Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, ravoj napisał:

Jestem na VAT, małe gospodarstwo, 8 ha, chyba najmniejsze gospodarstwo w Polsce na VAT. Jadę i cenę ustalam indywidualnie, kupiec  decyduje czy da coś więcej czy nie, zazwyczaj udaje się coś wytargować, ale nigdy nie wezmę tyle co ryczałtowiec. Ostatnio sprzedawałem pszenicę po 1300 netto, gdy faktycznie wychodziła po 1260zł. Dostałem 40zl więcej, bo utargowalem. 

Podobnie z fasolą, 15gr na kilogramie utarguje. 

Dla mnie mogą wprost mówić, że cena dla Vatowca taka a ryczałtowca taka, jeden ciul i żadne wykroczenie ani przewinienie, nikt tu nikogo nie oszukuje. 

Co tak tych ryczałtowców żal d*pę ściska, wiecznie Wam coś przeszkadza. Teraz macie raj, wszystko netto a sprzedajecie brutto, VATowcy tracą tysiące na sprzedaży (w porównaniu z RR) i jakoś nikt nie narzeka na forach, tylko ryczałtowcy. 

Byłem ryczałtowcem a jestem Vatowcem. Jak Wam smutno to żaden problem deklaracje złożyć i przejść na VAT.  Zobaczycie jak to kolorowo JPK wysyłać i kwitów pilnować, ale fakt łatwiej narzekać, podburzać, plotkować i uprawiać farmazony jak się wziąć w garść i ruszyć głową i d*pą. Typowe cechy narodowe, co już o nich na forach pisałem. Sąsiada podpierdolić, zazdrościć i nienawidzić a cyk w niedzielę do spowiedzi i po wafelka.  

Co Ty pier.... Jakie przepisy łamie? Dawaj tu mecenas przepisy, bo oczywiście sprawdziłeś coś tam w internetach zanim to napisałeś, prawda? Kupiec sam ceny ustala i może skupować po ile chce. 

Z Ciebie taki Vatowiec jak z Sasina minister. 

Długo na vacie już? Myślisz o powrocie na ryczałt czy raczej warto z twojej perspektywy?

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, HORTUS napisał:

Patrząc na to, ile tej pszenicy i rzepaku ciągną z Ukrainy, to można się przerazić. Obawiam się że nie będziemy mieli gdzie sprzedawać swojego ziarna nawet za śmieszne stawki. Wiele z naszych gospodarstw w przyszłym roku może zderzyć się z dużymi problemami finansowymi. 

A mówił @Wicherek nie raz żeby stawiać magazyny. Jak zwykle miał rację 🤭

• 0
Opublikowano
29 minut temu, GRZES1545 napisał:

Długo na vacie już? Myślisz o powrocie na ryczałt czy raczej warto z twojej perspektywy?

Jeżeli VAT zostanie na takim poziomie jak jest  to warto wrócić, bo już większe inwestycje poczyniłem. Jednak jeszcze trzy lata muszę zostać na VAT to nie myślę o powrocie. Nie jest źle, jakoś na swoje wychodzę, trzeba trochę pomyśleć i da się ogarnąć. Jednak obecnie lepiej być na ryczałcie, ale suma summarum wyjdzie pewnie podobnie. Wystarczy 100 ton pszenicy żeby ryczałtowiec miał 10 tys. więcej zarobku.  Na samym paliwie i częściach tego VAT-u nie zrobisz. 

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
9 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Powiem Wam odnośnie VATu, że są dużo mniejsze gospodarstwa na VAcie (nawet poniżej 2ha - tak poniżej 2ha) To się opłaca po prostu - aktualnie może przez obniżenie stawek VAT gorzej to wychodzi ale od nowego roku VAT wraca na stary poziom. Jestem księgowym, prowadza własne biuro które specjalizuje się w rozliczaniu rolników a do tego mam jeszcze własne gospodarstwo więc dokładnie wiem jak zmaksymalizować korzyści z bycia VATowcem.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
16 minut temu, witejus napisał:

wątpie

W projekcie budżetu na 2023 nie ma już założeń przedłużenia tarcz antyinflacyjnych co może wskazywać na powrót stawek na stary poziom, a po drugie bez wpływów z vatu budżet długo nie wytrzyma

• Like 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, mumu126p napisał:

W projekcie budżetu na 2023 nie ma już założeń przedłużenia tarcz antyinflacyjnych co może wskazywać na powrót stawek na stary poziom, a po drugie bez wpływów z vatu budżet długo nie wytrzyma

Mają tylko jeszcze nie powiadają , projekt może być w każdej chwili z ustawą .

