Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
13 minut temu, stach12 napisał:

tydzień od wybuchu wojny nagle europejskie hodowle szły pod nóż w obawie przed głodowaniem , jaki z tego wniosek ????????? ano taki że żywione tańszym ziarnem  z ukrainy  świnie są konkurencyjnie cenowo i zniszczyły  nasze hodowle 

naszym hodowcom się wmawia że są oszołomy , bo zamiast od maciory  40 0dsadzają 30 sztuk

nawet naszego staśka z pasata wykończyły

oficjalnie z ukrainy niby zboże nie szło , popływało zmieniło narodowość ,  było tańsze i karkówka / schab na promocje była

teraz zrobią podobnie z produkcją roślinną nawiozą za grosze ziarna , władek nawóz ceną gazu  wy***rdoli w kosmos i wyznawcy ;; nie rozwijasz się to się cofasz ;; na tiry albo do kopalni za***rdalać na długi pojadą

Stachu dobrze, że wspominasz passata. Jak on sobie daje radę w te upały z przyczepką? A jak kolejki? Ty taki biznesmen to pewnie celników masz w kieszeni to i bez kolejki jeździsz? Taki Stach to pożyje ;) 

• 0
Opublikowano

Z cena zboża nie powinno być źle zwłaszcza na zachodzie Polski a to dlatego że jak będzie za tanie zalejemy nim niemcy a to bardzo się im nie spodoba i już oni znajdą sposób żeby cena była przyzwoita , to kwestia czasu . 

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, piotr30piotr napisał:

Z cena zboża nie powinno być źle zwłaszcza na zachodzie Polski a to dlatego że jak będzie za tanie zalejemy nim niemcy a to bardzo się im nie spodoba i już oni znajdą sposób żeby cena była przyzwoita , to kwestia czasu . 

no nie masz racji, będzie klasycznie jak zawsze, Niemcy skupią od rolnika, poczekają i sprzedadzą nam z powrotem drożej, jak już bywało niejednokrotnie

• 0
Opublikowano
8 minut temu, Takeda napisał:

no nie masz racji, będzie klasycznie jak zawsze, Niemcy skupią od rolnika, poczekają i sprzedadzą nam z powrotem drożej, jak już bywało niejednokrotnie

k....a mać, to po ch..... sprzedajesz tym Niemcom pytam.

jak było stabilnie rsm580, pszenica 650 -750 to wam k... mało było a teraz to gorzej baby ryczycie, co fendtów się zachciało na 30 ha, starym zetorem za...lać i nie marudzić

nikt wam nie da za darmo, problemów szukacie,  chcecie żeby wam rakietą w te rudery przy......lili

zawsze mało, jeszcze żniwa się nie zaczęły a już płacz,  płakać będziecie jakby w grudniu pierdoln.....ła cena

a zapomniałem większość z was prosto z pola do skupu bo za kombajn trzeba zapłacić

żałosne

• Like 1
  • Thanks 3
  • 0
Opublikowano

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/wojna-w-ukrainie-rolnictwo/ukrainski-agroholding-imk-zawiesza-dzialalnosc-jego-ziemie-rolne-sa-obecnie-pod-ostrzalem/

różnie podaja, ale to są prawie wyłącznie ukraińskie firmy. Przecież każdy robi to dla kasy, tylko że na pontonach to do UE towarzystwo przypłynie a nie do Ukrainy, bo wiedzą że tu są głupki gotowi ich przyjmować bez względu na okoliczności. Widzieliście co ostatnio było w tej afrykańskiej enklawie Hiszpanii. Przecież tam kilkadziesiąt ofiar było siłowej próby przekroczenia granicy. Nie wiem czy to w tv się przebiło bo nie oglądałem wiele ale w Hiszpanii afera z tego jest wielka.

