Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Rzepaki i pszenice widzę wywożą ludzie chyba mają dość czekania 

16 godzin temu, masa24 napisał:

a teraz nie eksportuje?   wala morzem i jeszcze do nas.  jeszcze odechce sie wam tej ukrainy.  wojna zaraz sie skonczy a obok siebie bedziemy mieli kraj pare razy lepiej wyposazony niz my.  

Zreszta, jaki suwerenny kraj dobrowolnie oddaje resztki uzbrojenia drugiemu ? 

Jak to kto no Polska Polak zawsze był glupi i będzie 

Edytowane przez rolnik039
  • 0
Opublikowano (edytowane)

No nic tak nie zachęca do sprzedaży jak obniżki, dziś Kluczbork spadek na 1450 netto za konsumpcje.

Czyli taniej jak w żniwa, a jeszcze trzymam na depozycie to z 50zł do tony naliczą za te parę miesięcy. Jednak było sprzedawać w żniwa.

Edytowane przez Dastan
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, Damianek20 napisał:

Najbardziej miarodajny i daje odzwierciedlenie do opłacalności, paliwo też możesz wliczyć sobie 

Na jakiej podstawie twierdzisz ze to jest miarodajne? 1t saletry vs pszenica? 

• 0
Opublikowano

Teraz pytanie sprzedawać czy czekać? Myślicie że 19 listopada jeśli zapadną jakieś decyzje w sprawie umowy zbożowej to coś się zmieni ? 

• 0
Opublikowano

Jeżeli przedłużą umowę a wiele na to wskazuje to ceny spadną i jeżeli nic się nie wydarzy nadzwyczajnego to już mogą tego pułapu nie osiągnąć. Rosja chce podwoić swój eksport a jak to zrobi to zaleje świat swoim tanim zbożem.

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Damianek20 napisał:

Najbardziej miarodajny i daje odzwierciedlenie do opłacalności, paliwo też możesz wliczyć sobie 

W 2012r ciągnik sadowniczy 74Km 145tys brutto.

Rolniczy 72km 131tys brutto

Pszenica po 500zł czyli 290t.

Dziś za 290t pszenicy 434tys zł ( 1498 brutto, po tyle sprzedałem)

2022r ciągnik sadowniczy 75Km 185 brutto, zamawiany w lutym. Obecnie do ceny dodać 30tys. Czyli 215tys brutto.

Więc zależy co dla porównania weźmiemy.

Bardziej z produktami pierwszej potrzeby i średnią pensją trzeba by porównać.

Jedynie nie rozumiem ludzi dla których 1500netto to mało.

Zatęsknimy w przyszłym roku i za tą ceną.

Ja uważam ten rok za mega dobry.

Edytowane przez Agrest
  • 0
Opublikowano

Jestem tego samego zdania , czasami już się nie da słuchać tego narzekania. Jak tak źle to proponuję sprzedać wszystko i isc do pracy. Jade dziś podpisać pszenicę po 1550 netto.

• Like 2
  • 0
Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał:

W 2012r ciągnik sadowniczy 74Km 145tys brutto.

Rolniczy 72km 131tys brutto

Pszenica po 500zł czyli 290t.

Dziś za 290t pszenicy 434tys zł ( 1498 brutto, po tyle sprzedałem)

2022r ciągnik sadowniczy 75Km 185 brutto, zamawiany w lutym. Obecnie do ceny dodać 30tys. Czyli 215tys brutto.

Więc zależy co dla porównania weźmiemy.

Bardziej z produktami pierwszej potrzeby i średnią pensją trzeba by porównać.

Jedynie nie rozumiem ludzi dla których 1500netto to mało.

Zatęsknimy w przyszłym roku i za tą ceną.

Ja uważam ten rok za mega dobry.

