Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Nie ma co generalizować. Ja z tego co mogę popatrzeć po swojej okolicy to jest kilku gospodarzy co ma sporo ha 50-70 + i oni dobrze stoją. Jest kilku takich co ma ha ale cięko przędzie a reszta to mniejsze gospodarstwa + etaty.
Także jest różnie.
Gospodarstwo mojego ojca i moje jedzie bez kredytów ale to tylko dla tego, że jak trzeba to ja mam gotówkę ze swojej pracy.  I tak np. do końca grudnia był rachunek za nawozy na ok 70k ale zapłaciłem z kasy co mam z pracy a zboża nie sprzedaliśmy. Sprzedajemy teraz po wyższej cenie. Gdyby nie to trzeba by albo brać obrotowy albo zboże sprzedawać za mniejszą kasę. Jakby nie było wynik byłby słabszy. 

• Like 3
  • 0
Opublikowano
30 minut temu, stach12 napisał:

na yt taki sam był fachowiec tak miał kredyty przemyślane i opłacalność na opasach policzoną że teraz dzieciom czapki po 50 sprzedaje

I lepiej stoi jak Ty  :D

• 0
Opublikowano
40 minut temu, Tomek90 napisał:

Powiedz mi skąd masz takie dane że masa gospodadarstw sie wyprzedała w żniwa?? Czemu ma nie jechać na kredytach? Tylko frajer nie jedzie na nich jak jest sposobność rozwoju. Ja mam kredyty przemyślane i mi nie wadzą. W okolicy nikt nie wyprzedany - także trzeba spojrzeć poza granice własnego podwórka. 

Może wystarczy mieć znajomego  US i w banku, żeby wiedzieć, ile tytułów komorniczych  jest egzekwowanych więcej w stosunku do lat poprzednich, popatrz na licytacje komornicze. Popytaj w składach nawozów, jak masz kogoś znajomego - ile mniej nawozów sprzedali i dlaczego nie dają na kredyt kupiecki. To czasem daje większą wiedzę, niż GUS.

To, że pszenica w sierpniu będzie po 2 tys nie oznacza, że jej wartość nabywcza będzie taka sama, jak tej po 1200 sprzedawanej w 2021 roku we wrześniu, śmiałbym twierdzić, że mniejsza. Jak ktoś chce pchać kasę w zyski, których nie bedzie - jego sprawa. Jak dorzucą w sierpniu normalny VAT, to dopiero zacznie się jazda bez trzymanki, paliwo na żniwa po 10zł.

• Like 5
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
30 minut temu, jahooo napisał:

Może wystarczy mieć znajomego  US i w banku, żeby wiedzieć, ile tytułów komorniczych  jest egzekwowanych więcej w stosunku do lat poprzednich, popatrz na licytacje komornicze. Popytaj w składach nawozów, jak masz kogoś znajomego - ile mniej nawozów sprzedali i dlaczego nie dają na kredyt kupiecki. To czasem daje większą wiedzę, niż GUS.

To, że pszenica w sierpniu będzie po 2 tys nie oznacza, że jej wartość nabywcza będzie taka sama, jak tej po 1200 sprzedawanej w 2021 roku we wrześniu, śmiałbym twierdzić, że mniejsza. Jak ktoś chce pchać kasę w zyski, których nie bedzie - jego sprawa. Jak dorzucą w sierpniu normalny VAT, to dopiero zacznie się jazda bez trzymanki, paliwo na żniwa po 10zł.

Może trzeba swego portfela pilnować, a nie w cudze zaglądać?? 🙉

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

zgadza sie , nikt nie wie jak co i dla czego 

mi facet wisiał kilka tys i nie płacił , myślę no ma problemy widocznie 

przyjechał oddał pieniądze i mówi sory że tak długo ale córce mieszkanie kupiłem w stolicy 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
15 minut temu, Tomek90 napisał:

Może trzeba swego portfela pilnować, a nie w cudze zaglądać?? 🙉

wiedza jest równie cenna, co inne dobra

a co do sytuacji na rynku żywności, będzie coś wiadomo już wkrótce, bo sytuacja na Ukrainie to tylko wierzchołek góry

• 0
Opublikowano
13 godzin temu, stach12 napisał:

do tego zakaz dolewania bio  do paliw

wycofanie się z obowiązków ugorowania

wycofanie zakazu oprysku na EFA itp

Trzeba zadać sobie pytanie po co w ogóle EFA?  Kiedyś zostało wprowadzone by zmniejszyć produkcję rolną

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, andzin napisał:

Wipasz w Międzyrzecu podl w miarę próby wychodzą na zboże czy trochę kantują?

Wipasz ma najgorsza cenę tu w okolicy. Próby wychodzą ok, nie kantuja

• 0
Opublikowano

Ja też nie widzę żeby ktoś plajtował, wszyscy w miarę możliwości się rozwijają. Każdy ma swoje problemy, zawsze mnie dziwi licytacja komornicza, to już nie da się sprzedać sąsiadowi kilka ha i zapłacić ten kredyt? lepiej oddać komornikowi pół gospodarstwa?

• 0
Opublikowano

Sąsiad  dziś  wywoził paszową po 1500 , obrócił  trzy  razy  i mówił  że  ruch  był  taki  że  właściciel  się  wystraszył  i  chciał  wstrzymać  skup   ale  chyba  dostał jakiś cynk i  brał   wszystko do  trzynastej  . Spotkałem  znajomego który  robił  mi  kilka  razy  kontrakty  i  mówił  że w  porcie  jakościowa  już  po 1900zl/t  - kazał  czekać  ,  ma dziś  wpaść  po  próbki . Słyszał ktoś coś  że  Putin  gaz  przykręcił  bo  takiego  niusa słyszałem  ale  nie  znalazłem  potwierdzenia  , na lokalnym  placu  nawozy  wymiotło  w ciągu ostatnich dwóch dni   dzisiaj  co  chwila  coś  z  tablicy  znikało  bo  wyprzedane

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, gustaww napisał:

Ja też nie widzę żeby ktoś plajtował, wszyscy w miarę możliwości się rozwijają. Każdy ma swoje problemy, zawsze mnie dziwi licytacja komornicza, to już nie da się sprzedać sąsiadowi kilka ha i zapłacić ten kredyt? lepiej oddać komornikowi pół gospodarstwa?

ano nie da się bo wszystko zastawione !!

• 0
Opublikowano
17 minut temu, kellyq napisał:

LJA lokalny skup 1400 na dziś za paszówkę, ostatnie dni to po 50zł podnosili codziennie.

U mnie to samo w piątek dzwoniłem to 1450zl

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, Tomek90 napisał:

nie każdy potrafi liczyć mimo że u wszystkich kalkulatory liczą tak samo. 

Niekoniecznie,u niektórych 2+2=6

4 godziny temu, mds212 napisał:

I lepiej stoi jak Ty  :D

Taa,stoi na wstecznym🤣

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, yaroslaw napisał:

Słyszał ktoś coś  że  Putin  gaz  przykręcił  bo  takiego  niusa słyszałem  ale  nie  znalazłem  potwierdzenia  , n

ponoć z Ukrainą ma wojne, a im nie zakręcił... a kilka miesiecy temu na zachód przykrecał ten gaz co przez Białoruś szedł... ludzie pamietaja  3 tygodnie wstecz, o pandemii to juz mało sie mówi..

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v