Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Z tego co widzę czytam to wszędzie cena w dół, skupy schodzą z ceną a sprzedających dalej nie widać. Czyżby standardowy chwyt nie pyknął? A może większość już się wyprzedała i sprawdzają podłoże.

• 0
Opublikowano
25 minut temu, przybyslawice5211 napisał:

Ja dziś dzwoniłem do młyna ale niby przez 2 tygodnie mają nie kupować ale po niedzieli zadzwonię się spytać

a paszowa 1250 zł brutto małopolska     

gdzie

• 0
Opublikowano

Patrząc na to co się dzieje z cenami energii i surowców na świecie, raczej wątpię by cena pszenicy poszła w dół. To takie wyciaganie towaru od tych co są niecierpliwi lub potrzebują gotówki. Przy obecnych cenach surowców, nawozów i ś.o.r. i wzroście jaki nastąpił na całym świecie, cena pszenicy będzie musiała iść do góry.  Ponieważ cały rynek jest mocno spekulowany, nie wiadomo kiedy to nastąpi, za miesiąc czy trzy, ale nastąpi. Cena pójdzie w górę. 

• Like 6
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano

Jak mam sprzedawać zboże poniżej 1000 to po ch*j mam płacić za saletrę 3 tys  i sypać żeby oni zarobili na zbożu i na nawozie ? 

Szkoda czasu i paliwa jeździć i sypać, poplon po żniwach zamierzam siać rzodkiew i groch i jak cena nawozów będzie taka wysoka a zboże na pewno będzie poniżej 1000 to niech się wypchana. Dam trochę obornika, trochę resztek po rzepaku czy po buraku a na końcu pier**lone ugorem jak każdy bo do tego doprowadza i tyle będzie.

Powoli dzieje się to co kilka lat temu widziałem w filmach, choroby, sztuczna żywność selekcja , biedota i oligarchia . 

Patrząc na to wszystko i czytając artykuł o jutrzejszych strajkach to uważam że szkoda blokować drogi i wk***iać i tak już zmęczonych życiem ludzi, bo większość to ciułacze. Po prostu trzeba jechać tam gdzie mieszkają te wieprze od prawicy do lewicy wyciągać ich z mieszkań i obedrzeć ze skóry żywcem bo inaczej nic się nie zmieni. 

W samym Zamościu 50 żołnierzy odchodzi na emeryturę łącznie odpraw przy dwójce dzieci 250 tys a ile jest jednostek. Psy to samo, przychodzą do nas to płaczą że ludzie wolno jadą coraz mniej mandatów więc teraz sprawdzają już wszystko, koła apteczki gaśnice wycieki co się da bo limity im zostawili, największy nacisk mają na maseczki. Więc jak się dziwicie kto ma się złożyć na tych śmieci . Zniszczą wszystko jeżeli nie będzie jedności i nie rozpierdolimy tego wszystkiego.

• Like 10
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, gustaww napisał:

Z tego co widzę czytam to wszędzie cena w dół, skupy schodzą z ceną a sprzedających dalej nie widać. Czyżby standardowy chwyt nie pyknął? A może większość już się wyprzedała i sprawdzają podłoże.

1 godzinę temu, gustaww napisał:

A moze jest tak, zboza paszewego opór, kukurydza i pszenica sypneła, statków brak bo cena nie konkurencyjna, a już zaraz połowa lutego, zboża raczej przezimują

Może w tę strone trzeba patrzec

Dzis propozycja podlaskie 1260 z gosp.,

Sprzedawane dwa miesiace temu 1360

• 0
Opublikowano

Myślę podobnie jak @pawelek98.

W zeszłym tygodniu chciałem sprzedać do Lechpolu z odbiorem to patelnia nie prędzej jak 10 marca. Bo tyle mają do wywozów. Magazyn też mają prawie pełny. dzwonię do innego pośrednika to odebrał by ale tylko jedną patelnie bo więcej nie ma gdzie sprzedać. To wywiozłem sam. 9km to nie daleko. Chłopaki na placu też mówili że zasypani prawie ful. I mało co wyjeżdża. W poniedziałek byłem po fakturę to spadła z 1290 na 1260 konsumpcja.

• 0
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, marek1977 napisał:

Za oceanem pszenica wystrzeliła w górę o godz  14 ,30 ,ktoś się przyglądał temu ,czy coś przeoczyłem.

Ciekawe to bo do południa było -8.0 dolców. Obecnie mamy +11 dolców. Skok 19 w ciągu dnia. Matif zatrzymał się na minimalnym minusie... a było też koło -6 euro

Ktoś coś wie co tak odwróciło wskazówkę w USA??? 

Edytowane przez mtz55
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
10 minut temu, mtz55 napisał:

Ciekawe to bo do południa było -8.0 dolców. Obecnie mamy +11 dolców. Skok 19 w ciągu dnia. Matif zatrzymał się na minimalnym minusie... a było też koło 6 euro

Może to. 

6C1FCB26-DC1D-4F8E-A263-95D5968BE26D.png

• Like 1
  • 0
Opublikowano
30 minut temu, mtz55 napisał:

Ciekawe to bo do południa było -8.0 dolców. Obecnie mamy +11 dolców. Skok 19 w ciągu dnia. Matif zatrzymał się na minimalnym minusie... a było też koło -6 euro

wiekszy skok bo 25

najnizej dzisiaj bylo 754 a aktualnie jest 779,50

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Chempest Racibórz 1220 netto paszówka, aby tylko nie za wilgotna, bez robaka i bez przytulii.

• 0
Opublikowano

Panowie co roku przeżywacie to samo. Patrząc wstecz zawsze tanieje po Nowym Roku bo ludzie mają dużo zobowiązań. Podskoczy w okolicach mają, cierpliwości i taktyki. Jak co 2 dzie latacie na skup pytać o cenę to ja będąc skupowym rozegrał to faktycznie . Dajecie do zrozumienia że się spieszycie i czekacie na +20zl, a on wtedy cyk -30zl.

• Like 4
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Dużo zależy od tego kto kogo przetrzyma. Żeby czasem nie było tak że jak podniosą te 20zł to odrazu wszyscy pszenicę wywiozą. Wytrzymajmy jeszcze trochę. Nie dajmy im zarobić

• Like 1
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, JanKrzysztof napisał:

Dziwne, że wszyscy prawie zasypani lecz wciąż kupują... Na ich miejscu dawno bym wstrzymał skup, gdyby faktycznie nie było gdzie sprzedać, chyba że... liczyłbym na podwyżki i zarobek.

Przeciez nie zamkna skupow bo potanialo, maja ludzi na utrzymaniu, oplaty itd

Żeby było jasne nie bronię skupujących, znam trochę tych większych, oni też nie kupuja i nie czekają na złoty strzał tylko bazują na umowach.

Gdybyśmy mówili tylko o Polskim rynku to potanieje na 100%, ale ponieważ bazujemy na giełdach to ch..... wie   powinno podrożeć bo kasy nadrukowali

I jeszcze jedno temat wpjny na Ukrainie jakby ruscy odcieli porty to jesteśmy zaj....... zbożem

Uważam ze każdy z nas ryzyko bieże na siebie ale nie ma pewności w która strone to pójdzie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v