Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
21 godzin temu, marek1977 napisał:

Matiff 1930 ,ale u nas cisza ,oby Putin spalił zboże jak zapowiadał ,bo inaczej czarno widzę cenę, a Francję i Niemcy niech dotknie susza stulecia , tego serdecznie im życzę.

Bo  u  nas  przetwórcy i handlarze   przyzwyczaili  się  do  łatwej  kasy   robionej  na  plecach  rolników   ale  to  rolnicy  ich  tego  nauczyli  chociażby  sprzedażą zbóż  po taniości  w  żniwa  -   wielu  rolników  odrobiło lekcje  widząc  przyszłość  w  przechowywaniu plonów  , potrzeba  jeszcze  aby  rolnicy  byli  na tyle  silni   ( zjednoczeni )  żeby  rządzący   bali  się  psuć  krajowy  rynek  dzikim importem  ale  do  tego jeszcze  długa  droga

• Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, miwigos napisał:

Stara pszenica do 1740 , nowa odbiór sierpień/ wrzesień przy białku 12,5- 1800 , więc do żniw musi podrożeć

to dopiero cyrki, jeszcze tak chyba nie było żeby na żniwa można było podpisać wyższy kontrakt niż za stary towar na przednówku

jeśli taki kontrakt podpisują na sierpień to jaka będzie cena w żniwa? podobna albo nawet wyższa?

Edytowane przez jan88
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Stara pszenica do 1740 , nowa odbiór sierpień/ wrzesień przy białku 12,5- 1800 , więc do żniw musi podrożeć

Jeśli tak jest faktycznie , to aż głupio sprzedawać teraz , tylko jeśli ktoś ma miejsce , i oczywiście nie jest mu ta kasa w tej chwili potrzebna , to aż się prosi żeby ją w tej chwili nie sprzedawać , tylko przytrzymać do po żniw

• 0
Opublikowano
18 minut temu, jan88 napisał:

tylko to jest jakieś dziwne, że wtedy będą więcej płacić jak towaru będzie pod dostatkiem 

Już  widzę  co by  się  działo  na  zachód  od  nas   gdyby   ceny  skupu  zbóż  w żniwa  nie  uwzględniły   tych  "nowoczesnych "   kosztów  produkcji  -  tylko  my  godziliśmy  się  potulnie  na to  że  nas  golili  w  żniwa  jak  chcieli  więc  nam  to  się  wydaje  dziwne 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, yaroslaw napisał:

Bo  u  nas  przetwórcy i handlarze   przyzwyczaili  się  do  łatwej  kasy   robionej  na  plecach  rolników   ale  to  rolnicy  ich  tego  nauczyli  chociażby  sprzedażą zbóż  po taniości  w  żniwa  -   wielu  rolników  odrobiło lekcje  widząc  przyszłość  w  przechowywaniu plonów  , potrzeba  jeszcze  aby  rolnicy  byli  na tyle  silni   ( zjednoczeni )  żeby  rządzący   bali  się  psuć  krajowy  rynek  dzikim importem  ale  do  tego jeszcze  długa  droga

Pytałem w firmie montującej silosy   jaki jest ruch w tym roku ? Pan mnie zaskoczył odpowiedzią że jest cienko , rolnicy dalej nie wiedza ze przechowywanie się opłaca !

• 0
Opublikowano
8 minut temu, Wicherek napisał:

Pytałem w firmie montującej silosy   jaki jest ruch w tym roku ? Pan mnie zaskoczył odpowiedzią że jest cienko , rolnicy dalej nie wiedza ze przechowywanie się opłaca !

Jak silosy podrożały pewnie drugie tyle hehe, ja tam stawiam następny i koszt duży ale myślę że się zwróci

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Nie wiem czy mniejszy miesiąc temu termin montażu był na koniec lipca

• 0
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, robercikj100 napisał:

To co robią w tym naszym rządzie odnośnie pomocy ukraincom to wola o pomstę do nieba. 

Jak ku..... można być tak zapatrzonym na ta pomoc a nie widzieć jakie to będzie miało skutki dla naszych rolników. 