Odniosłem się do środków nie do sprzętu 

• 0
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Maniek04 napisał:

Jeżeli przedłużą umowę a wiele na to wskazuje to ceny spadną i jeżeli nic się nie wydarzy nadzwyczajnego to już mogą tego pułapu nie osiągnąć. Rosja chce podwoić swój eksport a jak to zrobi to zaleje świat swoim tanim zbożem.

Ciekawe czy wpłynie to też na cenę rzepaku🤔

Nie dziw się że ludzie narzekają? Ostatni rok jest pojebany lekko mówiąc. Nie pamiętam czasów aby w ciągu miesiąca były tak duże wahania cen na nawozy jak i na zboża.  Jak ktoś źle trafił że sprzedażą potem coś kupił na górce cenowej to nie był byś zły? A czasy takie że każdą złotówkę w gospodarstwie staram się liczyć aby nie zmarnować.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

GRZES1545  Z rzepakiem to trochę inna bajka , ale nie liczyłbym na cuda tak jak to niektórzy mówili że po 6 tys/. Nie w każdym roku trafi się taka okazja. W marcu sprzedałem pszenicę po 1900 netto a rzepak prosto z pola po 3100.

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

To gratuluję ceny pszenicy. Niewielu może się pochwalić taką ceną.

• 0
Opublikowano

GRZES1545 tam masz rację ten rok jest mega zakręcony,  ale jak ktoś nie ulegał presji i wyczekał odpowiednio to ładnie zarobił. W tamtym roku w zniwa sprzedawałem trochę pszenicy  po 850/t a już w marcu po 1900/t także różnica kolosalna. 

Agrest obserwowałem codziennie rynki światowe i jak skoczyła mocno cena gdy wojna wybuchła podpisywałem 1900 zł/t . Ta cena była tylko 2 dni także się udało.

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

myślicie że taka cena powiedzmy 1600 brutto już nie wróci ? mamy 15 listopada rok w rok jest ta sama sytuacja spadek i setki yon jadą na skup w ciągu paru dni później znowu w górę i tak w kółko.

• 0
Opublikowano

lukasz493 ale taka cena jeszcze jest miejscami ja dziś podpisuje umowę,  a nie możesz patrzeć, że co roku na wiosnę idzie w górę bo ten rok jest pokręcony i nie wiadomo co będzie. Według mnie cena nie jest zła i decyzje o sprzedaży każdy musi sam podjąć.

• 0
Opublikowano

ja mam to szczęście że niemam miejsca na przechowywanie niczego i zawsze w żniwa sprzedaje prosto z kombajnu. i przez ostatnie ileś tam lat może z 2 lub 3 razy cena podskoczyła jesienią ale i to nie na tyle żeby było opłacalne zwalanie tego i ponownie ładowanie .nie mówię o wiośnie bo to inna bajka. mogą być robaki itd. ale też mało kiedy można zarobić a i ryzyko

• 0
Opublikowano (edytowane)

rosja niby może eksportować ziarno ale ma sankcje na rozliczenia swift  jeżeli wymuszą w negocjacjach zniesienie sankcji na rozliczenia to ziarno i nawóz  500 w dół tak mi się wydaje

Edytowane przez stach12
d
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, galan99 napisał:

Tak trzeba zwalczyć inflację jakoś , na pewno nie kosztem miasta .

Tak to nie zadziała. To jest podstawowy produkt do produkcji. Tak jak paliwo czy inna energia. Gdy będą drogie to produkcja będzie droższa albo mniejsza i inflacja będzie rosła.  

• 0
Opublikowano (edytowane)

Nie tak jak paliwa będą drogie , nawozy koszta duże a sprzedawać będzie się tanio jak pszenica i inne płody inflacja będzie spadać , bo nie będzie kasy .

Tak samo zarobki staną w miejscu i naród nie ma kasy i h*ja kupi i mało i inflacji nie ma .

Jak , mniej ludzie będą posiadać kasy tym lepiej dla Państwa .

Edytowane przez galan99
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v