• 0
Opublikowano
28 minut temu, mumu126p napisał:

Powiem Wam odnośnie VATu, że są dużo mniejsze gospodarstwa na VAcie (nawet poniżej 2ha - tak poniżej 2ha) To się opłaca po prostu - aktualnie może przez obniżenie stawek VAT gorzej to wychodzi ale od nowego roku VAT wraca na stary poziom. Jestem księgowym, prowadza własne biuro które specjalizuje się w rozliczaniu rolników a do tego mam jeszcze własne gospodarstwo więc dokładnie wiem jak zmaksymalizować korzyści z bycia VATowcem.

chiba księgowych 🤣

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

A na ten rok były?myślę że pełny vat wróci od 2024, po wyborach

Były, utajone, w cenach energii, pisałem o tym w temacie polityki. Tam wpłaciliśmy miliardy, teraz czas na wypłatę w dziurę budżetową 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, mumu126p napisał:

Dziś kupiłem opryskiwacz, koniec października ciągnik sadowniczy i kombajn do porzeczek. Nie przeszedłem na vat w 2012 gdy kupowałem dwa ciągniki i kilka maszyn. Nie przejdę i teraz. Po prostu mi się nie opłaci. 

Cbot ładnie jedzie w dół. Na matif po zwyżkach  z ubiegłego tygodnia też nie wiele zostało.

Czyścić magazyny?

• 0
Opublikowano
5 minut temu, Wicherek napisał:

Zajmijcie się ukraińska pszenicą , to poważniejszy problem a nie dyskutujecie nad pierdołami,  a swoją drogą to pisiory nas wykończą  !( jak ich nie odsuniemy od władzy  )

No jak zatrzymać ten import masz jakiś pomysł?

1 minutę temu, Agrest napisał:

Czyścić magazyny?

Ja nawet nie zabrudził bo w żniwa na skup wywiózł a cena dalej taka sama jak w żniwa 1400 brutto i ile roboty mniej.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, marks50 napisał:

Jak idzie w dół ? za oceanem? jak wszystko jest na zielono na plusie ? Matif też na zielono . Z tamtego tygodnia też zostało dobre +7% na pszenicy wiec gdzie te przeceny ?

To handlarzyna zwykły sieje panike

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
38 minut temu, marks50 napisał:

Jak idzie w dół ? za oceanem? jak wszystko jest na zielono na plusie ? Matif też na zielono . Z tamtego tygodnia też zostało dobre +7% na pszenicy wiec gdzie te przeceny ?

Jak zielono jak czerwono?

https://www.kaack-terminhandel.de/pl/cbot/pszenica

Matif po 11 było +1. Ubiegły tydzień 3 dni lekki minus. 

Przed słowami Putina rypło -8, po wzrosło w dwa notowania +22 jak pamiętam. Potem delikatne spadki. Masz rację że ciągle na plus. 

42 minuty temu, Mateusz1q napisał:

To handlarzyna zwykły sieje panike

A tu nie ma czego komentować. Pokazałeś kilka razy w jakich kategoriach cię traktować.

• 0
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Agrest napisał:

Jak zielono jak czerwono?

https://www.kaack-terminhandel.de/pl/cbot/pszenica

Matif po 11 było +1. Ubiegły tydzień 3 dni lekki minus. 

Przed słowami Putina rypło -8, po wzrosło w dwa notowania +22 jak pamiętam. Potem delikatne spadki. Masz rację że ciągle na plus. 

Nie wiem, co ty tam patrzysz , ja widze dziś na plus

obraz.png

Edytowane przez jahooo
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, jahooo napisał:

Nie wiem, co ty tam patrzysz , ja widze dziś na plus

obraz.png

A co wyżej napisałem? Że otwarcie plus 1

A link do matif czy cbot zamieściłem???😉

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, marks50 napisał:

Wstawił stare notowana i szpanuje 😝.Obecne usa +1,47%  górę .

Strona  KAACK często szwankuje, ale odświeżam i widzę ciągle minus

3 minuty temu, jahooo napisał:

A CBOT też na plus

obraz.png

W takim razie muszę korzystać z innej strony bo ta moja zbyt często pokazuje nieaktualne dane

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v