrii. Elewarr to pikuś 

Chcesz powiedzieć że elewar będzie słabszy niż osadkowski 🤔 .

Elewar to będzie wielka pralnia i przechowalnia zarówno rodzin z PiS jak i kolejnych osłów no chyba że ja sprzedadzą 🤣. Jedno jest pewne elewar będzie miał nieograniczony zasób kasy po to żeby brać również towar z ukrainy. Dla naszych to nie koniecznie  produktów może być pożyteczny .

• Like 2
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, Damianek20 napisał:

Elewar to będzie wielka pralnia i przechowalnia zarówno rodzin z PiS jak i kolejnych osłów no chyba że ja sprzedadzą 🤣. Jedno jest pewne elewar będzie miał nieograniczony zasób kasy po to żeby brać również towar z ukrainy. Dla naszych to nie koniecznie  produktów może być pożyteczny .

Bez gwarancji kredytowych żadna firma niczego nie kupi, bo watpię, żeby którakolwiek na rynku obracała wyłącznie gotówką. Tak że sam udział w rynku nic nie znaczy, wystarczy, że Elewarr dostanie gwarancje bankowe na skup, a reszta będzie miała "problemy", jeśli nie podporządkują się z cenami do ustaleń politycznych

• Like 1
  • 0
Opublikowano
27 minut temu, Damianek20 napisał:

Ja mam daleko jednych i drugich. Cieszę się że wyrzynają się wzajemnie. Szkoda tylko że to bydło chcą przesiedlić tutaj żeby tam żyd miał gdzie siedzieć . A o polaczkach nie wspomnę co za ukraincami mało się nie zostają , dla mnie tacy ludzie to zdrajcy i kolaboranci . 

po co po wojence miasta i stare firmy odbudowywać. paszli na europe i nikt nie będzie się oglądać za starymi budami. a tych co zostało wystarczy na taśmy produkcyjne lub do nowego kołchozu pod zagranicznym kapitałem 

• 0
Opublikowano
17 godzin temu, stach12 napisał:

jak byście wozili pszenice od  żniw to by byli zasypani polską pszenicą i nie kupowali by ukraińskiej

dalej trzymać i wiaterka słuchać  to rosyjską zaczną wozić

Ale przecież mają w tych głowach że nie ma towaru. 

Przypadek sprzed paru lat: na jesieni ziemniak 15-20zł za 15stke i nigdzie nie szło się dokupić ja swoje wyprzedałem to się koledzy śmieli. Od stycznia przyszedł zachód i sprzedawali 10-15zlotych za ten sam worek

• 0
Opublikowano
12 minut temu, Damianek20 napisał:

No tak jeden z tych wielkich firm co wymieniłeś Agrolok aż się uśmiałem zawsze zaniża ceny i parametr a ty zaprzyklad ich stawiasz 🤔😁😁😁😁

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, CASd napisał:

No tak jeden z tych wielkich firm co wymieniłeś Agrolok aż się uśmiałem zawsze zaniża ceny i parametr a ty zaprzyklad ich stawiasz 🤔😁😁😁😁

Ja absolutnie nie daje nikogo za przykład bo kradną wszyscy 😁

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Zodiax napisał:

Idą wybory chyba wiecie na kogo głosować ? 

NA PiS nie pomylić się to nas może ocalić , wojna się skończy .

1 godzinę temu, Ulman napisał:

Reszta stanowi 80% i elewarr nie jest dużym graczem. Wymienione firmy pracują na kontraktach z matif i jeden elewarr kijem Wisłay nie zawróci.

Reszta też nie wyskoczy po to by tylko tobie zapłacić 2 razy tyle co do matif , to jedno a skupy drugie . Zapłacą tyle ile zechcą .

