Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, mtz55 napisał:

Dokładnie trzeba wypośrodkować bo za 10 lat roboty c360 500-1000 godz rocznie odbije się w szpitalach a tam tam chyba każdy wie kto chorował co trzeba zrobić... a za pieniążki z rat zdrowia nie zawsze naprawimy.

Nerwice i depresje też zabijają. Może niekoniecznie trzeba pracować C-360  - wystarczy Zetor 7011 i zdrowie tak nie siada, i cena znośna

• 0
Opublikowano
Tigon napisał:

do nas te podwyżki po 1700/1800 nie zdążyły dojść nie wspominają o jutuberach co po 2000+ sprzedali/jąxD

Te jupitery to tylko umia ścieme cis az żal. To oglądać. Zawsze na wszystkim mega. Wychodzą...

• 0
Opublikowano

Czego się spodziewać jak gratisy za reklamę dostają to muszą być plony i zyski, nikt przecież nie kupi wynalazku który zwiększy plon o 1 % a koszt to 10 % uprawy

• Like 5
  • 0
Opublikowano
42 minuty temu, jahooo napisał:

Nerwice i depresje też zabijają. 

O właśnie.  To jest zmora tego wieku.

Początkowo błachostka która później obraca życie w gruz 

• 0
Opublikowano

Dużo zależy od człowieka - obserwuję że dużo rolników w mojej okolicy wszystko przyjmuje na spokojnie - nie zrobisz dzisiaj zrobisz jutro, posieje się w kwietniu, itp, itd. A tu człowiek lata, wścieka się, rozmyśla - na zdrowie to nie wyjdzie

• Like 1
  • 0
Opublikowano
12 godzin temu, pawlus224 napisał:

Pamiętam jak były te strajki w Zachodniopomorskim bojkotujące między innymi wykup Polskiej ziemi i rolnicy żalili się że mają pieczątki banków w dowodach rejestracyjnych , to taki jeden Bamber wypowiadał się przed kamerą i śmiał się z "małorolnych którzy mają kilka hektarów i starego Ursusa" strasznie mnie to zasmuciło , że wszyscy jadą na jednym wózku , a jak któryś ma 5 zł w kieszeni to już na tego mniejszego "pluje" , nigdy nic nie zdziałamy jako grupa zawodowa gdy tak będziemy postrzegać jeden drugiego.

Ja też mam stary park maszynowy, duży szacunek budzi we mnie widok starego ale zadbanego Ursusa z Autosanka na skupie , te nowe maszyny wszystkie są takie same i nudne 🙃

A może być też Zetor i Metalchem😛

Ewentualnie zetora moge podmienić na Ursusa 😉

Pszenica dla gołębiarzy u mnie 1600 

• 0
Opublikowano
krilan06 napisał:

Dużo zależy od człowieka - obserwuję że dużo rolników w mojej okolicy wszystko przyjmuje na spokojnie - nie zrobisz dzisiaj zrobisz jutro, posieje się w kwietniu, itp, itd. A tu człowiek lata, wścieka się, rozmyśla - na zdrowie to nie wyjdzie

Zgoda ale ile razy było tak że jak dzis do nocy nie zrobisz to jutro naleje i wjedziesz za 3 tyg albo wcale. Człowiek ściga sie z czasem bo wie co to optymalny termin siewu. Raz w życiu widzialem jak koles z siewow październikowych mial najlepsze zboża w terenie i to bez ochrony. Wszystko siane wcześniej grzyb zjadł

• Like 2
  • 0
Opublikowano
10 godzin temu, tadi77 napisał:

Najwyższy czas aby do rolników dotarło aby szanowali swoją pracę ,a nie od zawsze robienie z nas parobków ,mam jeszcze trochę pszenicy i kukurydzy w silosach taniej niż 2000zl nie sprzedam.wszyscy producenci podnoszą ceny bo im rosną koszty paliwo ,pracownik amortyzacja prąd itd. nam nawozy 600 procent w góre a inne koszty 30 ,40 ,50 procent to nic żywność ma być tania chyba dość .obok mnie jest duży producent naczep stal zdrożała naczepy podrożały pracownik zdrożał naczepy cena w górę on musi zarobić i koniec takie prawo rynku .rolnik ma tyle niewiadomych w swojej pracy że na koniec może wyjść na zero ale kogo to obchodzi niewdzieczna branża więc powtarzam chyba dość 

A jak takiej ceny nie będzie to co zostawisz ją na przyszły sezon, nigddy nie mów nigdy , bo nie wiemy co nasz czeka, a jak jesteś taki pewien to kup z 10 tyś ton , do żniw zarobisz łatwą kase

40 minut temu, Ursus932 napisał:

Pszenica dla gołębiarzy u mnie 1600 

To na skupie ile

• 0
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, MatiRol92 napisał:

ja mysle ze 2tys nie bedzie juz. rynki sie przyzwyczaiły do wojny. jeszcze negocjacje trwają. wiec bańka szybujących cen juz pękła 

Jedno to przyzwyczaic sie do wojny - więc nie będzie już skoków po 10-20% dziennie na surowcach

a drugie to jednak z Ukrainy zboże wyjeżdżało nie będzie + oczywiste problemy z nasionami , ŚOR , nawozami , częściami u nich - więc jeśli wojna potrwa to to tegoroczne zbiory zagrożone i 2022/23 również . U nas i w całej Europie również przy tych cenach nawozów urodzi się mniej , no chyba że pogoda będzie idealna-ale wątpie bo już jest sucho a deszczy nie widac w prognozach...

edit- i jeszcze jedna ważna rzecz - kołnierzyki nie zakładają że zboże które nie wyjedzie w tym sezonie z Ukrainy może się do niczego nie nadawać bo wołki i trojszyki zrobią swoje...

Edytowane przez strzechu
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

Argentina suspend new export licences and raise export taxes for Soy oil and Soymeal to 33% from 31% with an immediate effect. The export taxes are now at par with soybeans. Expect Export licences would resume attracting new export duties.

Ograniczenia w exporcie oraz podwyżki ceł.

• 0
Opublikowano
9 minut temu, TheMsMarti napisał:

I co panowie miało być tak pięknie a giełdy znów na czerwono wróca jeszcze wzrosty czy powolny zjazd w dol😂😂

Dla cb nie wrocą, ty pewnie sprzedałeś po żniwach 🤣🤣

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

Aż szkoda strzepic słów żeby odpisywać takim osobnikom.. w Chinach po 500$/t i nie ma perspektyw na zniżki to u nas są???? Oszukańcze raporty usda, z Australii ściągną więcej pszenicy tylko zapomnieli że tam największe powodzie od lat są w tej chwili...

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v