Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
skywalker89 napisał:

Dlatego ja już kilka lat przestałem się jarać super grzybówką i odżywkami, średnie plony zazwyczaj 6-7t, 2lata temu chyba było pod 8, ale miałem tylko 9ha pszenicy. 

Zobaczymy jak jutro matif, ale coś mi się wydaje że będzie zielono..

Zero dolistnych i grzybowek w stosowaniu??

• 0
Opublikowano

Ja jak zacząłem stosować coraz to lepsze środki to coraz gorszy plon miałem. Nie wiem może to przypadek może ja jeszcze tego nie ogarniam. Bo tak naprawdę można powiedzieć że jestem nowicjuszem i hobbystą.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
13 godzin temu, RAMZES9107 napisał:

Panowie brawo za szczerość. W końcu ktoś jasno pisze jaki osiągnął plon a nie bajki że po 9 t/ha... U mnie również nakład na 7 t/ha (bo ciężko uzyskać więcej na klasie IVa i IVb) a wynikowo od najgorszego pola 3,5 t/ha do 5,6 t/ha. U mnie wina była jedna - suchy czerwiec gdy pszenica nalewała ziarno bo na prawde wyglądała imponująco

A czemu tak uważasz że jeśli ktoś napisze że zbiera po 9 ton /ha , to opowiada bajki . Są i tacy którzy poniżej 10 nie schodzą jak mają dobre ziemie i sprzyjające warunki , a to że ktoś inny pisze że również zebrał 8 czy 10 ton , żeby się dowartościować , to niech sobie pisze , ja czy ktoś inny mu nie dołoży żeby miał przychód taki co pisze . Ja mogę powiedzieć np. że jak ktoś pisze że z 80ha nie można się utrzymać i potrzeba co najmniej 100 ha , to też powiem że opowiada bajki , ale jeśli tak by było rzeczywiście , to to pole już dawno powinno być zalesione .

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, gomez181 napisał:

Zero dolistnych i grzybowek w stosowaniu??

Nie że zero, ale już kilka lat temu zaczalem okrojone dawki dawac jakichś gotowych z chemirolu, ale od zeszlego roku daje greena też okrojone 2x z grzybówką, siarczan jutro posypowo pójdzie po 100kg i nie bawię się w jakieś dodatki do oprysków.. w zeszłym roku super zboża od początku wyglądały, ciekawe jak w tym roku trafię z pierwszym azotem..

• 0
Opublikowano
36 minut temu, skywalker89 napisał:

Nie że zero, ale już kilka lat temu zaczalem okrojone dawki dawac jakichś gotowych z chemirolu, ale od zeszlego roku daje greena też okrojone 2x z grzybówką, siarczan jutro posypowo pójdzie po 100kg i nie bawię się w jakieś dodatki do oprysków.. w zeszłym roku super zboża od początku wyglądały, ciekawe jak w tym roku trafię z pierwszym azotem..

Stosujesz siarczan magnezu z siarkopolu? Jakie daje efekty? 

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, Damianek20 napisał:

Wszędzie zapowiadała się ładnie a co do czego to spaliło ja, dlatego więcej nie dam niż 100 kg w czystym składniku na zboże, przynajmniej łatwiej ja wyregulować i grubsze ziarno. Poza tym wracam do zwykłych paszowek tylko dorzucę hondie do pakietu na mixa. W Grabowcu kto wozi to wie jak lądują na samochody, konsumpcja i paszowa i poszła na port jako konsumpcja 

W dużej części skupów tak jest. W ubiegłym roku sprzedałem pszenicę na paszówke, a w elewatorze wsypali do magazynu z konsumpcją... 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
26 minut temu, Gromi napisał:

W dużej części skupów tak jest. W ubiegłym roku sprzedałem pszenicę na paszówke, a w elewatorze wsypali do magazynu z konsumpcją... 

To po co skręcać się z konsumpcja bo jest trudna w prowadzeniu i mieć łatwiejsza pasza która jest bardziej tolerancyjna na pogodę i wydajniejsza. Miałem porównanie już .

Jak tam cena na matif ? 

Bo jest dziwna sytuacja na nowe zbiory kontrakty po 1100 oferują na farmerze a stare zaraz do tego dojdą. 

• 0
Opublikowano

No nie żadna dziwna sytuacja tylko nasza pszenica będzie się równać z cenami z matif bo do tej pory była droższa (jeżeli Rosja nie wjedzie na Ukrainę bo to wywroci wszystko do góry nogami). Z resztą skupu nie będą się już wychylac z cenami bo ludzie zaczęli wozić na potęgę a to tylko się dopiero zaczyna. Niech tylko podsechnie na podworzach... 