• 0
Opublikowano
47 minut temu, Ulman napisał:

Elewarr to nie ma nawet  20% udziału e rynku skupowym więc jedyne co mogą to nakupic drogo towaru i się z tym zagotować. Rynek wyznaczają kontrakty i firmy które je realizują- agrolok , chemirol, isadkowski, ampolmwrol czy agrii. Elewarr to pikuś 

W Polsce jest praktycznie jedna firma która trzyma w łapkach 80% rynku zbóż, komponentów paszowych i to praktycznie od lat 2000-ych,  prawie cały eksport zbóż z Polski mają w swoich łapkach

• 0
Opublikowano (edytowane)

Za takie ochłapy nikt się nie schyla 10 zł .

Takie pierniczenie bo PiS , czemu nikt nie powie że w Polsce nie ma nic Polskiego że to obcy kapitał trzyma ceny czyje to są skupy większości i paszarnie ? .

Czemu nikt nie wspomni co zrobił PSL , taka chłopska partia i dalej ludzie głosują na nich .

Powiedz jeden z drugim .

Cargill, Inc. – koncern zajmujący się dostawą produktów i usług dla przemysłu rolno-spożywczego, prowadzi bardzo szeroką działalność produkcyjno-handlową , AMERYKAŃSKA .

Firma została założona w roku 1911 r. i ma swoje korzenie w Holandii. De Heus jest obecna na polskim rynku paszowym od początku lat dziewięćdziesiątych. Początkowo spółka istniała pod nazwą Koudijs Pasze. W roku 1998 w zakupionej w Łęczycy fabryce rozpoczęła produkcję produktów paszowych.  HOLANDIA .

Jaka partia ma to zmienić i wpłynąć na ceny danej firmy a są ich setki tak to jest jak OBCY KAPITAŁ DYKTUJE CENY .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano
10 godzin temu, Damianek20 napisał:

Typ od nas pojechał na Ukrainę po węgiel teraz, kupil 3 t po 800 zł tona . Na granicy banderowiec zażyczył sobie 600 zł w łapę . Stanęło na 300 zł i ok +- 300 kg węgla nabrał sobie w worki. Jebać ukraincow. Pamiętacie jak Pinokio lansował się że będzie ukraina sprzedawać nam prąd i nasz węgiel ? Jak do tej pory my im wszystko sprzedajemy za grosze a my jako obywatel mamy to pokryć i jeszcze to bydło przyjąć na zimę i żywic .

Sam nie kupiłem węgla a ten co jest to po ok 3,5 tys. 

Zboże w dół , nawozy do góry, paliwo nie tanieje , bydło w dół k**wa a w sklepach wszystko w górę paranoja .

A co Ty myślisz że Ukrainiec głupi? Podzielić się trzeba a to chyba I tak taniej my wyszło niz 3,5k... 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Po 2200 ekogroszek już jest na punktach , wystraszyli sie i cena spadła

• 0
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Damianek20 napisał:

My już wystarczająco z tymi k**wami się dzielimy 

Czemu nie wspomnisz o Niemcach też nas doją .

Wszystkie Markety zawyżają ceny produktów .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, jahooo napisał:

miarkuj się trochę, chyba że chcesz los Mańka podzielic i czytac forum w off-line

No racja na nich nie można nic mówić bo to biedne ludzie a część z tego forum ludzi może utożsamiać się z nimi i czują się urażeni 

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, Damianek20 napisał:

No racja na nich nie można nic mówić bo to biedne ludzie a część z tego forum ludzi może utożsamiać się z nimi i czują się urażeni 

ludzie tacy sami jak wszędzie, takie same pazerne ku... spotkasz także u nas czy u niemców

• 0
Opublikowano
7 minut temu, galan99 napisał:

Czemu nie wspomnisz o Niemcach też nas doją .

Wszystkie Markety zawyżają ceny produktów .

Ale oczywiście doją nas wszyscy a my się dajemy na własne życzenie i prośbę 

• 0
Opublikowano
14 minut temu, Damianek20 napisał:

My już wystarczająco z tymi k**wami się dzielimy 

Spory udział w PKB polski mają ukraincy wiec nawet jak wojna potrwa jeszcze ze 2 lata to przy obecnym poziomie pomocy bilans i tak jest na plus dla gospodarki Polskiej , 

• Haha 2
  • Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v