Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
32 minuty temu, miwigos napisał:

Ale nie zechcą, za rok wojna się napewno skończy ,Rosja wźmie troche Ukrainy i sie zadowolą

Na jakiś czas się zadowolą dodaj

9 minut temu, MariuszDe napisał:

rosja chce cała Ukrainę straty są nieistotne... 

Nie całą w 2013 lub 2014 do MSZ Polski przyszła depesza od Ławrowa czy nie interesuje nas przejęcie zachodniej części ukrainy

• 0
Opublikowano

Jak pomalutku rozbiorą to świat nic nie powie ,szybko zapomni

• 0
Opublikowano
21 minut temu, PAN88 napisał:

Na jakiś czas się zadowolą dodaj

Nie całą w 2013 lub 2014 do MSZ Polski przyszła depesza od Ławrowa czy nie interesuje nas przejęcie zachodniej części ukrainy

No ale nie chcieli a teraz zajmie ja niby białoruś a tak naprawde rosja

16 minut temu, miwigos napisał:

Jak pomalutku rozbiorą to świat nic nie powie ,szybko zapomni

Akurat tu masz 100%racji

• 0
Opublikowano

A niech zajmują w chu.... Przynajmniej pszenica nie będzie szła do nas za 400 zł a nasza będzie kosztować po 1000 albo i mniej w żniwa 

Dnia 15.06.2022 o 11:56, slawekz1975 napisał:

widac nawet na filmach przy zaladunku tego zboza kurzy sie niesamowicie pewnie komplet szkodnikow maja w tym zbozu

Z tego co pokazywał znajomy co pracuje w kolei oni wożą zboża nie wiem czy to po poprostu szło i mialo takie iść albo nie to były to same plewy z trochę pszenicy i żytem 

• 0
Opublikowano
11 minut temu, rolnik039 napisał:

Z tego co pokazywał znajomy co pracuje w kolei oni wożą zboża nie wiem czy to po poprostu szło i mialo takie iść albo nie to były to same plewy z trochę pszenicy i żytem 

Ktoś już pisał że oni mają 6 klas jakości ziarna i może szedł ostatni sort bo tani

• 0
Opublikowano
22 minuty temu, rolnik039 napisał:

A niech zajmują w chu.... Przynajmniej pszenica nie będzie szła do nas za 400 zł a nasza będzie kosztować po 1000 albo i mniej w żniwa 

Potwierdzam widziałem zięć pracował tam na kolei i przyniósł to nie wierzyłem że takie gówno eksportują i ktoś to kupuje? QQ mają ładną bo widać porozsypywaną po drodze i na stacji przy przeładunku.

• 0
Opublikowano

@PAN88 dysponujesz jakimiś wywrotkami ? Kiedyś pisałeś że masz własny transport? 

• 0
Opublikowano

Pany , gdzie są ci propagandziści z tą płonącą Ukrainą , ? bo dzisiaj czytałem artykuł że na południu Ukrainy w okolicach Odessy , zaczęły się żniwa , koszą jęczmień ozimy , a płonących pól jakoś nie widać . Podali również wiadomość że plony zbóż będą mniejsze o 10 -15% niż rok temu  , a nie dawno jeszcze było że 40-50% , chyba że te 10% było podane do rejonu Odessy , bo nie było sprecyzowane . Nie mniej bardziej mi chodzi o tą propagandę z ogniem , co to większość wieszczyła 

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, miwigos napisał:

Kiedy je postawią za rok jak wojna sie skończy, tcze gadanie , dużo chałasu , mało efektu

Chodzi o to aby były spadki na giełdach i wpłynąć na inflację w mieście , a kiedy ,co i jak to druga sprawa  , ważne aby były zapowiedzi . Taki kompleks silosów to nie jest hop , ale propaganda się liczy.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Ajj wychodzi już nam bokiem ta potulna polityka wobec ukrainy :) Powiedzcie mi  jak głosować na rząd  który dba bardziej o obcych niż o swoich ? Ja bym pod dachem nie  trzymał żony która daje dla sąsiada . 

Mnie dziwi tylko jedno czemu na teren UE wjezdza towar który jest Bóg wie czym pryskany , nawożony i itp ? Napewno w 99 % są to substancje zakazane na terenie UE  . Osobiście wierze że prędzej obstanie za rolnikiem w PL koncern typu BASF lub Bayer ze względu na to ile trzepią oni na polskich rolnikach niż jakikolwiek rząd 

• Like 10
  • 0
Opublikowano

amerykanie to mysla ze z budowa silosow tak jak u nich internetowo zalatwia u nas na spokojnie najpierw plan w gminie projekt  geodeta urzad bydowlany zaswiadzenia pozwolenia wplyw na srodowisko zabki ptaszki pajaki sama energetyka ma pol roku na podlaczenie pradu

• Like 2
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano
25 minut temu, Zefir napisał:

Ajj wychodzi już nam bokiem ta potulna polityka wobec ukrainy :) Powiedzcie mi  jak głosować na rząd  który dba bardziej o obcych niż o swoich ? Ja bym pod dachem nie  trzymał żony która daje dla sąsiada . 