• 0
Opublikowano
16 minut temu, damin1 napisał:

No nie żadna dziwna sytuacja tylko nasza pszenica będzie się równać z cenami z matif bo do tej pory była droższa (jeżeli Rosja nie wjedzie na Ukrainę bo to wywroci wszystko do góry nogami). Z resztą skupu nie będą się już wychylac z cenami bo ludzie zaczęli wozić na potęgę a to tylko się dopiero zaczyna. Niech tylko podsechnie na podworzach... 

Żeby tylko rynku całego nie zasypali jak zaczną wozić 💪💪💪

• 0
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jajonasz napisał:

Nie będzie to zbyt trudne, skoro eksport nie istnieje :P

Sprzedałes swoją ? Bo jak nie to będziesz miał kłopot 😂😂

Edytowane przez dlugin
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, majster545 napisał:

Stosujesz siarczan magnezu z siarkopolu? Jakie daje efekty? 

Ciężko profesurzyć coś, bo póki co dalem pierwszy raz w tamtym roku ale nigdy nie miałem tak ładnie rosnących pszenic, przymrozki nie przymrozki nic im nie przeszkadzały ładne zielone były na każdym kawałku aż do dojrzewania.. zobaczę jaki będzie efekt w tym roku, ale w tamtym na szpilki dalem wcześnie azot na nikogo nie patrząc i trzeba będzie teraz pewnie tak samo zrobić w najbliższy czasie 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, dlugin napisał:

W poprzednim sezonie z Polski wyjechało ok 7mln ton zbóż , obecnie ok 2mln ton jak myślisz gdzie jest to 5 mln ton ufoludki wywiozły na Marsa

• Like 1
  • 0
Opublikowano

A ty sądzisz że w poprzednich latach pszenica szła tylko przez port ? , bo podejrzewam że to co wyjechało na kołach też podobne proporcje będą.  Kolego ci podał takie dane które są oficjalne ,

• Like 1
  • 0
Opublikowano
20 minut temu, ws71 napisał:

W poprzednim sezonie z Polski wyjechało ok 7mln ton zbóż , obecnie ok 2mln ton jak myślisz gdzie jest to 5 mln ton ufoludki wywiozły na Marsa

a myślisz, że skąd się wzięły rekordowe plony kukurydzy i areał w tym roku ? ziemia się rozciągnęła, czy czegoś mniej było zasiane ??

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, mysza103 napisał:

A ty sądzisz że w poprzednich latach pszenica szła tylko przez port ? , bo podejrzewam że to co wyjechało na kołach też podobne proporcje będą.  Kolego ci podał takie dane które są oficjalne ,

Niech przyjedzie na Dolny Śląsk to zobaczy ile kuku i pszenicy wyjeżdża patelniami do niemiaszkow 

4 minuty temu, jahooo napisał:

a myślisz, że skąd się wzięły rekordowe plony kukurydzy i areał w tym roku ? ziemia się rozciągnęła, czy czegoś mniej było zasiane ??

W Polsce hektary są gumowe ,ciągle ich przybywa .U mnie w okolicy tyle co ziemi poszło pod hale ,osiedla ,drogi to aż serce boli .I to nie jakiś piachudrów(nie obrażając nikogo) ale ziem od 1 do 3 klasy 

Edytowane przez dlugin
  • 0
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, ws71 napisał:

11 minut temu, jahooo napisał:

Kolego , kukurydza to też zboże , więc pisanie że zboża jest mniej , bo zamiast zboża , to na to miejsce zasiano więcej kukurydzy jest trochę śmieszne . Z drugiej strony jak podał ws71 to w tych danych mamy 7 mln- do 2 mln zbóż , więc pewnie i kuku była uwzględniona 

Edytowane przez mysza103
  • 0
Opublikowano

masę kukurydzy przerabiane jest na bioetanol do paliw lub skarmiane w hodowli bydła, sporo idzie na konsumpcję

trzeba by porównać, ile importujemy kukurydzy i zrobić ogólny bilans zbóż, wiem, że np w Niemczech jest zapotrzebowanie na żyto konsumpcyjne i sporo tego od nas biorą samochodami

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dlugin napisał:

Niech przyjedzie na Dolny Śląsk to zobaczy ile kuku i pszenicy wyjeżdża patelniami do niemiaszkow 

W Polsce hektary są gumowe ,ciągle ich przybywa .U mnie w okolicy tyle co ziemi poszło pod hale ,osiedla ,drogi to aż serce boli .I to nie jakiś piachudrów(nie obrażając nikogo) ale ziem od 1 do 3 klasy 

