Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, pawelek98 napisał:

zakaz eksportu zbóż od jutra wiem od pewnego człowieka 

Nie po to Niemcy nas do Unii brali, żeby w takiej sytuacji nie wyssać naszego zboża do siebie. Daj już sobie spokój z tym pewnym info i innymi fantazjami, i wyjdź na dwór.

PS. Gdzie te cwaniaki, którzy śmiali się z trzymających pszenicę jako lokatę kapitału??

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, karolek12 napisał:

Wykasuj ten post bo nasi dziadkowie przewracają sie w grobach

To do Damianek20

Takie samo myślenie mają ludzie w wojsku, wielu idzie tam bo nie ma perspektyw i widzą prostą kase. Moi znajomi są wojsku i grają sobie w siatkówkę w razie wojny sami mówili, że spierdalaja

ale to może takie gadanie

Edytowane przez DamianRolnikSkup
  • Haha 1
  • Sad 1
  • 0
Opublikowano
6 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Nie po to Niemcy nas do Unii brali, żeby w takiej sytuacji nie wyssać naszego zboża do siebie. Daj już sobie spokój z tym pewnym info i innymi fantazjami, i wyjdź na dwór.

to forma żartu

idę jajka przewietrzyć

• 0
Opublikowano

Matiff jeszcze nie ruszył ale w pewnych rubrykach jak kupno sprzedaż albo letzter (wersja niemiecka można zobaczyć cenny) aktualna cena na matifie sprzedaż to 311 euro i myślę ze jak ruszy giełda to myślę  z takiego pułapu.   

Co do wojny na ukrainie to żadna wojna nie jest dobrym rozwiązaniem. 

Co do przekazywania broni to się cieszcie że nie wysłano nas tam lepiej niech inni walczą nasza bronią jak my mamy walczyć za innych. 

Czym ciężej pójdzie Rosjanom na Ukrainie tym mniej będą myśleć o następnych podbojach.

W 39 kampania niemiecka poszła jak po maśle tak się uważa ale prawda jest taka że pomimo błyskawicznego rozprawienia się z polska  Niemcy ponieśli takie straty że nie byli w stanie zaatakować nie przygotowanego zachodu. Dla tych co zaraz będą mówić że to bujdy poczytajcie fachowa literaturę i tam jest ile Niemcy zużyli zasobów i jak długo je odbudowywali (amunicja stracone i zniszczone sprzęt zaopatrzenie wojska etc etc.

Następna sprawa jest taka że Ukraina stanie się państwem okupowanym czyli ruski będą musieli tam stale utrzymywać wojska.

Tylko że wojna to najgłupsze rozwiązanie na świecie i nic dobrego nie przyniesie.

• Like 2
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano
12 godzin temu, poosa21 napisał:

Tu parametry z odmiany comandor, i gęstość 83, a największą gęstość miałem w odmianie wilejka 83,8 białko było 16,7 opadanie około 400 i poszła najtaniej bo na początku żniw cena było 830 zł /t. Miałem też odmiana euforia to gęstość ponad 81, białko ponad 14. 

W poprzednim sezonie euforia i wilejka gęstość 78-82, białko 12,5-14,5.

IMG_20210802_183107_copy_1600x1447.jpg

Euforie ile sztuk siałeś o w jakim terminie? 

• 0
Opublikowano
9 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

Takie samo myślenie mają ludzie w wojsku, wielu idzie tam bo nie ma perspektyw i widzą prostą kase. Moi znajomi są wojsku i grają sobie w siatkówkę w razie wojny sami mówili, że spierdalaja

ale to może takie gadanie

Akurat moi przewracają się w grobie bo Ukraińcy spalili całe gospodarstwo dziadków mamy więc daruj sobie tego typu teksty 

• 0
Opublikowano

Cbot wystrzelił w górę i jest pszenica notowana wyżej niż pod koniec listopada bo wychodzi 926 centów za buszel. Kto wziął trochę stoperanu i poczekał  ten może dużo zyskać.

• 0
Opublikowano

co mam sobie darować, widziałeś co napisałeś czy jeszcze kac z wczoraj został?

Ja nie mam zamiaru Cię obrażać, napisałem tylko jak ludzie myślą. Mi też nie uśmiecha się walczyć za te nasze "elity", ale wyboru nie będzie żadnego, a takie rzeczy pisać czy

mówić to morale w narodzie spadają

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Za czasów cara odebrano mojej rodzinie majątek ziemię i młyn tylko dlatego że nie chciała przejść na prawosławie. Z nich i z jeszcze jednych Polaków zrobili dziadów a reszta co przeszła dostali ziemię i spokój więc niech mi tu nikt nie mówi że mam walczyć o coś kraj który i tak ma wyjebane na mnie. Sami wojskowi poszli tylko do woja po kasę i są obsrani teraz kto wie czy połowa nie stoi w kolejce po L4 . Dla mnie Ukrainiec i Ruski mogą się wyrżnąć w pień a nam nic do tego. Pokazała wojna II na kogo możemy liczyć i ten co uciekł za granicę to był patriota 

• 0
Opublikowano
26 minut temu, karolek12 napisał:

Wykasuj ten post bo nasi dziadkowie przewracają sie w grobach

To do Damianek20

za co mamy walczyć jak nasze władze dymaja naród jak mogą chlają żreją i balują i jeszcze sprzedali by nas wszystkich za nich mamy walczyć jak władza ma naród w d... to narud ma władze w d.. zreszta jak by się coś działo to oni pierwsi spier...ą i zdalnie będą dowodzić 

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, DamianRolnikSkup napisał:

co mam sobie darować, widziałeś co napisałeś czy jeszcze kac z wczoraj został?

