Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Zależy jak ludzie podejdą do zakupu nawozów i jaka pogoda. Bo nikt nie wie tak naprawdę ile jest zboża i jakie będą parametry w nowym sezonie. 

Zboże obniżyli 

Nawozy stoją albo w górę. Więc albo kupimy bardzo drogie nawozy i

Albo sprzedamy z zarobkiem zboże albo kupimy drogie nawozy i sprzedamy zboże poniżej kosztów bo ktoś ogłosi że w Rosji albo Argentynie urodziło się dużo ceny w dół a czy tak było czy nie 🤷 nie wiadomo. I co wtedy !!! 

• 0
Opublikowano

Moim zdaniem trzeba dać przynajmniej 3/4 azotu tego co zwykle żeby myśleć o jakimś przyzwoitym plonie, chemia podstawowa. Jak unia wprowadzi zmniejszenia swoje to nie wiem co i czym będziemy pryskać, trzeba będzie tablice informacyjne na polach montować że się pryska... więc żywność nie będzie tania przy takiej polityce.. przy tym wszystkim myślę że zapomnijcie o cenach poniżej 1k, a bardziej trzeba abstrakcyjnie(w tej chwili) myśleć o 1,5k-2k w najbliższej przyszłości

• 0
Opublikowano
48 minut temu, pawelol111 napisał:

Pytanie czy to korekta spadków czy zmiana na wzrosty

Już blisko zera, jeszcze na czerwono zamknięcie będzie.

• 0
Opublikowano

Edit

Cbot już czerwony - 6,5 a pół godziny temu było plus 6🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

• 0
Opublikowano

W sąsiedniej wiosce jest skup zboża i właściciel obniżył na 1050 zl brutto tona pszenicy , taką cenę miał przez tydzień. Nikt mu nic nie przywiózł i wrócił do ceny 1200 brutto bo tak płacą wszystkie skupy w okolicy TKA.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
23 minuty temu, robo1980 napisał:

W sąsiedniej wiosce jest skup zboża i właściciel obniżył na 1050 zl brutto tona pszenicy , taką cenę miał przez tydzień. Nikt mu nic nie przywiózł i wrócił do ceny 1200 brutto bo tak płacą wszystkie skupy w okolicy TKA.

A dokładnie gdzie tyle w TKA bo ja z TPI u nas 1150zł

• 0
Opublikowano
53 minuty temu, skywalker89 napisał:

Moim zdaniem trzeba dać przynajmniej 3/4 azotu tego co zwykle żeby myśleć o jakimś przyzwoitym plonie, chemia podstawowa. Jak unia wprowadzi zmniejszenia swoje to nie wiem co i czym będziemy pryskać, trzeba będzie tablice informacyjne na polach montować że się pryska... więc żywność nie będzie tania przy takiej polityce.. przy tym wszystkim myślę że zapomnijcie o cenach poniżej 1k, a bardziej trzeba abstrakcyjnie(w tej chwili) myśleć o 1,5k-2k w najbliższej przyszłości

Żywność będzie droga ale nie produkty bez obaw. Sprowadza z UA Ameryki bo tam taniej jest a tutaj będzie się wmawiać że trzeba wszystko ograniczać bo ekologia i zdrowa żywność.

• 0
Opublikowano

będzie podobno jak z trzoda, w Polsce wyniszcza po to żeby ściągnąć z zagranicy. Swoją drogą bardziej opłaca się wysłać samochód do Hiszpanii po mrożone półtusze jak kupić i rozebrać w Polsce od rolnika 100km od zakładu, paranoja

• Like 2
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano

Dziś w sklepie schab bk i karczek po 11,99🤦‍♂️, polędwica 19,99, żeberka kąty 7,99.

Tak tanio to od kilku lat nie było.

• 0
Opublikowano
Piffpaff napisał:

Jak ja się cieszę że kupiłem nawozy w lipcu... swoją drogą ciekawe jak to będzie w tym roku w czerwcu- lipcu czy tez nawozy potanieją w tym okresie

pewnie potanieją z 2800 na 2500 saletra.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Po dzisiejszym dniu na giełdzie jednak skłaniam się ku temu, że na świecie ktoś przestawił wajchę i jednym ruchem cudownie wygasił pandemię wraz z giełdowymi spekulantami grającymi na zwyżki. Ta huśtawka cen wiele gospodarstw wpędzi w problemy... Kto nie ma nawozów, raczej powinien czekać, bo kupno saletry po 3000 w takiej sytuacji to absolutne szaleństwo.

• Thanks 2
  • 0
Opublikowano

Dziś sąsiady sprzedawały pszenicę pi 1200 zł brutto do Cieszkow. U mnie dużo osób w okolicy zaczyna przygodę z soją, bo jest skup. Co do nawozów to praktycznie nikt nie kupuje.

• 0
Opublikowano
5 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Po dzisiejszym dniu na giełdzie jednak skłaniam się ku temu, że na świecie ktoś przestawił wajchę i jednym ruchem cudownie wygasił pandemię wraz z giełdowymi spekulantami grającymi na zwyżki. Ta huśtawka cen wiele gospodarstw wpędzi w problemy... Kto nie ma nawozów, raczej powinien czekać, bo kupno saletry po 3000 w takiej sytuacji to absolutne szaleństwo.

Przecież już to przerabiane było 2012 rok bodajże, ceny wysokie zbóż i surowców

• 0
Opublikowano

No i czerwono aż w oczy razi.

Ale się finansjera bawi.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Mój plan na ten rok jest taki, że nie przekraczam 100kg N na zboża i zero skracania

Trochę strzelasz sobie w stopę. 25kgN w postaci np saletry amonowej (zapotrzebowanie na 1 tonę ziarna) to nieco ponad 200zł. Nawet jakbyś sprzedał po 800zł to i tak jest zysk. Moim zdaniem jak ktoś sypał do tej pory 130-140N lub mniej w pszenicy to nie da się zjechać z tej dawki bez straty w portfelu. Na fungicydach nie oszczędzisz za dużo, na skracaniu może z 60zł a resztę kosztów i tak już poniosłeś, albo będziesz musiał ponieść.

Liczyłem sobie ostatnio koszta produkcji pszenicy w tym roku i wychodzi w granicach 3500zł na hektar przy celowaniu w 8 ton. Moim zdaniem, nawet przy tych cenach nawozów nie opłaca się znacznie redukować dawek azotu. Oczywiście jak ktoś wali rok w rok w ciemno po 200N to jest miejsce na redukcję, ale licząc na swoim przykładzie (planowane 150N, stanowisko po rzepaku i warzywach) to nie ma z czego obcinać bo jak przytnę te 20-30N to tonę zboża stracę lekką ręką, oszczędzając te marne 200zł.

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v