Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 minuty temu, karol091193 napisał:

Jeżeli oni się dogadali to i my się dogadamy. Jak przyjdzie z 30% dostawców z dnia na dzień z wypowiedzeniami albo i lepiej to zobaczymy kto na tym lepiej wyjdzie. Mi Ostało 14dni umowy z ARiMR na modernizację i jestem wolny, więc teraz to mam w d*pie. W każdej chwili mogę złożyć wypowiedzenie. 3 miesiące i dowidzenia 😂

Przecież zakład tak samo można zamknąć jak i hodowlę co więcej jeśli będzie przynosił straty np przez za mały przerób i będzie zamykany z długami to spółdzielcy będą spłacać te długi. Jeżeli ktoś nie panuje nad kosztami i kupuje nowego fendta na 30ha płaci 5000zl dzierżawy to mi w ogóle nie żal takich ludzi a znam takich 

Opublikowano

To akurat zależy od zapisu w statucie, bo ja długów rotru nie splacam. W teorii, bo o udziałach juz dawno zapomniałem, choć mogłobyc tak ze spłacal bym do wysokości udziałów

13 minut temu, Bugii napisał:

Ja tam jestem wolny od października. 70 krow zlikwidowane i koniec białej niewoli po tylu latach.

Czyli chyba jeszcze trochę podoiles bo coś kiedyś pisałeś ze kasujesz na wiosnę. Czyli tej premii 5 gr do litra z 11 msc nie dostałeś?

Opublikowano
8 godzin temu, Primula94 napisał:

Rozmawiałem w tym tygodniu z typem z jednej mleczarni i też powiedział o lutym.. jest jakieś info? Z góry nałożona ogolna obniżka? Czy jak? 

Ogólnie co do obniżek to widać że wszyscy chyba tego krowiarzom życzą.  Handlarz co bierze krowy ode mnie to już ze  2 msc , co przyjedzie to o obniżkach gada. 

@krzychu121  jaka  cena za październik i listopad byłaby w mlekpolu przy tł 4.2, b 3.6 som 128 ilość 100+.

Dokładnie to miałbyś 3.06-3.07 netto. Za grudzien to samo. Za październik 10 gr mniej. A we wrześniu chyba 20 gr mniej. bo dawali podwyżki po 10 gr. 

28 minut temu, witejus napisał:

A czym ten kredyt będzie spłacał?chyba że machnie na wszystko ręką i pozwoli by komornik wszystko zagarnął, choć i tak bywa.

No ciekawe jestem jak ktoś ma spłacać kredyt mając koszty produkcji 2-2,2 zł za litr a dostając za nie 1,5 zł. To już lepiej sprzedać cały dobytek i jakąś ziemię niż zapętlać się w kolejnym kredycie aż w końcu gospodarstwa nie starczy są spłatę. I myślę że takich osób w mleczarstwie jest z 95 % albo i więcej którym sprzedaż dobytku wystarczyłaby na pokrycie kredytów. Bo mając około 100 sztuk wszystkiego można wziąć jakieś 600-700 tys albo i więcej jak dobre stado. A pozostałe 5% , chociaż obstawiam że jeszcze mniej to osoby które chciały w ciągu roku zrobić przeskok w funkcjonowaniu gospodarstwa o 20-30 lat i pobudowaly obory za kilka mln, dodatkowo zakup kilkudziesięciu jałówek po 12 netto, dobieranie ziemi po tys zł za ha albo i więcej i wtedy jak się ma tylko trochę swojej ziemi to jest problem. Ale moim zdaniem to są jednostki. W mojej okolicy 1 na 100/150 gospodarstw może są w takiej sytuacji jak wyżej napisałem. Nie wiem jak wygląda reszta Polski ale nie wydaje mi się żeby żeby odsetek tych z milionowymi długami był większy jak te 5%

Opublikowano
29 minut temu, Mateusz1q napisał:

Przecież zakład tak samo można zamknąć jak i hodowlę co więcej jeśli będzie przynosił straty np przez za mały przerób i będzie zamykany z długami to spółdzielcy będą spłacać te długi. Jeżeli ktoś nie panuje nad kosztami i kupuje nowego fendta na 30ha płaci 5000zl dzierżawy to mi w ogóle nie żal takich ludzi a znam takich 

