Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

A to nie doszli jednak do porozumienia w sprawie exportu przez porty czarnomorskie ? TO pewnie na świecie ceny w górę , a w Polsce cena w dół w skupach  @Wicherek to jak w końcu , dogadali się czy nie , bo nic nie wiem na ten temat po za tym że jeszcze ze 3 -4 dni temu nic nie było ustalone

https://www.ewgt.com.pl/e-wgt-category/122-zboa47/20656-eksport-ukrainskich-zboz-przez-porty-morza-czarnego-bedzie-kontynuowany

• 0
Opublikowano
15 godzin temu, Damianek20 napisał:

Jeżeli poczułeś się urażony to tylko dlatego że wziąłeś to do siebie nie czujesz się Polakiem tylko kimś innym.

W imię poprawności politycznej ludzie takiego pokroju jak Ty zaprzedali Polskę .

Dzięki podobnym ludziom którzy boją się mówić wprost co myślą jesteśmy dymani przez wszystkich jak leci.

Jeżeli moderator ma już działać to musiał by uczciwie przywołać do porządku większą połowę tego forum.

Pragnę zauważyć że mój poziom inteligencji pozwala ogarnąć różne fakty , domniemania itp. 

To że ktoś zaczął temat o wybuchu i został poderwany przez resztę niestety ale wiąże się z cenami również pszenicy. Bo wiadomo jak zareagowały na to rynki. Całokształt tej wojny i działania rządu w PL jak i na świecie mają wpływ pośredni lub bezpośredni na cenę naszych płodów . 

Więc wybacz kolego ale żyjemy w takich czasach że bez polityki nie ogarniesz ceny płodów rolnych nie ten czas. Ale w końcu to ja jestem ten zły i nie chodzi tobie o moje płacze tylko o to że pojechałem po ukraincach i tylko dlatego żeś się sflustrował. A prawda jest taka że przez nich w rolnictwie będzie coraz gorzej a tacy dywersanci jak Ty świadomie ich wspierają. Nie mogę włazić im w d*pę jak przez nich tracę no przykro mi 🤷

Nie spodziewałem się, że zrozumiesz co napisałem i się nie pomyliłem. Dalsza dyskusja nie ma sensu, bo to jak kopanie się z koniem. A ja masochistą nie jestem. 

• 0
Opublikowano
16 godzin temu, mysza103 napisał:

Nie znam się zbytnio na kuku , ale akurat z kukurydzą to chyba nie problem jak postoi nawet jeszcze z miesiąc na polu , to na plonie się to chyba nie odbije

Jeśli jej zwierzyna nie zdepcze to tylko wyschnie, chyba że jakaś wichura przyjdzie to ją połamie ,położy to straty będą duże.

15 godzin temu, Damianek20 napisał:

A prawda jest taka że przez nich w rolnictwie będzie coraz gorzej a tacy dywersanci jak Ty świadomie ich wspierają. Nie mogę włazić im w d*pę jak przez nich tracę no przykro mi 🤷

Pewnie większość tak myśli tylko boi się tego głośno powiedzieć

• Like 1
  • 0
Opublikowano
16 minut temu, tmk1974 napisał:

Nie spodziewałem się, że zrozumiesz co napisałem i się nie pomyliłem. Dalsza dyskusja nie ma sensu, bo to jak kopanie się z koniem. A ja masochistą nie jestem. 

No to po co prowadzisz ta dyskusje skoro uważasz się za mądrzejszego ? Ja zacząłem czy Ty !

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, witejus napisał:

Nie możliwym jest by wszyscy wykosili równocześnie gdy był zbyt.

Nikt nie mówi o wszystkich bo kukurydza w tym roku miała różną wegetację  ale  u nas dużo było takich że mogli kosić z odwózką i był zbyt ,a czekali nie wiadomo na co .