Niemcy, Francuzi, Węgrzy jakoś potrafią postawić swój interes nad interesy Ukraińców a my jak zwykle przed szereg i szabelką wymachiwać musimy

Jak Duda to ukraiński Żyd, morawiecki to też dobra k**wa kaczor zły na Putina że rozjebał jemu brata. Myślicie że oni się nami przejmują ? Podnieśli 3 krotnie nawozy a tutaj rzucili ochłap a niektórzy z tego forum liczą ile pieniędzy dostaną. Znając życie to pewnie co niektórzy wzięli jeszcze te k**wy ukraińskie pod dach. To teraz powiem wam ile ZUS daje na bachora ukraińskiego 1500 zł zapomogi. A frajerzy wzięli i muszą karmić zamawiać katering bo nie chcą byle czego jeść. Ale na biednego nie popadło gość jest klawiszem to go stać dołoży 🤣🤣. Te gnoje dostali pesel biorą zapomogę i wracają na Ukrainę. 

Edytowane przez Damianek20
  • Like 3
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano

Nie mierz wszystkich jedną miarą , jedż do mariupola jak tam tak dobrze, a że ich za duzo w przyjeli to racja

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, miwigos napisał:

Nie mierz wszystkich jedną miarą , jedż do mariupola jak tam tak dobrze, a że ich za duzo w przyjeli to racja

A czy na pewno wiesz co się faktycznie dzieje w Mariupolu?

• Like 1
  • 0
Opublikowano
22 minuty temu, mano napisał:

Nie oglądasz informacji

• 0
Opublikowano
53 minuty temu, Wicherek napisał:

Jakbyś chciał 4 x 100 to już Ci tego nie zrobią przed żniwami.

Znowu jest duże parcie na przechowywanie. Wystarczy że Putin umrze i wojsko się z Ukrainy wycofa. Surowce polecą na łeb tak samo zboża. Tak tylko mówię żebyście wszystkiego na jedną kartę nie stawiali. 

24 minuty temu, mano napisał:

Chcesz mi powiedzieć że te filmiki z dronów pokazujące jak całe miasto jest zniszczone to jest render? 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Teraz  nagle  jest  kasa  na  wszystko  dla  Upaińców   a   na  ratunek  naszych   chorych  dzieci   to  zrzutki  robiono  i  nakrętki  zbierano   -  jakoś  to  dziwne 

• Like 4
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
25 minut temu, miwigos napisał:

Nie oglądasz informacji

A ty z informacji czerpiesz wiedzę co faktycznie dzieje się na świecie? Gratuluje.

22 minuty temu, kibix napisał:

Chcesz mi powiedzieć że te filmiki z dronów pokazujące jak całe miasto jest zniszczone to jest render? 

Poniekąd tak , ale bardziej skupiam się na cywilach.

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, miwigos napisał:

Musisz to umrzeć

• 0
Opublikowano
jan88 napisał:

57 minut temu, miwigos napisał:

to dopiero cyrki, jeszcze tak chyba nie było żeby na żniwa można było podpisać wyższy kontrakt niż za stary towar na przednówku

jeśli taki kontrakt podpisują na sierpień to jaka będzie cena w żniwa? podobna albo nawet wyższa?

Nie koniecznie po wybuchu wojny można było pisać kontrakt na odbiór pszenicy koniec kwietnia początek maja 1900zł a teraz masz gdzieś taką cenę? bo max 1750 słyszałem więc 150zł w dół w zględem kontraktu

yaroslaw napisał:

21 godzin temu, marek1977 napisał:

Matiff 1930 ,ale u nas cisza ,oby Putin spalił zboże jak zapowiadał ,bo inaczej czarno widzę cenę, a Francję i Niemcy niech dotknie susza stulecia , tego serdecznie im życzę.

za słabi gracze jeszcze u nas są bo jakby mieli łeb i pieniądze to co za problem zaimportować po taniości jak wypychaja aby wypchać i załadować swoje pociągi i statki popsuć cenę w innych krajach i tym samym więcej zarobić niż u nas

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Ja tam żadnego z Mariupola nie widziałem. Gdzie się ich widzi to same fury w okolicach 100 tys. Ci biedni to ocenie gdzieś siedzą w tych piwnicach w Mariupolu a do nas spi......  ci z większym hajsem z dużych miast. Taka prawda. 

Przed chwilą, robercikj100 napisał:

Ja tam żadnego z Mariupola nie widziałem. Gdzie się ich widzi to same fury w okolicach 100 tys. I więcej. Ci biedni to pewnie gdzieś siedzą w tych piwnicach w Mariupolu a do nas spi......  ci z większym hajsem z dużych miast. Taka prawda. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v