Mnie dziwi tylko jedno czemu na teren UE wjezdza towar który jest Bóg wie czym pryskany , nawożony i itp ? Napewno w 99 % są to substancje zakazane na terenie UE  . Osobiście wierze że prędzej obstanie za rolnikiem w PL koncern typu BASF lub Bayer ze względu na to ile trzepią oni na polskich rolnikach niż jakikolwiek rząd 

Wszystko się zgadza, a soje i qq zza oceanu to unijne certyfikaty mają? Inna sprawa to ja nie widzę na kogo miałbym zagłosować, a olać wybory to tak jakby zagłosować.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Pany , gdzie są ci propagandziści z tą płonącą Ukrainą , ? bo dzisiaj czytałem artykuł że na południu Ukrainy w okolicach Odessy , zaczęły się żniwa , koszą jęczmień ozimy , a płonących pól jakoś nie widać . Podali również wiadomość że plony zbóż będą mniejsze o 10 -15% niż rok temu  , a nie dawno jeszcze było że 40-50% , chyba że te 10% było podane do rejonu Odessy , bo nie było sprecyzowane . Nie mniej bardziej mi chodzi o tą propagandę z ogniem , co to większość wieszczyła 

Nie zdziwmy się ze za jakis czas się dowiemy ze wcale żadnej wojny nie ma 🤣🤣🤣

• Haha 1
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
37 minut temu, marian7k napisał:

Wszystko się zgadza, a soje i qq zza oceanu to unijne certyfikaty mają? Inna sprawa to ja nie widzę na kogo miałbym zagłosować, a olać wybory to tak jakby zagłosować.

Na Agrounię rolnicy powinni głosować , przedstawiciele prawdziwych rolników powinni być w sejmie

• 0
Opublikowano
54 minuty temu, slawekz1975 napisał:

amerykanie to mysla ze z budowa silosow tak jak u nich internetowo zalatwia u nas na spokojnie najpierw plan w gminie projekt  geodeta urzad bydowlany zaswiadzenia pozwolenia wplyw na srodowisko zabki ptaszki pajaki sama energetyka ma pol roku na podlaczenie pradu

Ja pierniczę o czym powiada jakie plany jakie pozwolenia .

Ludzi wy***ią a silosy postawią w 1 tydzień darmo Amerykański Prezydent tego nie głosił i postawią za Polską kasę do tego i będą sprowadzać Jęczmień ktoś powiadał że już koszą na Ukrainie .

• 0
Opublikowano

już raz prawie okazja była. ale Michaś sprzedał kolegów i siebie za czapeczkę mirabelek 🤭

Kukiz to przy nim cnotka 🤣

• 0
Opublikowano

Ukraina obsiewa zbożem ozimym ponad 7,5 miliona hektarów normalne, np w latach 2019/20 i 2020/21. W tym roku szacuje się, że obsiane zostanie maksymalnie 5 milionów hektarów na terenach kontrolowanych przez Ukrainę.  Większość areału zostanie obsiana prawdopodobnie zbożami jarymi, które jak wiadomo dają mniejszy plon niż ozime. Czyli realnie spadek produkcji może osiągnąć od 35 do nawet 50%

Na terenach kontrolowanych obecnie przez Rosjan produkowano 25% zbóż Ukrainy.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, slawekz1975 napisał:

W tej wyjątkowej sytuacji jeden podpis Prezesa załatwi wszystko😀.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
18 minut temu, jahooo napisał:

Ukraina obsiewa zbożem ozimym ponad 7,5 miliona hektarów normalne, np w latach 2019/20 i 2020/21. W tym roku szacuje się, że obsiane zostanie maksymalnie 5 milionów hektarów na terenach kontrolowanych przez Ukrainę.  Większość areału zostanie obsiana prawdopodobnie zbożami jarymi, które jak wiadomo dają mniejszy plon niż ozime. Czyli realnie spadek produkcji może osiągnąć od 35 do nawet 50%

Na terenach kontrolowanych obecnie przez Rosjan produkowano 25% zbóż Ukrainy.

Wystarczająco dużo by popsuć Polski rynek na długie lata po stronie Polski magazyny Ukraińskie to spadek cen pewny .

• Like 2
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał:

Plony to nie zbiory.

1 godzinę temu, Wicherek napisał:

Na Agrounię rolnicy powinni głosować , przedstawiciele prawdziwych rolników powinni być w sejmie

Ale masz fantazję, na tego patafiana nikt rozsądny nie zagłosuje.

• 0
Opublikowano
36 minut temu, VonVegans napisał:

No właśnie.jakis stary dziad,przywódca mocarstwa nietrzymajacy moczu decyduje że będzie na terenie naszego kraju budował silosy na ukraińskie zboże.to jest k**wa cyrk

razem z drugim takim szeregowym posłem 🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v