A w poprzednim sezonie nie wyjeżdżało na kołach? bo skoro to ma zastapić eksport morski? , też mogę napisać że co 10 transport idzie na kołach do Niemiec tylko przy obecnych cenach paliwa to jest porażka , na rynek to nie ma żadnego znaczenia licza się porty a cena na porcie 1230 netto,przestań pisać że coś poszło pod zabudowę i z tej okazji sa znacząco mniejsze ogólnokrajowe zbiory zbóż i to bedzie miało wpływ na cenę prosty przykład w 2000 roku mieliśmy 22mln szt trzody  w sklepach szeroki wybór, mamy rok 2022 mamy 9,mln szt trzody i w sklepach dalej pełno a według Twojego rozumowania to powinniśmy świńskie wyroby oglądać na obrazkach. Krajowa konsumpcja wszelkich zbóż przed wejsciem do Unii wynosiła ok 20mln t przy przeciętnych zbiorach ok 22mln t wszelkich zbóż, obecnie zbieramy ok 32 mln t zbóż, krajowa konsumpcja wszelkich zbóż wynosi ok 26mln ton , wiec gdzie te obniżki spowodowane wyłączeniem ziemi rolnej z użytkowania

@jahooo przy obecnych cenach zbóż i energii przerabianie w Europie na bioetanol to jest ekonomiczne samobójstwo[ bez państwowych subwencji] praktycznie nasze gorzelnie zostały wykończone

Edytowane przez ws71
  • 0
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, ws71 napisał:

A w poprzednim sezonie nie wyjeżdżało na kołach? bo skoro to ma zastapić eksport morski? , też mogę napisać że co 10 transport idzie na kołach do Niemiec tylko przy obecnych cenach paliwa to jest porażka , na rynek to nie ma żadnego znaczenia licza się porty a cena na porcie 1230 netto,przestań pisać że coś poszło pod zabudowę i z tej okazji sa znacząco mniejsze ogólnokrajowe zbiory zbóż i to bedzie miało wpływ na cenę prosty przykład w 2000 roku mieliśmy 22mln szt trzody  w sklepach szeroki wybór, mamy rok 2022 mamy 9,mln szt trzody i w sklepach dalej pełno a według Twojego rozumowania to powinniśmy świńskie wyroby oglądać na obrazkach. Krajowa konsumpcja wszelkich zbóż przed wejsciem do Unii wynosiła ok 20mln t przy przeciętnych zbiorach ok 22mln t wszelkich zbóż, obecnie zbieramy ok 32 mln t zbóż, krajowa konsumpcja wszelkich zbóż wynosi ok 26mln ton , wiec gdzie te obniżki spowodowane wyłączeniem ziemi rolnej z użytkowania

@jahooo przy obecnych cenach zbóż i energii przerabianie w Europie na bioetanol to jest ekonomiczne samobójstwo[ bez państwowych subwencji] praktycznie nasze gorzelnie zostały wykończone

A jak na bieżąco policzysz ile towaru na kołach wyjeżdża?😂😂 Na granicy stoisz i liczysz ? Co ty chłopie porownujesz zbiory zbóż przed wejściem do Unia a teraz ? Ty pamietasz ile się wtedy kosiło pszenicy czy kuku z hektara ?  To już nie te czasy ,teraz kuku na byle średniej ziemi jak rok jest w miarę sprzyjający w opady to się kosi 13-15t😂😂😂😂A odnośnie trzody ,co ty porownujesz kiedyś i teraz w mln pogłowia jak teraz w sklepach większość niemieckiego i duńskiego syfu niż naszego mięsa i dlatego niczego nie brakuje .

Edytowane przez dlugin
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, dlugin napisał:

Ironizowac to sobie możesz. Jakbyś był handlarzem to co byś podnosił ceny jak ludzie by do ciebie wiezli cały czas? 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

masę kukurydzy przerabiane jest na bioetanol do paliw lub skarmiane w hodowli bydła, sporo idzie na konsumpcję

trzeba by porównać, ile importujemy kukurydzy i zrobić ogólny bilans zbóż, wiem, że np w Niemczech jest zapotrzebowanie na żyto konsumpcyjne i sporo tego od nas biorą samochodami

Właśnie, mnóstwo kukurydzy zużywane jest w mieszalniach pasz, kosztem innych zbóż. Na polach, gdzie rosło 6 ton pszenicy, rośnie 12 kukurydzy. Przy niskim eksporcie to jest problem...

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Kukurydza ma inne trochę parametry żywieniowe niż pszenica. Po drugie - z tymi 12 tonami tak bym nie szalał, ponieważ sporo osób, które w tym roku posiało kukurydzę po raz pierwszy albo drugi, zebrało 6-8t mokrej, bo każdej uprawy trzeba się nauczyć. To nie jest tak, że jak areał wzrósł w ciągu 2 lat o 100% to plon z tego areału też, bo kukurydza oddaje 12t a nie 6t.  Nie każdy na swoich glebach, gdzie posiał kukurydzę zbierał 6t zboża, poza tym - większość dopiero uczy się ją uprawiać. Znam takich, co posieli kukurydze, a w życiu nie robili badań na zasobność gleby i zebrali po 6t mokrej kukurydzy z hektara

Następny tydzień pokaże, jaki będzie handel w marcu, czy cena odbije w górę. Za dwa tygodnie kończy się kontrakt marcowy.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v