Mlekpol 2 czy 3 lata temu podjął uchwałę, że rolnik odpowiada tylko do wpłaconego udziału a nie od ilości udziału jakie miałeś przydzielone do ilości odstawiane go mleka. Jak masz nazbieranie 5tys to tylko to od ciebie zabiorą, więc mam to w d*pie. Fakt, że szkoda 5, 10 czy 200tys, ale lepiej niech to zabiorą niż mają przyjść i żądać drugie tyle albo więcej 

Opublikowano
20 minut temu, krzychu121 napisał:

No ciekawe jestem jak ktoś ma spłacać kredyt mając koszty produkcji 2-2,2 zł za litr a dostając za nie 1,5 zł. To już lepiej sprzedać cały dobytek i jakąś ziemię niż zapętlać się w kolejnym kredycie aż w końcu gospodarstwa nie starczy są spłatę.

Mleko raczej na 1,5 złotego nie spadnie,niektórzy sprzedadzą dobytek o ile zdążą przed komornikiem a większość będzie dalej pchać ten wózek licząc że uda im się przetrwać ten dołek do czasu powrotu lepszej ceny.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, krzychu121 napisał:

A to ty myślisz że prawie każdego już ściga komornik i trzeba szybko sprzedawać?

weź już przestań wymyślać ... chcesz rozpętać gównoburzę w imieniu tamtego?

Edytowane przez witejus
Opublikowano
9 godzin temu, danielhaker napisał:

Nikt z Was w tym temacie nie podał ceny za wrzesień by porównać, dlatego pytam :)

Poświęciłem wieczór i zestawiłem sobie ceny Ryk które tutaj podajecie i podstawiłem je pod cennik Hochlandu. Listopad jeszcze nie liczony bo dopiero we wtorek GUS ogłosi % wzrostu ceny

Ja wiem czy faktycznie tak cienko... 🤔 tym bardziej że nie obowiązuje nas żywienie non GMO, nie ma limitu max parametrów i w progu 15-25tys jest +5gr

Szczerze mówiąc sam myślałem że macie jednak więcej 🤔

Z tą ceną w Dojczlandzie w okresie stycz- lipiec to chyba sam siebie oszukujesz

Opublikowano

Witejus napisałeś

A czym ten kredyt będzie spłacał?chyba że machnie na wszystko ręką i pozwoli by komornik wszystko zagarnął, choć i tak bywa.

Odpowiedział ci krzychu121 że wystarczy że sprzeda krowy+ młodzież do tego maszyny związane z produkcją zwierzęca i nie ma żadnego kredytu 

Mogłeś tego nie wiedzieć bo nie masz pojęcia o produkcji, ale to przeproś i nie pisz więcej głupot. Chyba że wolisz brnąć dalej i robić z siebie klauna forumowe go jak galan99 to droga wolna

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Zenio23 napisał:

Cyfry nie kłamią. Urojenia to występują u ciebie

Co za trąba z Ciebie 🙈 to właśnie cyferki pokazują jakie jest zapotrzebowanie na mleko!!! A nie twój urojony stan psychiczny . Do ruskich byś się nadawał, opowiadał byś farmazony  😁

Edytowane przez mirekcich
Opublikowano
9 godzin temu, danielhaker napisał:

Nikt z Was w tym temacie nie podał ceny za wrzesień by porównać, dlatego pytam :)

Poświęciłem wieczór i zestawiłem sobie ceny Ryk które tutaj podajecie i podstawiłem je pod cennik Hochlandu. Listopad jeszcze nie liczony bo dopiero we wtorek GUS ogłosi % wzrostu ceny

Ja wiem czy faktycznie tak cienko... 🤔 tym bardziej że nie obowiązuje nas żywienie non GMO, nie ma limitu max parametrów i w progu 15-25tys jest +5gr

Szczerze mówiąc sam myślałem że macie jednak więcej 🤔

Dzisiaj jest 17 grudzień a ty jeszcze nie wiesz jaką cenę miałeś za listopad?Dobre