Ja nie mam zamiaru Cię obrażać, napisałem tylko jak ludzie myślą. Mi też nie uśmiecha się walczyć za te nasze "elity", ale wyboru nie będzie żadnego, a takie rzeczy pisać czy

mówić to morale w narodzie spadają

O jakich moralach mówisz 🤣🤣🤣🤣 gdybyś posłuchał wojskowych i to co się dzieje na jednostkach to sam byś walizki pakował i uciekał za granicę . To wojsko do puki nie ma wojny. Baba z wot jeszcze na wiosnę mówiła że nie daj Boże wojny bo magazyny świeca pustkami, podpisuje faktury po kilka milionów a na magazynie wiatr hula 

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, DamianRolnikSkup napisał:

Moim zdaniem też mogą się wyrżnąć, były takie czasy że praktycznie każdej rodzinie odbierano majątek i godność to nie jesteś jedyny.

A czy twoja rodzina była na terenie działania bandy UPA ? Bo jeżeli nie to nawet nie wiesz o czym mówisz. U mnie część rodziny była za Buga i przekazywali co robili Ukraińcy zarówno po jednej jak i po drugiej stronie rzeki.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Ciekawe gdzie bedziecie uciekac. Gdy nadchodzi wojna kazdy zdatny do walki jest powolywany. Za dezercje jest kara smierci. Jak uciekasz dostajesz kule w leb, lub walczysz i moze przezyjesz lub cie zabija.

Nie walczysz dla elit. Tylko rodziny. 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
15 minut temu, Damianek20 napisał:

A co może mam walczyć za tych co rozkradali ten kraj i sami się bogacili a ja zapierdalałem i dalej zapierdalam za parę groszy za to mam walczyć ?

Może za żonę , dzieci , za ojczyznę , żeby następne pokolenia nie musiały być pucybutem władzy.

Wydaje mi się że jeszcze przed Twoja flaga obesralby się Duda i cała ta patologiczna władza , co może akurat w perspektywie dalekiej przyszłości byłoby korzystne.

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, Bugii napisał:

Ciekawe gdzie bedziecie uciekac. Gdy nadchodzi wojna kazdy zdatny do walki jest powolywany. Za dezercje jest kara smierci. Jak uciekasz dostajesz kule w leb, lub walczysz i moze przezyjesz lub cie zabija.

Nie walczysz dla elit. Tylko rodziny. 

Elita pierwsze sp***doli a ja za nią 

• 0
Opublikowano

Nie wiem jakie ma to znaczenie w naszej dyskusji, ja powiedziałem że nie umniejszam strat Twojej rodziny, ani że lubię UA. Mam podobne zdanie co do wojska i do ukrainów,

bo śledziłem wydarzenia które działy się ówczas na naszych ziemiach i to mrozi krew w żyłach. A odpowiadając na pytanie to moja rodzina nie jest z terenów Ukrainy.

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, DamianRolnikSkup napisał:

Nie wiem jakie ma to znaczenie w naszej dyskusji, ja powiedziałem że nie umniejszam strat Twojej rodziny, ani że lubię UA. Mam podobne zdanie co do wojska i do ukrainów,

bo śledziłem wydarzenia które działy się ówczas na naszych ziemiach i to mrozi krew w żyłach. A odpowiadając na pytanie to moja rodzina nie jest z terenów Ukrainy.

Nie twierdzę że ujmujesz krzywd wyrządzonych mojej rodzinie przez nacjonalistów czy sowietów. 

Twierdze jedynie że nie ma po co walczyć bo przez tyle lat elity żyły na nas pozwalając Putinowi na wszystko bo dawał im za to kasę. Kilka lat temu ja f napisałem że powinniśmy się zbroić i mieć atomówkę to mnie wyśmiano no to teraz proszę akurat uzbrojenie i atom może by wstrzymało zapędy Putina 

Teraz już wiadomo czemu morawieckiego żona tak majątek sprzedawała 

• 0
Opublikowano

Przestańcie już  pier....ć . To jest temat cen pszenicy. Załóżcie nowy temat i tam się wylewacie swoje gnioty typu: wojna, car, PiS-PO, komuna i demokracja.  Chcąc zobaczyć cenę trzeba dwie strony wypocin przejrzeć... 

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Panowie generałowie, załóżcie sobię temat o wojnie na Ukrainie i tam się wypowiadajcie. Bo założenia taktyczne, uzbrojenie i krzywdy wojenne ni jak mają się do tego tematu. Oczywiste że wojna ma wpływ na ceny ale całkowicie schodzicie z tego co interesuje osoby chcące sprzedać pszenicę

• Like 1
  • 0
Opublikowano
46 minut temu, androproteam napisał:

Euforie ile sztuk siałeś o w jakim terminie? 

Euforie siałem po burakach około 15X w ilości 340-350 ziaren na m2. 

Tylko plon u mnie wilejki na każdym polu lepszy. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v