• 0
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, witejus napisał:

A prawda jest taka że przez nich w rolnictwie będzie coraz gorzej a tacy dywersanci jak Ty świadomie ich wspierają. Nie mogę włazić im w d*pę jak przez nich tracę no przykro mi 🤷

Wam rolnictwo kojarzy się tylko z jednym, z waszą stodołą i kupą zboża na klepisku.

interesy robią wielcy światowi gracze a za wami nikt się nie zająknie, 

a ty kolego tracisz nie przez Ukraińców czy innych, tylko przez naszą wspaniałą władze i nie ważne kto rządzi ale instrukcje idą z ambasady pewnego kraju zza kałuży

Od 30 lat słyszę że będzie tylko gorzej, a jakoś się to kręci mleko w cenie, drób w cenie wołowina w cenie zboże w cenie, a że 1500 za pszenicę mało i 3000 za rzepak to trudno trzeba pójść do warsztatu i młotem w łeb się j....ć a nie winnych szukać

traktory nowe na pniu schodzą to chyba źle nie ma

trzoda chlewna tak naprawdę tylko po d...pie dostała

pszenica konsumpcja 1500 tydzień temu, teraz to nie wiem

Edytowane przez pawelek98
  • Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, witejus napisał:

Pewnie większość tak myśli tylko boi się tego głośno powiedzieć

PAMIETASZ jak leper przed akcesją straszył ludzi unią europejską ? Krowy miały po lasach biegać a niemcy zalać nas swoją  zywnoscią , tymczasem to była szansa na rozwój rolnictwa , oczywiscie rynek mrozonych owoców i warzyw przejmą po nas ukraincy .   Wracają do lepera to zostawił po sobie dobre geny , geny idioty syn tak prowadzi gospodarstwo ze komornik licytuje juz dom Lepera .      Tak samo z ukrainą oni nie zaleją nas tanią przenicą co najwyzej bedzie stabilizacja cen .

Edytowane przez jarecki
  • Haha 3
  • 0
Opublikowano
36 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

czekali nie wiadomo na co .

Wiadomo na co, na lepszą cenę, mniejszą wilgoć.

2 minuty temu, jarecki napisał:

oczywiscie rynek mrozonych owoców i warzyw przejmą po nas ukraincy . 

hodowlę bydła MERCOSUR , świnie zachodnie koncerny a reszta sama padnie.

4 minuty temu, jarecki napisał:

Tak samo z ukrainą oni nie zaleją nas tanią przenicą co najwyzej bedzie stabilizacja cen .

na poziomie który większość rolników doprowadzi do ruiny.

39 minut temu, pawelek98 napisał:

a ty

nie przyklejaj mi to czego nie napisalem!

• 0
Opublikowano
5 minut temu, witejus napisał:

na poziomie który większość rolników doprowadzi do ruiny.

chłopie nie widzisz jak się wszystko zmienia, co się dzieje, dlaczego większość z was ciągle wygląda niekończących się wzrostów za płody rolne,

• Confused 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, pawelek98 napisał:

dlaczego większość z was ciągle wygląda niekończących się wzrostów za płody rolne,

To nie wiesz dlaczego?gdzie ty żyjesz?

Edytowane przez witejus
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

mityczna cena 2 tyś przejdzie do historii. 

dzieciom będzie co opowiadac🤭

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, Wicherek napisał:

Po spadkach muszą być wzrosty     , mamy wzrost kosztów

I na odwrót niestety.

Przed chwilą, HF86 napisał:

mityczna cena 2 tyś przejdzie do historii. 

dzieciom będzie co opowiadac🤭

Ktoś w to wierzył ?🙆‍♂️

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, Wicherek napisał:

Po spadkach muszą być wzrosty     , mamy wzrost kosztów

jesteś pewien?

gaz dobijał 300 euro mwh-teraz  100-120

ropa do 120$/baryłka-teraz 80

węgiel 430$/tone-teraz 320

też bym chciał jak najwięcej za swoją robotę ale nie zawsze wyjdzie a do żniw jeszcze daleko więc wszystko może się zdażyć

• 0
Opublikowano
10 minut temu, jarecki napisał:

owoców i warzyw przejmą po nas ukraincy

Do tego dodałbym rynek drobiu,rynek trzody chlewnej, rynek opasów[obecnie powstaja tam stada liczące do 10 tys szt opasów]

• Sad 1
  • 0
Opublikowano

a my im będziemy wysyłać nasz ćwierć produkt eksportowy w postaci ziarka. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v