• 0
Opublikowano

a i zapomniałem a niech cena odbije trochę to znowu zaczną się marzenia o 2000 za pszenice i o 5000 za rzepak, a potem wielkie rozczarowanie i wszyscy winni tylko nie ja bo mogłem w dobrej cenie sprzedać ale za mało

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, marek1977 napisał:

Za rzepak dostałem 5300 netto ,tak więc marzenia się spełniają😀.

to pochwal sie za ile pszenice sprzedałes o ile sprzedałes

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, pawelek98 napisał:

jak było stabilnie rsm580, pszenica 650 -750 to wam k... mało było a teraz to gorzej baby ryczycie, co fendtów się zachciało na 30 ha, starym zetorem za...lać i nie marudzić

A ja jestem zadowolony , mam starego Zetora  nawet nie myślałem i nie marzyłem  nigdy o fyndzie  😊 

Pszenica paszowa pojedzie w przyszły piątek po 1600 

• 0
Opublikowano
14 godzin temu, PawelWlkp napisał:

No po 150 za hektar. Na przetargu nie podbijali za całość tylko za hektar stawka szła. Równo 150 za hektar skończyli teraz pomnoza dokładnie przez powierzchnię i podziela między spadkobierców.

umnie biznesmen z okolic kępna wziął dzierżawę na 3 lata z kowr  jedną działkę za 7,5 tony pszenicy ha a drugrą za 11 ton pszenicy za hektar na rok to t wsumie 32ha

• 0
Opublikowano
Urbantraktor napisał:

14 godzin temu, PawelWlkp napisał:

No po 150 za hektar. Na przetargu nie podbijali za całość tylko za hektar stawka szła. Równo 150 za hektar skończyli teraz pomnoza dokładnie przez powierzchnię i podziela między spadkobierców.

umnie biznesmen z okolic kępna wziął dzierżawę na 3 lata z kowr  jedną działkę za 7,5 tony pszenicy ha a drugrą za 11 ton pszenicy za hektar na rok to t wsumie 32ha

Napewno nie żyje z rolnictwa 🤔

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, FarmerDyzio napisał:

lux cena jaką ilość ?

Mało , kilkanaście ton

• 0
Opublikowano
17 godzin temu, pawelek98 napisał:

k....a mać, to po ch..... sprzedajesz tym Niemcom pytam

nie sprzedaję, bo nie mam produkcji zboża, ale rolnik już taki jest, że 10PLN na tonie więcej i nie pyta kto kupuje. Mało to było przypadków, że firma krzak nie wiadomo skąd przyjechała, dwóm rolnikom dobrze zapłaciła za 2 auta, reszta się na wiosce połakomiła i szukaj wiatru w polu bo przelewu brak.

BTW ktoś może zweryfikować. pszenica na Ukrainie po 600PLN jak sobie pojedziesz? Bo wczoraj dotarły do mnie takie informacje

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, boogie7 napisał:

Napewno nie żyje z rolnictwa 🤔

Żyje nie żyje ale dać 7,5tony pszenicy za ha +do tego jeszcze koszty uprawy tego , nawozy opryski itd , to na starcie jest pod 5 tys w plecy 

CHYBA ŻE 

10 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

Albo wie co zrobić, żeby co roku mieć umorzony czynsz. Susza, grad, mróz, wiatr, deszcz, możliwości jest wiele...

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, Takeda napisał:

nie sprzedaję, bo nie mam produkcji zboża, ale rolnik już taki jest, że 10PLN na tonie więcej i nie pyta kto kupuje. Mało to było przypadków, że firma krzak nie wiadomo skąd przyjechała, dwóm rolnikom dobrze zapłaciła za 2 auta, reszta się na wiosce połakomiła i szukaj wiatru w polu bo przelewu brak.

BTW ktoś może zweryfikować. pszenica na Ukrainie po 600PLN jak sobie pojedziesz? Bo wczoraj dotarły do mnie takie informacje

Zgadza się, kukurydza podobna cena.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v