Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Tylko trochę prawdy w tym jest . Kiedyś ludzie mieli 10 ha , pare krow i świń. Żyli skromnie ale bie głodowali i urtrzynywali 4 dzieci z tego . Teraz taki areał i obsada nie starczy na utrzymanie 1 osoby

nie znam przeliczników o których on mówi ale fakt ze ludzie z małego areału potrafili godnie zyc

Edytowane przez masa24
  • Like 2
  • 0
Opublikowano

pier**lisz głupoty , kogoś pytał z tamtych czasów jakiegoś partacza .

tirami jabłka  szły na Rosję i dobrze płacili .

Teraz sadownicy mają raj , miód tak wychwalają te czasy .

1 minutę temu, tommy66692 napisał:

Tylko że teraz nikt nie chce żyć tak skromnie 

Tylko będą teraz , klepać biedę przez kilkanaście lat i żyć będą bidnie .

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Mozesz się normalnie wysłowić i określić o co ci chodzi?

Uprzedzenia historyczne i biznes to dwie zupełnie oddzielne sprawy. Kto je łączy jest durniem.

Masz rację  ,,jako biznesmen sprzedający obwarzanki pod kościołem. ''Niewolno łączyć uprzedzeni historycznych z biznesem. Absolutnie. 😂🤣

• Confused 1
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, Ulman napisał:

Odwrócenie się od wschodu przynosi wyłącznie straty ale durny lud to wciąż popiera

Czy eksport na wschód gwarantował  ceny zadawalające rolników ?  Czy nie było strajków rolników , przecież do czasu wejscia Polski do struktur UE rolnictwo było w opłakanym stanie a ziemia lezała coraz bardziej odłogiem z tego powodu  pojawił się Leper żę opłacalnosc kulała . 

• 0
Opublikowano
35 minut temu, tommy66692 napisał:

Jak tylko słyszę jak ktoś mówi że za komuny było lepiej to już nie mam pytań 

Taki przyklad z własnej rodziny, kupno zapuszczonego gospodarstwa 25 ha w 1978 r, trójka dzieci,młode małżeństwo 1 krowa,1maciora zaczynali, do 1990 r wszystko wybudowane od nowa + wszystkie maszyny towarzyszące do c-360 oprócz kombajnu zbożowego[ zero kredytu w chwili urealnienia wartości złotówki przez Balcerowicza. Spróbuj obecnie zrobić taki numer, ciekawe czy po 10 latach byłbyś dalej właścicielem świetnie prosperującego gospodarstwa? skoro obecnie jest tak cudownie pod względem gospodarczymto dlaczego wszystkie obecnie gospodarstwa w terenie[ takie  100 i więcej ha mają swój początek w latach 70-tych], za to nie ma żadnego które by powstało w obecnych czasach dobrobytu i szalonej opłacalności, nie sądzisz że Twoje twierdzenie mocni mija się z obecną rzeczywistością

• Like 2
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, Hubert10624 napisał:

Orientujecie się jakie są koszty wynajęcia tira z kierowcą na transport zboża? Różnica w lokalnym skupie a miejscem o którym myślę to 100zl/t, a odległość to jakieś 35km od gospodarstwa.

Słuchaj , debile podali w radio że ceny węgla winduje transport. I tak np transport węgla z kopalni na Mazury to nawet 450zĺ do tony więcej. Noż  jpdl, to 11tys zł za transport 25t.

Transport zboża z południa do portu to chyba trzeba by dopłacić do pszenicy żeby zawieźli

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

np transport węgla z kopalni na Mazury to nawet 450zĺ do tony więcej. Noż  jpdl, to 11tys zł za transport 25t.

no bo może zalezy przej jakie ... kraje wiozą... 🤔

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, ws71 napisał:

Taki przyklad z własnej rodziny, kupno zapuszczonego gospodarstwa 25 ha w 1978 r, trójka dzieci,młode małżeństwo 1 krowa,1maciora zaczynali, do 1990 r wszystko wybudowane od nowa + wszystkie maszyny towarzyszące do c-360 oprócz kombajnu zbożowego[ zero kredytu w chwili urealnienia wartości złotówki przez Balcerowicza. Spróbuj obecnie zrobić taki numer, ciekawe czy po 10 latach byłbyś dalej właścicielem świetnie prosperującego gospodarstwa? skoro obecnie jest tak cudownie pod względem gospodarczymto dlaczego wszystkie obecnie gospodarstwa w terenie[ takie  100 i więcej ha mają swój początek w latach 70-tych], za to nie ma żadnego które by powstało w obecnych czasach dobrobytu i szalonej opłacalności, nie sądzisz że Twoje twierdzenie mocni mija się z obecną rzeczywistością

dokładnie  masz 100 % racji, w tamtych latach powstawało bardzo wiele nowych gospodarstw a dziś ile powstaje gospodarstw praktycznie od zera ??

8 minut temu, Agrest napisał:

Słuchaj , debile podali w radio że ceny węgla winduje transport. I tak np transport węgla z kopalni na Mazury to nawet 450zĺ do tony więcej. Noż  jpdl, to 11tys zł za transport 25t.

Transport zboża z południa do portu to chyba trzeba by dopłacić do pszenicy żeby zawieźli

no może dlatego nas na północy nie zalewa tanie zboże z Ukrainy 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Mozesz się normalnie wysłowić i określić o co ci chodzi?

Uprzedzenia historyczne i biznes to dwie zupełnie oddzielne sprawy. Kto je łączy jest durniem.

Chłopcze chodzi o Katyń.  Ja nie mam żadnych  uprzedzeń. Sprzedam temu co daje więcej$$ mimo że go nie lubię

19 minut temu, Hubert10624 napisał:

Orientujecie się jakie są koszty wynajęcia tira z kierowcą na transport zboża? Różnica w lokalnym skupie a miejscem o którym myślę to 100zl/t, a odległość to jakieś 35km od gospodarstwa.

Stawka jest 5zł/km

• 0
Opublikowano
12 minut temu, Agrest napisał:

cena frachtu 5 zł za km była chyba 2 lata temu teraz pewno troche drozej i do tego brak kierowców z zesląska na mazury bedzie z 1300 km w obie srony 

• 0
Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał:

cena frachtu 5 zł za km była chyba 2 lata temu teraz pewno troche drozej i do tego brak kierowców z zesląska na mazury bedzie z 1300 km w obie srony 

A kto jeździ teraz na pusto? Chyba jakiś samobójca ekonomiczny albo jak wynajmuje go jakiś polski rolnik.

Sąsiad wynajmował niskopodwoziówke aby przywieźć kombajn. Cena oczywiście płacona do celu i z powrotem bo na pusto pojedzie.

Sąsiad jedzie  osobówką, wyprzedza a ten co jego wynajął za***rdala z dwoma ciągnikami na lawecie trasą po jego kombajn- pewnie od tego od ciągników też wziął w obie strony, no bo paaanie gdzie ja co znajde w tym kierunku🤣 

• 0
Opublikowano
20 minut temu, PAN88 napisał:

Chłopcze chodzi o Katyń.  Ja nie mam żadnych  uprzedzeń. Sprzedam temu co daje więcej$$ mimo że go nie lubię

Stawka jest 5zł/km

u mnie biorą 6 zł /km

• 0
Opublikowano
44 minuty temu, Hubert10624 napisał:

Dzisiaj gość mi powiedział 700 zł za 45km w jedną stronę 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v