Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
50 minut temu, dlugin napisał:

I co blondynki będą jadły sama pszenicę ? I jak tam wróciłeś już z tanim towarem z Rosji ?😂😂😂

Drób kolego a w jego produkcji jesteśmy potęgą w Europie

• 0
Opublikowano
6 minut temu, ws71 napisał:

Masz rację, u mnie w okolicy jest dużo kurników, ale nie mogą dostać gazu do ogrzewania.. pytanie co zrobią?

• 0
Opublikowano
27 minut temu, driver24 napisał:

Twoje argumenty są delikatnie mówiąc błędne. Ten co nie ma kombajnu nie skosi zboża które urosło? Bzdura. Ten co ma kombajn to za darmo nim pojedzie czy jak? Jak małe gospodarstwo pójdzie dodatkowo do pracy, o ile jeszcze nie pracuje i będzie go stać na usługę koszenia. Druga sprawa, że dzierżawa 2,5tys + dopłata to faktycznie bezsens, ale takie dzierżawy mają te większe gospodarstwa przewaznie, małe gospodarstwa nie dzierżawią za tyle bo przebił ich ten większy. Po trzecie, żeby tylko tego większego było stać na środki do produkcji jak dotychczas, bo z jednej strony kredyty, odsetki rosną, w wielu przypadkach kończy się kupowanie z odroczonym terminem płatności. 

Mały sobie poradzi , duży też.

W najgorszej sytuacji są gospodarstwa pare lat temu 10-20ha , które chciały być rozwojowe i nabrały drogich dzierżaw , przeprowadziły MGR . Teraz mają 30-40 ha ziemi do uprawy , nowe maszyny , duże kredyty i zero nawozu, ropy, ŚOR na wiosnę. A na krechę nikt nie chce im dać...

Wczoraj miałem ofertę tanich usług uprawnych zapłaconych z góry od jednego z takich gospodarstw...

• 0
Opublikowano

Nie wierzę w to że upadną czyli komornik wejdzie. Prędzej dadzą w dzierżawę choć mając 40 ha i kredyty na głowie to mimo wszystko nie ma co odpuszczać, jeśli kredyty są ze stałym oprocentowaniem to różnicy nie zrobi a większość kredytów rolniczych takich jest.

• 0
Opublikowano
39 minut temu, ws71 napisał:

potęgą to byliśmy jak kosztował żywiec 2,8 za kg.

obecnie chyba ponad 6 jak się panika skończy i gaz to cena padnie

• 0
Opublikowano

A ja napiszę że bardzo dobrze że tak wyje.. bali ceny powinno być z dedykacją dla tych co walą po 100za hektar i po 2-3tyş za dzierzawe teraz się rzucajta bo zostanie 500zł z ha to opłaca się ile tera wam zostanie... Sami sobie strzelacie w kolana i jeszcze się cieszycie 

• 0
Opublikowano
tobago napisał:

Chyba samolotami. Przecież tam cała infrastruktura w gruzach. 

Zauważ, że ruscy nie niszczą torów ani rurociągów, bo są dogadani z niemiaszkami, którzy to mają z nimi interesy. Więc wznowienie przewozu zboża do Polski nie będzie trudne.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, margoo78 napisał:

Nie mam dzierżaw do których bym dopłacał, ale z wypowiedzi kolegi czuję, że się nie załapał ma dzierżawę i ma żal do innych.

wszystko zależy od regionu czy jest ssanie okolicznych rolników u mnie w okolicy stawka za dzierżawę pod warzywa 3tyś + dopłata teraz trochę się to powinno unormować pietruszka została w chłodniach brak kupców a koszty prądu rosną kto sprzedał jesienią wygrał , ja się nie cieszę z cudzego nieszczęścia tylko że trochę się opamiętają bo bardzo się wywyższali do dawali po 3K siali pietruszkę potem dawali 1 tyś za potrzymanie działki czyli właściciel sam sobie sieje i dostaje tysiąc żeby nikomu innemu nie puścił i znowu wchodzi pietruszka a u znajomego 40km dalej dziadki oddaja za dopłatę i dwa worki pszenicy dla kurek wszystko zależy od regionu ale ten co robi samo zboże nie będzie konkurował z tymi co robią warzywa ale robi sie przewrót bo okaże sie że bardziej potrzebna jest pszenica 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Cena około 370 ojro się trzyma od wczoraj , wczoraj było chwilowe 390 . Wydaje mi się że korekta również , ale widać że z powodzeniem zrealizowana , Cefetra Pawłów ledwo się mieszczą we wjeździe i po okolicznych skupach tez handel pracuje .

• 0
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, margoo78 napisał:

Zauważ, że ruscy nie niszczą torów ani rurociągów, bo są dogadani z niemiaszkami, którzy to mają z nimi interesy. Więc wznowienie przewozu zboża do Polski nie będzie trudne.

3tyş za hektar dzierżawy w zbożu i mówisz że nie jesteś stratny?? Nie mówimy tu o warzywach co do tego czy się załapałem czy nie dzierżawiłem dużo teraz dzierżawie mnie bo oddałem takim wariatą srającym po 3kafle i dojeżdżającym po 15-20kilometrow..  przynajmniej mam nornalne dzierżawy cóż że będę miał 10ha dzierżawy więcej jak zysku z tego zostało 5 tysięcy ile zysku zostanie w tym roku?? Zobaczycie jeszcze trochę...  Będzie płacz patrzta dalej w telewizor..  Żalu nie mam... Niech robią głupiego robota lubi 

Edytowane przez mezik0
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, cris10 napisał:

Cena około 370 ojro się trzyma od wczoraj , wczoraj było chwilowe 390 . Wydaje mi się że korekta również , ale widać że z powodzeniem zrealizowana , Cefetra Pawłów ledwo się mieszczą we wjeździe i po okolicznych skupach tez handel pracuje .

A jakie ceny  ceferta

• 0
Opublikowano
tobago napisał:

Chyba samolotami. Przecież tam cała infrastruktura w gruzach. 

skąd takie info? dużo połączeń kolejowych jest tam stabilnych wiadomo że statkiem nie przewiozą

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v