1 minutę temu, mirekcich napisał:

Co za trąba z Ciebie 🙈 to właśnie cyferki pokazują jakie jest zapotrzebowanie na mleko!!! A nie twój urojony stan psychiczny 😁

Gdzie są te dane? Najwięksi producenci mleka w EU oprócz Francji zwiększyli ilość mleka. 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Zenio23 napisał:

Dzisiaj jest 17 grudzień a ty jeszcze nie wiesz jaką cenę miałeś za listopad?Dobre

Gdzie są te dane? Najwięksi producenci mleka w EU oprócz Francji zwiększyli ilość mleka. 

Głąbiu mówię Ci jak krowie na granicy, że cena mówi czy towaru jest za mało czy za duzo !!!

Edytowane przez mirekcich
Opublikowano
8 minut temu, mirekcich napisał:

Głąbiu mówię Ci jak krowie na granicy, że cena mówi czy towaru jest za mało czy za duzo !!!

Dokładnie tak jak piszesz, ale cena spadła więc towaru jest za dużo pacanie.

Opublikowano
17 minut temu, Mateusz1q napisał:

to przeproś i nie pisz więcej głupot.

A to przepraszam że tu jeszcze głowę wsadziłem, dodam tylko że od dziś przestaję pić mleko i jeść sery by przypadkiem nie urazić jakiego szacownego krowiarza.Amen

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Dokładnie to miałbyś 3.06-3.07 netto. Za grudzien to samo. Za październik 10 gr mniej. A we wrześniu chyba 20 gr mniej. bo dawali podwyżki po 10 gr. 

To aż taka różni zrobiła się między mlekpolem a piatnica ? Wczoraj że znajomym gadałem to powiedział ze przy podobnych parametrach w piątnicy  za listopad ma 2.8.. z kawałkiem i to chyba z udziałem. A Giżycko to samo co mlekpol czy trochę słabiej?

Opublikowano

Spadek ceny mleka to problem tylko wyłącznie producentów białego surowca. Zastanawiają mnie mądrości tych co litra mleka nie wyprodukowali. Jak produkcja mleka to takie złoto to stawiaj obore na +100 i doj ja problemu nie widzę 😜 jeśli ktoś przedobrzył z kredo to ma problem ale nie dotyczy to wyłącznie producentów mleka. Nie ostatnia górka i nie pierwszy dołek.

• Like 9
Opublikowano
5 minut temu, michalcium napisał:

Zastanawiają mnie mądrości tych co litra mleka nie wyprodukowali

Przecież oni zawsze wiedzą najlepiej 😉 w porównaniu do produkcji pszenicy chłop napisał, że zostaje mu 150zł na świniaku + obornik, policzył, pokazał... a dwa rudzielce wiedzą, że zostaje mu 50zł i gnój nic nie warty 🤷 mądry zrozumie, głupiemu nie przetłumaczysz

• Like 3
Opublikowano
24 minuty temu, Primula94 napisał:

To aż taka różni zrobiła się między mlekpolem a piatnica ? Wczoraj że znajomym gadałem to powiedział ze przy podobnych parametrach w piątnicy  za listopad ma 2.8.. z kawałkiem i to chyba z udziałem. A Giżycko to samo co mlekpol czy trochę słabiej?

Www za

Opublikowano
16 minut temu, michalcium napisał:

Spadek ceny mleka to problem tylko wyłącznie producentów białego surowca. Zastanawiają mnie mądrości tych co litra mleka nie wyprodukowali. Jak produkcja mleka to takie złoto to stawiaj obore na +100 i doj ja problemu nie widzę 😜 jeśli ktoś przedobrzył z kredo to ma problem ale nie dotyczy to wyłącznie producentów mleka. Nie ostatnia górka i nie pierwszy dołek.

O to to...  A Edi farmer nie popłynął z kombajnem? Gdyby nie korbanek to by popłynął. Teraz uszami klaszcze że go uratowali.  Tak samo jest z każdą branżą. Jedna nieodpowiednia decyzja i nas nie ma 

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v