Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
32 minuty temu, witejus napisał:
33 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Kiedy wicherek będzie sprzedawał?

Pono sprzedał i stąd to tąpnięcie

Chciałem zgłosić do konkursu  "post roku  2022"

• Haha 2
  • 0
Opublikowano
29 minut temu, jahooo napisał:

Znasz pojęcie "sarkazm" ?

Jak Wicher sprzeda pszenicę za 2xxx netto to w tym temacie będzie wojna. Będą wyliczać ile mu wołki ziarna przez lata przechowywania zjadły itd. Generalnie będzie festiwal polskiej cebuli w temacie o pszenicy. ;)  

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
45 minut temu, miwigos napisał:

Uczepilście się Wicherka, jescze może on z was się śmiać

Nie sprzedał większej ilości od 2 lat, jeśli dobrze kojarzę to wynajął po pegerowskie obory aby w nich trzymać zboże, na pewno to są idealne warunki do przechowywania zboża przez lata

2 godziny temu, jarecki napisał:

wydaje mi się ze ocena mogła być trafna z 10 tygodniami , moze chodzi o to na jak długo by starczyło zboza gdyby nie zniwa , w Polsce na jak długo starczyło by zboż gdyby nie żniwa do grudnia ? 

,,Rynek jest globalny i zapas pszenicy jest na 10 tygodni'' jeżeli piszę się o rynku globalnym to na pewno nie chodziło o Polskę[nasz udział w światowym rynku pszenicy   jest marginalny]

• 0
Opublikowano (edytowane)

O jakim 10 tygodniowym zapasie tu piszecie, przecież  prawie cały czas gdzieś na ziemi są żniwa , jak towaru nie przetrzymują rolnicy to pośrednicy  i przetwórcy.  https://www.agrofakt.pl/zniwa-swiecie-zbiory-roznych-czesciach-swiata/ 

Na wczoraj miałem ofertę na pszenicę 12,5 1680-1690, pszenżyto  1410-1420, rzepak 3680 czyli spore spadki. Rzepak z nowych zbiorów   3500 netto 

Edytowane przez Pigmei
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Jak do tej pory nigdy nie pisał, że coś sprzedał, w każdym razie ja nie pamiętam.

Nie pisałem bo nie lubię się chwalić , umowę podpisałem 8 Marca i wszystko poszło po najwyższej cenie do Kapki  ( Jarosław  ) ceny nie podaję bo taka nie występowała w cenniku,  cena jest mało ważna , każdy sam ryzykuje i podejmuje sam decyzje , najważniejsza jest zasada,  że trzeba budować silosy i zboże przechowywać  a nie sprzedawać w żniwa i psuć rynek

• Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 6
  • 0
Opublikowano
57 minut temu, Wicherek napisał:

Nie pisałem bo nie lubię się chwalić , umowę podpisałem 8 Marca i wszystko poszło po najwyższej cenie do Kapki  ( Jarosław  ) ceny nie podaję bo taka nie występowała w cenniku,  cena jest mało ważna , każdy sam ryzykuje i podejmuje sam decyzje , najważniejsza jest zasada,  że trzeba budować silosy i zboże przechowywać  a nie sprzedawać w żniwa i psuć rynek

taa , po najwyższej cenie. najpierw był płacz ze niżej niż 2 tys nie oddasz i będziesz trzymać   na drugi rok a nagle w marcu sprzedałeś do Kapki. To co dawał 2 tys ? Takie bajki to tylko chyba na forum możesz sobie pisać 🤣

• Like 4
  • 0
Opublikowano
55 minut temu, Wicherek napisał:

Mógłbyś wstawić fakturę z datą i ilością towaru , co do daty to ciekawy jestem czy mówisz prawdę ,a co do ilości to ciekawość mnie zżera ile mogłeś zgromadzić towaru przez te parę lat?

• Like 2
  • 0
Opublikowano

A co to kogo obchodzi po ile i czy w ogóle sprzedał. W d.. to miejmy bo po rusku myślimy, sprzedał, zarobił tylko się cieszyć. Obyśmy my dobrze prosperowali. 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

Teraz to faktycznie coś kręcisz, nie pasuje do porzednich twoich wpisów, jak nie dadzą 1700 to u mnie reszta czeka na lepsze czasy

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

Ty chyba jesteś w związkach rolniczych, bo masz tak jak oni wielką mordę głoszącą górnolotne frazesy, a przy okazji jesteś fałszywy i sprzedajny.  Innych podburzasz, a sam po cichu sprzedajesz i to nie pierwszy raz. ;)  

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 2
  • 0
Opublikowano

A co do budowy silosów to ja podziękuję. Wy duże to se stawiajcie.  Magazynuje kilkanaście ton w  skupie 300 metrów od domu po 2zl /t miesięcznie a fakturę pisze kiedy uważam za stosowne. Za grom nie opłaca mi się w domu tego przerzucać, zresztą nie mam gdzie. 

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, ravoj napisał:

A co do budowy silosów to ja podziękuję. Wy duże to se stawiajcie.  Magazynuje kilkanaście ton w  skupie 300 metrów od domu po 2zl /t miesięcznie a fakturę pisze kiedy uważam za stosowne. Za grom nie opłaca mi się w domu tego przerzucać, zresztą nie mam gdzie. 

To masz wyjątkowe szczęście, ale reszta niech buduje silosy jak chce zarobić na uprawie pszenicy  !

• 0
Opublikowano

Do momentu gdy cena w żniwa nie będzie dużo odbiegać od ceny pożniwnej to ludziska będą trzymać i cena będzie zawsze wyższa po żniwach. Ja tam wole magazyny płaskie, choć droższe to mają różne możliwości zaadoptowania. 

• 0
Opublikowano

U nas jeden w starym betonowym silosie po kieszonce trzyma pszenicę, sam byłem zdziwiony jak to się przechowa ,ale nawet ładnie to wychodźi.Oczywiście spód i boki izolacja ,a góra porządną plandeka i to zwijana do wygody , fajnie nawet to wygląda i co najważniejsze działa.

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, Wicherek napisał:

Tak myślałem że sprzedałeś. Mocno słowny jesteś 🤣🤣

• 0
Opublikowano
9 godzin temu, mysza103 napisał:

Mógłbyś wstawić fakturę z datą i ilością towaru , co do daty to ciekawy jestem czy mówisz prawdę ,a co do ilości to ciekawość mnie zżera ile mogłeś zgromadzić towaru przez te parę lat?

A gdzie tam zgromadził, przecież w tamtym roku tak samo beczał żeby trzymać niewiadomo ile, a potem przyznał że on to już jednak sprzedał xD

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v